Si të instaloni WordPress CMS

how-to-install-wordpress.png


WordPress është CMS më i popullarizuar (sistemi i menaxhimit të përmbajtjes). Të gjithë e dinë këtë, dhe nuk është aq e vështirë të fillosh një blog WordPress pasi që ka miliona përdorues në të gjithë botën që mund të garantojnë për të.

Nëse nuk jeni ende të njohur me CMS, ju ftojmë të mësoni më shumë rreth WordPress. Gjithashtu, para se të arrini në një pikë ku instaloni WordPress, duhet të dini dallimet midis WordPress.org dhe WordPress.com. Sot, ne do të përqëndrohemi në versionin e vetë-pritur dhe t’ju tregojmë se si ta instaloni WordPress-in tuaj.

Përdoruesit që nuk kanë përvojë teknike mund të frikësohen nga procesi i instalimit. Por, para se të filloni të bini fre, duhet t’ju themi se edhe një fillestar i plotë mund të instalojë WordPress në vetëm disa minuta. Do të marrë disa hapa, por ne do t’ju drejtojmë gjatë gjithë procesit.

Para se të instaloni WordPress

Megjithëse WordPress është një platformë me burim të hapur që do të thotë se mund ta merrni falas, ekzistojnë disa gjëra që duhet të përgatisni (dhe të paguani për të) përpara se të instaloni WordPress. Për ta ngritur dhe funksionuar faqen tuaj, do t’ju duhet një ofrues i një web hosting dhe një emër domain për sitin.

Ka shumë kompani pritëse që specializohen në WordPress. Për aq pak sa 2.75 dollarë në muaj, ju mund të merrni hapësirë ​​në një server për të pritur blogun e ri dhe një emër domain sipas zgjedhjes tuaj. Ndërsa ekzistojnë dhjetëra opsione dhe madje edhe më shumë kompani pritëse, ne nuk do të jemi në gjendje t’i mbulojmë të gjitha në këtë tutorial. Në vend të kësaj, ne do të duhet të supozojmë se ju keni paguar tashmë për pritjen dhe se jeni gati të filloni procesin e instalimit.

Edhe pse shumica e kompanive pritëse mbështesin WordPress, zyrtarin Uebfaqja e WordPress rekomandon Bluehost si ofruesin më të besueshëm të pritjes. Bluehost ju lejon të filloni një blog WordPress për aq pak sa 2.75 dollarë në muaj! Me Bluehost, edhe opsioni me çmim më të ulët ju jep një Domain falas, Certifikatë SSL e cila do ta bëjë faqen tuaj më të sigurt, opsion për të instaluar WordPress përmes disa klikimeve dhe mbështetjes 24/7.

Procesi i regjistrimit në Bluehost

 • Shkoni në faqen kryesore të Bluehost
 • Zgjidhni opsionin “Filloni Tani”
 • Zgjidhni një plan
 • Vendosni emrin e domain

Instaloni WordPress

Pasi të keni krijuar profilin tuaj në Bluehost, mund të regjistroheni dhe të filloni të përdorni të gjitha tiparet që keni zgjedhur. Gjë e shkëlqyeshme për Bluehost është se vjen me një Instalues ​​me një klikim për WordPress. Në vend që të rrëmuani skedarët dhe bazat e të dhënave, mund të instaloni WordPress dhe të vendosni blogun tuaj në vetëm disa minuta.

 • Kur të regjistroheni, shkoni te cPanel
 • Shkoni te pjesa “Tregu MOJO”
 • Zgjidhni Instalimet me një Klikim
 • Gjeni dhe klikoni në ikonën WordPress
 • Klikoni në butonin “Fillimi”
 • Zgjidhni një domen në të cilin dëshironi të instaloni WordPress
 • Shfaqni opsione të përparuara dhe gjeneroni një llogari unike të administratorit për WordPress
 • Kontrolloni kutinë për t’u pajtuar me Kushtet dhe Kushtet
 • Klikoni në butonin “Instaloni Tani”
 • Prisni që instalimi të përfundojë

Dhe kjo eshte! Tani mund të shkoni në faqen e hyrjeve të WordPress dhe të filloni të punoni në blogun tuaj të ri të WordPress.

Si të instaloni WordPress me dorë

Ashtu si me çdo softuer tjetër, WordPress mund të instalohet manualisht duke transferuar skedarët e nevojshëm dhe vendosjen e mjedisit. Por, për shkak të popullaritetit të saj, njerëzit me përvojë kanë zhvilluar një shumëllojshmëri të aplikacioneve të shfletuesve që mund të instalojnë WordPress për ju vetëm përmes disa hapave miqësorë për përdoruesit. Në këtë tutorial, ne do t’ju tregojmë se si ta instaloni WordPress me dorë dhe si ta bëni atë duke përdorur një nga instaluesit më të njohur.

 • Si të instaloni WordPress me instalues ​​Softaculous
 • Si të instaloni WordPress manualisht (më të avancuar)

Si të instaloni WordPress me instalues ​​Softaculous

Softaculous është një nga bibliotekat më të njohura të skripteteve që lejon përdoruesit të instalojnë shpejt softuer të ndryshëm tregtar dhe burim të hapur pa ndonjë njohuri teknike. Ndër më shumë se pesëdhjetë aplikacione të disponueshme me versionin falas, WordPress mund të gjendet në pozicionin e parë.

Meqenëse Softaculous ka nevojë për një zonë administratori si cPanel për të punuar si duhet, gjëja e parë që duhet të bëni është të futeni në cPanel:

 1. Shko tek https://www.yourdomain.com/cpanel, https://www.yourdomain.com:2083 ose https: // server-ip-address: 2083
 2. Vendosni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin
 3. Klikoni në butonin “Hyrja”

hyrje në cPanel

Pas një hyrje të suksesshme, përpiquni të mos frikësoheni nga dimensionet e cPanel. Ky panel kontrolli zakonisht përmban cilësime të panumërta që ju lejojnë të keni akses në gjithçka që lidhet me serverin. Tani për tani, harroni të gjitha opsionet e tjera dhe përqendrohuni te instaluesi Softaculous që do t’ju ndihmojë të instaloni WordPress.

Për të gjetur skedën Softacoulus, ju lutemi lëvizni përgjatë gjithë rrugës poshtë (në shumicën e rasteve, Softaculous do të jetë një nga skedat e fundit në cPanel) dhe hapni skriptin WordPress.

Nëse jeni të interesuar për detajet, mund të kaloni midis skedave për të parë fotografitë e ekraneve, demonstrimet, vlerësimet dhe më shumë rreth skriptit WordPress në instalues. Kur të jetë gati, klikoni në butonin “Instaloni Tani” ose kaloni në skedën e parë “Install”.

Konfigurimi i softverit

Konfigurimi i softverit

Zgjidhni një protokoll i cili do të përdoret për faqen tuaj të re. Si parazgjedhje, cilësimi do të tregojë protokollin HTTP. Por nëse keni certifikatë SSL për sitin tuaj që do ta bënte atë më të sigurt, duhet të zgjidhni protokollin HTTPS këtu. Ju gjithashtu mund të vendosni nëse do të përdorni “www” përpara adresës. Nëse nuk jeni të sigurt për të gjitha këto, pyetni ofruesin tuaj për detaje ose thjesht lini protokollin HTTP tani për tani pasi do të jetë e mundur të ndryshoni gjithçka më vonë.

Zgjidhni domainin në të cilin dëshironi të instaloni WordPress. Nëse kjo është faqja juaj e parë, me siguri keni vetëm atë domain që keni blerë, kështu që mbajeni të zgjedhur. Por në rast se keni më shumë se një fushë, kini kujdes kur vendosni se ku të instaloni WordPress.

Zgjidhni një drejtori ku dëshironi të instaloni skedarët. Për të instaluar WordPress në drejtorinë rrënjë, lëreni këtë fushë bosh. Nëse kjo është faqja e vetme që do të keni në server, ju sugjerojmë ta lini këtë fushë bosh.

Cilësimet e sitit

Cilësimet e sitit

Zgjidhni një emër për faqen tuaj dhe jepini një përshkrim të shkurtër. Meqenëse këto janë opsionet që mund të ndryshoni shpejt nga cilësimet e WordPress në çdo kohë, mos u bëni kokën shumë se çfarë duhet të shkruani në këtë moment.

Nëse planifikoni të aktivizoni një WordPress Multisite, ky është vendi për të kontrolluar kutinë. Nëse nuk e dini se çfarë është një multisite dhe ky është blogu i parë i WordPress që po krijoni, thjesht lini opsionin e pakontrolluar.

Llogari e administratorit

Llogari e administratorit

Shpejt krijoni llogarinë e administratorit që do t’ju lejojë të regjistroheni në faqen tuaj dhe të filloni të punoni në të. Ne sugjerojmë të zëvendësoni emrin e përdoruesit standard “admin” për arsye sigurie dhe të zgjidhni një unik që do t’ju përfaqësojë. Për shembull përdorni emrin ose pseudonimin tuaj.

Gjeni një fjalëkalim për profilin tuaj dhe sigurohuni që askush përveç jush ta di atë. Nëse nuk jeni krijues në momentin që të gjeni një fjalëkalim të fortë, klikoni në ikonën e vogël të tastit në anën e djathtë. WordPress do të krijojë automatikisht një fjalëkalim të fortë që përmban shkronja, numra dhe karaktere të ndryshme në mënyrë që të krijojë një fjalëkalim të sigurt, i cili është i vështirë të supozohet.

Para se të shtoni adresën tuaj të emailit në fushën tjetër, sigurohuni që të mbani mend ose të shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin, pasi do të duhet t’i përdorni ato për t’u regjistruar në blog pas instalimit..

Zgjidhni gjuhën

Zgjidhni gjuhën

Edhe pse anglishtja është gjuha e paracaktuar për WordPress, mund ta ndryshoni këtu. Zgjidhni çdo gjuhë tjetër të disponueshme nga lista nëse dëshironi.

Zgjidhni Shtojcën (et)

Zgjidhni shtojcat

Instaluesi Softaculous mund të ofrojë një ose disa shtojca që mund të instalohen njëkohësisht me WordPress. Ne ju sugjerojmë të kaloni këtë mundësi pasi gjithmonë mund të instaloni shtojcat me dorë. Por nëse ekziston një shtojcë që keni përdorur më parë në faqet e tjera dhe doni të vazhdoni të përdorni, shënoni një kuti pranë emrit të tij.

Opsione te avancuara

Opsione te avancuara

Këto mundësi shtesë ndikojnë në bazat e të dhënave që WordPress përdor për të funksionuar siç duhet. Si parazgjedhje, Opsionet e Avancuara do të fshihen. Nëse jeni fillestar dhe nuk i kuptoni këto mundësi, ju sugjerojmë t’i kaloni ato plotësisht.

Këtu mund të shkruani një emër dhe prefikse me bazë të të dhënave. Por ato që prodhuan Softacoulus janë më se të përshtatshme dhe të sigurta për t’u përdorur, kështu që nuk ka nevojë t’i ndryshojë ato.

Nëse nuk doni të merrni njoftime rreth azhurnimeve, zgjidhni opsionin.

Instaluesi ju lejon të zgjidhni opsione për të përmirësuar automatikisht WordPress, shtojcat dhe temat. Ndërsa mund të tingëllojë si një ide e mirë, ne sugjerojmë fuqimisht që këto opsione të mos kontrollohen. Përditësimet automatike ndonjëherë mund të shkaktojnë probleme dhe ju mund të humbni të gjitha modifikimet që keni bërë në tema dhe shtojca specifike. Ju gjithmonë mund t’i ktheni ato sa herë që vendosni.

Zgjidhni një vendndodhje rezervë (ne sugjerojmë të lini atë të paracaktuar) dhe zgjidhni nëse dëshironi që instaluesi të gjenerojë automatikisht kopje rezervë të faqes tuaj. Nëse keni mundësinë, mos ngurroni ta kontrolloni. Pasi të vendosni se sa shpesh dëshironi të krijoni kopje rezervë, mund të relaksoheni duke ditur që ju mund t’i riktheheni periodikisht cilësimeve të vjetra vetëm në rast se diçka e keqe ndodh në faqen tuaj. Nëse zgjidhni një numër tjetër për rotacionin rezervë, Softaculuos do të mbajë shënimin e numrit të kopjeve rezervë. Nëse arrihet kufiri, kopja rezervë më e vjetër do të fshihet automatikisht për të bërë vend për atë të ri. Zgjidhni numrin në varësi të hapësirës që keni në server.

Zgjidhni temën

Zgjidhni temën

Edhe para instalimit të WordPress, aplikacioni ju lejon të zgjidhni një temë që do të bëhet aktive në blogun e ri. Ndërsa mund të zgjidhni një këtu, kjo është opsionale pasi gjithmonë mund të instaloni tema të reja përmes WordPress në çdo kohë.

instaloj

Butoni i instalimit

Para se të klikoni në butonin “Instaloni”, kaloni nëpër të gjitha opsionet edhe një herë dhe kontrolloni nëse çdo pjesë e informacionit është e drejtë. Pastaj lëvizni përsëri poshtë, shkruani adresën tuaj të emailit nëse doni të merrni detajet dhe klikoni në butonin.

Tani jeni i lirë të lundroni tek http://yoursite.com ku duhet të shihni uebfaqen e re. Për të hyrë në faqen tuaj me kredencialet e administratorit që keni krijuar, ju lutemi hapni http://yoursite.com/wp-admin.

Si të instaloni WordPress me dorë

Për dallim nga përdorimi i instaluesit që praktikisht bën gjithçka për ju, është e mundur të instaloni WordPress vetë. Duhen vetëm disa hapa për të instaluar WordPress me dorë, por është vetëm pak më e komplikuar sesa përdorimi i një instaluesi si Softaculous.

Meqenëse procesi i instalimit manual mund të ndahet në disa segmente, le të shkojmë një hap në atë kohë për të bërë gjithçka më të lehtë. gati?

Shkarkoni versionin e fundit të WordPress

Shkarkoni WordPress

 1. Shko tek wordpress.org/download
 2. Klikoni në butonin blu “Shkarkoni WordPress” në anën e djathtë
 3. Ruani versionin e fundit të WordPress në çdo vendndodhje në kompjuterin tuaj
 4. Prisni për të shkarkuar për të përfunduar
 5. Nxjerr skedarin ZIP (duhet të kesh një dosje të quajtur “wordpress”)

Ngarko WordPress në serverin tuaj

Ky hap kërkon që ju të lidheni me serverin FTP. Para se të lidheni, duhet të keni letrat kredenciale të FTP nga ofruesi juaj i pritjes. Zakonisht, të gjitha detajet do t’i merrni në emailin mikpritës sapo të regjistroheni një llogari në një kompani pritëse. Nëse nuk mund ta gjeni emailin, informacioni duhet të jetë i disponueshëm në cPanel.

Llogaritë FTP në cPanel

 1. vizitë https://www.yourdomain.com:2083 ose https: // server-ip-address: 2083
 2. Hyni në cPanel
 3. Shkoni tek kategoria Files
 4. Hap mjetin e llogarive FTP
 5. Shkoni poshtë në listën e të gjitha llogarive FTP
 6. Gjeni llogarinë e administratorit FTP
 7. Klikoni “Konfiguro Klientin FTP” për të parë letrat kredenciale

Nëse nuk keni një llogari FTP, mund të krijoni një nga të njëjtën faqe.

Kur të keni gati kredencialet, është koha që të ngarkoni skedarët WordPress në një server të ri:

 1. hapur FileZilla ose ndonjë klient tjetër FTP
 2. Lidhu me serverin FTP
 3. Zgjidhni të gjithë skedarët nga dosja “wordpress” që keni shkarkuar dhe nxjerrë më herët
 4. Zvarritni skedarët e zgjedhur nga kompjuteri në një dosje “public_html” ose “www” të vendosur në server

Krijoni një bazë të dhënash MySQL:

WordPress përdor bazën e të dhënave për të menaxhuar përmbajtjen. Pra, për të bërë çdo gjë të funksionojë, hapi tjetër është të krijoni një bazë të dhënash dhe përdorues të MySQL:

Krijoni një bazë të dhënash të re

Shtoni përdorues të ri

 1. Shko te cPanel: http://yourdomainname.com/cpanel
 2. Hapni bazat e të dhënave MySQL
 3. Vendosni emrin e bazës së të dhënave sipas zgjedhjes tuaj
 4. Klikoni në butonin “Krijo bazën e të dhënave”
 5. Shkoni poshtë në ndërfaqen e Përdoruesve të MySQL
 6. Vendosni një emër përdoruesi, fjalëkalim dhe kliko butonin “Krijo përdoruesin”

Përfundimi i instalimit

Ky është hapi i fundit. Ju do të duhet të futni disa detaje në lidhje me bazën e të dhënave dhe faqen tuaj.

Si të instaloni WordPress me dorë

 1. Hapni një shfletues dhe shkoni te http://yourdomain.com
 2. Zgjidhni gjuhën që dëshironi të përdorni për sitin
 3. Përgatitni informacionin e mëposhtëm: emrin e bazës së të dhënave, emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin që keni krijuar
 4. Pritësi duhet të qëndrojë “localhost” për shumicën e kompanive pritëse
 5. Zgjidhni ndonjë parashtesë tabelë ose lini atë të paracaktuar
 6. Klikoni butonin “Le të shkojmë”
 7. Vendosni të gjitha detajet në lidhje me bazën e të dhënave tuaja dhe klikoni “Dorëzo”
 8. Klikoni butonin “Run the Install”
 9. Vendosni titullin e faqes tuaj, zgjidhni një emër përdoruesi dhe fjalëkalim për hyrjen në WordPress. Plotësoni adresën e postës elektronike dhe kontrolloni nëse dëshironi që motorët e kërkimit të indeksojnë uebfaqen tuaj të re
 10. Klikoni në “Instaloni WordPress”
 11. Identifikohuni dhe shijoni faqen tuaj të re

përfundim

Edhe pse instalimi i WordPress mund të duket i ndërlikuar, e vërteta është se të gjithë janë të aftë të fillojnë një blog më vete. Pavarësisht nëse vendosni të përdorni një instalues ​​si Softaculous ose t’i transferoni skedarët me dorë, duhet të keni faqe të re dhe të funksionojnë brenda disa minutave. Pasi të instalohet WordPress, argëtimi mund të fillojë dhe ju mund të filloni të personalizoni në detaje faqen e internetit. Paç fat!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map