Si të kopjoni uebfaqen tuaj të WordPress-it

wordpress-manual-backup.png


Rikthimi është një nga ato terma që lidhen me kompjuterin që të gjithë pëlqejnë të përdorin edhe nëse nuk e kuptojnë plotësisht atë. Nëse ende nuk jeni njohur me termin, është një proces i kopjimit ose arkivimit të të dhënave, në mënyrë që të mund t’i riktheni shpejt nëse diçka e tmerrshme ndodh me skedarët origjinal.

Kur flasim për WordPress, rezervimi paraqet një proces të kopjimit të skedarëve dhe bazave të të dhënave të WordPress në një vend të sigurt. Pra, në rast se ju rrëmuani faqen tuaj, hakoheni, ose nëse thjesht keni nevojë për një version më të vjetër të faqes së internetit për ndonjë arsye, mund ta riktheni pa dhimbje.

Zakonisht, ofruesi juaj i WordPress hosting do t’ju mbulojë. Shumica e kompanive pritëse sot premtojnë të bëjnë kopje rezervë të rregullt të faqes tuaj. Disa kompani do të bëjnë kopje rezervë të faqes suaj çdo ditë, ndërsa tjetra do ta bëjë këtë çdo javë ose muaj. Megjithatë, kjo është diçka në të cilën nuk mund të mbështeteni plotësisht. Po, shumica e kompanive pritëse do të zbatojnë premtimin e tyre dhe do të kenë rezervë tuaj të disponueshëm gjatë gjithë kohës, por a doni vërtet të mbështeteni plotësisht tek dikush tjetër kur bëhet fjalë për faqen tuaj?

Po sikur të doni një kopje rezervë të plotë në dhjetë minutat në vijim dhe ekipi mbështetës nuk po përgjigjet me orë të tëra? Ifka nëse kompania juaj pritëse nuk mund të tërheqë të dhënat që keni kërkuar për ndonjë arsye me të cilën ata dalin?

Kjo është arsyeja pse ju duhet të kujdeseni për kopjet rezervë tuaj. Mos na gabo; me siguri do të jeni në gjendje të rivendosni faqen tuaj nga kompania pritëse, por nëse fitoni para nga faqja juaj e WordPress, nuk duhet të rrezikoni për sigurinë.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të krijoni një kopje rezervë manuale të skedarëve dhe bazave të të dhënave të WordPress. Të dy pjesët janë thelbësore nëse dëshironi të krijoni një kopje rezervë të plotë. Pas kësaj, ne do t’ju tregojmë disa prej shtojcave më të mira për rezervimin e automatizuar të WordPress. Këto shtojca do t’ju ndihmojnë të kopjoni skedarët, t’ju lejojnë të zgjidhni midis një numri të madh opsionesh, dhe madje do t’ju lejohet të planifikoni kopje rezervë automatike për faqen tuaj. Edhe pse ato punojnë më mirë sesa të shkëlqyera, shumica e shtojcave rezervë janë premium që do të thotë se do të duhet të paguani për to. Dhe shumica e tyre do t’ju kërkojnë të paguani tarifa mujore për të marrë çdo tipar të zbukuruar që ata ofrojnë.

Si të kopjoni skedarët WordPress me dorë

Siç mund ta dini tashmë, WordPress ruan shtesat “, temat” dhe të dhënat e përdoruesve si në skedarë ashtu edhe në bazat e të dhënave. Për të filluar rezervimin tuaj manual, do të doni të shkarkoni të gjitha skedarët e personalizuar nga faqja juaj.

Nëse hapni drejtorinë kryesore të WordPress, do të gjeni disa nënfolderë si wp-admin, wp-content, dhe wp-përfshin (kontrolloni figurën e ekranit më poshtë). Ato dosje përmbajnë të dhëna të vlefshme që të gjitha të kombinuara forcojnë faqen tuaj. Për shembull, në wp-content dosje, mund të gjeni të gjitha temat, shtojcat, azhurnimet dhe ngarkimet tuaja. Ju nuk doni të humbni ndonjë nga ato skedarë, apo jo? Po në lidhje me skedarët e vendosur në wp-përfshin dhe wp-admin që mbajnë informacione të tjera të nevojshme për drejtimin e faqes tuaj?

Si të kopjoni skedarët WordPress

Dhe kjo është vetëm maja e ajsbergut; ka disa skedarë thelbësorë në dosjen rrënjësore si wp-config.php që mbajnë të gjitha detajet në lidhje me konfigurimin e faqes tuaj. Ju duhet të kujdeseni për të gjitha ato të dhëna, kështu që le të shohim se si t’i kopjoni ato.

Për të filluar, do t’ju duhet një qasje FTP në faqen tuaj. Nëse nuk keni lidhur kurrë me llogarinë tuaj FTP, duhet të gjeni të gjitha informacionet e nevojshme në email nga kompania juaj pritëse, ose mund të vendosni një llogari të re nga cPanel.

 1. Hap një klient FTP si FileZilla
 2. Hyni në llogarinë tuaj
 3. Shkarkoni të gjithë dosjen WordPress në kompjuterin tuaj

Kjo nuk ishte aspak e vështirë, apo jo? Pas tre hapave të thjeshtë, tani ju keni një kopje rezervë të plotë të skedarëve tuaj WordPress dhe duhet t’i mbani ato të sigurta. Ruani dosjen diku në kompjuterin tuaj, sigurojeni atë pritje në re , kurseni në një disk të jashtëm, shkop memorie USB, DVD… sigurohuni që ai të jetë i arritshëm vetëm për ju.

Rivendosni skedarët duke përdorur qasjen FTP

Rivendosja e skedarëve WordPress përmes FTP është po aq e rehatshme sa kopjimi i fotove tuaja nga një dosje në tjetrën. Nëse keni tërhequr dhe zbritur skedarë ndonjëherë në Windows, tashmë e dini se si të rivendosni një kopje rezervë përmes FTP:

 1. Hapni klientin tuaj FTP (duke përdorur FileZilla ose ndonjë klient tjetër të zgjedhur)
 2. Hyni në llogarinë tuaj
 3. Shkoni te dosja e instalimit të WordPress
 4. Hapni dosjen rezervë në kompjuterin tuaj
 5. Zvarritni dhe lëshoni të gjitha skedarët nga kompjuteri juaj në serverin FTP
 6. Zgjidhni të rishikoni / zëvendësoni skedarët kur kërkohen

Në varësi të shpejtësisë tuaj të lidhjes, kjo mund të zgjasë deri në dhjetë minuta. Pritni me durim transferimin për të përfunduar migrimin e të gjithë skedarëve rezervë.

Si të kopjoni bazat e të dhënave të WordPress

Për të marrë një kopje rezervë të bazave të të dhënave të WordPress, do t’ju duhet qasje në PhpMyAdmin. Ju mund ta gjeni këtë softuer në cPanel duke hapur kategorinë Databases.

 1. Hyni në cPanel tuaj
 2. Shkoni te Bazat e të dhënave kategori
 3. hapur phpMyAdmin
 4. Zgjidh eksport tab
 5. Zgjidhni një metodë (opsione të shpejta ose të caktuara në metodën zakonore)
 6. Zgjidhni një format për bazën e të dhënave
 7. Kliko Go butoni i cili do të ruajë bazën e të dhënave në kompjuterin tuaj

Krijoni kopje rezervë të bazës së të dhënave WordPress

Në varësi të madhësisë së faqes tuaj dhe shpejtësisë së lidhjes tuaj në internet, kjo mund të zgjasë deri në disa minuta. Jini të durueshëm dhe prisni që të përfundojë i gjithë procesi.

Nëse jeni në një pritje të përbashkët, shanset janë që ju të mos mund të merrni qasje në PhpMyAdmin. Nëse është kështu, kontaktoni ofruesin tuaj të pritjes. Ju mund të keni nevojë të azhurnoni llogarinë tuaj ose thjesht t’i kërkoni ata të aktivizojnë funksionin.

Rivendosni bazën e të dhënave të WordPress

Rivendosja e bazave të të dhënave të WordPress është një proces pak më i komplikuar:

 1. Hyni në phpMyAdmin
 2. Gjeni bazën e të dhënave nga lista në anën e majtë të ekranit
 3. Nëse doni të rivendosni të gjithë bazën e të dhënave, lëvizni poshtë dhe zgjidhni Kontrolloni të gjitha alternativë
 4. Tani zgjidhni Drop nga lista
 5. Ndërsa ende keni zgjedhur bazën e të dhënave, klikoni në import buton
 6. Kliko Zgjidhni skedarin butonin, zgjidhni skedarin e të dhënave nga kompjuteri juaj dhe hapeni atë
 7. Mbaje Import i pjesshëm kontrollohet opsioni
 8. Sigurohuni që format tregon SQL dhe ajo ASNJE zgjidhet për modalitetin e pajtueshmërisë SQL
 9. Kliko Go butoni për të përfunduar procesin e importit

Shkarkoni kopjen e plotë përmes cPanel

Skedarët cPanel

Nëse keni qasje në cPanel, gjërat mund të bëhen edhe më të lehta për ju pasi mund të shkarkoni kopjen e plotë ose të pjesshme të faqes tuaj vetëm duke klikuar një buton. Ne e kemi mbuluar këtë në Udhëzimin tonë Ultimate cPanel për përdoruesit e WordPress, por le të ju tregojmë edhe një herë këtë proces të thjeshtë:

 1. Shkoni te Files kategori
 2. hapur Magjistar rezervë mjet
 3. Kliko rezervë butoni nga ana e majtë
 4. Zgjidhni një Rezervim i plotë ose zgjidhni dosje specifike, baza të të dhënave ose përcjellës të postës elektronike dhe filtra
 5. Kliko Gjeneroni rezervë nëse keni zgjedhur një Rikthim të plotë ose zgjidhni një buton për kopje rezervë të tjera
 6. Klikoni në lidhjen për të shkarkuar kopjen rezervë dhe ruajeni atë në vend

Përsëri, sigurohuni që e ruani kopjen rezervë në një vend të sigurt. Do t’ju duhet skedarët nëse vendosni të rivendosni kopjen rezervë.

Rikthim i plotë

Një kopje rezervë e plotë e shkarkuar përmes cPanel do të përfshijë të gjithë skedarët, dosjet, bazat e të dhënave dhe madje edhe dërguesit dhe filtrat e postës elektronike..

Rivendosni faqen tuaj duke përdorur cPanel

Le të shpresojmë që thjesht nuk do të duhet të rivendosni faqen tuaj. Por nëse qëndroni në faqen tuaj në internet për një periudhë më të gjatë kohore, herët a vonë diçka mund të shkojë keq, dhe mënyra e vetme për të rregulluar gjërat do të jetë rikthimi i kopjes rezervë të fundit. Nëse përdorni cPanel, gjërat nuk janë aq të komplikuara:

 1. Hyni në cPanel tuaj
 2. hapur File Manager aplikacion
 3. Klikoni butonin Ngarkimi në krye të faqes
 4. Zgjidhni kopjen rezervë të fundit nga kompjuteri juaj dhe ngarkojeni atë në server

Ju lutemi prisni për një kohë pasi procesi i ngarkimit mund të zgjasë ca kohë. Pasi të ngarkohet skedari, zgjidhni dosjen e ngjeshur nga lista e të gjithë skedarëve. Ndërsa skedari është ende i zgjedhur, klikoni në butonin Ekstrakt të cilin mund ta gjeni në pjesën e sipërme të majtë të faqes.

Tani duhet të shihni një dritare të re që ju pyet për direktorinë. Zgjidhni dosjen ku janë vendosur skedarët e faqes tuaj (në shumicën e rasteve që do të jenë / dosja public_html), dhe klikoni opsionin Ekstrakt i skedarit. Pas disa çastesh, të gjithë skedarët duhet të rishkruhen dhe faqja juaj do të rikthehet në versionin që ju keni rezervuar. Nëse keni bërë kopje rezervë të faqes tuaj rregullisht, nuk duhet të ndjeheni sikur po humbni shumë.

Shtojcat më të mira për kopje rezervë të automatizuar të WordPress

Krijimi i kopjeve me dorë nuk është aq e vështirë. Por siç e shihni nga paragrafët e mësipërm, duhet kohë për të plotësuar kopjen rezervë të plotë. Blogerët zakonisht nuk kanë aq shumë kohë për t’u ndarë teknikave, dhe duke kaluar tërë procesin me dorë një herë ose dy herë në javë, mund të ndjehen sikur po harxhojnë kohë.

Meqenëse keni zgjedhur WordPress si platformën tuaj të Blogging, ju jeni me fat. Ekzistojnë disa shtesa shtesë dhe premium shtesë që do t’ju heqin shqetësimet tuaja, d.m.th., plugins që do të automatizojnë të gjithë procesin rezervë. Këtu janë shtojcat më të mira për rezervimin automatik të WordPress.

Press Vault

Press Vault

MIMI: 99 dollarë në vit ose 9 dollarë në muaj

E njohur si një nga më të mirat, Vault Press patjetër që do t’ju japë gjithçka (dhe më shumë) që ju nevojitet kur bëhet fjalë për kopje rezervë të faqes tuaj WordPress. Shtojca është e thjeshtë për tu instaluar dhe menaxhuar. Përveç opsioneve parazgjedhje për të bërë kopje rezervë të faqes tuaj (të cilat përfshijnë rezervë të planifikuar, rivendosni opsione dhe zgjidhni midis skedarëve që dëshironi të përfshini në një kopje rezervë), me këtë shtojcë, merrni statistikat dhe informacionin e aktivitetit. Në varësi të pagesës tuaj, madje mund të shtoni një mundësi sigurie e cila do t’i lejojë Vault Press të kujdeset për kopjet rezervë dhe ta bëjë atë të sigurt. Ti duhet shikoni në detaje ofertën, dhe me të gjitha opsionet që përfshin, ju mund të dëshironi të merrni para pak më shumë për këtë.

Rezervë Buddy

Rezervë Buddy

MIMI: nga 80 dollarë

Me Backup Buddy, mund të bëni kopje rezervë të të gjithë faqes suaj të WordPress dhe ta rivendosni atë në vetëm disa klikime. Pas instalimit të shtojcës, gjithçka që duhet të bëni është të shkruani adresën tuaj të postës elektronike dhe fjalëkalimin dhe jeni gati të shkoni. Kjo shtojcë do t’ju lejojë të shkarkoni kopjen rezervë tuaj në një skedar ZIP të cilin mund ta ruani në vend ose mund ta ngarkoni menjëherë në një shërbim online. Me Backup Buddy ju merrni 1 GB hapësirë ​​falas për ruajtjen e kopjeve rezervë në Backup Buddy Stash, ose mund ta dërgoni kopjen rezervë në postën elektronike, FTP, Amazon S3, Dropbox ose Rackspace Cloud..

Ekzistojnë mundësi të ndryshme për ju që të zgjidhni, kështu që ju mund të zgjidhni të rezervoni vetëm bazat e të dhënave ose dosjet individuale në vend që të bëni një kopje rezervë të plotë çdo herë – diçka që mund t’i ndihmojë ata prej jush me më shumë se vetëm disa gigabajt të të dhënave. Nëse planifikoni kopjen rezervë, mund t’i lejoni vetes të harroni atë dhe ta lejoni Backup Buddy të bëjë punën e vështirë.

BackUpWordPress

Rezervë WordPress

MIMI: Falas / 99 dollarë

Kjo shtojcë vjen në një version falas dhe të paguar. Me një të lirë, ju mund të krijoni shpejt kopje rezervë në serverin tuaj, t’i planifikoni ato me lehtësi dhe të zgjidhni cilat skedarë të përfshihen në kopjen rezervë. Nëse vendosni të blini paketën, do të keni mundësi të transferoni automatikisht të dhënat tuaja në shërbime si Google Drive, DropBox, Amazon S3, Dreamhost DreamObjects, Rackspace Cloud dhe Microsoft Azure dhe t’i bëni kopjet rezervë edhe më të sigurta.

BackWPup

BackWPup

MIMI: Falas / 75 dollarë

Kjo shtojcë gjithashtu vjen në dy versione. Një falas do t’ju lejojë të bëni kopje rezervë të faqes tuaj në kompjuterin tuaj dhe gjithashtu t’ju ofrojë mundësinë për të ngarkuar kopjen rezervë në Dropbox, shërbimet S3, Rackspace Cloud. Ekziston një kopje rezervë e planifikuar e përfshirë në versionin falas dhe, natyrisht, gjithmonë mund të rivendosni kopjen rezervë. Por nëse doni më shumë mundësi dhe shërbime si Google Drive, do të duhet të hapni portofolin tuaj dhe të paguani për versionin PRO të BackWPup. Nëse dëshironi krahasoni të gjitha tiparet nga versioni falas dhe PRO për të vendosur nëse ia vlen të blini, duhet të shikoni në faqen zyrtare të internetit.


Nëse keni hasur një problem me faqen tuaj të WordPress dhe keni nevojë për një kopje rezervë të shpejtë, tashmë e dini se sa e rëndësishme është të kujdeseni për faqen tuaj. Nëse keni pasur fat deri tani, mos prisni të mësoni nga gabimet tuaja. Sigurohuni që ofruesi juaj i pritjes të rezervojë rregullisht skedarët dhe bazat e të dhënave tuaja.

Ju lutem, mos u bëni dembel; kopjoni faqen tuaj të WordPress me dorë herë pas here. Asnjëherë nuk e dini kur do t’ju duhen ato skedarë. Pasi të bëni kopjen rezervë për herë të parë, do të shihni që duhen vetëm disa klikime për të ruajtur skedarët e fundit në kompjuterin tuaj. Dhe nëse mund të kurseni disa dollarë, zgjidhni një nga shtojcat më të mira për kopje rezervë të automatizuar të WordPress dhe relaksohuni kur bëhet fjalë për kopje rezervë.

Cilat janë përvojat tuaja? Sa shpesh ju rezervoni faqen tuaj në WordPress?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map