Роли и разрешения за потребители на WordPress

WordPress от потребителя roles.png


Когато е време да управлявате блог на WordPress, не всички потребители са създадени еднакво. Някои ще могат да правят практически всичко, което искат, докато други ще имат ограничен достъп до съдържанието, функциите, опциите и настройките на вашия сайт. И има добра причина за това – не искате просто някой да има достъп до ценна информация на сайта.

Например, ако наемете писател, той няма нужда да има достъп до теми и плъгини. Или, ако позволите на потребителите да се регистрират на вашия сайт само за да могат да оставят коментари и да имат няколко допълнителни перкеса, не искате те да започват да публикуват публикации и да променят паролите, нали?

Роля на WordPress

За щастие, разработчиците на WordPress бяха достатъчно креативни, за да въведат системата за роли на потребителя. Когато създавате нов акаунт, вие трябва да опишете потребител с една от петте предварително определени роли на потребителя. В зависимост от ролята, този потребител ще има различни разрешения и ограничен достъп до определени области на сайта. В следващите редове ще ви покажем всичките пет потребителски роли с добавянето на Super Admin, който се показва само в инстанция на мултисайт.

1. Администратор (администратор)

Администратор (известен също като администратор) е лице, което отговаря за цялата инсталация на WordPress. Тази потребителска роля ви дава възможността да контролирате всичко; включително инсталирането на нови приставки, промяна на теми на WordPress, публикуване на публикации, изтриване на съдържание и т.н.. Администраторът е най-мощната потребителска роля в обикновен WordPress сайт.

Администраторът може също така да назначи потребителски роли на всеки друг в блог на WordPress и е единственият човек, който може да надстрои и дори да изтрие целия сайт.

Лице, което инсталира WordPress, автоматично получава администраторските права.

Единственият потребител с по-висок ранг е Super Admin, който отговаря за многосайтова мрежа (система от взаимосвързани блогове на WordPress, които работят заедно под един и същ домейн).

2. Редактор

Точно както редактор в списание за новини би отговарял за съдържанието, което се публикува във вестника, така и редакторът в WordPress отговаря за всички публикации и страници в блога. Тази потребителска роля може да контролира всичко, свързано със съдържание.

Това означава, че един редактор може да пише, редактира, публикува и изтрива публикации и страници.

Обикновено редакторите изчакват авторите и сътрудниците да изпратят статии за преглед, да ги проверят и модифицират, когато е необходимо, и след това да ги разпространят сред обществеността. Редакторите също могат да имат пълния контрол върху коментарите в WordPress.

Тъй като те отговарят за съдържанието, редакторите не могат да управляват добавки и теми за WordPress, нито могат да работят с други настройки.

3. Автор

Тази потребителска роля определя човек с възможност да пише, редактира, публикува и изтрива собственото си съдържание и този, който може да качва файлове без ограничения.

Авторите са свободни да добавят нови маркери, но не могат да добавят нови категории (те могат да избират само съществуващи категории от списъка). Когато става въпрос за коментари, авторите могат да видят всички тях, но нямат разрешения за редактиране на коментари.

Авторите имат по-високо потребителско ниво от Създателите, но по-ниско от Редакторите.

4. Сътрудник

Тази потребителска роля е много подобна на авторската, но има още повече ограничения за нея.

Сътрудниците могат да създават нови публикации и да редактират свои собствени статии, но не могат да ги публикуват, нито да ги изтриват.

Те могат да изпращат публикации само за одобрение, така че редакторите или администраторите да могат да ги публикуват.

Най-голямата разлика между Автори и Сътрудник е, че по-късните не могат да качват медийни файлове. Те могат също да избират само съществуващи категории и да добавят нови маркери. Сътрудниците имат право да разглеждат коментари, но нямат възможност да ги променят или одобряват.

5. Абонат

Абонатите са най-ограничената роля на потребителя в WordPress.

Те могат да влизат само на вашия сайт, да имат достъп до личния си профил и да променят детайлите и паролата.

Тази потребителска роля не може да работи с публикации, страници, коментари, настройки или нещо друго на вашия сайт. Абонатите са идеалната роля на потребителя, която да използвате, когато създавате сайт за членство. Тъй като можете да решите да разрешите само влезли от потребители да публикуват коментари на вашия сайт, имате нужда от роля със строги ограничения. Избирайки абонати, не можете да сбъркате, тъй като те ще получат привилегията да оставят коментари, но въпреки това ще бъдат сдържани от други области на сайта.

6. Супер админ

В някои случаи администраторите искат множество уебсайтове в една инсталация на WordPress. Отвън тези блогове може да изглеждат като отделните WordPress инсталации, но всъщност биха били част от многосайтовата мрежа.

В този случай Super Admin е човек, който контролира цялата мрежа от уебсайтове на WordPress.

В допълнение към всички привилегии на администратора, които вече споменахме в началото, Super Admins може да добавя нови сайтове в мрежата, да ги управлява и изтрива. Те могат да инсталират теми и плъгини, които могат да се използват в цялата система, а също и да работят с специфични за мрежата настройки.

Super Admin ще бъде посочен сред достъпните потребители само когато активирате многосайтовата мрежа, така че не се притеснявайте, ако не можете да видите тази потребителска роля.

Как да управляваме потребителите в WordPress

За да видите списъка с всички потребители, които имат регистрирани акаунти във вашия блог, отворете Потребители -> Всички потребители от административното меню на таблото за управление. Тук можете да видите всички потребителски имена, действителни имена, имейли, роли на потребителя и брой на публикуваните им публикации.

Управление на потребителите на WordPress

Като администратор можете да поставите курсора на мишката върху всеки потребител, така че да можете да ги редактирате или изтриете. Най-отгоре на списъка можете да видите връзки, посветени на всяка група потребители. Така например, ако искате да изброите само редакторите, щракнете върху съответната връзка.

Груповите действия ви позволяват да изберете няколко потребители наведнъж и да промените тяхната потребителска роля, като го изберете от падащия списък.

Всеки потребител може да управлява своя индивидуален акаунт. За да го направите, отворете Потребители -> Вашият профил връзка, където можете да редактирате лична информация, опции и да контролирате акаунта.

Как да добавите нов потребител

Добавянето на нови потребители в WordPress е сравнително лесно:

 1. Отидете на Потребители -> Добави ново
 2. Попълнете данните (необходими са само потребителско име и имейл)
 3. Щракнете върху „Покажи парола“, за да видите генерираната парола или въведете персонализирана
 4. Изберете дали искате да изпратите имейл с информация за акаунта
 5. Изберете роля на потребителя
 6. Кликнете върху бутона „Добавяне на нов потребител“

Как да добавите нови потребители на WordPress

Вашият нов потребител вече ще бъде включен в списъка на всички потребители. Ако сте избрали опцията да изпратите известие по имейл, този потребител ще получи съобщение с информацията за акаунта. От същия имейл новият ви потребител ще може да отвори страницата за вход и да промени паролата на нещо уникално.

Персонализирани роли на потребителя

Въпреки че разработчиците на WordPress са създали потребителски роли, така че да могат да се поберат практически на всеки сайт, който има, някои хора се нуждаят от персонализирани функции. Например, може да искате да разрешите на редакторите да инсталират плъгини и да контролират няколко настройки на вашия сайт.

За съжаление по подразбиране WordPress не поддържа създаването на потребителски роли. Но можете да създадете такива с помощна ръка на плъгин. Един такъв плъгин е безплатният Подобрен мениджър на способностите което ще ви позволи да промените разрешенията за всяка роля, да добавите нови, да копирате съществуващи функции и дори да добавите нови възможности към съществуващите потребители.

Подобрен мениджър на способностите

заключение

Управлението на ролите на потребителите във вашия WordPress блог е важна работа. След като прочетете тази статия, трябва да сте по-информирани за ролите на потребителите по подразбиране и да знаете как да ги присвоите на потребителите. Ако искате персонализирани потребителски роли, разгледайте безплатния плъгин, който ще ви позволи да контролирате всяка част от всяка потребителска роля на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map