Настройки и структура на персонализирани URL адреси с препратка към WordPress

WordPress-Препратка-structure.png


Постоянните връзки са един от тези термини, които много блогъри използват ежедневно, но не много от тях ги разбират напълно. Те са много важни и дори преди да създадете уебсайт в WordPress, трябва да помислите за най-добрата структура за вашия сайт. Но преди да можете да ги персонализирате правилно, трябва да знаете какви са постоянните връзки и как те влияят на блога.

Тези типове URL адреси, които водят до публикации, страници, категории, маркери, изображения и друго съдържание на вашия сайт, са уникални за всеки уебсайт и страница на него. Тъй като те трябва да са безкрайни и никога не се променят, те се наричат ​​перманентни връзки (съкратени за постоянни връзки).

Представете си перманентните връзки като директни адреси към съдържанието, което може да бъде намерено на сайт. Ако можете да си представите уебсайт като град, всяка категория на съдържанието ще бъде улица, докато всяка една постоянна връзка ще действа като адрес с уникалния си номер.

Защо трябва да промените структурата на постоянните връзки

От момента, в който инсталирате WordPress, постоянните връзки ще бъдат зададени и активни. Всяка нова публикация, която публикувате, ще получи уникална връзка и всичко ще работи без проблеми. И така, често срещаният въпрос сред начинаещите е защо дори да помислим за промяна на структурата на перманентните връзки на първо място.

Макар че в много случаи трябва да следвате философията „не го поправяйте, ако не се счупи“, това не е един от тези моменти. Структурата за постоянна връзка по подразбиране в WordPress изглежда грозна и може да създаде проблеми както на вашите посетители, така и в търсачките. По подразбиране, WordPress използва обикновена структура за постоянна връзка, която изглежда така: http://example.com/?p=123.

Много блогъри използват структурата на датите, от която просто не се нуждаят. Например, докато часовите марки могат да помогнат на сайтове, които зависят от новинарските статии, те могат да навредят на други видове уебсайтове. Просто се опитайте да си представите себе си в ситуация, в която се натъкнете на статия, която сочи няколко години назад в миналото. Дори ако публикацията не беше чувствителна към времето, веднага бихте приели, че е остаряла и не си струва да я прочетете, нали??

Така че, за да помогнете на всички потребители, както и да помогнете на търсачките да индексират страниците Ви по подходящ начин, е важно да промените структурата на постоянните линкове по подразбиране в нещо, което е по-визуално привлекателно както за хората, така и за машините..

Кое е най-доброто, което трябва да използвате?

Въпреки че няма точен отговор на този въпрос, Интернет е пълен с дебати за перфектни структури за постоянна връзка. Предлагаме ви да се опитате да избегнете стандартната (обикновена) структура на постоянни връзки, която използва само идентификатори на страница. Счита се, че е по-трудно да се индексира правилно и изобщо не е удобен за потребителя.

Но всяка друга структура на постоянни връзки може или не може да бъде подходяща за вашия сайт. Всичко зависи от това за какво пишете. Ако сте склонни да пишете десетки новинарски статии на ден, съвсем естествено е да включите час и дата в своите постоянни препратки. От друга страна, ако имате няколко известни автори, които трябва да разграничите, никой не може да ви каже да не добавяте авторски шал в структурата на постоянната връзка. Както виждате от тези примери, всичко зависи от блога, който създавате.

Както и да е, повечето от уебсайтовете на WordPress използват структура „Име на име“ или подобна персонализирана. Имайки имената на публикациите в постоянната връзка, получавате възможността да включите ключовата дума директно в адреса на вашата статия. Това може да помогне на търсачките да класират по-добре вашата статия. Дори популярните SEO плъгини за WordPress ще ви предупредят, ако ключовата дума за фокус не е в постоянната връзка. От гледна точка на потребителя, не смятате ли, че е по-добре да имате заглавието на публикацията във връзката, отколкото просто да имате идентификационен номер или дата?

Как да промените структурата на постоянните връзки

Когато решите, че е време да промените структурата на постоянните връзки на блога, отворете Настройки -> Препратки.

На страницата с настройки за постоянни връзки можете да видите шест налични опции за промяна на URL адресите на вашия сайт:

 • обикновен – идентификационен номер на публикация във формат, който не е удобен за потребителя
 • Ден и име – формат за година / месец / дата, последван от име на публикацията
 • Месец и име – година / месец формат, последван от име на публикацията
 • Цифрова – номер на публикация
 • Име на публикацията – санирано име на публикацията
 • Персонализиран – ви позволява да изградите персонализирана структура с десет налични маркера

Препратки към общи настройки

За да промените структурата, просто изберете опцията, която харесвате и запазете промените. Е, това важи поне за първите пет опции, докато персонализираният има нужда от малко повече действия от ваша страна.

Как да използвате персонализирана структура

Когато използвате персонализирана структура за постоянна връзка, WordPress ви позволява да използвате десет различни тагове, които описват вашите връзки:

 • % Година% – година на поста
 • % Monthnum% – месец от годината
 • % Дни% – ден от месеца
 • % Час% – час на деня
 • % Минути% – минута на часа
 • % Втора% – секунда от минутата
 • % POST_ID% – уникалният идентификационен номер на публикацията
 • % Postname% – санирана версия на заглавието на публикацията (поле за слуги)
 • % Категория% – санирана версия на наименованието на категорията (поле за охлюв на категорията)
 • % Автор% – санирана версия на името на автора

Чувствайте се свободни да използвате всяка комбинация от маркери, която харесвате. По подразбиране само името на публикацията се появява в персонализираната постоянна връзка, така че я прави същата като структурата „Име на публикацията“, която вече можете да изберете от списъка.

Например, ако разчитате силно на категории, можете да промените структурата си за постоянни връзки, така че да съдържат обозначения за категории и имена на публикации:

http://example.com/wordpress/%category%/%postname%/

Докато изграждате персонализирана структура, не забравяйте да добавите наклонен знак „/“ след всеки маркер.

Запазете същата структура

Тъй като перманентните връзки засягат целия сайт, важно е да ги поддържате еднакви през цялото време. Най-добре би било да вземете решение за структурата на постоянните връзки още преди да публикувате първата си публикация. В случай че го промените в бъдеще, когато може да имате десетки или стотици публикувани публикации, промяната на структурата на постоянните връзки може да доведе до загуба на трафик. Търсачките вече ще са индексирали старите постоянни препратки и потребителите може да са ги отметили в оригиналния си вид.

Ако все пак трябва да промените структурата, не се притеснявайте. Може да се направи, но ще ви е необходим плъгин за пренасочване, който ще свързва цялата работа и ще насочва търсещите машини и потребителите към новата връзка, когато е необходимо.

Основата на категорията и етикетите

Категориите и маркерите имат страници с архиви. Например, ако имате категория „торти“ и искате да изброите всички статии, които попадат в тази конкретна категория, ще трябва да преминете към http://www.yoursite.com/category/cakes.

Както се вижда от примера, постоянната връзка съдържа базата „категория“. В долната част на страницата за настройки на Permalinks можете да намерите опции за промяна на тази база на всичко друго, което харесвате.

Категория и база от маркери

Например, ако изграждате блог, посветен на готвенето, може да имате категории само за вашите рецепти. Така че, вместо да го наричаме „категория“, би било по-разумно базата да бъде променена на „рецепти“. Ако промените опцията, новата ви постоянна връзка ще изглежда така: http://www.yoursite.com/recipes/cakes.

Същото важи и за маркерите. Вместо http://www.yoursite.com/tag/chocolate, може да искате да промените основата на, да речем, „съставки“, ако имате само съставки като вашите маркери. Така че новата структура на постоянни връзки ще изглежда така: http://www.yoursite.com/ingredients/chocolate.

Заключителни мисли

Тъй като те определят цялата тъкан на блога, перманентните връзки са съществената част на вашия сайт. Поради това не бива да ги игнорирате. Преди да започнете да персонализирате сайта и да пишете статии, важно е да помислите за перманентни връзки и да персонализирате тяхната структура според нуждите на вашия уебсайт. Довери ни се; много по-добър вариант е да го направите сега, отколкото да се борите с пренасочвания, след като разберете, че обикновената структура просто не е достатъчно добра.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map