Primerjava med WordPress.com in WordPress.org

wordpress-razlike.png


Veliko ljudi, ki začenjajo WordPress blog, se zatakne na prvem koraku – izbiri med različico “org” in “com”. Googling ne bo naredil nič dobrega, saj je večina člankov le opozoril, katera različica je boljša (niti boljša, ker služijo različnim namenom). In čeprav se na prvi pogled morda zdijo enaki, WordPress.org in WordPress.com sta pravzaprav povsem različni.

Preden boste umazali roke v prvem prispevku, ki ga boste napisali, se boste morali odločiti, po kateri poti boste šli. V tem članku vam bomo pokazali nekaj najpomembnejših razlik med WordPress.org in WordPress.com. Očitno menimo, da je WordPress najboljša platforma za bloganje, vendar če imate dvome, si oglejte druge platforme za bloganje.

Za začetek je WordPress odprtokodni CMS in je tako na voljo vsem, ki ga lahko brezplačno prenesejo in uporabljajo. Ker samostojno uporabljate WordPress, je potrebno nekaj tehničnih znanj, mnogi ljudje, ki so radi imeli platformo, so želeli to kot svojo storitev izbiranja blogerjev. Ti isti posamezniki so želeli s svojimi funkcijami objavljati svoje zgodbe, fotografije in videoposnetke, vendar na primer niso želeli skrbeti za strežnike, kodo ali varnostne kopije. Zato je eden od soustanoviteljev, Matt Mullenweg, se je odločil ustvariti WordPress.com.

To je prva pomembna razlika, na kateri temeljijo najbolj druge razlike. Medtem ko je WordPress.org odprtokodni CMS, je WordPress.com komercialni projekt (storitev), ki uporablja WordPress, da se sam vključi. Oglejmo si še nekaj razlike med obema.

Primerjalna tabela

Preden se podrobneje seznanimo s wordpress.com in wordpress.org, si oglejmo primerjalno tabelo.

WordPress.org

WordPress.com

Teme in vtičnikiNamestite vse, kar vam je všečOmejene izbire
Tehnično znanjeObveznoNi potrebno
CenaGostovanje in domenaprost
MonetizacijaPopolna svobodaOmejeno
Strokovna podporaNeDa
Brezplačna promocijaNeDa

WordPress.org

WordPress.orgWordPress.org kot skupnostni projekt predstavlja odprtokodni sistem za upravljanje vsebine. WordPress, kot vemo, porabi približno 28% vseh spletnih mest, ki jih najdemo na internetu, in ta številka govori sama zase. WordPress je brezplačen in praktično neomejen.

Za začetek boste morali prenesti namestitvene datoteke, za začetek pa boste potrebovali svoj strežnik in domeno. To je prvi korak, v katerem se lahko ljudje brez tehničnega znanja zataknejo.

Teme in vtičniki se obilo

Ko namestite WordPress, tako kot pri video igrah, boste imeli pred seboj odprt svet. Namestite lahko poljubno temo ali ustvarite novo samo zase. Omejitev absolutno ni.

Prenesite brezplačne teme in vtičnike, kupite premium izdelke, ki jih oblikujejo in podpirajo profesionalci, ali jih ustvarite iz nič, če znate.

Eno datoteko in kodo v funkcijah po meri lahko preprosto prilagodite obstoječim temam. Ja, lahko storite praktično karkoli – edina omejitev je vaše tehnično znanje in domišljija. Seveda, če se ne ukvarjate s tem, lahko vedno najamete strokovnjaka, ki bo za vas prilagodil stvar ali dve. Nekaj, česar ne morete storiti, če uporabljate WordPress.com.

Enako velja za vtičnike. Lahko namestite brezplačne, premijske ali razvijete svojo. S kombiniranjem tem, vtičnikov in kode po meri imate neomejene možnosti. Čeprav se to sliši odlično (in v resnici je to), boste morali poznati svojo spletno tehnologijo in sam WordPress, da boste imeli vse, kot ste želeli.

Ste lastni vzdrževalec

Vzdrževanje WordPress-a

Medtem ko je WordPress.org prazno platno, od vas zahteva tudi popolno pozornost. To pomeni, da morate skrbeti za gostovanje in domene ter številne druge tehnične vidike. Če gre kaj narobe, ste krivi samo vi in ​​težavo boste morali odpraviti sami. Svoboda ima odgovornosti, zato bodite prepričani, da boste imeli dovolj časa, ki bo namenjen WordPressu.

Zaslužite s svojim blogom

Ker ste spletno mesto v lasti, lahko uporabite kateri koli podružnični ali oglaševalski program, ki vam je všeč. Poleg zakonskih ni nobenih pravil. Oglasi na vašem spletnem mestu bodo samo tisti, ki jih izberete za prikazovanje. WordPress je odprtokoden, zato ne bo oglaševalcev potiskal prek vašega spletnega mesta.

Prednosti

 • Popoln nadzor nad vašim spletnikom
 • Uporabite katero koli temo ali vtičnik
 • Svoj blog zaslužite na kakršen koli način

Slabosti

 • Nimate tehnične podpore
 • Gostovanje in domena stane denar
 • Morate redno vzdrževati

WordPress.com

WordPress.com

WordPress.com je kot komercialni projekt last podjetja Automattic Inc. Vse, kar morate storiti, je, da registrirate račun, izberete ime spletnega dnevnika in v nekaj minutah ste pripravljeni, da začnete delovati. To je nepomembno in tehničnega znanja ni potrebno.

Omejena izbira tem in vtičnikov

Ta storitev bloganja vam omogoča, da izberete temo za svoj blog, vendar ste omejeni na teme in vtičnike iz njihovega skladišča. To pomeni, da ne morete namestiti svojih tem ali prilagoditi kode priloženih tem. Da je jasno; še vedno lahko prilagodite tiste dele, ki so na voljo prek nastavitev. Če pa se odločite za to, to ne bo mogoče.

Če niste zelo zahtevni pri razširitvi sistema, boste našli številne brezplačne vtičnike, ki jih je mogoče enostavno dodati na vaše spletno mesto WordPress.com. Te vam lahko pomagajo pri upravljanju spletnega mesta, vendar kot pri temah, nobene od njih ne boste mogli prilagoditi. Še pomembneje, ne boste mogli namestiti dodatnih vtičnikov brezplačno najdete na internetu. Pozabite tudi na vse domišljijske vtičnike premium. Za večino profesionalnih blogerjev je to prekinitev poslov. Po drugi strani mnogi ljudje, preden začnejo blog, ne bodo potrebovali ničesar zunaj WordPress.com.

Na WordPress.com ne morete uporabljati vtičnika

Imeti strokovno podporo

Kar je dobro pri tej platformi, je to ni treba imeti tehničnega znanja da začnete svoj blog. Če je vse, kar želite, založniško orodje, ki vam omogoča ustvarjanje zgodb, prikazovanje slik, videoposnetkov ali želite vključiti ljudi v razpravo, je WordPress.com dober način za začetek.

Ne samo, da to lahko storite brezplačno, ampak WordPress.com vas bo samodejno povezoval z drugimi blogerji, vaše novo spletno mesto pa bo morda na svoji domači strani povezano kot predstavljeno, kar pomeni, da boste brez veliko truda dobili tono obiskov.

Monetizacija in oglasi

Ker je osnovni račun brezplačen, se na spletnem dnevniku pripravite na oglase WordPress.com. Če želite sodelovati z različnimi partnerskimi programi ali uporabljati različne oglase, da zaslužite nekaj, vaše izbire so zelo omejene.

Omejitve brezplačne storitve

WordPress.com ima omejene možnosti gostovanja (3GB vključeno v brezplačni različici), ki jih lahko uporabite za nalaganje datotek. Vedeti morate, da ne boste mogli uporabljati FTP dostopa, da bi te datoteke vnesli v strežnik.

Ker še vedno govorimo o brezplačnem računu, upoštevajte, da je domena vašega spletnega mesta pravzaprav poddomena WordPress.com.

Če ne boste plačali za premijski račun, bo naslov vašega bloga takšen: example.wordpress.com.

Na WordPress.com lahko odklenete številne dodatne funkcije, vendar boste morali začeti plačevati svoj račun.

Prednosti

 • Brezplačno za osnovno storitev
 • Strokovno voden
 • Izjemno prijazen začetnikom

Slabosti

 • Ne morem uporabljati tem ali vtičnikov po meri
 • Nimate nadzora nad blogom
 • Omejene možnosti zaslužka

Preklapljanje med WordPress.org in WordPress.com

Za vsak slučaj, če ste se že odločili, preden ste prebrali ta članek in začeli svoj blog, bi to morali vedeti možno je preklapljanje med WordPress.com in WordPress.org. Ne glede na vašo izbiro lahko enostavno preklopite z ene platforme na drugo.

Tako WordPress.org kot WordPress.com imata sistem Import & Export, ki omogoča enostavno pakiranje celotne vsebine vašega spletnega mesta in prenos na drugo.

Priporočeno branje: Kako premakniti svoj blog z WordPress.com na WordPress.org

Zaključek

Čeprav se na prvi pogled morda zdi drugače, obstaja nekaj velikih razlik med WordPress.org in WordPress.com. Večina blogerjev, vključno z nami, priporoča samostojno različico. Z njim dobite popolno svobodo in nadzor nad svojo spletno stranjo. Kljub temu to še ne pomeni, da je najboljši za vse. Po tehtanju vseh razlik, ki smo jih obravnavali v tem članku, je odvisno samo od vas, katera različica vam bo bolj ustrezala in vaš blog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked