Komen: Apa itu Komen dan Bagaimana Mengurusnya?

wordpress-komen.png


Platform blogging WordPress dilengkapi dengan sistem komen yang membolehkan pengunjung laman web anda memberikan pendapat mengenai topik tertentu dan untuk berkomunikasi dengan anda dan pengguna laman web anda yang lain. Dikenali sebagai komen, mesej ini (biasanya pendek) terletak di bahagian bawah catatan dan halaman anda.

Apabila pengguna mendarat di pos atau halaman di mana komen diaktifkan (secara lalai, WordPress membenarkan komen pada semua catatan dan halaman), dia akan melihat borang komen. Dengan mengisinya dan menulis balasan, setiap pengguna dapat menyatakan pendapat mereka yang akan ditunjukkan di bawah artikel tersebut. Pengguna lain dapat melihat dan membalas sebarang komen atau menulis sendiri.

Cara menguruskan komen di WordPress

Sekiranya anda menavigasi ke Komen dari menu papan pemuka pentadbir di sebelah kiri, anda akan dapat menangani semua komen di laman web anda. Itu akan disusun dalam senarai di mana setiap komen mempunyai elemen berikut:

 • Pengarang – nama, e-mel dan alamat laman web
 • Komen – teks yang ditulis oleh pengarang
 • Hantar  – pautan ke siaran atau halaman asal di mana anda boleh mendapatkan komen
 • Tarikh dan masa – semasa ia dihantar

Untuk menguruskan satu komen, letakkan kursor di atasnya – beberapa pautan pengurusan akan muncul di bawah komen yang dipilih. Di sini anda boleh menyetujui atau tidak menyetujui komen yang telah diterbitkan. Secara lalai, semua balasan yang anda terima akan menunggu penyederhanaan anda, dan anda harus mengklik setiap satu secara manual agar dapat ditunjukkan pada siaran atau halaman anda.

Urus komen WordPress

Untuk membalas komen dengan pantas, pilih pautan “Balas” kedua yang akan membuka editor di bawahnya. Anda boleh menulis jawapan dan menggayakannya mengikut keinginan anda (buat teks tebal, miring, tambah pautan, petikan, dll.)

Pilihan Edit Pantas membolehkan anda mengubah komen. Anda boleh menukar teks, pautan, dan semua yang serupa dengan teks itu sendiri. Selain itu, anda boleh mengedit nama, e-mel dan URL orang yang meninggalkan balasan. Butang Edit memberi anda pilihan yang sama, tetapi membuka komen di halaman yang berasingan.

Butang spam akan menandakan komen sebagai tidak diingini dan memindahkannya ke folder berasingan. Begitu juga, butang Sampah akan padamkan komen dan pindahkan ke sampah. Ia akan kekal di sana selama tiga puluh hari melainkan jika anda menghapusnya secara kekal dari senarai.

Tukar tetapan komen

Anda boleh mengubah tingkah laku sistem komen lalai WordPress melalui tetapan. Sebagai contoh, tentukan sama ada pengguna yang tidak log masuk boleh meninggalkan balasan mereka atau mengaktifkan pilihan yang secara automatik akan meluluskan semua komen (tidak digalakkan). Oleh kerana kami telah menerangkan tetapan Perbincangan secara terperinci, lihat cara bekerja dengan tetapan komen WordPress.

Lumpuhkan komen untuk halaman tertentu

Perbincangan

Walaupun WordPress membenarkan komen pada semua catatan dan halaman, anda boleh mengawal tetapan itu untuk setiap pos atau halaman.

 1. Edit catatan atau halaman
 2. Cari “Pilihan Skrin” di atas
 3. Tandakan kotak semak “Perbincangan”
 4. Tatal hingga ke bawah penyunting siaran
 5. Dalam kotak Perbincangan, pilih untuk membenarkan / tidak membenarkan komen untuk halaman tersebut

Terima e-mel semasa seseorang memberi komen

Secara lalai, WordPress akan menghantar e-mel kepada anda setiap kali seseorang meninggalkan komen di laman web anda. Walaupun ini adalah ciri yang baik ketika anda memulakan blog WordPress anda, ini mungkin menjadi omelan setelah anda mula menerima lebih banyak balasan. Sekiranya anda tidak mahu mendapatkan e-mel baru untuk setiap komen di laman web anda, sila kembali ke Tetapan -> Perbincangan di mana anda boleh mematikannya.

Pemalam komen lain

Platform komen lalai cukup baik untuk pengguna biasa. Tetapi jika anda memutuskan untuk memperluaskan sistem komen, anda harus mengetahui bahawa terdapat puluhan plugin WordPress lain yang dapat menggantikannya sepenuhnya. Sebagai contoh, anda boleh memasang Disqus, Comments Evolved, Livefyre Comments 3, atau menambahkan komen Facebook ke laman web anda.

Komen spam

Komen spam dalam contoh WordPress

Malangnya, salah satu komen pertama yang anda akan sampai ke laman web anda mungkin spam (komen yang tidak diingini). Sejak anda memasang WordPress, laman web anda akan menjadi sasaran ribuan spammer yang akan mula menghantar iklan dan mesej yang tidak diingini kepada anda. Nasib baik, terdapat banyak plugin anti-spam yang akan membantu anda melawan ancaman itu. Sebagai permulaan, ada Akismet yang disertakan dengan WordPress.

Pingback

Pingback

Apabila seseorang memaut ke blog anda dari laman web lain, anda akan menerima a pingback. Dengan cara ini, WordPress membantu anda menjejaki laman web yang menghubungkan kembali kepada anda. Pingback dikenali sebagai komen, dan mereka akan muncul di senarai penyederhanaan di antara semua komen biasa lain yang dihantar oleh pelawat anda.

Untuk membezakan pingback dari komen, cari […] pada awal dan akhir setiap komen.

Avatar

Avatar WordPress

Setiap pengulas mempunyai sedikit gambar yang ditunjukkan di sebelah komen. Gambar ini disebut avatar, dan menggambarkan pengarangnya. WordPress menggunakan Gravatar untuk memaparkan gambar ini. Oleh itu, jika anda ingin mempunyai foto atau gambar tersuai untuk avatar, sila daftarkan akaun dengan Gravatar.

 1. Navigasi ke Pengguna -> Profil Anda dan periksa alamat e-mel yang anda gunakan
 2. Buka laman Gravatar
 3. Daftar ke perkhidmatan dengan alamat e-mel yang anda gunakan
 4. Muat naik gambar pilihan anda dan sesuaikan
 5. Sahkan perubahan
 6. Kembali kepada Pengguna -> Profil Anda dan periksa gambar baru anda

Pengguna yang tidak mempunyai akaun Gravatar dan avatar khusus akan mendapatkan gambar avatar lalai. Anda boleh menetapkan yang lalai dalam Tetapan Perbincangan.

Komen adalah penting

Komen adalah cara yang baik untuk berhubung dengan pembaca anda. Mereka dapat menjadikan laman web anda lebih baik dan lebih interaktif. Sebelum anda mula menggunakan komen secara berkala, pastikan untuk memeriksa tetapan dan menyesuaikannya dengan keperluan anda. Sekiranya anda tidak menyukai cara komen standard berfungsi, terdapat puluhan plugin lain yang dapat menggantikan sistem lalai. Malangnya, komen juga menarik penceroboh jadi bersiaplah untuk memerangi spam setiap masa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map