Pregled razdelka o nastavitvah WordPress-a

wordpress-settings.png


Ena izmed prvih stvari, ki si jih želite ogledati po namestitvi novega spletnega mesta WordPress, je stran z nastavitvami. V novih namestitvah se nastavitve WordPressa prikažejo na dnu skrbniškega menija, ki jih najdete na levi strani zaslona.

Samo s kazalcem miške nad miško Nastavitve povezave, boste opazili več strani podmenija, namenjenih določenim WordPress nastavitvam. Vsaka ima pomembne možnosti, ki bodo vplivale na celotno spletno mesto, zato je ključnega pomena, da si vzamete čas za pravilno nastavitev. Dokler ne namestite dodatnih vtičnikov in tem, ki lahko dodajo nove podmenije, se prikažejo naslednje strani:

 1. Splošno
 2. Pisanje
 3. Branje
 4. Diskusija
 5. Mediji
 6. Permalinkks

Ta članek podrobno razlaga tiste privzete nastavitve za WordPress in vas vodi skozi postopek namestitve.

1. Splošno

Na tej strani boste našli več možnosti, ki vam bodo omogočile spreminjanje naslova in naslova spletnega mesta, različne vrste naslovov ter čas in datumski format.

Naslov spletnega mesta in oznaka

Čeprav je WordPress ta polja že izpolnil za vas, prosim, ne predpostavljajte le, da je dovolj dobro za vaše spletno mesto. Ker sta naslov in oznaka spletnega mesta pomembna dela vašega spletnega dnevnika, ko gre za Google in druge iskalnike, je nujno, da napišete po meri. Medtem ko lahko pisanje naslova in črte po meri privabite pravo občinstvo, lahko privzeto škoduje SEO (vaš položaj v rezultatih iskalnikov) in vaša verodostojnost. Nočete, da vaše potencialne stranke vidijo, da ste prvi korak pri prilagajanju spletnega mesta ignorirali, kajne?

WordPress in naslov spletnega mesta (URL)

Splošne nastavitve za WordPress

Naslov WordPress je URL, ki vodi v imenik, kamor ste namestili WordPress. V večini primerov mora biti naslov spletnega mesta, ki kaže na vašo domačo stran, enak. Če ste pravkar namestili novo spletno mesto, nobenega od polj ni treba spreminjati. Če ne želite, da se vaša domača stran razlikuje od namestitvenega imenika, vendar ne bi smeli skrbeti, če je to prvič WordPress. Samo imejte jih enake.

Na primer, če ne želite, da se WordPress v korenskem imeniku (morda želite ohraniti stvari čiste ali imate tam druge stvari), ga lahko namestite v kateri koli podimenik, kot je https://example.com/wordpress. Če bi isti naslov spletnega mesta zapustil, bi to pomenilo, da bi ljudje morali do njega https://example.com/wordpress da pridete do svoje naslovnice. Namesto tega lahko v tem primeru spremenite naslov spletnega mesta v https://example.com kar bi WordPressu sporočilo, da je URL vaše domače strani drugačen od namestitvenega imenika.

Bodite previdni pri spreminjanju naslova spletnega mesta, ker bo katera napaka (začasno) ubila vaše spletno mesto.

Včasih (običajno, ko ste že zmešali nastavitve), boste morali spremeniti te URL-je po drugačnem pristopu, saj ne boste mogli odpreti strani z nastavitvami WordPress-a. To je mogoče storiti prek PHP-ja ali z neposrednim urejanjem baze podatkov. Svetujemo vam, da najamete strokovnjaka, da to odpravi, če nimate izkušenj na teh področjih.

Email naslov

Ta je brez možganov; vnesite funkcionalen e-poštni naslov, kjer boste od WordPress-a prejemali pomembna obvestila o posodobitvah, novih uporabnikih, komentarjih in drugih informacijah.

Članstvo in nova privzeta vloga uporabnika

Kot morda že veste, vam WordPress omogoča razvoj spletnih mest za članstvo. V tem primeru vas bo zanimala ustrezna možnost, ki omogoča odpiranje registracij vsem. V tem primeru je ključno, da za novo registrirane uporabnike izberete privzeto uporabniško vlogo.

Vsi novi uporabniki bodo privzeto postali naročniki. Če pa jim želite dodeliti več pooblastila na vašem spletnem mestu, ga lahko spremenite v katero koli drugo uporabniško vlogo, ki je na voljo. Odvisno je od tebe. Svetujemo, da je možnost »Vsakdo lahko registrira možnost« onemogočena.

Časovne nastavitve

Nato na seznamu so nastavitve, ki vplivajo na način uporabe in prikaza na vašem spletnem mestu. Izberite časovni pas, obliko datuma in ure in dan, ko se začne vaš teden (ja, ni nujno, da je ponedeljek). Čeprav se to trenutno morda sliši trivialno, upoštevajte, da bodo vse, kar počne WordPress (in vključuje nove vtičnike in teme), uporabile te časovne nastavitve.

Če se žigi datumov e-poštnega sporočila ne seštevajo, se vam zdi nov vtičnik za koledar pokvarjen ali pa vaše načrtovane objave ne delujejo, vrnite se na te možnosti in jih popravite.

Jezik

Če želite spremeniti jezik svojega spletnega mesta, morate na seznamu izbrati novega. Ta možnost lahko prevede celotno nadzorno ploščo vašega spletnega mesta, vsebina pa ostane nedotaknjena.

Vendar se zavedajte, da bo s spreminjanjem jezika spremenilo tudi nekaj stvari, ki jih bodo videli vaši obiskovalci (na primer imena pripomočkov in časovne žige).

2. Nastavitve pisanja

Te nastavitve WordPressa vplivajo na nekaj stvari o vaših objavah in kategorijah. Lahko se tudi prijavite za objavo člankov po e-pošti in spreminjanje storitev posodabljanja.

Privzeti formati objav in kategorij

Nastavitve pisanja WordPress-a

Za pravilno delovanje WordPress potrebuje privzeti format objave in kategorije. Torej, če pozabite izbrati te podrobnosti za novo objavo, jih lahko WordPress samodejno dodeli privzeto, da se izognete napakam.

Čeprav se kategorija “Nekategorizirano” zdi ravno dovolj dobra, ko začnete, je resnica, da se veliko ljudi namuči. Torej, premislite še enkrat in ga preimenujte v nekaj, kar boste uporabili na spletnem dnevniku. Prej ali slej boste ugotovili, kako slabo je nekategorizirana mapa videti v javnosti.

Kar zadeva objave, je ravno dovolj dobro, da imate standardno objavo kot privzeto. Razen če nimate želene vrste objave, ki jo želite uporabiti. To bo odvisno samo od vas in teme WordPress, ki jo uporabljate.

Objavite po e-pošti

Objavi WordPress po e-pošti

Ste vedeli, da lahko prispevek objavite na svojem mestu WordPress po e-pošti in ga takoj objavite svojim bralcem? Če želite delovati, boste morali nastaviti skrivni račun e-pošte in omogočiti dostop do POP3. Dodajte svoj poštni strežnik, ime in geslo za prijavo in izberite kategorijo za to objavo. Če ste pravilno vnesli vse podrobnosti, boste morali na ta naslov poslati e-poštno sporočilo, WordPress pa vam bo pomagal objaviti objavo.

Storitve posodabljanja

Orodja za storitve vam lahko pomagajo pri obveščanju drugih o posodobitvah na vašem spletnem mestu. Čeprav WordPress samodejno obvešča najpopularnejše storitve posodabljanja novih vsebin na vašem blogu, lahko od tu dodate nove.

Če je vaš cilj čim več obiskovalcev, imejte vsaj privzeto storitev (http://rpc.pingomatic.com/). Če pa želite izvedeti več o storitvah posodabljanja in izvedeti seznam dodatnih, ki jih lahko uporabite, glejte XML-RPC Ping storitve.

3. Nastavitve branja

Tako kot nastavitve pisanja vplivajo na vnos, tudi nastavitve branja vplivajo na rezultat. Na tej strani je mogoče konfigurirati več nastavitev glede vaše naslovnice, spletnega dnevnika, RSS-ja in vidnosti iskalnika.

Prikaže se sprednja stran

Samo z izbiro druge možnosti na tej strani lahko popolnoma spremenite videz svojega spletnega mesta. WordPress vam omogoča, da kot zadnjo stran uporabite najnovejše objave (kronološki seznam le-teh) ali statično stran.

Nastavitve branja za WordPress

Običajno je naslovnica stran po meri, ki ste jo ustvarili vi ali razvijalci tem. Ni meja, kako lahko izgleda, niti glede podatkov, ki jih lahko predstavlja. Edina omejitev je vaša domišljija. Dobra WordPress tema bo imela nekaj oblikovanja sprednje strani in objav, ki ustvarjajo edinstven občutek, zato temo izberite pametno.

Blog in RSS

Če se odločite, da boste imeli svoje zadnje objave kot naslovno stran, se boste tukaj odločili, koliko najnovejših člankov bo prikazano. Čeprav se prikazovanje več kot desetih objav lahko zdi zabavno, upoštevajte, da lahko preveč objave na prvi strani upočasni vaše spletno mesto.

Število objav v virih se lahko spreminja tudi. Deset ali dvajset je dobra številka.

Čeprav je priporočljivo, da namesto celotnih člankov prikažete odlomke, lahko nastavitve branja konfigurirate na prikaži samo celotno besedilo ali povzetek.

Vidnost iskalnika

Če spletno mesto uporabljate le kot preizkusno okolje in ne želite, da se iskalniki plazijo in arhivirajo, potrdite polje poleg vidnosti iskalnikov. V tem primeru bo WordPress vsem iskalnikom, kot je Google, povedal, da jih ne želite indeksirati in najti drugi ljudje. Vendar ne pozabite, da to služi le kot predlog. Vsak iskalnik se odloči, ali bo ugodil vaši prošnji ali ne.

4. Razprava

Nastavitve pogovora v WordPressu

Nastavitve razprav vam bodo pomagale pri povezavah in komentarjih. Tu lahko spremenite način, kako WordPress obravnava pingbake in povratne informacije, in tudi, kako se bodo obnašali razdelki komentarjev za vsak članek.

Privzete nastavitve članka

S potrditvijo ustreznih polj lahko poskušate obvestiti bloge, ki ste jih povezali iz svojih člankov. V tem primeru bi morali vsi blogi, na katere ste bili povezani, ko objavite članek, prejeti obvestilo. Prav tako lahko dovolite obvestila o povezavah iz drugih blogov (znanih kot pingbaki in povratne informacije) in ljudem omogočite objavo komentarjev na nove članke.

Druge nastavitve komentarjev

Če boste nameravali uporabljati standardni sistem za komentiranje, ki je predpakiran z WordPressom, tukaj so vse podrobnosti, ki jih boste morali prilagoditi svojim potrebam.

Izberite, ali morajo avtorji pred objavo komentarjev izpolniti ime in e-poštno sporočilo. Odločite se, ali želite, da bodo vaši obiskovalci komentirali samo, če so registrirani in prijavljeni. Samodejno zaprete komentarje člankov, starejših od določenega števila dni, omogočite navojene komentarje in izberite, koliko ravni lahko imajo (ali imate želite odgovoriti na odgovor). Komentarje lahko razbijete celo na strani, če je že objavljenih več kot določeno število komentarjev. Če imate na desetine (ali stotine) komentarjev na članek, bo to za vas nujno potrebna možnost.

Moderacija komentarjev

Upravljajte komentarje WordPressa

V naslednjih nastavitvah lahko konfigurirate, kdaj želite prejemati e-poštna sporočila v zvezi s komentarji, in se odločite, da boste vsak komentar lahko odobrili ročno. Lahko pa pustite, da WordPress samodejno objavi komentarje avtorjev, ki že imajo vsaj en odobren komentar.

Ponavadi bodo neželeni komentarji vsebovali več povezav, ki bi morale pritegniti vašo pozornost. V komentarjih za WordPress lahko hitro zaustavite neželeno vsebino tako, da označite tiste, ki imajo več kot dve ali tri povezave. Tu lahko filter aktivirate in hitro izberete število dovoljenih povezav. Čeprav se pošiljatelji neželene pošte tega zavedajo in mnogi bodo uporabili le eno povezavo na komentar, poskrbite, da imate izbrano možnost. Tudi če preneha samo en neželeni komentar, se bo splačalo, kajne?

Komentar na črni seznam

Naslednje polje na strani z nastavitvami razprave omogoča blokiranje komentarjev, ki vsebujejo določene besede v poljih z vsebino, imenom, URL ali e-pošto. Tu lahko celo blokirate IP naslove.

Besede, ki jih boste tukaj uporabljali, so odvisne od vašega spletnega dnevnika. Če na primer pišete o pametnih telefonih, komentatorji verjetno ne bodo uporabljali imen tabletk in zdravil, ki so pogosta tema v komentarjih neželene pošte. Tako lahko najdete seznam zdravil in jih dodate tukaj. Predlagamo tudi, da si ogledate seznam pogostih neželenih besed to vam bo pomagalo. Poleg tega, če poznate IP naslov neželene pošte, ki je ne bo dovolila, ga dodajte tukaj.

Podobno lahko komentarje z določenimi besedami in naslovom IP postavite neposredno v koš.

Avatarji

WordPress Avatars

Avatar je preprosta slika, ki je povezana z e-poštnim naslovom, ki ste ga registrirali na spletnem mestu. To bo vidno v profilu in poleg vašega imena v komentarjih. Naslednje možnosti vam omogočajo, da se odločite, ali boste na spletnem mestu WordPress uporabljali avatarje, kakšno najvišjo starostno oceno dovolite in izbrali, kakšna bo videti privzeta slika avatarja (ta bo uporabljena za ljudi, ki nimajo t nastavite svoj avatar Gravatar).

5. Mediji

Nastavitve predstavnosti vam omogočajo, da spremenite nekaj stvari v zvezi s slikami na svojem spletnem mestu. WordPress ima privzeto tri velikosti slik, ki jih lahko uporabljate na celotnem spletnem mestu. Torej, tukaj lahko spremenite dimenzije za sličice, srednje in velike slike. Ko naložite sliko, jo bo WordPress spremenil v te dodatne dimenzije. Pomembno si je zapomniti, da sprememba te nastavitve ne bo vplivala na slike, ki so že naložene. Ne bodo spremenjeni ali spremenjeni na noben način. Ta nastavitev velja samo za slike, ki jih naložite po spremembi velikosti.

Ko naložite nove predstavnostne datoteke, jih lahko organizirate v mape, ki temeljijo na mesecih in letih, za boljše upravljanje medijev. Samo preverite možnost.

Trajne povezave ali Povezave so URL-ji, ki jih WordPress hrani za vedno; t.j., nikoli se ne smejo spreminjati. Te povezave vaši obiskovalci in iskalniki uporabljajo za natančno pot do vaše vsebine. Upoštevajte jih kot natančne naslove vsebine v vašem spletnem dnevniku – vsaka stran na vašem spletnem mestu ima edinstveno trajno povezavo, ki jo prepozna. Na primer, www.yoursite.com/first-post je ena vrsta stalne povezave, ki bi se nanašala na vašo prvo objavo. Ni mogoče, da si dve objavi ali strani izmenjujeta isto trajno povezavo.

Ko prvič namestite WordPress, trajne povezave ne bodo uporabnikom prijazne. To je zato, ker sistem uporablja ID-številke za vsako objavo in stran na vašem spletnem mestu. Vaše trajne povezave bodo verjetno videti nekako takole: http://yoursite.com/?p=123.

Skupne nastavitve

Za lažje početnike so razvijalci WordPressa pripravili več struktur, ki bi vas lahko zanimale. Izbrati morate samo eno in shraniti spremembe za izboljšanje celotne strukture trajnih povezav na vašem spletnem mestu:

 • Navadna: http://example.com/wordpress/?p=123
 • Dan in ime: http://example.com/wordpress/2017/05/12/sample-post/
 • Mesec in ime: http://example.com/wordpress/2017/05/sample-post/
 • Številčna: http://example.com/wordpress/archives/123
 • Ime objave: http://example.com/wordpress/sample-post/

Struktura po meri in podlage

Če nobena od petih struktur ni po vaših željah, lahko vedno ustvarite prilagojeno. Tukaj lahko oblikujete strukturo stalne povezave, ki je edinstvena za vaš blog. Možno je celo preimenovati privzete oznake »kategorija« in »oznake« v karkoli želite. Če želite izvedeti več o tej funkciji, si oglejte podrobnosti o nastavitvah stalnih povezav WordPress in strukturi URL-ja po meri.

Zaključek

V nastavitvah WordPressa so najdragocenejše informacije o vašem spletnem mestu. Od izbire naslova vašega spletnega mesta do strukture vaših povezav. Zaradi tega je pomembno, da skrbno prečkate vse, dokler spletnega mesta ne nastavite po svojih željah in željah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map