Nastavitve in struktura URL-jev po meri za WordPress

wordpress-permalink-structure.png


Trajne povezave so eden tistih izrazov, ki jih mnogi blogerji uporabljajo vsakodnevno, vendar jih veliko od njih ne razume popolnoma. So zelo pomembni, in še preden ustvarite spletno mesto v WordPressu, bi morali razmisliti o najboljši strukturi vašega spletnega mesta. Toda preden jih lahko pravilno prilagodite, morate vedeti, kakšna je stalna povezava in kako vplivajo na blog.

Tiste vrste URL-jev, ki vodijo do objav, strani, kategorij, oznak, slik in druge vsebine na vašem spletnem mestu, so edinstvene za vsako spletno mesto in stran na njem. Ker bi morali biti neskončni in se nikoli ne bi spremenili, jih imenujemo trajne povezave (kratko za trajne povezave).

Zamislite si stalne povezave kot neposredne naslove do vsebine, ki jo lahko najdete na spletnem mestu. Če si lahko spletno mesto predstavljate kot mesto, bi bila vsaka kategorija vsebine ulica, medtem ko bi vsaka trajna povezava delovala kot naslov s svojo edinstveno številko.

Zakaj bi morali spremeniti strukturo stalne povezave

Od trenutka, ko namestite WordPress, bodo trajne povezave nastavljene in aktivne. Vsaka nova objava, ki jo objavite, bo dobila edinstveno povezavo in vse bo delovalo brez težav. Torej je pogosto vprašanje začetnikov, zakaj sploh razmisliti o spremembi strukture stalne povezave.

Medtem ko bi morali v mnogih primerih slediti filozofiji “ne popravljajte, če je ne bo zlomilo”, to ni eden od teh trenutkov. Privzeta struktura stalne povezave v WordPressu je videti grdo in lahko povzroči težave tako obiskovalcem kot iskalnikom. Privzeto, WordPress uporablja navadno strukturo stalne povezave, ki izgleda tako: http://example.com/?p=123.

Mnogi blogerji uporabljajo strukturo datumov, ki je preprosto ne potrebujejo. Na primer, medtem ko časovne žige lahko pomagajo spletnim mestom, ki so odvisna od člankov iz novic, lahko škodujejo drugim vrstam spletnih mest. Samo poskusite se predstavljati v situaciji, ko se spotaknete pri članku, ki kaže nekaj let nazaj v preteklost. Tudi če objava ne bi bila časovno občutljiva, bi takoj domnevali, da je zastarela in ni vredna branja, ne bi?

Torej, da bi vsem uporabnikom in tudi iskalnikom pomagali ustrezno indeksirati vaše strani, je pomembno, da privzeto strukturo stalne povezave spremenite v nekaj bolj vizualno privlačnega tako za ljudi kot za stroje.

Kaj je najboljše, kar bi morali uporabiti?

Čeprav na to vprašanje ni pravilnega odgovora, je internet poln razprav o popolnih strukturah permalink. Predlagamo, da se poskusite izogniti privzeti (navadni) strukturi stalne povezave, ki uporablja samo ID-je strani. Šteje se, da je težje pravilno indeksirati in sploh ni uporabniku prijazen.

Toda katera koli druga struktura trajne povezave morda ali ni primerna za vaše spletno mesto. Vse je odvisno od tega, o čem pišete. Če naenkrat pišete na desetine novic na dan, je povsem naravno, da v svoje trajne povezave vključite čas in datum. Po drugi strani pa, če imate nekaj znanih avtorjev, ki jih morate razlikovati, vam nihče ne more povedati, da ne dodate avtorjevega polža v strukturo stalne povezave. Kot je razvidno iz teh primerov, je vse odvisno od spletnega dnevnika.

Kakor koli že, večina spletnih strani WordPress uporablja strukturo »Post Name« ali podobno prilagojeno. Z imeni objav v trajni povezavi dobite priložnost, da ključno besedo vključite neposredno v naslov svojega članka. To bi lahko pomagalo iskalnikom, da bodo vaš članek bolje uvrstili. Celo priljubljeni SEO vtičniki za WordPress vas bodo opozorili, če ključna beseda ostrenja ni v stalni povezavi. Z vidika uporabnika ne mislite, da je bolje imeti naslov objave v povezavi, kot pa imeti samo ID ali datum?

Kako spremeniti strukturo stalne povezave

Ko se odločite, da je čas, da spremenite strukturo stalne povezave bloga, pojdite na Nastavitve -> Permalinks.

Na strani z nastavitvami stalnih povezav lahko vidite šest razpoložljivih možnosti za spreminjanje URL-jev na vašem spletnem mestu:

 • Navadna – ID objave v neprimerni obliki
 • Dan in ime – oblika leta / meseca / datuma, ki ji sledi ime objave
 • Mesec in ime – oblika leta / meseca, ki ji sledi ime delovne pošte
 • Številčna – ID pošiljke
 • Ime objave – sanirano ime delovnega mesta
 • Po meri – omogoča izdelavo strukture po meri z desetimi razpoložljivimi oznakami

Povezava do skupnih nastavitev

Če želite spremeniti strukturo, samo izberite želeno možnost in shranite spremembe. No, to velja vsaj za prvih pet možnosti, medtem ko po meri potrebujete malo več ukrepov z vaše strani.

Kako uporabiti strukturo po meri

Ko uporabljate strukturo stalne povezave po meri, WordPress omogoča uporabo desetih različnih oznak, ki opisujejo vaše povezave:

 • % leto% – leto delovnega mesta
 • % mesečno število% – mesec v letu
 • % dan% – dan v mesecu
 • % ura% – uro dneva
 • % minute% – minuta ure
 • % drugi% – sekundo minute
 • % post_id% – edinstvena številka pošte
 • % priimek% – sanizirana različica naslova delovnega mesta (polje objave)
 • % kategorija% – sanirana različica imena kategorije (polje kategorije polža)
 • % avtor% – sanirana različica imena avtorja

Uporabite poljubno kombinacijo oznak, ki so vam všeč. V privzeti povezavi po meri se privzeto prikaže samo ime objave, tako da je to enako strukturi »Post Name«, ki jo že lahko izberete s seznama.

Če se na primer močno zanašate na kategorije, lahko spremenite svojo strukturo trajnih povezav tako, da vsebuje oznake kategorij in imen objav:

http://example.com/wordpress/%category%/%postname%/

Ko oblikujete strukturo po meri, ne pozabite dodati poševnega znaka “/” po vsaki oznaki.

Ohranite isto strukturo

Ker trajne povezave vplivajo na celotno spletno mesto, je pomembno, da jih ves čas ohranjate enake. Najbolje bi bilo, če bi se odločili za strukturo stalne povezave, še preden bi objavili svojo prvo objavo. Če ga spremenite v prihodnosti, ko boste morda objavili na desetine ali stotine objavljenih objav, lahko spreminjanje strukture trajne povezave povzroči izgubo prometa. V iskalnikih bodo že bile stare indeksne povezave indeksirane in uporabniki bi jih lahko zaznamekali v izvirni obliki.

Če morate še vedno spremeniti strukturo, ne skrbite. To je mogoče, vendar boste potrebovali vtičnik za preusmeritev, ki bo celotno zadevo zakrpal in poiskal iskalnike in uporabnike na novo povezavo, kadar je to potrebno.

Baza in kategorija oznak

Kategorije in oznake imajo strani z arhivi. Na primer, če imate kategorijo “torte” in želite našteti vse članke, ki spadajo v določeno kategorijo, bi morali iti do http://www.yoursite.com/category/cakes.

Kot je razvidno iz primera, trajna povezava vsebuje bazo “kategorije”. Na dnu strani z nastavitvami privzetih povezav najdete možnosti, da to osnovo spremenite v vse, kar želite.

Kategorija in baza oznak

Če na primer gradite blog, namenjen kuhanju, boste morda imeli kategorije samo za svoje recepte. Torej, namesto da bi ga poimenovali “kategorija”, bi bilo bolj smiselno, da se osnova spremeni v “recepti”. Če bi spremenili možnost, bi bila nova povezava videti takole: http://www.yoursite.com/recipes/cakes.

Enako velja za oznake. Namesto http://www.yoursite.com/tag/chocolate, boste morda želeli spremeniti bazo v, recimo, “sestavine”, če bi imeli kot sestavine samo sestavine. Torej bi nova struktura stalne povezave izgledala tako: http://www.yoursite.com/ingredients/chocolate.

Končne misli

Ko opredeljujejo celotno tkanino spletnega dnevnika, so stalne povezave bistveni del vašega spletnega mesta. Zaradi tega jih ne smete prezreti. Preden začnete prilagajati spletno mesto in pisati članke, je ključno, da razmislite o stalnih povezavah in njihovo strukturo prilagodite potrebam svojega spletnega mesta. Zaupajte nam; je veliko boljša možnost, da to storite zdaj, kot da se borite s preusmeritvami, ko spoznate, da navadna struktura samo ni dovolj dobra.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map