Panduan cPanel Terbaik untuk Pemula WordPress

cpanel-panduan-wordpress-1.png


Setiap blog atau laman web, termasuk WordPress, memerlukan penyedia hosting. Setelah anda memutuskan siapa yang akan anda percayai, anda akan memulakan blog dan memasang WordPress. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, mengurus laman web memerlukan masa dan kemahiran. WordPress dapat banyak membantu anda dengan blog anda, tetapi ketika datang ke pelayan anda, anda akan memerlukan pelbagai jenis bantuan. Dan di situlah cPanel datang untuk membantu anda.

cPanel adalah panel kawalan berasaskan Linux yang direka khusus untuk pengurusan web hosting. Panel hebat ini terdiri daripada pelbagai alat yang akan membantu anda mengurus laman web anda dari pelbagai aspek. Ia mempunyai antara muka grafik yang mesra pengguna yang cukup intuitif dan bahkan pengguna kali pertama tidak akan menghadapi masalah untuk melakukan tugas tertentu melalui cPanel. Awak boleh ketahui lebih lanjut mengenai cPanel di halaman Wikipedia.

Oleh kerana panel kawalan ini menjadi sangat popular sehingga hampir setiap syarikat hosting menggunakannya, cepat atau lambat anda perlu belajar bagaimana melakukan beberapa perkara asas dengannya. Daripada membincangkan setiap butiran mengenai panel yang sangat besar ini, kami akan memberi tumpuan kepada pemula WordPress.

Isi kandungan

 1. Pengenalan
 2. Fail
  1. Muat naik tema / pemalam melalui Pengurus Fail
  2. Buat akaun FTP baru
  3. Buat sandaran pantas
  4. Pulihkan sandaran
  5. Buat lakaran kecil dari gambar
  6. Gambar skala
  7. Tukar gambar ke format yang berbeza
 3. Pangkalan Data
  1. Buat pangkalan data pertama anda
  2. Buat pangkalan data tambahan
  3. Buat jadual dalam pangkalan data
  4. Eksport
  5. Import
  6. Benarkan akses jauh
 4. Domain
  1. Buat Domain Addon
  2. Buat Subdomain
  3. Buat Alias
  4. Ubah hala domain
 5. E-mel
  1. Buat akaun e-mel baru
  2. Akses aplikasi Webmail
  3. Tambahkan surat baru anda ke aplikasi desktop
 6. Sukatan
 7. Keselamatan
  1. Sekat IP
  2. Dayakan perlindungan Hotlink
  3. Aktifkan perlindungan Lintah
  4. Dayakan ModSecurity
 8. Perisian
  1. Cara memasang WordPress
 9. Keutamaan
  1. Tukar kata laluan cPanel
  2. Tukar bahasa
  3. Tukar maklumat hubungan
  4. Tambahkan pengguna baru

Pengenalan

Untuk log masuk ke akaun anda, anda mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan. Ini akan berbeza dengan kelayakan WordPress anda; butiran akaun biasanya diemailkan kepada anda tepat setelah anda membayar hosting anda. Dan setelah anda log masuk, keseronokan dapat bermula.

Untuk log masuk ke cPanel, lawati https://www.yourdomain.com:2083 atau https: // pelayan-ip-alamat: 2083

Perkara pertama yang anda akan perhatikan adalah laman utama yang merupakan rumah bagi semua alat yang boleh diakses. Di sebelah kiri, anda akan melihat Widget statistik di mana anda boleh mendapatkan semua butiran asas mengenai pelayan anda. Di sini, anda akan dapat melihat domain anda dan lokasi direktori utama, maklumat mengenai log masuk terakhir, maklumat mengenai penggunaan cakera anda, akaun e-mel dan beberapa statistik lain yang selalu baik untuk diketahui.

Di sebelah kanan, anda akan menemui semua alat yang dikumpulkan ke dalam beberapa kategori. Kategori ini boleh diseret dan dijatuhkan untuk menyusunnya semula, dan anda boleh menemui beberapa perkara yang sangat berguna untuk laman WordPress anda. Oleh itu, mari kita bahagikan cPanel ke dalam kategori tersebut.

Fail

Fail cPanel

Semua alat yang anda perlukan semasa bekerja dengan fail akan terdapat dalam kumpulan ini. Sebagai permulaan, di sini anda dapat mengawal akaun FTP yang mungkin anda perlukan untuk pemasangan WordPress manual. Anda boleh menambahkan akaun baru, menukar kata laluan, kuota kawalan dan melakukan segala-galanya dengan cara FTP. Apabila anda mengusahakan projek yang lebih besar, kadangkala anda perlu memantau Sambungan FTP dan lihat siapa yang disambungkan ke akaun FTP mana. Sekiranya anda mengikuti FirstSiteGuide, anda tahu bahawa kami selalu menekankan betapa pentingnya memiliki laman web yang selamat. Anda ingin mengimbas laman web anda secara berkala dan melakukan apa sahaja untuk melindungi laman web WP anda melalui tema dan pemalam, tetapi kadang kala anda perlu menganalisis akses FTP ke laman web anda.

Walaupun anda dapat menyembunyikan dan melindungi direktori WordPress dengan mengubah suai fail .htaccess atau memasang pemalam seperti WP Hide and Security Enhancer, anda boleh menggunakan cPanel untuk mengunci folder yang anda mahukan. Cukup buka folder Privasi Direktori, pilih folder mana pun dan masukkan kata laluan kepadanya. Hebat, bukan?

Dalam kategori ini, anda juga akan menemui alat sandaran mudah yang kadangkala boleh menjadi penyelamat. Hanya dengan beberapa klik, anda dapat memuat turun keseluruhan kandungan pelayan anda. Ini bermaksud bahawa anda boleh memuat turun keseluruhan folder WordPress dengan mudah dan memindahkannya ke syarikat hosting lain atau memasangnya secara tempatan untuk pengembangan selanjutnya. Sekiranya anda hanya ingin membuat sandaran fail dan pangkalan data tertentu, anda akan dapat memilihnya daripada memuat turun keseluruhan laman web. Sudah tentu, alat sandaran juga akan membolehkan anda memulihkan sandaran.

Mengenai gambar, anda mungkin sudah tahu bahawa WordPress boleh dibungkus dengan banyak plugin galeri dan alat gambar untuk membantu anda menguruskan gambar kecil atau keseluruhan koleksi gambar. Anda juga boleh memasang beberapa tema premium terbaik yang didedikasikan untuk fotografi, menjana semula ukuran gambar tambahan atau mengubah cara WordPress memampatkan gambar JPEG anda, tetapi kadang-kadang cukup menggunakan alat Images cPanel yang akan membantu anda membuat lakaran kecil dari semua gambar dalam folder yang dipilih, skala atau bahkan menukarnya ke format yang berbeza.

Cara memuat naik tema / pemalam melalui Pengurus Fail

Sekiranya anda tidak mempunyai akses FTP dan anda perlu memuat naik fail tema dan pemalam ke pelayan anda secara langsung, anda boleh melakukannya melalui cPanel:

 1. Navigasi ke Fail kategori dan terbuka Pengurus Fail alat
 2. Buka public_html -> wp-content di mana anda akan menemui folder “tema” dan “pemalam”
 3. Buka folder
 4. Seret dan lepaskan fail tema / pemalam

Cara membuat akaun FTP baru

 1. Navigasi ke Fail kategori dan terbuka Akaun FTP alat
 2. Pilih nama pengguna
 3. pilih kata laluan
 4. Pilih direktori tingkat atas untuk akaun tersebut – sebagai contoh, jika anda mahu public_html / wp-content / tema akaun itu hanya dapat mengakses direktori tema
 5. Letakkan kuota pada akaun jika anda perlu
 6. Klik Buat Akaun FTP butang

Cara membuat sandaran pantas

 1. Navigasi ke Fail kategori dan terbuka Wizard Sandaran alat
 2. Klik Sandaran butang di sebelah kiri
 3. Pilih Sandaran Penuh atau pilih folder, pangkalan data atau penghantar e-mel dan penapis tertentu
 4. Klik Jana Sandaran jika anda telah memilih Sandaran Penuh atau memilih butang untuk sandaran lain
 5. Klik pada pautan untuk memuat turun sandaran dan menyimpannya secara tempatan

Cara memulihkan sandaran

Sekiranya anda sudah mempunyai fail sandaran di komputer, anda dapat memulihkannya dengan cepat menggunakan alat Backup Wizard:

 1. Navigasi ke Fail kategori dan terbuka Wizard Sandaran alat
 2. Klik Pulihkan butang di sebelah kiri
 3. Pilih jenis pemulihan (direktori utama, pangkalan data MySQL atau penyampai e-mel dan penapis)
 4. Pilih fail dari komputer anda
 5. Klik Muat naik butang

Cara membuat lakaran kecil dari gambar

 1. Navigasi ke Fail kategori
 2. Pilih Gambar alat
 3. Pilih Thumbnailer
 4. Pilih direktori dengan gambar yang ingin anda tukar
 5. Masukkan peratusan yang anda mahu mengecilkan gambar
 6. Pilih Jaga Nisbah Aspek kotak pilihan
 7. Klik Imej Kecil butang

Cara skala gambar

 1. Navigasi ke Fail kategori
 2. Pilih Gambar alat
 3. Pilih Penipu
 4. Navigasi ke folder dan pilih gambar
 5. Tetapkan dimensi
 6. Pilih Jaga Nisbah Aspek kotak pilihan
 7. Pilih Simpan salinan gambar lama
 8. Klik Imej skala butang

Cara menukar gambar ke format yang berbeza

 1. Navigasi ke Fail kategori
 2. Pilih Gambar alat
 3. Pilih Penukar
 4. Semak imbas ke folder dan pilih gambar
 5. Dari menu, pilih format mana yang ingin anda ubah gambar
 6. Klik Tukarkan

Pangkalan Data

Pangkalan Data cPanel

Hampir semua perkara di WordPress menggunakan pangkalan data. Anda perlu membuatnya sebelum anda boleh memasang WordPress (jangan risau; jika anda menggunakan pemasang seperti yang akan kami sebutkan di bawah, anda tidak perlu melakukannya secara manual), dan pangkalan data akan disimpan mengisi dengan jadual baru untuk setiap tema dan plugin yang anda gunakan, untuk setiap pos dan halaman yang anda terbitkan, untuk setiap komen, pengguna, dll. WordPress akan meminta anda menamakan pangkalan data anda semasa proses pemasangan, dan anda harus memilih awalan pangkalan data yang akan digunakan untuk semua jadual masa depan dalam pangkalan data tersebut. Walaupun terdengar baik hati, nama dan awalan pangkalan data boleh menjadi faktor penting dalam keselamatan laman web masa depan anda, jadi pastikan ia unik. Sekiranya anda sudah memasang WordPress, anda masih boleh menukar awalan pangkalan data.

cPanel membolehkan anda menguruskan pangkalan data. Untuk lebih betul, salah satu alat yang ada di cPanel adalah phpMyAdmin. Ini adalah alat (sumber terbuka) percuma yang digunakan untuk pengurusan pangkalan data. Ini akan membolehkan anda membuat, mengedit dan menghapus pangkalan data dan jadualnya, dan melakukan banyak lagi. Anda akan dapat mengubah perkara secara langsung di WordPress melalui pangkalan data. Sebagai contoh, jika plugin menggunakan pangkalan data anda untuk menyimpan tetapan dalam jadual, anda akan dapat mengubah atau menetapkan semula semuanya melalui phpMyAdmin. Sekiranya anda ingin menetapkan semula pangkalan data WordPress, anda tidak perlu melakukannya dengan pertanyaan manual – anda boleh menggunakan pemalam percuma.

Kategori pangkalan data juga akan membolehkan anda menggunakan pangkalan data MySQL dan MySQL Databases Wizard yang juga akan membantu anda dalam menguruskan pangkalan data. Sekiranya perkhidmatan atau aplikasi lain perlu digunakan MySQL dari jauh, anda akan dapat menyiapkan semuanya melalui cPanel.

Cara membuat pangkalan data pertama anda

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Pilih Wizard Pangkalan Data MySQL
 3. Isi nama pangkalan data baru anda dan klik Langkah seterusnya
 4. Pilih nama pengguna yang ingin anda gunakan dan tetapkan kata laluan
 5. Klik Buat Pengguna butang
 6. Pilih keistimewaan dan klik Langkah seterusnya

Cara membuat pangkalan data tambahan

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Buka Pangkalan Data MySQL
 3. Isi nama pangkalan data (sehingga 64 aksara, termasuk awalan)
 4. Klik Buat pangkalan data butang

Cara membuat jadual dalam pangkalan data

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Buka phpMyAdmin
 3. Pilih pangkalan data dari sebelah kiri
 4. Di bahagian bawah, anda akan dapati Buat jadual tab
 5. Isi nama jadual anda dan pilih bilangan baris yang dimilikinya
 6. Klik Pergi butang
 7. Masukkan nama medan dan sifatnya

Cara membuat sandaran pangkalan data

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Buka phpMyAdmin
 3. Pilih Eksport tab
 4. Pilih kaedah (pilihan cepat atau tetapkan dalam kaedah khusus)
 5. Pilih format untuk pangkalan data
 6. Klik Pergi butang yang akan menyimpan pangkalan data ke komputer anda

Cara mengimport pangkalan data

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Buka phpMyAdmin
 3. Pilih Import tab
 4. Klik Pilih fail butang
 5. Pilih format pangkalan data
 6. Klik Pergi butang

Benarkan akses jauh ke pangkalan data anda

 1. Navigasi ke Pangkalan Data kategori
 2. Buka MySQL jauh
 3. Tambahkan hos akses (nama domain atau alamat IP)
 4. Klik Tambah hos butang

Domain

Domain cPanel

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu domain yang ingin anda gunakan dengan laman WordPress anda, cPanel akan mempunyai beberapa alat yang sangat penting yang boleh anda gunakan. Dengan menggunakan Domain Addon anda akan dapat memasukkan domain baru yang akan disimpan sebagai subdomain laman web anda. Sekiranya anda mahukan laman web baru tanpa perlu membeli domain baru, anda boleh menggunakan Subdomain. Alat mudah di cPanel akan membolehkan anda membuat subdomain baru dengan cepat sehingga anda boleh, misalnya, membuat blog WordPress di laman web perniagaan anda dan hanya memindahkannya ke blog.yoursite.com yang akan berfungsi sebagai laman web yang sama sekali baru. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk menghoskan laman web anda yang lain, dan anda boleh menggunakannya untuk pembangunan atau laman web demo, untuk menamakan contoh.

Sekiranya anda telah memindahkan laman web anda dari satu domain ke domain yang lain dan anda ingin menyimpan keduanya, anda akan berminat dengan Alias alat. Alat mudah ini akan membolehkan anda menghubungkan dua domain sehingga anda mengakses laman web yang sama dari keduanya. Contohnya, sekiranya blog anda dapat diakses dari www.yourblog.net dan sekarang anda telah membeli www.yourblog.com satu, anda boleh memastikan kedua-dua domain sentiasa dihubungkan ke laman web anda.

Sekiranya anda ingin mengalihkan satu domain ke domain yang lain, Ubah hala alat ada di sini untuk membantu. Tentukan sama ada anda mahu pengalihan sementara atau tetap, tambahkan nama domain dan anda sudah selesai.

Cara membuat Domain Addon

 1. Navigasi ke Domain kategori
 2. Pilih Domain Addon alat
 3. Masukkan nama domain (cPanel akan mengisi yang lain secara automatik)
 4. Pilih jika anda ingin membuat akaun FTP untuk domain addon baru dan isikan butirannya
 5. Klik Tambah Domain butang

Cara membuat subdomain

 1. Navigasi ke Domain kategori
 2. Pilih Domain Addon alat
 3. Masukkan nama subdomain (contohnya: “blog”)
 4. Klik Buat butang

Cara membuat domain alias baru

 1. Navigasi ke Domain kategori
 2. Buka Alias alat
 3. Isi nama domain
 4. Klik Tambahkan domain butang

Cara mengarahkan domain atau laman web

 1. Navigasi ke Domain kategori
 2. Buka Ubah hala alat
 3. Pilih jenis ubah hala
  Kekal (301) – memberitahu penyemak imbas pelawat untuk mengemas kini rekodnya
  Sementara (302) – tidak memberitahu penanda halaman pelawat
 4. Pilih domain yang anda mahu ubah hala
 5. Isi URL di mana anda mahu domain tersebut dialihkan
 6. Pilih jika anda mahu mengarahkan pelawat yang datang dari “www” atau tanpanya
 7. Pilih wildcard jika anda ingin mengalihkan semua fail dari satu direktori ke nama fail yang sama di direktori baru
 8. Klik Tambah butang

E-mel

e-mel cPanel
Sekiranya anda tidak mempunyai banyak pengalaman dalam mengurus laman web dan teknologi web, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana sesetengah orang mempunyai alamat e-mel tersuai dan bukannya yang popular seperti Gmail. Setelah anda mempunyai domain sendiri, anda akan dapat membuat alamat e-mel seperti itu sendiri. cPanel akan sangat membantu di sini kerana anda akan dapat membuat alamat tersuai dalam beberapa klik mudah melalui panel.

Katakan anda mahu buat alamat e-mel baru untuk blog WordPress anda di mana orang akan dapat menghubungi anda, dan alamat tambahan untuk setiap pengarang yang bekerja di laman web anda. Yang mesti anda buat hanyalah membuka alat dari cPanel dan menambah akaun baru. Anda boleh memilih format alamat e-mel dan anda perlu menetapkan kata laluan. Tentukan sama ada akaun e-mel baru tidak terhad atau tambahkan kuota maksimum pada setiap akaun. Walaupun ini bergantung pada anda, ia juga bergantung pada rencana hosting yang anda pilih. Perkara yang baik dari semua ini adalah bahawa cPanel akan menghubungkan anda ke e-mel web di mana anda boleh membuka dan memeriksa e-mel baru dengan serta-merta.

Seperti yang anda jangkakan, ini baru permulaan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak pekerjaan di sekitar akaun e-mel, cPanel akan membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara. Contohnya, anda boleh menyediakan a sistem pemajuan supaya e-mel dari akaun tertentu dapat dihantar secara automatik ke yang lain. Sekiranya anda tidak dapat mengakses e-mel anda untuk beberapa waktu, seperti ketika anda sedang bercuti, anda akan dapat mengaturnya Responden Automatik melalui alat lain di cPanel.

Bergantung pada hosting anda, di sini anda akan menemui Anti spam alat yang akan melawan spam sebelum masuk ke peti masuk anda. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak fleksibiliti, Kemasukan MX akan membolehkan anda mengubah semula surat masuk domain ke pelayan tertentu yang boleh bertindak sebagai sandaran.

Di sini anda membuat penapis e-mel, mengimport kenalan, membuat senarai mel, menguruskan penyulitan dan banyak lagi.

Cara membuat akaun e-mel baru

 1. Navigasi ke E-mel kategori
 2. Buka Akaun E-mel
 3. Isi nama akaun (e-mel) dan kata laluan
 4. Pilih kuota untuk akaun
 5. Klik Buat akaun butang

Cara mengakses aplikasi Webmail

Anda dapat mengakses aplikasi e-mel web anda dari cPanel:

 1. Pergi ke E-mel kategori
 2. Cari Akaun e-mel alat dan membukanya
 3. Tatal ke bawah dan cari Akses mel Web pautan
 4. Log masuk dengan kelayakan anda

Atau anda secara langsung mengakses aplikasi Webmail dengan membuka https://domainanda.com:2096

Cara menambahkan akaun e-mel baru anda ke aplikasi desktop

Sekiranya anda ingin menerima dan menghantar e-mel dari aplikasi desktop anda, anda perlu mengkonfigurasinya dengan betul. Nasib baik, anda hanya perlu mengetahui satu butiran mengenai e-mel anda, dan itu adalah alamat pelayan mel. Dalam kebanyakan kes, pelayan mel anda adalah mel.domainanda.com, dan anda memerlukan nama pengguna penuh (nama [email protected]) dan kata laluan anda. Adalah idea yang baik untuk memeriksa pilihan Pelayan Saya Memerlukan Pengesahan. Sekiranya e-mel anda tidak berjaya disambungkan, ada kemungkinan syarikat hosting mengubah sesuatu jadi yang terbaik adalah meminta maklumat mereka atau periksa e-mel yang anda terima setelah membayar untuk hosting tersebut. Syarikat hosting biasanya teliti sehingga anda akan mempunyai semua butiran penting dalam e-mel.

Cara menghantar e-mel

 1. Navigasi ke E-mel kategori
 2. Buka Penghantar alat
 3. Klik Tambah Penghantar
 4. Isi alamat e-mel untuk meneruskan dan memilih domain
 5. Isi alamat tempat anda ingin menerima e-mel yang diteruskan atau pilih untuk membuang e-mel dan menghantar mesej ralat kepada pengirim
 6. Klik Tambah Penghantar

Sukatan

Sukatan cPanel

Sebaik sahaja anda mula mendapat lawatan pertama ke laman web anda, anda harus mula menganalisis data. Sebagai permulaan, anda pasti ingin memerhatikan Lebar jalur. Alat hebat ini akan menunjukkan kepada anda penggunaan lebar jalur laman web anda. Anda akan dapat melihat grafik dan nombor yang mewakili penggunaan lebar jalur yang akan memberitahu anda jumlah data yang dipindahkan melalui HTTP, IMAP, POP3, SMTP, dan FTP. Bergantung pada rancangan hosting anda, anda mungkin mempunyai sumber yang terhad sehingga penting untuk anda mengetahui statistiknya. Sekiranya anda mencapai ambang rancangan terhad, laman web anda mungkin berhenti muncul untuk pelawat baru. Setelah itu berlaku, ini mungkin sudah waktunya untuk peningkatan hosting.

Pelawat fungsi akan menunjukkan kepada anda sehingga 1,000 kunjungan terakhir ke laman web anda. Awstats dan Webalizer alat akan memberitahu anda perincian mengenai pengunjung dengan menggunakan alat bantu visual, tetapi jika anda tidak memerlukan grafik dan antara muka pengguna, a Akses Mentah alat dapat mengeksport maklumat mengenai pelawat anda dalam fail teks ringkas. Alat ini boleh menjadi permulaan yang baik untuk pemula, tetapi jika anda ingin menjejaki pelawat anda dengan lebih terperinci, anda ingin mula menggunakan Google Analytics. Oleh kerana anda boleh mempunyai Analitis Google dipaparkan secara langsung di papan pemuka WordPress anda, anda tidak perlu log masuk ke cPanel hanya untuk itu.

Tidak kira seberapa banyak anda mencuba, selalu ada kesalahan di laman web anda. Dengan Kesalahan alat, anda akan dapat melihat 300 ralat terakhir yang mungkin merangkumi pautan yang rosak dan fail yang hilang. Walaupun alat ini boleh membantu, anda boleh melakukan banyak perkara dengan pemalam WordPress. Contohnya, anda boleh memeriksa pautan yang rosak secara automatik.

Pada akhirnya, anda boleh mengatur program statistik dengan Penyunting Sukatan. Sekiranya anda dibenarkan untuk melakukannya (bergantung pada hak istimewa pelayan anda), anda dapat memilih statistik mana yang ingin anda tampilkan di alat statistik yang lain.

Keselamatan

Keselamatan cPanel

Anda sudah tahu bahawa anda mesti melakukan segala daya untuk menjadikan blog baru anda selamat. Anda tidak mahu perisian dan penggodam berniat jahat menggunakan laman web anda, jadi anda harus menjaganya. cPanel akan membolehkan anda menguruskan anda Kekunci Shell Selamat (SSH). SSH adalah protokol rangkaian kriptografi untuk mengoperasikan perkhidmatan rangkaian dengan selamat melalui rangkaian yang tidak terjamin. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya di Halaman Wikipedia.

Cara menyekat alamat IP

Cepat atau lambat, anda akan menjadi sasaran serangan spam atau penggodam. Mereka akan terus meninggalkan komen yang tidak diingini di laman WordPress anda atau malah terus mencuba log masuk ke papan pemuka anda. Sekiranya demikian, anda mungkin mahu menyekat IP khusus itu. Sangat mudah untuk menyekat sebarang alamat IP dari mengakses laman web anda:

 1. Navigasi ke Keselamatan kategori dalam cPanel
 2. Buka Penyekat IP alat
 3. Tambahkan alamat IP atau domain yang ingin anda sekat

Anda boleh menggunakan salah satu format ini untuk menyekat IP:

 • Alamat IP Tunggal: 192.168.0.1
 • Julat: 192.168.0.1-192.168.0.40
 • Julat Tersirat: 192.168.0.1-40
 • Format CIDR: 192.168.0.1/32
 • Menyiratkan 192. *. *. *

Pertimbangkan hotlinking sebagai pencurian kandungan dan lebar jalur. Sekiranya anda tidak melindungi laman web anda, semua orang di Internet dapat mencuri dari anda dan memaut terus ke fail anda. Ini bermakna semua orang dapat mencuri fail anda dan sebagai tambahan, mereka akan menggunakan lebar jalur anda! Contohnya, seseorang mungkin mencuri gambar dari laman web anda dengan memaut terus ke sana. Kaedah ini akan menunjukkan gambar anda di laman web mereka dengan menggunakan lebar jalur anda yang anda bayar. Jadi, bagaimana untuk menghentikan hotlinking melalui cPanel?

 1. Navigasi ke Keselamatan kategori di cPanel dan buka Perlindungan Pautan Panas alat
 2. Klik Aktifkan butang
 3. Tambahkan URL untuk membenarkan akses
 4. Pilih format yang ingin anda sekat akses langsung (contoh: jpg, jpeg, gif, png, bmp)
 5. Klik Hantar butang

Pautan panas boleh melambatkan laman web anda dan anda sebenarnya boleh kehilangan wang jika anda tidak bertindak.

Cara mengaktifkan Perlindungan Lintah

Sekiranya anda menggunakan akaun WordPress untuk membolehkan pengguna berdaftar mengakses ke kawasan tertentu di laman web anda, anda juga ingin melindungi laman web anda. Sekiranya anda telah mengehadkan aksesnya (mungkin anda hanya mahu pengguna tertentu mendaftar atau pengguna perlu membayar akaun tersebut), pengguna mungkin akan berkongsi akaun mereka untuk membolehkan orang lain mengakses ke zon terhad laman web anda. Anda boleh menghalangnya dengan mengaktifkan Perlindungan Lintah:

 1. Buka Perlindungan Lintah alat dari Keselamatan kategori
 2. Pilih folder yang ingin anda lindungi
 3. Sediakan perlindungan dengan memilih yang berikut:
  • Bilangan Log Masuk Setiap Nama Pengguna Dibolehkan dalam Tempoh 2 Jam
  • URL untuk Mengarahkan Pengguna Lintah ke
  • Pilih alamat e-mel tempat anda ingin menerima makluman
  • Pilih jika anda mahu melumpuhkan akaun yang dikompromikan
 4. Klik Aktifkan butang

Apa itu ModSecurity dan bagaimana mengaktifkannya untuk domain anda

ModSecurity adalah modul Apache percuma yang digunakan untuk menghentikan serangan penggodam. Modul ini sebenarnya adalah satu set peraturan; ia mengimbas permintaan yang datang ke laman web anda dan menentangnya dengan peraturan. Sekiranya permintaan itu sah, laman web akan berfungsi seperti biasa. Sekiranya permintaan tersebut mewakili ancaman terhadap laman web anda, ModSecurity akan menyekatnya.

Kami mencadangkan agar anda mengaktifkan ModSecurity dan inilah caranya:

 1. Navigasi ke Keselamatan kategori dan buka alat ModSecurity
 2. Cari domain anda dalam senarai domain yang tersedia
 3. Klik Dihidupkan butang

Perisian

Perisian cPanel

Bergantung pada syarikat hosting yang anda gunakan untuk laman web WordPress anda, akan ada aplikasi berbeza yang menanti anda di bawah kategori Perisian. Di antara banyak perisian CMS, forum dan e-dagang yang boleh anda pasang, kebanyakan syarikat hosting moden akan mempunyai WordPress dalam senarai.

Cara memasang WordPress menggunakan Softaculous

 1. Navigasi ke Perisian kategori
 2. Buka Pemasang Aplikasi Softaculous (atau cari widget di bahagian bawah cPanel anda)
 3. Pilih WordPress dan klik Pasang butang
 4. Isi semua maklumat yang diperlukan (domain, direktori, nama pengguna pentadbir, e-mel, dan kata laluan)
 5. Klik Pasang

Sekiranya maklumat yang diberikan itu betul, Softacoulus Apps Installer akan memasang WordPress di direktori yang ditentukan dan anda akan dapat melihat pemasangan baru anda dalam senarai. Anda sudah selesai! Anda kini boleh melayari laman web baru anda. Untuk masuk ke papan pemuka, anda perlu log masuk ke laman web baru anda dengan menavigasi ke www.yourdomain.com/wp-login. Di sini anda harus memasukkan nama pengguna pentadbir dan kata laluan yang anda gunakan semasa proses pemasangan dan akhirnya anda dapat mula bekerja di laman WP anda.

Keutamaan

Keutamaan cPanel

Pilihan dihubungkan terus ke akaun cPanel anda. Di sini anda boleh menguruskan akaun pengguna dan pengguna lain, menukar bahasa cPanel anda dan mengubah maklumat hubungan.

Cara menukar kata laluan cPanel anda

Membuat kata laluan yang baik dan kuat untuk cPanel anda sangat mustahak. Seperti yang anda lihat dari artikel ini, cPanel adalah tempat di mana anda mengendalikan laman web dan pelayan anda dengan sangat terperinci. Anda hanya dapat membayangkan apa yang akan berlaku sekiranya akaun cPanel anda terganggu. Sebelum anda terus mengerjakan apa sahaja, pastikan anda menukar kata laluan anda:

 1. Pergi ke Keutamaan kategori dan pilih Kata Laluan & Keselamatan alat
 2. Taip kata laluan lama anda
 3. Taip kata laluan baru anda dan pastikan kata kunci itu kukuh (anda boleh menggunakan penjana kata laluan di sini dan bukannya menghantar kata laluan ke gim)
 4. Klik Tukar kata laluan anda sekarang! butang

Sekiranya pelayan anda tidak mempunyai sijil SSL yang ditandatangani oleh pihak berkuasa yang dikenali dan anda menggunakan Windows Vista, 7 atau 8 melalui teks yang jelas / sambungan yang tidak disulitkan, anda perlu mengaktifkan Pengesahan Pencernaan.

Cara menukar bahasa cPanel

Dalam kebanyakan kes, cPanel anda akan ditetapkan ke bahasa Inggeris. Sekiranya anda ingin menggunakannya dalam bahasa lain, anda boleh mengubahnya dengan cepat melalui pilihan:

 1. Navigasi ke Keutamaan kategori dan pilih Tukar bahasa alat
 2. Pilih bahasa dari senarai
 3. Klik Ubah butang

Cara menukar Maklumat Perhubungan

 1. Navigasi ke Keutamaan kategori dan pilih Maklumat perhubungan alat
 2. Masukkan alamat e-mel di mana anda ingin menerima pemberitahuan
 3. Tandakan dan hapus centang pemberitahuan yang ingin anda terima
 4. Klik Jimat butang

Cara menambah pengguna baru

 1. Navigasi ke Keutamaan kategori
 2. Buka Pengurus Pengguna alat
 3. Klik Tambah Pengguna butang
 4. Isi semua butiran mengenai pengguna baru
 5. Klik Buat butang
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map