Какво представлява системата за управление на съдържанието на WordPress (CMS)?

какво-е-wordpress.png


Дори и никога да не сте работили с WordPress, има добър шанс да чуете за тази система за управление на съдържанието (CMS). От първите си бебешки стъпки през 2003 г. WordPress бързо придоби популярност и се превърна в едно от най-добрите и най-използваните софтуерни решения, когато става въпрос за изграждане и управление на уебсайт или блог. Днес WordPress се грижи както за начинаещи, така и за професионалисти; може да ви помогне с хоби, пълноценна кариера или нещо между тях.

Когато решите да създадете първия си блог с WordPress, важно е да знаете разликите между WordPress.com и самостоятелно хоствания WordPress (WordPress.org). В следващия текст ще се съсредоточим върху самостоятелно хостваната версия на WP, просто защото е дошъл преди версията на WP.com.

Кратка история на WordPress

В ранното си начало разработчиците си въобразявали WordPress като инструмент за блогове, написан на PHP език, който помага на хората бързо да създадат блог, като просто изберат дизайн, избират няколко приспособления, които ще показват текст, изображения или календари и добавят съдържание. Той е създаден, за да осигури удобна за потребителя среда за писане на нови шедьоври (или писане за котки, какво е по-вероятно). Минаха години, преди WordPress да започне да привлича по-големи групи хора и преди да стане популярен.

Версия по версия, трудолюбиви хора, които са работили безплатно, разработиха платформа, която надхвърли първоначалната си идея. Един прост инструмент за блогове започна да се оформя цялостна система за управление на съдържанието (CMS). Въпреки че първоначално се рекламира и комуникира като „инструмент за блогове“ версия по версия, тя се разраства до платформа, която поддържа електронна търговия, новинарски сайтове и по принцип всеки друг тип сайт. Тогава той стана привлекателен за по-голям пул от уеб разработчици и наистина излетя.

Поради това практически всеки четвърти уебсайт в Интернет използва помощна ръка на WordPress, за да се захранва.

WordPress е популярен

Според w3Techs, WordPress е отговорен за 28% от всички уебсайтове и е ясно, че е много по-разпространен от конкурентите си като Joomla, Drupal, Magento и Blogger.

Броят на потребителите, сайтовете, публикациите и друго съдържание на WordPress достига цифри от десетки и стотици милиони. Можете ли дори да си представите тези цифри?

Силата на отворен код

Вероятно е WordPress да не е толкова популярен, ако не беше напълно безплатен. Като е платформа с отворен код, WordPress получи шанса си да привлече повече потребители, отколкото би било, ако беше платен продукт. Също така, като стотици висококвалифицирани разработчици, които работят върху нови функции безплатно позволи на всички да се насладят на непрекъснатата поддръжка за WP. Най-хубавото е, че дори не е нужно да го искаш. Разработчиците продължават да коригират грешки и да въвеждат нови функции редовно.

Поради концепцията с отворен код, WordPress се предлага в повече от 50 езика! Има и десетки преводи, които все още се нуждаят от известна работа. Можете също така да участвате активно в превод на CMS на вашия собствен език.

Силата е в числата

В света, управляван от социалните медии, една общност е толкова силна, колкото и нейните хора. И това е нещо, при което WordPress наистина се откроява от тълпата. От самото си начало WordPress е любезен към своите потребители. Той свързва хора, които са работили по подобни проекти и винаги е бил ориентиран към общността. Ако сте пълен начинаещ или опитен професионалист, който печели пари от блог, ще се почувствате като у дома си с WP благодарение на огромния брой различни социални групи, посветени на него.

WordCamp San Francisco

Има множество сайтове и форуми (включително оригиналния форум на WordPress), където можете да научите нови неща, да се срещнете с хора и да отглеждате уебсайта си. WordPress дори успя да изведе хората от къщите си; има безброй WordCamps – организирани събития, които свързват мъже и жени, които се интересуват от тази конкретна система за управление на съдържанието. Независимо къде живеете, шансовете са, че някъде в квартала ви се случва ежегодно събитие.

Създайте сайт без кодиране

Всички тези разработчици се увериха, че потребителите не трябва да пишат един ред код, ако всъщност не искат. Така че, ако току-що започвате да научавате в мрежата, просто искате да създадете уебсайт или просто да научите нещо ново WP е чудесен начин да се улесните в свят, който в началото може да изглежда страшен и сложен.

WordPress е удобен за потребителя

Можете да създадете първия си уебсайт за няколко часа и не е нужно да знаете какво означават дори HTML, CSS, PHP или MySQL. Нуждаете се от помощ при настройването на вашия блог? Нека да ви помогнем!

Може би сте чували от приятелите си, че „трябва да използвате WP“ или че „WP е най-добрият“. Това очевидно са предубедени мнения, които варират в зависимост от това, от което се нуждаете от CMS или от какъв сайт създавате. Въпреки това, независимо от това, от което се нуждаете, гарантираме, че трябва поне да помислите как да използвате и научите как да използвате WordPress. Лесно е да влезеш в WP и да започнеш да правиш нещо, но в същото време, след като научиш малко, ще разбереш, че има безкрайни възможности и е тук да останеш – WP все още набира скорост и потребителите, растат от ден на ден. Ако търсите кариера, помислете и за WP. И не, не е нужно да сте програмист. Писане, превод, управление, проектиране – това са всички работни места, които могат да се базират на и около WP – просто трябва да започнете да изучавате основите.

заключение

WordPress се превърна в най-популярната платформа за разработване на блогове и уебсайтове. Има много причини за това и ние споменахме само няколко от тези в тази статия. Сега, когато се запознахте с WordPress, е време да се запознаете още по-добре. Ако решите да започнете новия си уебсайт с WordPress, останете с нас и ние ще ви помогнем при всяка стъпка от вашето ново приключение.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map