Perbandingan Wix vs WordPress 2020

Perbandingan Wix vs WordPress 2017


Sebelum membuat akaun atau memuat turun fail, anda mungkin akan teruja untuk membina laman web. Bagus, selamat datang! Tetapi jika anda tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dengan sistem pembinaan web, sudah tiba masanya untuk penyelidikan tambahan – mana yang harus anda pilih sebagai titik permulaan anda?

Seperti yang sudah anda ketahui, WordPress boleh didapati di hampir tiga puluh peratus dari semua laman web. Itu menjadikannya platform pembinaan laman web paling popular tanpa persoalan. Tetapi sebelum anda masuk dan mula membuat halaman pertama anda, tahukah anda bahawa terdapat juga beberapa perkhidmatan lain yang sangat serupa dengan WordPress?

Membuat keputusan menjadi lebih sukar kerana banyak alat tersebut menjanjikan perkara yang serupa – antara muka visual yang indah, cara mudah untuk membina laman web, semuanya mesra pemula, mereka tidak memerlukan banyak kos … tetapi yang mana satu yang perlu diambil?

Hari ini, kita akan memberi tumpuan kepada perbezaan antara WordPress dan Wix. Untuk mempermudahnya, kami akan membandingkan versi WordPress yang dihoskan sendiri dengan Wix, agar lebih spesifik. Sekiranya anda masih tidak pasti mengapa terdapat dua versi WordPress, sila lihat apa yang sangat berbeza antara WordPress.com dan WordPress.org yang dihoskan sendiri kerana kami telah membahas topik ini secara terperinci.

Akan sukar untuk melacak semua perbezaan jika kita tidak mengelompokkannya. Oleh itu, jika anda belum bersedia membaca keseluruhan artikel, berikut adalah senarai isi ringkas:

 • Kesederhanaan
 • Tema dan Pemalam
 • Pengurusan Kandungan
 • Sokongan
 • Kosnya
 • e-dagang
 • Jadual perbandingan
 • Mana satu yang harus anda pilih?

Kesederhanaan

WordPress

Walaupun kita telah mencintai WordPress dari hari pertama, kebenarannya adalah bahawa ia tidak semudah Wix. Ia akan memerlukan lebih banyak masa sehingga anda dapat mengatakan bahawa anda mengetahui setiap ciri yang disediakan oleh WordPress. Dan pastinya memerlukan lebih banyak masa untuk menguasai kerajinan dengan WordPress.

Tetapi pada masa yang sama, walaupun terdapat kurva pembelajaran dengan CMS yang popular, ia akan jauh lebih bermanfaat dalam jangka panjang kerana WordPress adalah penyelesaian yang jauh lebih mantap.

Wix

Sejak awal, pasukan profesional pemaju di Wix telah berusaha untuk menekankan kesederhanaan menggunakan platform.

Segala-galanya dari membuat akaun pertama anda hingga merancang laman web sangat mudah dan mesra pemula. Setiap proses telah dirancang semula sehingga berfungsi untuk pengguna.

Antaramuka visualnya sangat intuitif, dan akan memakan masa hanya beberapa saat sehingga anda menyatukannya. Tidak kira apa yang anda fikirkan, itu dapat dicapai hanya dalam beberapa klik, kemungkinan besar melalui drag and drop editor. Walaupun kami benci mengakuinya, Wix adalah penyelesaian yang lebih baik untuk pemula yang lengkap dan tidak mengharapkan banyak dari laman web.

Tema dan pemalam

Laman web dan blog moden memerlukan lebih banyak daripada tawaran pembina laman web standard di luar kotak. Itulah sebabnya sangat penting bagi anda untuk mengetahui seberapa baik masing-masing berfungsi dengan templat dan peluasan.

WordPress

Oleh kerana terdapat ribuan tema dan plugin yang terdapat di direktori WordPress percuma, sukar untuk bersaing dengan CMS yang popular. Apa sahaja fungsi atau niche yang terlintas di fikiran anda, anda akan dapat mengesan tema dan plugin untuk laman web anda. Selalunya, sambungan dan templat akan percuma.

Pada satu ketika, anda mungkin mahu melangkah lebih jauh. Di sinilah komuniti besar WordPress menjimatkan hari – terdapat juga ribuan plugin premium dan tema WordPress yang akan memberi anda apa sahaja yang anda mahukan.

Sistem lalai WordPress memudahkan untuk menukar antara tema dan pemalam dan menyesuaikannya secara terperinci.

Sebilangan besar dari mereka mempunyai pilihan eksport dan import yang akan membantu anda bekerja dengan banyak laman web juga.

Wix

Templat Wix

Wix menampilkan beratus-ratus templat cantik yang dapat ditugaskan dengan cepat ke laman web. Semua ceruk utama dilindungi, jadi anda tidak perlu risau mencari templat untuk laman web unik anda. Oleh itu, sama ada anda membina blog, laman hobi atau laman web rasmi untuk firma guaman anda, anda akan mempunyai sesuatu yang sesuai.

Semua templat responsif, dan ada editor mudah alih khas yang akan membolehkan anda menyesuaikan laman web khusus untuk peranti mudah alih.

Tema boleh disesuaikan, dan anda dapat menggunakan kesan prebuilt. Tetapi kelemahan besar adalah ketidakupayaan untuk menukar tema. Wix juga tidak membenarkan anda menyesuaikan kod CSS.

Pengurusan Kandungan

Blogging menjadi popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ramai pengguna mahukan laman web hanya untuk tujuan blogging, dan dalam hal ini, penting untuk platform pilihan anda mudah. Bagaimana Wix dan WordPress mengendalikan pengurusan kandungan?

WordPress

Ketika datang kepada kami, WordPress adalah sistem pengurusan kandungan yang paling kuat. Tempoh. Kami yakin bahawa berjuta-juta pengguna lain juga berkongsi kasih kami terhadap WordPress, dan itu bukan sekadar kebetulan.

WordPress mempunyai editor Visual dan Teks yang membolehkan anda mengawal artikel. Walaupun anda dapat bekerja dengan mudah dengan editor Visual dan menikmati penulisan dan pengurusan media, editor Teks membolehkan anda melampaui itu dan menggunakan HTML dan CSS tersuai jika dikehendaki. Walaupun tanpa memperluas editor dan modul pengurusan media, dengan WordPress anda mendapat platform blog yang sempurna yang hanya terus bertambah baik dengan setiap kemas kini baru.

Wix

Pengurus Blog Wix

Blogging dengan Wix adalah pengalaman yang luar biasa. Setelah membuat halaman, anda dapat menggunakan modul blog yang akan mengubah halaman tersebut menjadi mesin artikel peribadi anda. Sebenarnya, Pengurus Blog di Wix hampir sama dengan Editor Visual standard WordPress yang bermaksud hebat.

Wix memudahkan sesiapa sahaja untuk mula menulis blog pertama mereka kerana semuanya kelihatan cukup sederhana dan mudah difahami. Anda akan cepat belajar bagaimana menambahkan media, tag atau artikel pratonton sebelum menerbitkannya.

Sokongan

Semasa memulakan, penting untuk mendapat sokongan yang baik. Sejauh mana WordPress dan Wix dapat membantu anda apabila keadaan menjadi rumit?

WordPress

Melainkan jika anda membayar penyelenggaraan bulanan, anda akan dibiarkan begitu sahaja. Oleh kerana WordPress adalah CMS sumber terbuka dan anda mendapatkannya secara percuma, anda juga harus menjaga laman web anda. Bagaimanapun, banyak sumber dalam talian akan membantu anda dengan apa sahaja yang anda perlukan. Sekiranya anda memilih WordPress, jangan lupa untuk mengunjungi bahagian pembelajaran WordPress baru kami.

Forum sokongan rasmi mengira ribuan pengguna yang akan dengan senang hati membantu.

Satu-satunya perbezaan adalah pelanjutan dan templat premium. Biasanya, semasa membeli produk premium, anda juga mendapat sokongan daripada pembangunnya.

Oleh itu, jika anda seorang pemula, bersiaplah untuk beberapa bayaran bulanan atau tambahan Google yang akan menampung kos penyelenggaraan.

Wix

Sekiranya anda memilih Wix, anda boleh mengharapkan sokongan hebat untuk platform ini. Beratus-ratus ribu utas di forum rasmi mungkin akan membantu anda dengan apa sahaja. Tetapi jangan lupa untuk memeriksa tutorial video, sokongan e-mel profesional, dan program pendidikan khas yang akan membantu anda dengan banyak perkara mengenai Wix.

Seperti yang kami sebutkan, Wix adalah mengenai bantuan visual sehingga anda dapat mengharapkan bantuan sebaris dalam hampir semua situasi. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana sesuatu berfungsi, cukup klik ikon di sebelah elemen pembangun, dan Wix akan menerangkan cara kerjanya.

Kosnya

WordPress dan Wix adalah percuma. Tetapi sebaik sahaja anda mula menggunakan mana-mana platform, anda akan menyedari bahawa pilihan percuma tersebut tidak dapat membawa anda jauh.

Kecuali rancangan anda dengan laman web benar-benar mudah, anda perlu menghabiskan beberapa mata kad kredit tambahan di WordPress dan Wix.

WordPress

WordPress adalah CMS sumber terbuka yang juga bermaksud percuma. Tetapi untuk menjalankannya, anda sekurang-kurangnya perlu membayar untuk hosting dan nama domain. Dan ini hanya permulaan perbelanjaan tambahan.

Walaupun benar bahawa anda boleh menjalankan laman web secara percuma, anda harus mengetahui satu atau dua perkara mengenai teknologi web dan WordPress itu sendiri untuk menguruskan semuanya sendiri. Sekiranya demikian, anda akan dapat mengelakkan perbelanjaan tambahan untuk menjaga laman web yang dioptimumkan. Namun, kemungkinannya anda memerlukan beberapa plugin dan tema premium yang hanya akan ditambah hingga resit akhir.

Oleh itu, laman web yang anda fikir akan anda dapatkan secara percuma boleh menjadi monster pemakan wang yang memakan ratusan dolar per tahun atau bahkan sebulan dalam beberapa kes.

Wix

Pembina laman web utama adalah percuma. Yang mesti anda buat ialah mendaftarkan akaun baru, dan anda boleh mula bekerja di laman web baru. Tetapi seperti yang anda akan ketahui dengan cepat setelah itu, versi percuma adalah terhad seperti burung di dalam sangkar. Ada sebabnya – orang-orang di Wix mahu anda menaik taraf ke salah satu rancangan premium. Oleh itu, jika anda ingin mengikuti versi percuma, bersiaplah untuk beberapa iklan serius di blog anda. Juga, lupakan mempunyai domain tersuai.

Jadual harga rancangan premium Wix

Pelan premium berbeza-beza. Anda boleh memulakan dengan rancangan Kombo yang berharga $ 8.50 sebulan. Anda akan mendapat lebar jalur 2GB, storan 3GB yang akan lebih dari cukup untuk rata-rata blogger, dan akan ada domain percuma yang menanti anda juga. Nasib baik, rancangan Kombo membuang iklan dari laman web anda.

Terdapat juga beberapa rancangan lain yang lebih mahal, yang akan menawarkan lebih banyak pilihan, jadi anda hanya perlu memilih yang paling sesuai dengan anda

e-dagang

Walaupun kedai dalam talian hanyalah laman web lain, terdapat lebih banyak kerja yang terlibat. Anda juga memerlukan sambungan tambahan dan mungkin tema baru yang sesuai dengan kedai anda. Sekiranya anda berfikir untuk memulakan perniagaan eCommerce, bagaimana Wix dan WordPress dapat membantu anda?

WordPress

WooCommerce

Hanya dengan memasang plugin seperti WooCommerce, anda boleh menyimpan dan menjalankan e-store anda dalam beberapa minit lagi. Dengan WordPress, anda boleh memilih antara beberapa platform eCommerce yang kuat yang membolehkan pemula dan profesional menjalankan kedai dalam talian yang berjaya.

Terdapat ribuan tema dan pemalam yang dikhaskan untuk eCommerce. Oleh itu, walaupun tanpa membayar wang tambahan, anda boleh membuat e-kedai mudah yang akan berjalan tanpa masalah. Tidak seperti Wix, WordPress membenarkan banyak pintu masuk pembayaran dan pilihan lain yang akan membantu anda menjangkau khalayak yang benar-benar ingin anda sasarkan.

Wix

Tanpa membayar tambahan untuk WixStores, anda boleh melupakan menjalankan kedai dalam talian. Tetapi walaupun anda memutuskan untuk menambah beberapa wang tambahan untuk rancangan ini, kedai anda akan agak terhad.

Apabila anda mula membina kedai, anda akan menyedari bahawa hanya terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang dapat membantu anda. Dan yang buruk adalah bahawa aplikasi tersebut akan menanggung sejumlah dolar tambahan. Juga, dengan WixStores, anda hanya dapat menggunakan PayPal atau Authorize.net yang bermaksud anda kehilangan banyak bakal pelanggan. Namun, jika anda tidak begitu menuntut, WixStores akan menjadi cara yang mesra pemula untuk mengendalikan kedai dalam talian yang mudah.

Jadual perbandingan

WordPress

Wix

Kesederhanaan:Mesra pemula dengan keluk pembelajaranSesuai untuk pemula; lebih ringkas daripada WordPress
Tema dan Pemalam:Berpuluh ribu sambungan200+ aplikasi; banyak dari mereka memerlukan pembayaran bulanan
Pengurusan Kandungan:Semakan, penyimpanan automatik, HTML tersuai …Modul Pengurus Blog yang indah yang direka untuk pendatang baru
Sokongan:Komuniti, bayar sokonganPasukan sokongan profesional, sistem pendidikan, tutorial video
Kosnya:Dari beberapa dolar sebulan, bergantung pada keperluanDari $ 8.50 sebulan
e-dagang:Pelbagai pilihan dan pintu masuk pembayaranBaik untuk pemula; kekurangan beberapa ciri untuk kedai yang lebih kompleks

Mana yang mesti anda gunakan?

WordPress jauh lebih hebat daripada Wix. Ini membolehkan anda membina apa sahaja jenis laman web yang anda fikirkan, tanpa sekatan praktikal. Sekiranya anda serius mengenai laman web atau blog anda, dan anda berfikir untuk mengusahakannya untuk jangka masa yang lebih lama, kami mencadangkan untuk memulakannya dengan WordPress. Yang benar adalah bahawa anda akan menghabiskan banyak masa untuk belajar mengenai ciri-ciri tertentu di WordPress, tetapi ia akan membuahkan hasil dalam jangka masa panjang.

Bacaan yang disyorkan: Cara Memindahkan Blog Anda Dari Wix ke WordPress

Sebaliknya, Wix adalah platform hebat untuk pemula dan pengguna yang tidak berminat untuk pergi jauh dengan laman web. Sekiranya semua yang anda mahukan adalah antara muka yang mesra pengguna yang akan membolehkan anda membina laman web yang cantik tanpa perlu belajar banyak mengenai platform ini, pergi bersama Wix. Sekiranya demikian, beberapa batasan yang disertakan dengan platform tidak akan menjadi masalah, dan anda akan mendapat sokongan profesional pada bila-bila masa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map