Pregled odjeljka postavki WordPressa

wordpress-settings.png


Jedna od prvih stvari o kojoj biste trebali pogledati nakon instaliranja nove web stranice WordPress je stranica s postavkama. Na svježim instalacijama, WordPress postavke pojavljuju se na samom dnu administrativnog izbornika koje možete pronaći na lijevoj strani zaslona.

Samo prelaskom miša iznad miša postavke vezu, primijetit ćete nekoliko stranica podizbornika posvećenih određenim WordPress postavkama. Svaka ima važne opcije koje će utjecati na cijelu web stranicu, stoga je ključno da uzmete vremena kako biste sve ispravno postavili. Dok ne instalirate dodatne dodatke i teme kojima možete dodati nove podizbornike, vidjet ćete sljedeće stranice:

 1. Općenito
 2. Pisanje
 3. Čitanje
 4. Rasprava
 5. media
 6. Trajne

Ovaj članak objašnjava one zadane postavke WordPress-a vrlo detaljno i vodi vas kroz postupak postavljanja.

1. Općenito

Na ovoj stranici naći ćete nekoliko opcija koje će vam omogućiti da promijenite naslov i naslovnu stranicu vaše web stranice, različite vrste adresa kao i formate vremena i datuma.

Naslov i oznaka web mjesta

Iako je WordPress prethodno ispunio ova polja za vas, nemojte samo pretpostaviti da je to dovoljno dobro za vaše web mjesto. Budući da su naslov i oznaka web stranice važni dijelovi vašeg bloga kada je riječ o Googleu i drugim tražilicama, neophodno je napisati prilagođene. Dok vam pisanje prilagođenog naslova i crteža može pomoći da privučete pravu publiku, zadani bi mogao štetiti vašem SEO-u (vašoj poziciji u rezultatima tražilice) i vašoj vjerodostojnosti. Ne želite da vaši potencijalni kupci vide da ste zanemarili prvi korak u prilagođavanju web mjesta, zar ne?

WordPress i adresa web stranice (URL)

Opće postavke programa WordPress

WordPress adresa je URL koji vodi do direktorija u koji ste instalirali WordPress. U većini slučajeva adresa web mjesta koja se vraća na vašu početnu stranicu trebala bi biti ista. Ako ste upravo instalirali novu web lokaciju, nema potrebe mijenjati nijedno polje. Ako ne želite da se vaša početna stranica razlikuje od instalacijskog direktorija, ali to bi trebalo da ne brinete ako vam je to prvi put s WordPressom. Neka im bude isto.

Na primjer, ako ne želite WordPress u korijenskom direktoriju (možda biste htjeli stvari održavati čistima ili imate unutra druge stvari), možete ga instalirati u bilo koji poddirektorij https://example.com/wordpress. Napuštanjem web adrese ista bi značila i da bi ljudi trebali doći https://example.com/wordpress doći do vaše naslovne stranice. Umjesto toga, u ovom primjeru, možete promijeniti adresu web lokacije u https://example.com što bi značilo WordPressu da je URL vaše početne stranice različit od instalacijskog direktorija.

Budite oprezni prilikom promjene adrese web mjesta, jer će svaka greška (privremeno) ubiti vašu web lokaciju.

Ponekad (obično kada ste zabrljali postavke) morat ćete te URL-ove promijeniti drugačijim pristupom jer nećete moći otvoriti stranicu postavki WordPress-a. To se može učiniti putem PHP-a ili direktnim uređivanjem baze podataka. Savjetujemo angažiranje stručnjaka koji će to popraviti ako nemate iskustva u tim poljima.

Email adresa

Ovaj je ne-mislio; unesite funkcionalnu adresu e-pošte na koju ćete od WordPressa primati važne obavijesti o ažuriranjima, novim korisnicima, komentarima i drugim informacijama.

Članstvo i nova korisnička uloga

Kao što možda već znate, WordPress vam omogućuje izradu web stranica za članstvo. U tom će slučaju biti zainteresirana za odgovarajuću opciju koja omogućuje otvaranje registracija bilo kome. Ako to učinite, od vitalne je važnosti da odaberete zadanu korisničku ulogu za novo registrirane korisnike.

Svi će novi korisnici prema zadanom postati pretplatnici. Ali ako im želite dati više ovlasti na vašoj web lokaciji, možete to promijeniti u bilo koju drugu korisničku ulogu koja je na raspolaganju. Na tebi je. Savjetujemo da se onemogući opcija “Bilo tko može registrirati”.

Postavke vremena

Sljedeće na popisu su postavke koje utječu na način korištenja i prikaza vremena na vašoj web lokaciji. Odaberite vremensku zonu, format datuma i vremena i dan kad započinje vaš tjedan (da, ne mora biti ponedjeljak). Iako bi ovo u ovom trenutku moglo zvučati trivijalno, imajte na umu da će sve što WordPress čini (a što uključuje nove dodatke i teme) koristiti ove postavke vremena.

Ako se markice datuma e-pošte ne zbroje, vaš novi dodatak kalendara je polomljen ili zakazani postovi ne djeluju, vratite se na ove mogućnosti i ispravite ih.

Jezik

Ako želite promijeniti jezik svoje web stranice, jednostavno morate odabrati novi s popisa. Ova opcija može prevesti čitavu nadzornu ploču vaše web stranice, a sadržaj će ostati netaknut.

Ipak, imajte na umu da će se promjenom jezika promijeniti i nekoliko stvari koje će posjetitelji vidjeti (na primjer imena i widgete naljepnice).

2. Postavke pisanja

Ove WordPress postavke utječu na nekoliko stvari o vašim postovima i kategorijama. Možete se uključiti u objavljivanje članaka putem e-pošte i mijenjati usluge ažuriranja.

Zadani formati posta i kategorija

Postavke pisanja programa WordPress

Da bi ispravno radio, WordPressu je potreban zadani format posta i kategorija. Dakle, u slučaju da zaboravite odabrati te detalje za novi post, WordPress ih može automatski dodijeliti zadanim postavkama kako bi se izbjegle pogreške.

Iako se kategorija “Nekategorizirano” čini dovoljno dobrom kada počinjete, istina je da se mnogi namršte na to. Dakle, razmislite ponovo i preimenujte to u nešto što ćete koristiti na blogu. Prije ili kasnije shvatit ćete koliko loše nekategorizirana mapa izgleda u javnosti.

Što se tiče postova, dovoljno je dobro imati standardni post kao zadani. Ako nemate prilagođenu vrstu posta koju želite koristiti. To će ovisiti isključivo o vama i WordPress temi koju koristite.

Objavite putem e-pošte

WordPress Post putem e-pošte

Jeste li znali da možete poslati e-poštu na svoju web stranicu WordPress putem e-pošte i odmah je objaviti svojim čitateljima? Da biste to učinili, morat ćete postaviti tajni račun e-pošte i omogućiti POP3 pristup. Dodajte svoj poslužitelj pošte, ime i lozinku za prijavu i odaberite kategoriju za taj post. Ako ste ispravno unijeli sve detalje, morat ćete samo poslati e-poštu na tu adresu, a WordPress će vam pomoći da objavite post.

Usluge ažuriranja

Alati usluge mogu vam pomoći da obavijestite druge ljude o ažuriranjima na vašem web mjestu. Iako WordPress automatski obavještava najpopularnije usluge ažuriranja o novom sadržaju na vašem blogu, možete dodati novi odavde.

Ako je vaš cilj imati što više posjetitelja, barem imat zadanu uslugu (http://rpc.pingomatic.com/). Ali ako želite saznati više o uslugama ažuriranja i saznati popis dodatnih usluga koje možete koristiti, pogledajte XML-RPC Ping usluge.

3. Postavke čitanja

Baš kao što postavke pisanja utječu na unos, tako i postavke čitanja utječu na izlaz. Na ovoj se stranici može konfigurirati nekoliko postavki o vašoj naslovnici, blogu, RSS-u i vidljivosti tražilice.

Prednja stranica Prikazuje

Samo odabirom druge opcije na ovoj stranici, možete u potpunosti promijeniti izgled i izgled vaše web stranice. WordPress vam omogućuje da koristite najnovije postove (kronološki njihov popis) ili statičku stranicu kao svoju naslovnicu.

Postavke za čitanje u WordPressu

Naslovnica je obično prilagođena stranica koju ste kreirali vi ili programeri tema. Ne postoje ograničenja kako to može izgledati, niti na temelju podataka koje može predstavljati. Jedino ograničenje je vaša mašta. Dobra WordPress tema imat će nekoliko dizajna naslovnica i stranica koji stvaraju jedinstveni osjećaj, pa mudro odaberite temu.

Blog i RSS

Ako odlučite da vaši najnoviji postovi budu naslovnica, ovo je mjesto koje treba odlučiti koliko će se nedavnih članaka prikazati. Iako bi prikazivanje više od deset postova moglo izgledati zabavno, uzmite u obzir da previše sadržaja na naslovnici može usporiti vaše web mjesto.

Također se može promijeniti i broj objavljenih u feedovima. Deset ili dvadeset je dobar broj za početak.

Iako se uvijek preporučuje prikazivanje odlomaka umjesto cijelih članaka, postavke konfiguracije za čitanje možete konfigurirati na prikaži samo cijeli tekst ili sažetak.

Vidljivost tražilice

Ako web lokaciju koristite samo kao okruženje za testiranje, a ne želite da je pretraživači indeksiraju i arhiviraju, potvrdite okvir pored vidljivosti tražilice. U tom će slučaju WordPress svim tražilicama poput Googlea reći da ne želite da ih indeksiraju i pronalaze drugi ljudi. Ali imajte na umu da ovo služi samo kao prijedlog. Svaka tražilica odlučuje hoće li uvažiti vaš zahtjev ili ne.

4. Rasprava

Postavke rasprave za WordPress

Postavke diskusije pomoći će vam u vezama i komentarima. Ovdje možete promijeniti način na koji WordPress postupa s pingbackima i trackback-om, kao i kako će se ponašati odjeljci s komentarima na svaki članak.

Zadane postavke članka

Provjerom odgovarajućih okvira možete pokušati obavijestiti blogove koje ste povezali iz svojih članaka. U tom slučaju, nakon što objavite članak, svi blogovi na koje ste povezani trebali bi dobiti obavijest. Također možete omogućiti obavijesti o vezama s drugih blogova (poznati kao pingbakovi i povratne poruke) i omogućiti ljudima da objavljuju komentare na nove članke.

Ostale postavke komentara

Ako ćete koristiti standardni sustav komentiranja koji se isporučuje s WordPressom, evo svih pojedinosti koje ćete trebati konfigurirati za svoje potrebe.

Odaberite moraju li autori ispuniti ime i e-poštu prije objave komentara. Odlučite želite li da vaši posjetitelji mogu komentirati samo ako su registrirani i prijavljeni. Automatski zatvorite komentare na članke starije od određenog broja dana, omogućite navođene komentare i odaberite koliko nivoa mogu imati (da li imate želite biti u mogućnosti odgovoriti na odgovor). Možete čak podijeliti komentare na stranice ako je već objavljeno više od određene količine komentara. Ako imate desetke (ili stotine) komentara po članku, ovo će vam biti potrebna opcija.

Umjeravanje komentara

Upravljajte WordPress komentarima

U sljedećim postavkama možete konfigurirati kada ćete primati e-poštu u vezi s komentarima i možete odlučiti ručno odobriti svaki komentar. Alternativno, možete dopustiti da WordPress automatski objavljuje komentare autora koji već imaju barem jedan odobreni komentar.

Komentari neželjene pošte obično sadrže nekoliko veza koje bi trebale privući vašu pažnju. U WordPress komentarima možete brzo zaustaviti neželjenu poštu samo označavanjem onih koji imaju više od dvije ili tri veze. Ovdje možete aktivirati filtar i brzo odabrati broj dopuštenih veza. Iako su pošiljatelji neželjene pošte toga svjesni i mnogi će upotrijebiti samo jednu vezu po komentaru, provjerite je li odabrana opcija. Čak i ako zaustavi samo jedan neželjeni komentar, isplatit će se, zar ne?

Komentar Crna lista

Sljedeće polje na stranici postavki rasprave omogućuje vam blokiranje komentara koji sadrže određene riječi u poljima sadržaja, imena, URL-a ili e-pošte. Možete čak i blokirati IP adrese odavde.

Riječi koje ćete ovdje upotrijebiti ovise o vašem blogu. Na primjer, ako pišete o pametnim telefonima, komentatori vjerojatno neće upotrebljavati imena tableta i lijekova koji su česta tema u komentarima neželjene pošte. Tako možete pronaći popis lijekova i dodati ih ovdje. Predlažemo i da pogledate popis uobičajenih riječi neželjene pošte to će vam pomoći. Uz to, ako znate IP adresu neželjene pošte koja se neće pustiti, dodajte je ovdje.

Isto tako, komentare s određenim riječima i IP adresom možete smjestiti izravno u smeće.

avatari

WordPress Avatari

Avatar je jednostavna slika koja je povezana s adresom e-pošte koju ste registrirali na web mjestu. Bit će vidljivo u profilu i pored vašeg imena u komentarima. Sljedeće opcije omogućuju vam da odlučite želite li koristiti avatare na svojoj web stranici WordPress, koju ćete maksimalnu dobnu ocjenu dopustiti i odabrati kako će izgledati zadana slika slike (koja će se koristiti za ljude koji nemaju ” postaviti svoj vlastiti avatar Gravatar).

5. Mediji

Postavke medija omogućuju vam promjenu nekoliko stvari koje se tiču ​​slika na vašoj web lokaciji. WordPress po zadanom ima tri veličine slike koje možete koristiti na cijelom web mjestu. Dakle, ovdje možete promijeniti dimenzije za sličice, srednje i velike slike. Jednom kada prenesete sliku, WordPress će je promijeniti u dodatne dimenzije. Važno je zapamtiti da promjena ove postavke neće utjecati na slike koje su već prenesene. Oni se neće mijenjati ili mijenjati na bilo koji način. Ova se postavka odnosi samo na slike koje prenesete nakon promjene veličine.

Pri prijenosu novih medijskih datoteka možete ih organizirati u mape koje se temelje na mjesecu i godini radi boljeg upravljanja medijima. Samo provjerite opciju.

Trajne veze ili trajne veze URL-ovi su koje WordPress pohranjuje zauvijek; tj. oni se nikada ne bi smjeli mijenjati. Vaši posjetitelji i tražilice koriste ove veze kako bi znali točan put do vašeg sadržaja. Smatrajte ih točnim adresama sadržaja na vašem blogu – svaka stranica na vašoj web stranici ima jedinstvenu stalnu vezu koja je identificira. Na primjer, www.yoursite.com/first-post jedna je vrsta trajne veze koja bi se povezala s vašim prvim postom. Nije moguće da dva posta ili stranice imaju istu trajnu vezu.

Kada prvi put instalirate WordPress, permalinks neće izgledati korisnički. To je zato što sustav koristi ID brojeve za svaki post i stranicu na vašoj web lokaciji. Vaše trajne veze vjerojatno će izgledati ovako: http://yoursite.com/?p=123.

Uobičajene postavke

Kako bi početnicima olakšali stvari, programeri WordPressa pripremili su nekoliko struktura koje bi vas mogle zanimati. Trebate samo odabrati jedan i spremiti promjene da biste poboljšali cijelu strukturu trajnih veza na vašoj web lokaciji:

 • Običan: http://example.com/wordpress/?p=123
 • Dan i ime: http://example.com/wordpress/2017/05/12/sample-post/
 • Mjesec i ime: http://example.com/wordpress/2017/05/sample-post/
 • numerički: http://example.com/wordpress/archives/123
 • Naziv pošte: http://example.com/wordpress/sample-post/

Prilagođena struktura i baze

Ako nijedna od pet struktura ne odgovara Vašim potrebama, uvijek možete stvoriti prilagođenu. Ovdje morate skicirati strukturu trajne veze jedinstvene za vaš blog. Čak je moguće preimenovati zadane oznake „kategorije“ i „oznake“ u bilo što što želite. Da biste saznali više o ovoj značajki, pogledajte detalje o postavkama trajnih veza o WordPressu i prilagođenoj strukturi URL-ova.

Zaključak

Postavke za WordPress sadrže najvrjednije informacije o vašoj web lokaciji. Od odabira naslova vaše web stranice do strukture vaših veza. Zbog toga je važno da pažljivo prođete kroz sve dok ne postavite web mjesto prema svojim potrebama i željama.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map