Si të instaloni shtojcat në WordPress

how-to-install-wordpress-plugins.png


Shtojcat e WordPress mund të zgjasin shpejt blogun tuaj dhe ta bëjnë atë një vend më të mirë si për ju ashtu edhe për vizitorët. Ndërsa teknikisht është e mundur të kesh një blog të WordPress pa as edhe një plugin aktiv, shanset janë që administratorët do të duhet të paktën disa prej tyre madje të fillojnë një blog. Me kalimin e kohës, nevoja për shtesa do të vazhdojë të rritet. Kjo është arsyeja pse si një webmaster i ri, thjesht duhet të dini se si të instaloni shtojcat WordPress.

Ashtu si me gjithçka tjetër, zhvilluesit e WordPress ishin të prirur të krijonin një mjedis miqësor për përdoruesit. Pra, edhe nëse instalimi i shtojcave mund të tingëllojë i tmerrshëm për dikë që plotëson WordPress për herë të parë, le të heqim frikën tuaj. Sot, ne do t’ju tregojmë dy metoda miqësore për fillestarët e instalimit të shtojcave, dhe një pak më të avancuar.

 • Përdorni funksionin e kërkimit të WordPress
 • Drejtpërdrejt ngarkoni një shtojcë nga WordPress
 • Ngarko një shtojcë përmes FTP (më të avancuar)

Para instalimit të një shtojce, duhet të dini që vetëm versioni i vetë-pritur i WordPress lejon instalimin e prapashtesave të reja. Nëse nuk keni mundësi për instalimin e shtojcave të reja, me siguri po përdorni WordPress.com, ose nuk keni privilegjet e përdoruesit të duhur.

Për të instaluar shtojcat nga drejtoria zyrtare e WordPress, nuk është e nevojshme të largoheni nga pulti. Zhvilluesit ishin mjaft të sjellshëm për të prezantuar një kuti kërkimi që ju lejon të shfletoni të gjitha shtojcat e disponueshme në depo. Këtu mund të lexoni edhe disa detaje të tjera rreth secilës shtojcë, dhe natyrisht, ta instaloni direkt nga lista.

Në panelin e majtë të administratorit, shkoni te Plugins -> Shto të Re

Si të kërkoni për shtojcat WordPress

Nëse hidhni një sy në krye të faqes, do të gjeni disa skedarë që ju lejojnë të ndërroni listën e shtojcave të disponueshme:

 • Featured – disa shtojca të rekomanduara nga WordPress. Në fund të faqes, mund të kërkoni shtojcat sipas etiketave
 • Më të njohurat – E gjithë lista e shtojcave, të renditura sipas popullaritetit (ka më shumë se 40,000 shtojca)
 • Shtojcat e rekomanduara – të sugjeruara bazuar në shtesa të tjera që mund të keni instaluar tashmë
 • Shtojcat e preferuara – nëse keni shënuar shtojcat si të preferuara në WordPress.org, ato do të shfaqen në këtë skedë
 • Kërko – shtypni fjalën dhe gjeni shtojcat që përputhen me kriteret

Instaloni një plugin

Duke përdorur ndonjë nga skedat dhe funksionet, do të përfundoni të keni listën e shtojcave që përputhen në dispozicion për instalim. Për shembull, le të kërkojmë falas plugin Under Construction Page që mund të krijojë një faqe të bukur mirëmbajtjeje për vizitorët tuaj. Nëse klikoni në emrin e shtojcës ose ndiqni lidhjen “më shumë detaje”, WordPress do të hapë një dritare që shfaqet me disa informacione shtesë rreth kësaj shtese.

Në mënyrë të ngjashme, ju mund të shihni zhvilluesin e tij, vlerësimin, numrin e instalimeve aktive (njerëz që aktualisht po ekzekutojnë shtojcën në faqet e tyre), kohën e azhurnimit të fundit dhe informacionin e pajtueshmërisë.

 1. Shko tek Plugins -> Shto të Re
 2. Gjeni një shtojcë nga lista ose kërkoni një
 3. Shikoni më shumë detaje rreth tij para se të vendosni të instaloni shtojcën
 4. Klikoni në butonin “Instaloni”
 5. Prisni disa sekonda derisa ikonat portokalli të ndalojnë të rrotullohen
 6. Klikoni në butonin “Aktiv”

Instaloni një plugin WordPress

Pasi plugin të përfundojë procesin e instalimit, duhet të shihni mesazhin e konfirmimit brenda të njëjtit buton. Pas kësaj, butoni do të ndryshojë etiketën në “Aktivizo”. Edhe pse e keni instaluar me sukses shtojcën tuaj të parë, ajo ende nuk funksionon. Nëse dëshironi të merrni të gjitha funksionalitetet shtesë që ofron, duhet të klikoni në butonin “Aktivizo”.

Pasi të aktivizoni plugin, prisni disa sekonda. Kur të keni mbaruar, WordPress do t’ju ridrejtojë në listën e të gjitha shtojcave aktive. Nga këtu, ju mund të kontrolloni të gjitha shtojcat që keni në faqe, t’i çaktivizoni ato, t’i azhurnoni, të shkoni në cilësime dhe madje të redaktoni kodin e tyre.

Tani shtojca është e instaluar dhe aktivizuar. Për të filluar përdorimin e një shtojce, duhet të lundroni te cilësimet e saj për ta vendosur atë. Meqenëse çdo shtojcë funksionon ndryshe, ne nuk jemi në gjendje t’ju tregojmë se ku do të shfaqen cilësimet. Por nëse e ndoqët shembullin tonë dhe instaluat Under Construction Page, duhet të shkoni në Cilësimet -> Nënkonstruksion për të filluar punën me plugin.

Ngarko një shtojcë përmes administratorit të WordPress

Shtojcat e tjera falas që mund të gjenden në internet, si dhe shtesat premium (të paguara), nuk janë të listuara në drejtori. Pra, kjo do të thotë që ju nuk mund t’i gjeni ato duke përdorur metodën e parë. Për të instaluar shtojcat jashtë drejtorisë zyrtare, do t’ju duhet t’i ngarkoni ato manualisht.

Ngarko plugin WordPress direkt

Të gjitha shtojcat e WordPress duhet të vijnë në një Formati ZIP, dhe ju duhet t’i mbani ato të arkivuara.

 1. Shko tek Plugins -> Shto të Re
 2. Në krye të faqes, klikoni butonin “Ngarkoni plugin”
 3. Nëse keni një shtojcë në një format .zip, klikoni në butonin “Zgjidhni skedarin”
 4. Zgjidhni skedarin ZIP nga kompjuteri juaj
 5. Klikoni butonin “Instaloni Tani”
 6. Prisni disa sekonda që WordPress të përfundojë instalimin

Instaloni një plugin përmes ngarkimit FTP

Për përdoruesit pak më të përparuar të cilët dinë të punojnë me Protokollin e Transferimit të Fajllave, WordPress lejojnë instalimin e shtojcave përmes metodës së tretë. Kërkon që ju të ngarkoni skedarët në server me dorë, dhe pastaj aktivizoni shtojcën përmes panelit të administratorit.

Vendosni shtojcat e WordPress përmes FTP

 1. Shkarkoni dhe instaloni falas FileZilla ose ndonjë klient tjetër FTP
 2. Hapni aplikacionin dhe lidheni me serverin tuaj FTP
 3. Navigoni në dosjen WordPress (zakonisht i gjeni në dosjen “www” ose “public_html”)
 4. hapur wp-content / plugins dosje
 5. Unzip plugin tuaj të ri atje (ju duhet të përfundoni të keni një dosje të re të emëruar pas plugin)
 6. Hyni në pultin e administratorit të WordPress
 7. Shko tek Plugins -> Plugins instaluar
 8. Gjeni artikullin e ri në listë
 9. Klikoni në butonin “Aktivizo”

përfundim

Ngjashëm me instalimin e temave në WordPress, shtojcat mund të instalohen duke përdorur tre metoda të ndryshme. Ndërsa dy të parat janë shumë miqësore për fillestarët dhe lejojnë të gjithë të instalojnë shpejt çdo shtojcë të zgjedhjes së tyre, e treta do të kërkojë disa njohuri themelore të FTP.

Por, pa marrë parasysh teknikën që keni përdorur për të instaluar një plugin, duhet ta keni atë në listën e të gjitha shtojcave të instaluara, ku mund të aktivizoni ose çaktivizoni me dorë secilën prej tyre.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked