Peranan dan Kebenaran Pengguna WordPress

wordpress-pengguna-peranan.png


Apabila tiba masanya untuk menguruskan blog WordPress, tidak semua pengguna dibuat sama. Beberapa orang akan dapat melakukan apa sahaja yang mereka suka, sementara yang lain akan mempunyai akses terhad ke kandungan, ciri, pilihan, dan tetapan laman web anda. Dan ada alasan yang baik untuk itu – anda tidak mahu sesiapa sahaja dapat mengakses maklumat berharga di laman web ini.

Contohnya, jika anda mengupah penulis, dia tidak perlu mempunyai akses ke tema dan pemalam. Atau, jika anda membenarkan pengguna mendaftar di laman web anda agar dapat memberikan komen dan mempunyai beberapa faedah tambahan, anda tidak mahu mereka mula menerbitkan catatan dan menukar kata laluan, betul?

Peranan Pengguna WordPress

Nasib baik, pembangun WordPress cukup kreatif untuk memperkenalkan sistem peranan pengguna. Semasa membuat akaun baru, anda dapat menerangkan pengguna dengan salah satu daripada lima peranan pengguna yang telah ditentukan. Bergantung pada peranan, pengguna tersebut akan mempunyai izin yang berbeza dan akses terhad ke kawasan tertentu di laman web ini. Di baris berikut, kami akan menunjukkan kepada anda kelima peranan pengguna dengan penambahan Pentadbir Super yang hanya ditunjukkan dalam keadaan multisite.

1. Pentadbir (pentadbir)

Pentadbir (juga dikenali sebagai Pentadbir) adalah orang yang bertanggungjawab untuk keseluruhan pemasangan WordPress. Peranan pengguna ini memberi anda keupayaan untuk mengawal segala-galanya; termasuk pemasangan pemalam baru, menukar tema WordPress, menerbitkan catatan, menghapus kandungan, dll. Pentadbir adalah peranan pengguna yang paling kuat di laman WordPress biasa.

Pentadbir juga dapat memberikan peranan pengguna kepada orang lain di blog WordPress dan satu-satunya orang yang dapat meningkatkan dan bahkan menghapus seluruh laman web.

Individu yang memasang WordPress secara automatik mendapat hak pentadbir.

Satu-satunya pengguna yang berpangkat lebih tinggi adalah Pentadbir Super yang mengendalikan rangkaian multisite (sistem blog WordPress yang saling berkaitan yang berjalan bersama di bawah domain yang sama).

2. Penyunting

Sama seperti seorang editor di sebuah majalah berita yang bertanggung jawab atas kandungan yang diterbitkan di koran, seorang editor di WordPress bertanggung jawab atas semua catatan dan halaman di blog. Peranan pengguna ini dapat mengawal semua yang berkaitan dengan kandungan.

Ini bermaksud bahawa penyunting dapat menulis, mengedit, menerbitkan dan menghapus catatan dan halaman.

Biasanya, editor menunggu pengarang dan penyumbang menghantar artikel untuk disemak, menyemaknya & mengubah suai apabila diperlukan dan kemudian menyebarkannya kepada orang ramai. Penyunting juga dapat mengawal sepenuhnya komen WordPress.

Oleh kerana mereka mengendalikan kandungan, editor tidak dapat mengurus plugin dan tema WordPress, dan mereka juga tidak dapat bekerja dengan tetapan lain.

3. Pengarang

Peranan pengguna ini menentukan seseorang yang mempunyai kemampuan untuk menulis, menyunting, menerbitkan dan menghapus kandungannya sendiri dan orang yang dapat memuat naik fail tanpa batasan.

Pengarang bebas untuk menambahkan tag baru, tetapi mereka tidak dapat menambahkan kategori baru (mereka hanya dapat memilih kategori yang ada dari senarai). Untuk komen, penulis dapat melihat semuanya tetapi tidak mempunyai kebenaran untuk mengedit komen.

Pengarang mempunyai tahap pengguna yang lebih tinggi daripada Penyumbang, tetapi lebih rendah daripada Editor.

4. Penyumbang

Peranan pengguna ini sangat mirip dengan pengarang, tetapi mempunyai had yang lebih besar.

Penyumbang boleh membuat catatan baru dan mengedit artikel mereka sendiri, tetapi mereka tidak dapat menerbitkan atau menghapusnya.

Mereka hanya boleh menghantar siaran untuk persetujuan sehingga editor atau pentadbir dapat menerbitkannya.

Perbezaan terbesar antara Pengarang dan Kontributor ialah yang kemudiannya tidak dapat memuat naik fail media. Mereka juga hanya dapat memilih kategori yang ada dan menambahkan tag baru. Penyumbang diberi kuasa untuk melihat komen tetapi tidak mempunyai kemampuan untuk mengubah atau menyetujuinya.

5. Pelanggan

Pelanggan adalah peranan pengguna yang paling terhad di WordPress.

Mereka hanya boleh log masuk ke laman web anda, mengakses profil peribadi mereka, dan mengubah perincian dan kata laluan.

Peranan pengguna ini tidak dapat berfungsi dengan catatan, halaman, komen, tetapan atau perkara lain di laman web anda. Pelanggan adalah peranan pengguna yang sempurna untuk digunakan semasa anda membuat laman web keahlian. Oleh kerana anda boleh memutuskan untuk membenarkan pengguna yang masuk sahaja menghantar komen di laman web anda, anda memerlukan peranan dengan batasan yang ketat. Dengan memilih pelanggan, anda tidak boleh salah kerana mereka akan mendapat hak istimewa untuk memberikan komen, namun mereka akan dihalang dari kawasan lain di laman web ini.

6. Pentadbir super

Dalam beberapa kes, pentadbir akan menginginkan beberapa laman web pada satu pemasangan WordPress. Dari luar, blog tersebut mungkin kelihatan seperti pemasangan WordPress secara individu, tetapi blog tersebut sebenarnya akan menjadi sebahagian daripada rangkaian multisite.

Sekiranya demikian, Super Admin adalah orang yang mengawal keseluruhan rangkaian laman web WordPress.

Sebagai tambahan kepada semua hak istimewa Pentadbir yang telah kami sebutkan pada awalnya, Admin Super dapat menambahkan laman web baru ke jaringan, mengelola dan menghapusnya. Mereka dapat memasang tema dan plugin yang dapat digunakan pada seluruh sistem, dan juga berfungsi dengan pengaturan khusus jaringan.

Admin Super akan disenaraikan di antara pengguna yang tersedia hanya apabila anda mengaktifkan rangkaian multisite jadi jangan risau jika anda tidak dapat melihat peranan pengguna ini.

Cara menguruskan pengguna di WordPress

Untuk melihat senarai semua pengguna yang mempunyai akaun di blog anda, arahkan ke Pengguna -> Semua Pengguna dari menu pentadbir papan pemuka. Di sini anda dapat melihat semua nama pengguna, nama sebenar, e-mel, peranan pengguna dan jumlah catatan yang diberikan kepadanya.

Urus pengguna WordPress

Sebagai pentadbir, anda boleh meletakkan kursor tetikus ke atas setiap pengguna sehingga anda dapat mengedit atau menghapusnya. Di bahagian atas senarai, anda dapat melihat pautan yang didedikasikan untuk setiap kumpulan peranan pengguna. Jadi, sebagai contoh, jika anda mahu menyenaraikan penyuntingnya, klik pautan yang sesuai.

Tindakan pukal membolehkan anda memilih berbilang pengguna sekaligus dan menukar peranan pengguna mereka dengan memilihnya dari senarai juntai bawah.

Setiap pengguna boleh menguruskan akaun individu mereka. Untuk melakukannya, buka Pengguna -> Profil Anda pautan di mana anda boleh mengedit maklumat peribadi, pilihan dan mengawal akaun.

Cara menambah pengguna baru

Menambah pengguna baru ke WordPress agak mudah:

 1. Pergi ke Pengguna -> Tambah Baru
 2. Isi butiran (hanya nama pengguna dan e-mel yang diperlukan)
 3. Klik “Tunjukkan Kata Laluan” untuk melihat kata laluan yang dihasilkan atau masukkan kata laluan khusus
 4. Pilih jika anda mahu menghantar e-mel dengan maklumat akaun
 5. Pilih peranan pengguna
 6. Klik butang “Tambah Pengguna Baru”

Cara menambah pengguna WordPress baru

Pengguna baru anda sekarang akan dimasukkan dalam senarai semua pengguna. Sekiranya anda memilih untuk menghantar e-mel pemberitahuan, pengguna tersebut akan menerima mesej dengan maklumat akaun. Dari e-mel yang sama, pengguna baru anda akan dapat membuka halaman log masuk dan menukar kata laluan menjadi sesuatu yang unik.

Peranan pengguna tersuai

Walaupun pembangun WordPress telah membuat peranan pengguna sehingga mereka dapat memuatkan hampir setiap laman web yang ada, beberapa orang memerlukan fungsi khusus. Contohnya, anda mungkin membenarkan penyunting anda memasang pemalam dan mengawal beberapa tetapan di laman web anda.

Sayangnya, secara lalai, WordPress tidak menyokong pembuatan peranan pengguna tersuai. Tetapi anda boleh membuatnya dengan bantuan plugin. Salah satu pemalam tersebut adalah percuma Pengurus Keupayaan Dipertingkatkan yang akan membolehkan anda mengubah kebenaran untuk peranan apa pun, menambah yang baru, menyalin fungsi yang ada, dan bahkan menambahkan kemampuan baru kepada pengguna yang ada.

Pengurus Keupayaan Dipertingkatkan

Kesimpulannya

Menguruskan peranan pengguna di blog WordPress anda adalah tugas penting. Setelah membaca artikel ini, anda harus lebih mengetahui tentang peranan pengguna lalai dan mengetahui cara memberikannya kepada pengguna. Sekiranya anda mahukan peranan pengguna khusus, lihat plugin percuma yang akan membolehkan anda mengawal setiap bahagian setiap peranan pengguna WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map