Nadzorna ploča WordPressa: Administrativno područje i ploča

wordpress-dashboard.png


Nakon što stvorite WordPress web mjesto i uspješno se prijavite, prvo što ćete vidjeti je WordPress nadzorna ploča. Ovo je domaće mjesto za administratore koji sadrži nekoliko korisnih widgeta. Na ovoj stranici WordPress će vam pokazati nekoliko veza koje će biti korisne za sve početnike. Moći ćete pratiti broj postova, komentara i stranica. Odvešće vas do urednika postova tako da možete napisati svoj prvi post, ispuniti brzi nacrt, pogledati nedavne aktivnosti i pročitati najnovije vijesti o WordPressu.

Ovaj će vas članak voditi kroz svaki widget nadzorne ploče koji je unaprijed instaliran s WordPressom i pokazati vam kako brzo prilagoditi izgled stranice nadzorne ploče..

 1. Dobrodošli u WordPress
  1. Započnite
  2. Sljedeći koraci
  3. Vise akcije
 2. Na jedan pogled
 3. Brzi nacrt
 4. Aktivnost
 5. WordPress vijesti
 6. Prilagodite svoje widgete
  1. Opcije zaslona
  2. Prilagođeni widgeti

1. Dobrodošli u WordPress

Dobrodošli u widget nadzorne ploče WordPress

Ako ste tek završili s instaliranjem WordPressa, ovo je prvo što ćete vidjeti na nadzornoj ploči. Osim što su vas pozdravili na platformi, WordPressovi programeri pripremili su i nekoliko korisnih veza koje će vam pomoći da započnete s radom.

Započnite

Veliki plavi gumb na lijevoj strani omogućit će vam da prilagodite svoju web lokaciju. Preciznije, vodit će vas do “Prilagoditelja”. Ako želite promijeniti bilo šta na web lokaciji koja je povezana s dizajnom, Customizer je mjesto za pokretanje. Ovisno o temi, možete odabrati više ili manje opcija, ali većina WordPress tema ima više mogućnosti nego što će vam trebati.

Sljedeći koraci

U sredini widgeta pronaći ćete nekoliko drugih veza. Prvi će vas voditi izravno u urednik tako da vam može pisati prvi blog blog. Sljedeća će vam omogućiti da napravite svoju prvu stranicu (na primjer, “o meni” stranicu koju predlažu programeri), dok će treća veza jednostavno otvoriti početnu stranicu kako biste mogli posjetiteljima vidjeti kako vaša web stranica izgleda.

Vise akcije

Jednom kada budete spremni prijeći na sljedeći korak, na desnoj strani naći ćete veze koje će vam omogućiti upravljanje widgetima i izbornicima. Također ćete moći uključivati ​​ili isključivati ​​komentare, a možete se kretati stranicama WordPress Codex-a gdje možete naučiti više o svojim prvim koracima s WordPressom.

2. Na prvi pogled

Nakratko widget nadzorne ploče WordPress

Sljedeći widget daje vam brzi pregled vaše web lokacije. Pogledajte koliko postova, stranica i komentara imate i kliknite bilo koji od njih da otvorite njegovu odgovarajuću stranicu. Ako vas zanima verzija programa WordPress i tema koju trenutno koristite, pogledajte dno ovog widgeta.

3. Brzi nacrt

Widget nadzorne ploče s kratkim nacrtom WordPressa

Tijekom pregledavanja nadzorne ploče WordPressa, možda imate ideju za novi članak. Umjesto da otvorite cijeli vizualni uređivač, brzo možete napisati naslov i nekoliko napomena. WordPress će ih spremiti kao skicu tako da jednostavno možete nastaviti svoj posao u bilo koje vrijeme za vas.

Imajte na umu da je uređivač brzog nacrta jednostavan kao što je dostupan, tako da nećete moći stilizirati tekst, umetnuti slike niti videozapise. Sve ćete to moći učiniti kad otvorite skicu putem vizualnog ili uređivača teksta iz odjeljka Postovi.

4. Aktivnost

Widget nadzorne ploče aktivnosti WordPress

Ovaj jednostavan widget prikazuje najnovije postove i komentare na vašem blogu, uključujući precizno vrijeme i datum objave. Prema zadanim postavkama, vidjet ćete samo “Pozdrav svijet!” post koji služi kao primjer (jer nemate napisan nijedan drugi post). Možete ga kliknuti izravno iz widgeta Aktivnost koji će otvoriti uređivač tako da možete ažurirati post.

Odjeljak za komentare prikazuje avatar komentatora, ime i post u kome se komentar nalazi. Vidjet ćete i kratki sažetak komentara. Ako pokazivač miša zadržite iznad bilo kojeg od komentara, njime možete upravljati – odobriti ga, odgovoriti, urediti, premjestiti u smeće, označiti kao neželjenu poštu ili pogledati komentar u svom postu.

Ispod svega toga možete naći jednostavnu traku koja sadrži broj svih komentara na čekanju, odobrenja, neželjene pošte i otpada.

5. WordPress vijesti

Widget nadzorne ploče WordPress News

Posljednji widget koji se zadano prikazuje na nadzornoj ploči WordPressa prikazuje vam najnovije vijesti o WordPressu. Ovdje ćete naći popis nedavnih članaka o WordPressu koji dolaze s različitih web mjesta poput službeni blog WordPress.org.

Widget za vijesti pomoći će vam da ostanete u petlji i naučite najnovija ažuriranja, teme i dodatke, vodiče itd. Ovdje ćete također pronaći jedan predloženi dodatak koji bi mogao privući vašu pažnju.

Prilagodite svoje widgete

Sada kada znate što rade widgeti, vrijeme je za personaliziranje WordPress nadzorne ploče.

Za početak trebate napomenuti da brzo možete ukloniti widget za dobrodošlicu. Jednom kada vam budu udobne objave, stranice i komentari, možete jednostavno kliknuti mali gumb “x” u gornjem desnom uglu widgeta za dobrodošlicu i potpuno ga odbaciti..

Preuredite widgete nadzorne ploče WordPress

Ako miš zadržite iznad naslova bilo kojeg od spomenutih widgeta, primijetit ćete da se kursori mijenjaju. Nakon što vidite da vaš pokazivač pokazuje u sva četiri smjera, moći ćete premjestiti taj widget na drugo mjesto. Jednostavno povucite i ispustite odabrani widget na mjesto koje vam više odgovara. Također, ako ne želite vidjeti sadržaj određenog widgeta, kliknite strelicu u gornjem desnom kutu.

Opcije zaslona

Opcije zaslona za WordPress

Jedan od najnevidljivijih dijelova WordPress nadzorne ploče jesu opcije zaslona. Možete ih pronaći na vrhu svoje stranice (budite sigurni da se pomičite skroz prema gore jer se mogućnosti zaslona mogu sakriti iza administrativne trake). Nakon što odaberete opciju, nova će se bijela traka pojaviti odozgo otkrivajući sve widgete (okvire) koje ste instalirali. Ako (ne) potvrdite okvire pored widgeta, možete ih jednostavno pokazati / sakriti sa WordPress nadzorne ploče.

Imajte na umu da ćete prema zadanim postavkama imati samo pet widgeta, a ostali (prilagođeni) widgeti će se pojaviti nakon što instalirate dodatne dodatke i teme.

Prilagođeni widgeti

Ovisno o broju dodataka i značajkama dodataka, na nadzornoj ploči lako možete imati nekoliko desetaka dodatnih widgeta.

Na primjer, instaliranjem dodatka za Google Analytics (postoji mnogo različitih) dobit ćete widget za statistiku koji će vam pokazati broj posjeta za taj dan, tjedan ili mjesec.

Zaključak

WordPress nadzorna ploča prvo je mjesto koje se vidi kada se prijavite u WordPress. Saznajte što možete učiniti na nadzornoj ploči, koji su elementi prema zadanim postavkama dostupni i kako ih prilagoditi svojim potrebama.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map