Σχόλια: Τι είναι ένα σχόλιο και πώς να το διαχειριστείτε;

wordpress-comments.png


Η πλατφόρμα blogging του WordPress διαθέτει ένα σύστημα σχολιασμού που επιτρέπει στους επισκέπτες του ιστότοπού σας να αφήνουν απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα και να επικοινωνούν με εσάς και άλλους χρήστες του ιστότοπού σας. Γνωστό ως σχόλιο, αυτό το (συνήθως σύντομο) μήνυμα βρίσκεται στο κάτω μέρος των αναρτήσεων και των σελίδων σας.

Όταν ένας χρήστης προσγειώνεται σε μια ανάρτηση ή μια σελίδα όπου είναι ενεργοποιημένα τα σχόλια (από προεπιλογή, το WordPress επιτρέπει σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις και τις σελίδες), θα βλέπει μια φόρμα σχολίων. Συμπληρώνοντας και γράφοντας μια απάντηση, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να δηλώσει τη γνώμη του που θα εμφανίζεται κάτω από το άρθρο. Άλλοι χρήστες μπορούν να δουν και να απαντήσουν σε οποιοδήποτε σχόλιο ή να γράψουν το δικό τους.

Πώς να διαχειριστείτε τα σχόλια στο WordPress

Εάν μεταβείτε στα Σχόλια από το μενού του πίνακα ελέγχου διαχειριστή στην αριστερή πλευρά, θα μπορείτε να χειριστείτε όλα τα σχόλια στον ιστότοπό σας. Αυτά θα ταξινομηθούν σε μια λίστα όπου κάθε σχόλιο έχει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Συντάκτης – όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διεύθυνση ιστότοπου
 • Σχόλιο – κείμενο γραμμένο από τον συγγραφέα
 • Θέση  – σύνδεσμος προς την αρχική ανάρτηση ή σελίδα όπου μπορείτε να βρείτε το σχόλιο
 • Ημερομηνία και ώρα – όταν υποβλήθηκε

Για να διαχειριστείτε ένα μόνο σχόλιο, τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω του – θα εμφανιστούν μερικοί σύνδεσμοι διαχείρισης κάτω από το επιλεγμένο σχόλιο. Εδώ μπορείτε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε ήδη δημοσιευμένο σχόλιο. Από προεπιλογή, όλες οι απαντήσεις που λαμβάνετε θα περιμένουν την εποπτεία σας και θα πρέπει να κάνετε χειροκίνητα κλικ σε κάθε μία από αυτές, ώστε να μπορούν να εμφανίζονται στην ανάρτηση ή τη σελίδα σας.

Διαχείριση σχολίων WordPress

Για να απαντήσετε γρήγορα σε ένα σχόλιο, επιλέξτε το δεύτερο σύνδεσμο “Απάντηση” που θα ανοίξει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κάτω από αυτό. Μπορείτε να γράψετε μια απάντηση και να την σχεδιάσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας (κάντε έντονο κείμενο, πλάγια γραφή, προσθέστε συνδέσμους, εισαγωγικά κ.λπ.)

Επιλογή γρήγορης επεξεργασίας σας επιτρέπει να τροποποιήσετε το σχόλιο. Μπορείτε να αλλάξετε το κείμενο, τους συνδέσμους και οτιδήποτε άλλο ήταν δικό σας. Επιπλέον, μπορείτε να επεξεργαστείτε το όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη διεύθυνση URL του ατόμου που άφησε την απάντηση. Το κουμπί Επεξεργασία σας δίνει τις ίδιες επιλογές, αλλά ανοίγει το σχόλιο σε ξεχωριστή σελίδα.

Κουμπί ανεπιθύμητων θα επισημάνει το σχόλιο ως ανεπιθύμητο και θα το μετακινήσει σε ξεχωριστό φάκελο. Ομοίως, το κουμπί Κάδος απορριμμάτων διαγράψτε το σχόλιο και μετακινήστε το στα σκουπίδια. Θα παραμείνει εκεί για τριάντα ημέρες, εκτός εάν το διαγράψετε οριστικά από τη λίστα.

Αλλαγή ρυθμίσεων σχολίων

Μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του προεπιλεγμένου συστήματος σχολίων του WordPress μέσω των ρυθμίσεων. Για παράδειγμα, αποφασίστε εάν οι μη συνδεδεμένοι χρήστες μπορούν να αφήσουν τις απαντήσεις τους ή να ενεργοποιήσετε μια επιλογή που θα εγκρίνει αυτόματα όλα τα σχόλια (δεν συνιστάται). Εφόσον έχουμε ήδη περιγράψει λεπτομερώς τις ρυθμίσεις συζήτησης, δείτε πώς μπορείτε να εργαστείτε με τις ρυθμίσεις σχολίων του WordPress.

Απενεργοποίηση σχολίων για συγκεκριμένες σελίδες

Συζήτηση

Παρόλο που το WordPress επιτρέπει σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις και σελίδες, μπορείτε να ελέγξετε αυτήν τη ρύθμιση για κάθε μεμονωμένη ανάρτηση ή σελίδα.

 1. Επεξεργασία ανάρτησης ή σελίδας
 2. Βρείτε “Επιλογές οθόνης” στην κορυφή
 3. Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου “Συζήτηση”
 4. Κάντε κύλιση μέχρι κάτω κάτω από το πρόγραμμα επεξεργασίας ανάρτησης
 5. Στο πλαίσιο Συζήτηση, επιλέξτε να επιτρέψετε / να μην επιτρέψετε σχόλια για αυτήν τη σελίδα

Λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν κάποιος σχολιάζει

Από προεπιλογή, το WordPress θα σας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε φορά που κάποιος αφήνει ένα σχόλιο στον ιστότοπό σας. Ενώ αυτό είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό όταν ξεκινάτε το blog σας στο WordPress, μπορεί να είναι ένα κακό όταν αρχίσετε να λαμβάνετε περισσότερες απαντήσεις. Εάν δεν θέλετε να λαμβάνετε νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για κάθε σχόλιο στον ιστότοπό σας, επιστρέψτε στο Ρυθμίσεις -> Συζήτηση όπου μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε.

Άλλα πρόσθετα σχολίων

Η προεπιλεγμένη πλατφόρμα σχολίων είναι αρκετά καλή για έναν κανονικό χρήστη. Αλλά αν αποφασίσετε να επεκτείνετε το σύστημα σχολίων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα πρόσθετα WordPress που μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το προεπιλεγμένο. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Disqus, τα Σχόλια που έχουν εξελιχθεί, τα Σχόλια Livefyre 3 ή ακόμη και να προσθέσετε σχόλια στο Facebook στον ιστότοπό σας.

Σχόλιο ανεπιθύμητο

Ανεπιθύμητο σχόλιο στο παράδειγμα του WordPress

Δυστυχώς, ένα από τα πρώτα σχόλια που θα λάβετε στον ιστότοπό σας θα είναι πιθανώς ανεπιθύμητο (ανεπιθύμητο σχόλιο). Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το WordPress, ο ιστότοπός σας θα γίνει στόχος για χιλιάδες spammers που θα αρχίσουν να σας στέλνουν ανεπαρκώς γραπτές διαφημίσεις και ανεπιθύμητα μηνύματα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πρόσθετα anti-spam που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αυτήν την απειλή. Για αρχάριους, υπάρχει το Akismet που είναι προεγκατεστημένο με το WordPress.

Pingbacks

Pingback

Όταν κάποιος συνδέεται με το ιστολόγιό σας από οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο, θα λάβετε ένα pingback. Με αυτόν τον τρόπο, το WordPress σάς βοηθά να παρακολουθείτε ιστότοπους που συνδέονται με εσάς. Τα Pingbacks αναγνωρίζονται ως σχόλια, και θα εμφανίζονται στη λίστα εποπτείας μεταξύ όλων των άλλων τακτικών σχολίων που δημοσιεύονται από τους επισκέπτες σας.

Για να ξεχωρίσετε ένα pingback από το σχόλιο, αναζητήστε […] στην αρχή και στο τέλος κάθε σχολίου.

Είδωλα

Είδωλα WordPress

Κάθε σχολιαστής έχει μια μικρή εικόνα που εμφανίζεται δίπλα στο σχόλιο. Αυτή η εικόνα ονομάζεται avatar και αντιπροσωπεύει τον συγγραφέα. Το WordPress χρησιμοποιεί το Gravatar για να εμφανιστεί αυτή η εικόνα. Έτσι, εάν θέλετε να έχετε τη φωτογραφία σας ή οποιαδήποτε προσαρμοσμένη εικόνα για το avatar, εγγραφείτε σε έναν λογαριασμό Gravatar.

 1. Μεταβείτε στο Χρήστες -> Το προφίλ σας και ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε
 2. Ανοίξτε τον ιστότοπο Gravatar
 3. Εγγραφείτε στην υπηρεσία με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε
 4. Ανεβάστε την εικόνα της επιλογής σας και προσαρμόστε την
 5. Επιβεβαίωση αλλαγών
 6. Επιστρέψτε στο Χρήστες -> Το προφίλ σας και ελέγξτε τη νέα σας εικόνα

Οι χρήστες που δεν διαθέτουν δωρεάν λογαριασμό Gravatar και προσαρμοσμένο avatar θα λάβουν την προεπιλεγμένη εικόνα avatar. Μπορείτε να ορίσετε το προεπιλεγμένο στις Ρυθμίσεις Συζήτησης.

Τα σχόλια είναι σημαντικά

Τα σχόλια είναι ένας καλός τρόπος να διατηρείτε επαφή με τους αναγνώστες σας. Μπορούν να κάνουν τον ιστότοπό σας καλύτερο και πιο διαδραστικό. Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε σχόλια σε τακτική βάση, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις και να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Εάν δεν σας αρέσει ο τρόπος λειτουργίας των τυπικών σχολίων, υπάρχουν δεκάδες άλλες προσθήκες που μπορούν να αντικαταστήσουν το προεπιλεγμένο σύστημα. Δυστυχώς, τα σχόλια προσελκύουν επίσης τους spammers, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση του spam ανά πάσα στιγμή.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked