Papan Pemuka WordPress: Kawasan Pentadbiran dan Panel

wordpress-dashboard.png


Selepas anda membuat laman web WordPress dan berjaya log masuk, perkara pertama yang akan anda lihat ialah papan pemuka WordPress. Ini adalah laman utama untuk pentadbir yang menyimpan beberapa widget berguna. Di halaman ini, WordPress akan menunjukkan kepada anda beberapa pautan yang akan berguna bagi mana-mana pemula. Anda akan dapat mengesan jumlah catatan, komen, dan halaman. Ini akan membawa anda ke editor pos supaya anda dapat menulis catatan pertama anda, mengisi draf ringkas, melihat aktiviti terkini, dan membaca berita terkini mengenai WordPress.

Artikel ini akan memandu Anda melalui setiap widget papan pemuka yang sudah terpasang dengan WordPress, dan menunjukkan kepada anda cara menyesuaikan penampilan halaman papan pemuka dengan cepat.

 1. Selamat datang ke WordPress
  1. Bermula
  2. Langkah seterusnya
  3. Lebih aksi
 2. Sekali pandang
 3. Draf Pantas
 4. Aktiviti
 5. Berita WordPress
 6. Sesuaikan widget anda
  1. Pilihan Skrin
  2. Widget tersuai

1. Selamat datang ke WordPress

Selamat datang ke widget papan pemuka WordPress

Sekiranya anda baru sahaja selesai memasang WordPress, ini adalah perkara pertama yang akan anda lihat di papan pemuka. Selain mengalu-alukan anda ke platform, pembangun WordPress telah menyediakan beberapa pautan berguna yang akan membantu anda memulakannya.

Bermula

Butang biru besar di sebelah kiri akan membolehkan anda menyesuaikan laman web anda. Untuk lebih tepat, ini akan membawa Anda ke “Customizer”. Sekiranya anda ingin mengubah apa-apa di laman web yang berkaitan dengan reka bentuk, Penyesuai adalah tempat untuk memulakan. Bergantung pada tema, mungkin ada lebih banyak pilihan untuk dipilih tetapi kebanyakan tema WordPress mempunyai lebih banyak pilihan daripada yang anda perlukan.

Langkah seterusnya

Di bahagian tengah widget, anda akan menemui beberapa pautan lain. Yang pertama akan membawa anda terus ke editor supaya anda dapat menulis catatan blog pertama anda. Yang berikutnya akan membolehkan anda membuat halaman pertama anda (contohnya, halaman “about me” yang dicadangkan oleh pembangun), sementara pautan ketiga hanya akan membuka halaman utama sehingga anda dapat melihat seperti apa laman web anda kepada pengunjung.

Lebih aksi

Setelah anda bersedia untuk melangkah ke langkah seterusnya, di sebelah kanan, anda akan menemui pautan yang akan membolehkan anda menguruskan widget dan menu. Anda juga dapat menghidupkan atau mematikan komen, dan anda boleh pergi ke halaman WordPress Codex di mana anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai langkah pertama anda dengan WordPress.

2. Sepintas Lalu

Sekilas widget papan pemuka WordPress

Widget seterusnya memberikan gambaran ringkas mengenai laman web anda. Lihat berapa banyak catatan, halaman, dan komen yang anda ada dan klik pada mana-mana untuk membuka halaman masing-masing. Sekiranya anda berminat dengan versi dan tema WordPress yang sedang anda gunakan, lihat saja bahagian bawah widget ini.

3. Draf Pantas

Widget papan pemuka WordPress Draf Pantas

Semasa melayari papan pemuka WordPress, anda mungkin mendapat idea untuk artikel baru. Daripada membuka editor visual sepenuhnya, anda boleh menuliskan tajuk dan beberapa nota dengan cepat. WordPress akan menyimpannya sebagai draf supaya anda dapat meneruskan kerja anda dengan mudah pada bila-bila masa yang sesuai untuk anda.

Harap perhatikan bahawa editor untuk Draf Pantas semudah yang dibuat sehingga anda tidak dapat menggayakan teks, memasukkan gambar atau video. Anda akan dapat melakukan semua itu setelah anda membuka draf melalui editor visual atau teks dari bahagian Posting.

4. Aktiviti

Widget papan pemuka WordPress aktiviti

Widget ringkas ini menunjukkan catatan dan komen terkini di blog anda, termasuk waktu dan tarikh penerbitan yang tepat. Secara lalai, anda hanya akan melihat “Hello World!” siaran yang menjadi contoh (kerana anda tidak mempunyai catatan lain yang ditulis). Anda boleh mengkliknya terus dari widget Activity yang akan membuka editor sehingga anda dapat mengemas kini siaran.

Bahagian komen menunjukkan avatar, nama, dan catatan pengulas di mana komen itu berada. Anda juga akan melihat ringkasan ringkas komen. Sekiranya anda mengarahkan kursor tetikus ke mana-mana komen, anda boleh menguruskannya – menyetujuinya, membalas, mengedit, memindahkan ke tong sampah, menandakan sebagai spam atau melihat komen di posnya.

Di bawah semua itu, anda boleh menemui bar ringkas yang memuatkan jumlah semua komen yang belum selesai, disetujui, spam, dan sampah.

5. Berita WordPress

Widget papan pemuka Berita WordPress

Widget terakhir yang dipaparkan pada papan pemuka WordPress secara lalai menunjukkan kepada anda berita WordPress terkini. Di sini, anda akan mendapat senarai artikel terbaru di WordPress yang berasal dari laman web yang berbeza seperti blog rasmi WordPress.org.

Widget berita akan membantu anda mengikuti perkembangan dan mengetahui mengenai kemas kini, tema & plugin, tutorial, dll. Terkini. Di sini anda juga akan menemui satu plugin yang dicadangkan yang mungkin menarik perhatian anda.

Sesuaikan widget anda

Sekarang setelah anda mengetahui apa yang dilakukan widget, inilah masanya untuk memperibadikan papan pemuka WordPress.

Sebagai permulaan, anda harus perhatikan bahawa anda dapat membuang widget selamat datang dengan cepat. Setelah anda selesa dengan catatan, halaman, dan komen, anda hanya boleh mengklik butang “x” kecil di kanan atas widget selamat datang dan menolaknya sama sekali.

Susun semula widget papan pemuka WordPress

Sekiranya anda mengarahkan kursor pada tajuk widget yang disebutkan sebelumnya, anda akan melihat bahawa kursor berubah. Setelah anda melihat bahawa kursor anda menunjukkan keempat-empat arah, anda akan dapat memindahkan widget tersebut ke lokasi lain. Cukup seret dan lepaskan widget yang dipilih ke tempat yang sesuai dengan anda. Juga, jika anda tidak mahu melihat kandungan widget tertentu, klik anak panah kecil di sudut kanan atas.

Pilihan Skrin

Pilihan skrin WordPress

Salah satu bahagian papan pemuka WordPress yang paling sering diabaikan adalah pilihan skrin. Anda dapat menjumpainya di bahagian atas halaman anda (pastikan untuk menatal ke atas kerana pilihan skrin mungkin tersembunyi di belakang bar pentadbir). Sebaik sahaja anda memilih opsyen, bar putih baru akan turun dari atas dengan memaparkan semua widget (kotak) yang telah anda pasang. Dengan (un) mencentang kotak di sebelah widget, anda dapat dengan mudah menunjukkan / menyembunyikannya dari papan pemuka WordPress.

Harap maklum bahawa secara lalai, Anda hanya akan memiliki lima widget, widget (khusus) lain akan muncul setelah anda memasang plugin dan tema tambahan.

Widget tersuai

Bergantung pada jumlah pemalam yang anda miliki, dan ciri pemalam, anda mungkin dengan mudah mempunyai puluhan widget tambahan di papan pemuka.

Contohnya, dengan memasang pemalam Analitis Google (terdapat banyak yang berbeza), anda akan mendapat widget statistik yang akan menunjukkan jumlah lawatan untuk hari itu, minggu atau bulan itu.

Kesimpulannya

Papan pemuka WordPress adalah tempat pertama yang dapat dilihat semasa anda log masuk ke WordPress. Ketahui apa yang boleh anda lakukan di papan pemuka, elemen apa yang tersedia secara lalai, dan cara menyesuaikannya dengan keperluan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map