Perbandingan Blogger vs WordPress 2020

Perbandingan Blogger vs WordPress 2017


Sangat mudah untuk memutuskan bahawa anda ingin membuat blog. Anda mungkin sudah mempunyai beberapa idea tentang apa yang hendak ditulis dan bagaimana rupa semuanya. Mungkin anda tahu satu atau dua perkara mengenai blog, pemasaran, dan pembinaan laman web, tetapi jika anda belum bekerja di laman web anda sendiri, kemungkinan anda masih tidak tahu platform mana yang harus anda tuju.

Mungkin anda pernah mendengarnya dari rakan dan rakan sekerja, atau anda sudah mencari perbandingan – WordPress dan Blogger pastinya antara platform blogging yang paling popular. Jadi, timbul persoalan; mana yang harus anda gunakan untuk blog pertama anda?

Apa itu WordPress dan Blogger?

Dengan kekuatan sekitar 28% laman web di seluruh dunia, WordPress bukanlah sesuatu yang asing bagi kebanyakan orang. Walaupun anda belum membuat blog sejauh ini, kami yakin anda telah mendengar tentang platform ini dan malah menemui beberapa laman web yang dibina dengannya. Oleh kerana kita sudah membincangkan mengenai WordPress, sila lihat apa itu WordPress dan mengapa ia begitu popular.

Sebaliknya, Blogger agak berbeza, tetapi masih mendapat tempat di Internet. Oleh kerana ia dimiliki oleh Google, banyak blogger memutuskan untuk memberikan kepercayaan kepada Blogger. Perkhidmatan ini percuma, dan yang diperlukan hanyalah akaun Google percuma (yang mungkin sudah anda miliki) untuk memulakan blog pertama anda. Tetapi, seperti yang sudah jelas sekarang, Blogger dan WordPress mempunyai perbezaan mereka, dan itulah sebabnya kami memutuskan untuk mengumpulkan artikel ini.

Sebelum kita mulai membandingkan versi Blogger dengan WordPress yang dihoskan sendiri, kami sarankan untuk melihat video yang membandingkan WordPress.com dengan Blogger, sehingga Anda memiliki semua versi yang dilindungi.

 • Kesederhanaan
 • Pemilikan dan Kawalan
 • Templat
 • Pengurusan Kandungan
 • Sokongan
 • Jadual perbandingan
 • Pemikiran terakhir

Kesederhanaan

Kedua-dua WordPress dan Blogger boleh ditandai dengan mudah. Tetapi kecuali orang lain belum menyediakan WordPress untuk anda, perkara menjadi lebih rumit daripada mempunyai akaun Blogger.

WordPress

Walaupun mesra pemula, ia memerlukan masa untuk belajar WordPress. Walaupun sebelum anda dapat menerbitkan catatan pertama, WordPress perlu disiapkan dengan betul. Oleh itu, seseorang yang tidak mempunyai pengalaman dengan platform ini mungkin tersasar ke arah yang salah. Tidak sukar untuk memasang WordPress walaupun untuk pertama kalinya, tetapi keseluruhan prosesnya tidak semudah menyiapkan akaun Blogger yang hanya memerlukan beberapa klik.

Blogger

Dengan Blogger, perkara tidak boleh lebih mudah. Kecuali anda sudah mempunyai akaun Google, anda hanya perlu mendaftarkannya. Kemudian log masuk ke Blogger, pilih templat, dan anda sudah bersedia untuk mula menjalankan blog dan menerbitkan catatan anda.

Log masuk Blogger

Pemilikan dan Kawalan

Sebelum anda memulakan blog, adalah idea bijak untuk memikirkan semula kepentingan pemilikan – adakah anda ingin memiliki blog anda atau membiarkan orang lain mengawalnya?

WordPress

WordPress adalah platform sumber terbuka yang bermaksud anda, dan orang lain boleh memilikinya secara percuma. Sebaik sahaja anda memuat turun fail pemasangan, ini menjadi tanggungjawab anda. Dari saat anda mula mengadakan laman web, anda merasakan bahawa itu adalah milik anda. Dan itu benar. Walaupun anda mungkin akan membayar beberapa dolar sebulan untuk hosting, laman web ini masih 100% milik anda. Oleh itu, adalah mungkin untuk melakukan apa sahaja yang anda mahukan – memindahkannya, mengembangkannya, menukarnya, memadamkannya, dan lain-lain.

Blogger

Sebagai perkhidmatan percuma, Blogger adalah hak milik Google. Ini bermaksud bahawa lelaki di syarikat boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan perkhidmatan tersebut. Walaupun tidak mungkin, masih mungkin syarikat teknologi memutuskan untuk mematikan Blogger. Dan sekiranya demikian, tidak ada yang peduli dengan kandungan anda. Bagaimana perasaan anda? Juga, tanpa sebab, Google boleh menyekat anda mengakses blog anda sendiri.

Walaupun anda cukup selamat ketika kita bercakap tentang Google, hanya mengetahui bahawa anda tidak mengendalikan sesuatu yang peribadi seperti blog boleh membuat anda sakit kepala. Kami tidak tahu mengenai anda, tetapi kami ingin tahu bahawa kami dapat melakukan apa sahaja yang kami putuskan dengan laman web atau blog kami sendiri.

Juga, jika anda tidak menyukai prestasi pelayan atau anda ingin mengubah beberapa perkara mengenai kebolehaksesan, Google tidak akan membiarkan anda melakukan banyak perkara. Kawalan ada di tangan mereka, dan anda boleh berharap keputusan mereka akan mempengaruhi anda dengan baik.

Templat

Anda mungkin bukan pereka laman web, tetapi salah satu bahagian paling menarik dalam menubuhkan blog adalah memilih cara penampilannya. Bagaimana Blogger dan WordPress dapat menolong anda ketika muncul di laman web anda?

WordPress

Hanya dengan melihat repositori tema WordPress rasmi yang menyediakan produk percuma, anda mendapat ribuan templat untuk dipilih.

Apa sahaja niche yang anda minati, terdapat ratusan templat percuma yang akan membantu anda membentuk blog.

Sekiranya anda memutuskan untuk membelanjakan beberapa wang tambahan, terdapat juga ribuan tema WordPress premium yang kelihatan lebih baik dan mempunyai ciri tambahan yang akan mendorong blog anda ke liga baru.

Sama ada anda memilih yang percuma atau membeli tema premium, anda masih mempunyai kawalan penuh ke atasnya. Sebilangan besar tema mempunyai pelbagai pilihan penyesuaian yang membolehkan anda memperibadikan seluruh laman web. Dan sebahagian besarnya ialah anda juga boleh mengubah kod sumber. Oleh itu, jika anda mengetahui sesuatu mengenai HTML dan CSS, anda boleh mengubah setiap bahagian laman web anda. Walaupun anda tidak cukup mahir, anda selalu dapat menyewa pereka profesional untuk membuat perubahan untuk anda.

Blogger

Berbanding dengan versi WordPress yang dihoskan sendiri, Blogger jauh ketinggalan. Walaupun terdapat sebilangan besar templat yang boleh anda gunakan untuk blog percuma anda, pilihannya agak terhad berbanding dengan WordPress. Dan setelah anda memilih templat, anda hanya dapat bermain dengan sebilangan kecil alat penyesuaian. Jangan salah faham; pilihan penyesuaian yang disertakan dengan Blogger adalah mesra pengguna dan agak berguna, tetapi tidak dapat dikaitkan dengan WordPress.

Templat Blogger

Sekiranya anda merancang untuk membuat tema tersuai atau mengubah templat yang ada secara terperinci, anda boleh melupakannya – Blogger tidak membenarkannya. Walaupun terdapat beberapa templat Blogger tidak rasmi, templat tersebut biasanya lebih baik dibiarkan tanpa disentuh kerana kebanyakannya berkualiti rendah.

Pengurusan Kandungan

Blogging adalah mengenai pengurusan kandungan. Sebelum anda mula menulis catatan pertama anda, pastikan platform yang akan anda gunakan dibina dengan baik untuk blog. Masuk akal, betul?

WordPress

WordPress mempunyai semuanya. Setelah anda terbiasa dengan editor standardnya, semua platform blog lain tidak akan dapat dibandingkan. Dengan menggunakan editor Visual dan Teks, dengan senang hati menambahkan kandungan baru di WordPress pada bila-bila masa. Memformat teks adalah wajar dan hanya memerlukan beberapa artikel sehingga anda dapat berehat dan mengenali kedua-dua editor secara terperinci. Menguruskan fail media juga intuitif, dan mudah untuk menambahkan gambar dan video baru.

Tetapi kerana WordPress membenarkan peluasan, adalah mungkin untuk memperbaiki sistem pengurusan editor dan media mengikut keinginan anda. Banyak plugin percuma dan premium akan membolehkan anda menambahkan barang terus ke editor dan membolehkan anda menyusun semula Perpustakaan Media jika anda mahu.

WordPress menjadikan blog menjadi sempurna baik untuk penulis kasual dan pengguna yang lebih berpengalaman yang menggunakan kod HTML dan CSS terus dari Editor Teks.

Blogger

Penyunting Blogger

Seperti namanya, Blogger dibuat untuk blogging. Oleh itu, masuk akal bahawa pengurusan kandungan dilakukan dengan betul. Dan betul-betul. Google memudahkan untuk memulakan siaran pertama anda dan menguruskannya tanpa masalah.

Yang diperlukan untuk mula menulis adalah masuk ke akaun Google anda dan membuka Blogger. Sekiranya anda telah menggunakan dokumen Google yang lain, persekitarannya akan kelihatan biasa.

Blogger membolehkan anda menikmati penulisan. Bar sederhana di atas menunjukkan semua pilihan yang membolehkan anda memformat teks dan menambahkan media.

Sokongan

Malah pengguna yang berpengalaman memerlukan pertolongan dari semasa ke semasa. Tidak kira berapa banyak yang anda tahu mengenai WordPress atau Blogger, kami yakin bahawa anda memerlukan sokongan pada satu ketika.

WordPress

Ia memerlukan masa untuk menguasai WordPress. Walaupun sangat mesra pengguna, WordPress penuh dengan ciri dan pilihan yang memerlukan masa untuk difahami. Tetapi apabila mendapat sokongan, anda boleh mengharapkan banyak bahan dalam talian yang dapat membantu anda. Sama ada anda membuka artikel rasmi yang menjelaskan bagaimana sesuatu berfungsi atau melayari salah satu daripada banyak laman web yang dikhaskan untuk platform, anda mungkin akan menemui jawapan untuk soalan anda dalam masa yang singkat.

Terdapat forum sokongan rasmi yang memuat ribuan utas. Tetapi jika berkaitan dengan tugas yang lebih rumit, anda harus menyelesaikan masalah sendiri atau mengupah profesional. Sayangnya, tidak ada sokongan dengan versi WordPress yang dihoskan sendiri secara lalai.

Blogger

Pusat Bantuan Blogger

Kerana ia berasal dari Google, seseorang akan mengharapkan banyak dokumentasi untuk Blogger. Tetapi malangnya, itu tidak berlaku. Walaupun terdapat fail dokumentasi yang dapat dijumpai, sokongannya agak terhad. Anda bahkan boleh menavigasi penyemak imbas anda untuk menyokong forum, tetapi tidak mengharapkan banyak daripadanya.

Kemudahalihan

Walaupun anda harus memutuskan di mana untuk memulakan blog anda, itu tidak bermakna anda harus selalu menjadi tuan rumah di pelayan yang sama atau menggunakan platform yang sama. Mengubah hos tidak biasa, dan juga banyak blogger memutuskan untuk beralih dari satu perkhidmatan ke perkhidmatan lain pada satu ketika. Jadi, bagaimana WordPress dan Blogger berkelakuan ketika mengeksport kandungan ke tempat lain?

WordPress

Tukar host dengan WordPress tidak menjadi masalah. Anda mesti mengetahui jalan keluar dari pelayan dan WordPress, tetapi memindahkan data tidak terlalu besar.

Juga, WordPress membolehkan anda mengeksport kandungan satu laman web dengan cepat, dan mengimportnya dengan cepat ke laman web lain tanpa risiko kehilangan data.

Blogger

Walaupun mungkin untuk beralih dari Blogger ke platform lain, Google menjadikan tugas itu sangat sukar. Proses mengeksport blog dari perkhidmatan mereka lambat dan rumit<. Also, while doing the transfer, you are risking SEO. Blogger does allow data export, but the truth is that Google stores your data for a long period of time even after you're done with them.

Bacaan yang disyorkan: Cara Memindahkan Blog Anda Dari Blogger Ke WordPress

Jadual perbandingan

WordPress

Blogger

Kesederhanaan:Mesra pemula dengan keluk pembelajaranHanya dengan beberapa klik sehingga siaran pertama anda
Templat:Berpuluh ribu sambunganPilihan yang sangat terhad; tidak dapat menyesuaikan templat secara terperinci
Pengurusan Kandungan:Semakan, penyimpanan automatik, HTML tersuai …Penyunting dokumen yang jauh lebih mudah
Sokongan:Komuniti, bayar sokonganForum sokongan, dokumentasi asas
Kemudahalihan:Eksport dan import kandungan dengan pantas, tukar hos dan platformSukar untuk beralih dari Blogger ke platform lain
Pemilikan dan Kawalan:Anda memiliki blog, kawalan sepenuhnyaGoogle memilikinya, kawalan terhad

Pemikiran Akhir

Memutuskan antara Blogger dan WordPress tidak boleh dilakukan. Walaupun kedua-dua platform ini membolehkan anda memulakan blog peribadi dengan cepat, WordPress dan Blogger sangat berbeza.

Walaupun Blogger membolehkan anda memulakan blog percuma hanya dengan beberapa klik butang tetikus, platformnya sangat terhad. Cukup baik bagi mereka yang menginginkan pengalaman menulis blog yang sederhana tanpa banyak pilihan. Tetapi apa sahaja yang mustahil dilakukan dengan Blogger.

Sebaliknya, WordPress hampir tidak terhad. Bukan hanya itu anda boleh memulakan blog dengannya, tetapi anda juga boleh membuat semua jenis laman web yang terlintas di fikiran anda. Anda bahkan boleh mengubah blog anda menjadi kedai dalam talian, memperluasnya dengan beribu-ribu plugin dan tema, dan itu akan sentiasa berada di bawah kawalan anda.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk belajar WordPress, kami sangat menyarankan untuk memilihnya sebagai platform permulaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map