Kako začeti WordPress blog: Navodila za uporabo za začetnike

Zaženite WordPress blog


Še pred leti, ko se je izraz “blog” razširil po internetu, so ljudje pisali osebne zgodbe v različnih spletnih formatih. V 90. letih so posamezniki pisali spletne dnevnike in dnevnike, v katerih so lahko izrazili čustva in delili informacije. Od takrat so se ti dnevniki razvili v celotno blogersko industrijo in blogi so hitro postali trend, ki so ga vsi želeli slediti.

Čas je, da se naučite, kako začeti svoj blog WordPress.

Danes so blogi postali več kot le način izražanja. Postali so način življenja. Nekateri bodo občasno pisali osebne zgodbe, velika podjetja pa bodo v svoje bloge vlagala na tisoče dolarjev. Bloganje se je razvilo v poklicno in sanjsko službo za številne posameznike, ki lahko zdaj delajo s katere koli lokacije na svetu.

bloganje je priljubljeno

Uvod v WordPress

Zdaj, ali ste si svoj blog predstavljali kot hobi ali potencialni denarni stroj, ga morate najprej izvesti. Motivacijske govore bomo preskočili in domnevali, da ste se že odločili za ustvarjanje bloga WordPress. No, lahko celo ustvarite blog iz udobja svojega kavča, če imate prenosnik.

Želimo, da razumete, da lahko za nastavitev spletnega dnevnika izberete različne platforme za bloganje. Toda v tem članku se bomo osredotočili na najbolj priljubljeno spletno mesto spletnega dnevnika – WordPress.

Torej, kako zagnati blog WordPress?

OPOMBA

V tem priročniku vam bomo pokazali, kako narediti WordPress blog iz nič, z uporabo dveh najbolj priljubljenih metod:

 • Blog z lastnim gostovanjem z uporabo najbolj priljubljene brezplačne programske opreme WordPress.org in gostovanja Bluehost. Če poznate WordPress.org in želite začeti blog z njim, kliknite spodnjo povezavo.

  → Pojdi na »Nastavitev spletnega dnevnika WordPress s programom Bluehost (priporočeno)«

 • Tudi priljubljena možnost – WordPress.com je gostila rešitev za bloganje. Če poznate WordPress.com in želite ustvariti blog z njim, kliknite spodnjo povezavo.

  → Skoči na »Nastavitev bloga s platformo WordPress.com«

Ustvarjanje bloga z uporabo katere koli od zgornjih možnosti je preprosta naloga in ga je mogoče opraviti v 10-15 minut. Ta vadnica je zasnovana za začetnike (niso potrebne nobene tehnične ali kodirne spretnosti). Na koncu dneva boste uspešno lansirali svoj blog.

Preden se podrobneje seznanite s tem, kako nastaviti blog, je pomembno, da razumete razlike med WordPress.org in WordPress.com.

Za začetek je WordPress.org odprtokodni CMS in je tako na voljo vsem, ki jih lahko brezplačno prenesejo in uporabljajo. Veliko razvijalcev, oblikovalcev in kodrov, ki so platformo vzljubili se vključil in okoli sebe zgradil veliko skupnost.

WordPress.com je komercialni projekt (storitev), ki uporablja sistem WordPress.org, da se sam napaja.

Nastavitev spletnega dnevnika WordPress s programom Bluehost (priporočljivo)

Tudi če šele začenjate, toplo priporočamo, da nadaljujete z samostojno različico. Ja, krivulja višjega učenja in verjetno več dela z vaše strani, toda imeti svoje spletno mesto, ki ga boste dobili na nadzor, je neprecenljivo in vsekakor se splača vložiti dodaten čas v upravljanje. Vanj boste lahko namestili poljubne teme, vtičnike in storitve, prikazovali oglase in blog zaslužili tako, kot želite. Za samostojen spletni blog WordPress praktično ni omejitev.

Preden lahko namestite WordPress, boste potrebovali spletno gostovanje, v katerem bodo shranjene vse datoteke, upravljanje domene in skrb za vaše spletno mesto. Za namene te vadnice smo izbrali Bluehost, ki je fantastično in priljubljeno podjetje za gostovanje, ki vam omogoča, da blog WordPress začnete za samo 2,75 USD na mesec! Z Bluehostom vam tudi najnižja cena ponuja brezplačno domeno, SSL certifikat, ki bo vaše spletno mesto naredil bolj varnega, možnost namestitve WordPressa v nekaj klikih in podporo 24/7.

V spodnjem razdelku je razloženo, kako se lahko registrirate pri Bluehostu in namestite WordPress s pomočjo gumba za namestitev z enim klikom.

1. Obiščite spletno mesto Bluehost

Pojdite na Bluehost.com in kliknite na gumb “Začnite zdaj”.

bluehost domača stran

2. Izberite načrt gostovanja, da začnete blog

Če ste začetnik, izberite osnovni načrt, ker bo pokrival vse temeljne potrebe delovanja vašega spletnega mesta.

Ko vaš blog začne in dobiva velik promet, lahko razmislite o nadgradnji na prvotno različico načrta gostovanja, ki ponuja napredne funkcije, ki so bolj primerne za obvladovanje velikega priliva prometa.

gostovanje načrtov

3. Vnesite ime domene

Če se prvič oglasite na spletnem dnevniku WordPress, boste morali registrirati novo domeno. Vnesite ime in v spustnem meniju izberite razširitev. Obstajajo različne domene, med katerimi lahko izbirate, vključno z .com, .net in .org.

Po kliku gumba »Naprej« bo Bluehost preveril domeno in vas obvestil, če je na voljo. Če je ime domene brezplačno za uporabo, lahko nadaljujete s postopkom registracije. Če ni, boste morali izbrati drugo ime.

izberite ime domene

Če je ime domene, ki vam je všeč, že zasedeno, vam bo Bluehost pomagal tako, da ga boste pozneje izbrali. To vam bo dalo čas za nekaj raziskav in razmišljanja.

Kasneje brezplačna domena

Včasih se težko odločite za ime, zato se naučite, kako izbrati najboljše ime domene za svoj blog.

4. Registrirajte Bluehost račun

Bluehost vas bo nato preusmeril v registracijski obrazec, kjer boste izpolnili podatke za obračun skupaj z vašimi osebnimi podatki.

Podatki o računu bluehost

5. Izberite možnosti gostovanja

12-mesečni paket ponuja osnove po najnižji ceni. Lahko pa razmislite tudi o drugih dveh možnostih – navsezadnje je gostovanje dolgoročna naložba. Vedno lahko odstranite nepotrebne funkcije iz svojega paketa v začetnih fazah zagona spletnega dnevnika in jih dodate pozneje, kadar koli začutite potrebo.

informacije o paketu

6. Nastavite geslo

Geslo boste nastavili po vnosu plačilnih podatkov kot zadnji korak pri prijavi v Bluehost. To isto geslo bomo uporabili za preverjanje.

nastavi geslo

7. Prijavite se v nov račun

Čestitamo! Zdaj ste ponosni lastnik popolnoma novega spletnega mesta. Če želite nadaljevati z nastavitvijo, se prijavite v svoj račun Bluehost.

prijavna stran

8. Izberite svojo WordPress temo

Zdaj boste imeli možnost izbrati temo WordPress – izberite takšno, ki ustreza vaši blagovni znamki in na najboljši način predstavlja vaše spletno mesto.

izberite temo wp

Če nobena od prikazanih možnosti ne deluje, obiščite WordPress je shramba da izberete temo iz tam prikazanih možnosti.

9: Dobrodošli v WordPressu

Ko se prijavite, vas bo pozdravilo sporočilo dobrodošlice. Nato vas bo BlueHost vodil pri ustvarjanju spletnega dnevnika. V primeru, da pri vzpostavljanju spletnega dnevnika ne potrebujete nadzora, vam ponuja tudi možnost, da nadaljujete sami.

pozdravno zaslonsko sporočilo

In to je to! Zdaj lahko odprete stran za prijavo v WordPress in začnete delati na svojem blogu. To je bilo enostavno, kajne?

Prednosti spletnega spletnega dnevnika

Verjamemo, da je samostojna različica bloga veliko boljša možnost od brezplačnega računa na WordPress.com. Čeprav obstaja veliko prednosti, da imate svoje spletno mesto, je tu le nekaj takšnih, ki jih morate upoštevati.

Prednosti:

 • Popoln nadzor nad vašim spletnikom
 • Uporabite katero koli temo ali vtičnik
 • Zaslužite blog tako, kot želite

Nastavitev bloga z WordPress.com

V redkih primerih je blog z lastnim gostovanjem morda nepotreben. Ne glede na prednosti, ki jih prinesejo, nekateri uporabniki nikoli ne bodo potrebovali popolnega nadzora nad svojo spletno stranjo. Ne bo jim treba preklapljati in prilagajati teme niti uporabljati različnih vtičnikov. Mnogi uporabniki preprosto niso zainteresirani za učenje o WordPressu. Nočejo namestiti WordPressa in poskrbeti za to sami; vse, kar si želijo, je platforma, ki jim omogoča, da objavijo zgodbe.

Druga možnost pri zagonu bloga z WordPressom je registracija brezplačnega računa WordPress.com. S tem lahko svoj prvi članek začnete pisati v naslednjih nekaj minutah po branju tega, ne da bi morali plačati en cent. Ni vam treba skrbeti za imena domen, prostor za gostovanje ali varnostno kopiranje spletnega mesta. Kako torej začnete brezplačni blog z WordPress.com?

Ustvarite brezplačen spletni dnevnik WordPress.com

 • Pojdite na WordPress.com
 • Kliknite na gumb “Začnite”
 • Izberite vrsto spletnega mesta, ki ga želite ustvariti (blog, spletno mesto, portfelj ali spletna trgovina)
 • Izberite temo
 • Vnesite ime svojega spletnega mesta in izberite prvo brezplačno možnost
 • Izberite možnost »Začni z brezplačno«
 • Izpolnite podatke o računu
 • Kliknite gumb »Ustvari moj račun«

Vsestranski stroji na WordPress.com bodo od samega klika na gumb ustvarili vaše spletno mesto. Zdaj se lahko prijavite v blog in začnete delati. Dodatno lahko spreminjate teme, dodajate gradnike in ustvarjate nove objave. To je to. Vaš prvi blog imate brezplačno. Vso srečo!

Kako nadgraditi svoj brezplačni račun

Čeprav bo za nekatere posameznike brezplačen račun dovolj, morate vedeti, da obstaja možnost nadgradnje. WordPress.com ima več načrtov, med katerimi lahko izbirate, in če se boste nekoliko bolj resno posvetili svojemu blogu, boste verjetno morali nadgraditi (ali še bolje, preiti na samostojno različico):

Cenovni načrti WordPress.com

Če se odločite za nadgradnjo računa, boste dobili domeno po meri, funkcije po meri Jetpack, dodaten prostor, dostop do novih tem, podporo, prilagoditev in še več. Poslovni načrt zdaj omogoča tudi namestitev tem in vtičnikov po meri. Vzemite si čas in preglejte vse možnosti, da vidite, kateri načrt vam bo najbolj ustrezal.

Prednosti in slabosti WordPress.com

Tako kot pri samostojni različici ima tudi WordPress.com svoje prednosti in slabosti. Čeprav imate lahko račun popolnoma brezplačen in profesionalci ga bodo upravljali namesto vas, ima veliko pomanjkljivosti. Če se na primer odločite za uporabo različnih tem in vtičnikov, ki jih lahko najdete v internetu ali prilagodite določene dele spletnega dnevnika, to ne bo mogoče storiti z brezplačnimi ali premijskimi spletnimi mesti WordPress.com.

Prednosti

 • Brezplačno za osnovno storitev
 • Strokovno voden
 • Začetnikom prijazen in enostaven za postavitev

Slabosti

 • Teme ali vtičnikov po meri ne morete uporabljati, če se ne prijavite za poslovni načrt
 • Nimate nadzora nad blogom
 • Omejene možnosti zaslužka

Primerjava cen in funkcij

WordPress.org (Bluehost)WordPress.com (brezplačno)WordPress.com (osebno)WordPress.com (premium)WordPress.com (posel)
Cena 2,75 USD na mesec prost 2,99 USD na mesec 8,25 USD na mesec 24,92 USD na mesec
DomenaIme domene po meriPoddomena WordPress.comIme domene po meriIme domene po meriIme domene po meri
Skladiščni prostor50 GB3 GB6 GB13 GBNeomejeno
Prilagoditev oblikovanjaPopolna prilagoditevOsnovniOsnovniNaprednoNapredno
MonetizacijaPopolna svobodaOmejenoOdstrani oglaseProgram WordAdsProgram WordAds
Podpora24/7 podporaPodpora SkupnostiPodpora za e-pošto in klepet v živoPodpora za e-pošto in klepet v živoPodpora za e-pošto in klepet v živo

Vzdrževanje spletnega mesta WordPress

WordPress deluje na dva načina:

Sprednji konec

Kot že ime pove, bo ta stran obiskovalcem vidna, kadar dostopajo do vaše strani. Naloge, ki se običajno izvajajo v zadnjem delu, kot so izboljšave funkcionalnosti vtičnikov, prilagoditev teme pa bo vidna vam in vašim obiskovalcem na sprednjem delu vašega spletnega mesta WordPress.

Omogoča tudi, da vi in ​​vaši prihajajoči obiskovalci izvajate akcije, kot so komentiranje in deljenje na drugih družbenih medijih..

Zadnji konec

To je običajno znano kot nadzorna plošča WordPress – tukaj lahko nadzirate in upravljate vse vidike vsebine, funkcionalnosti in spletnega oblikovanja spletnega mesta..

Če želite dostopati do svoje nadzorne plošče WordPress, v naslovno vrstico iskalnika vnesite “yourwebsite.com/wp-admin”. Tu se prijavite z uporabniškim imenom WordPress in geslom, ki ste ga določili za svoj račun.

Armaturna plošča

Nadzorna plošča WordPress upravlja z administracijo vašega spletnega mesta.

Nadzorna plošča je središče administracije spletnega dnevnika. Sestavljen je iz treh glavnih delov: levi stranski meni, zgornja orodna vrstica in srednji del.

V levem stolpcu nadzorne plošče WordPress je mesto, kjer boste našli vse svoje skrbniške možnosti in kamor bo usmerjena večina vašega ustvarjalnega truda..

Priporočena vadnica: Vodnik za začetnike o upravljanju spletnega mesta WordPress

Pisanje objave na blogu

Če želite napisati novo objavo na spletnem dnevniku, se prijavite na nadzorno ploščo. Na levi strani kliknite Objave – Dodaj novo. Odpre se urejevalno območje, kjer lahko začnete pisati svojo prvo objavo.

Obstaja nekaj stvari, s katerimi se morate seznaniti. Za več podrobnosti si oglejte spodnji videoposnetek ali preberite naš poglobljeni članek o tem, kako napisati svojo prvo objavo na blogu.

Priporočeno branje: Kako na pravi način dodati prvo objavo v WordPress

Struktura spletnega dnevnika

Uporabite to predlogo na svojem spletnem mestu

Pogosta vprašanja

Lahko začnem svoj blog brezplačno?

Da, lahko svoj blog začnete brezplačno. Obstaja več kot le nekaj možnosti, med katerimi lahko izbirate. Ena najbolj priljubljenih odločitev vključuje zagon spletnega mesta z WordPress.com, ki je povsem brezplačno. Enako je z Bloggerjem.

Toda eden najboljših načinov je, da začnete blog z lastnim gostujočim WordPressom, kjer je ustvarjanje spletnega mesta popolnoma brezplačno, edini strošek pa je gostovanje, ki ga lahko dobite za samo 2,75 dolarja na mesec, če izberete Bluehost.

Ali potrebujem WordPress za izdelavo bloga?

Medtem ko je WordPress najbolj priljubljena izbira za bloganje, ni edina na voljo. Obstaja več deset drugih sistemov za upravljanje vsebine, ki jih lahko uporabite za začetek bloganja. Najbolj priljubljene možnosti so Wix, Squarespace in Blogger, ki omogočajo hiter začetek spletnega dnevnika.

Koliko denarja potrebujem, da začnem blog?

Če želite začeti preprost blog, lahko to storite brez denarja. Na primer, če ustvarite blog na WordPress.com, vas ne stane nič denarja in za registracijo novega računa potrebujete le nekaj sekund..

Če se odločite za pospešitev svoje igre in se odločite za blog z WordPressom, boste za plačilo premijskih storitev gostovanja, kot je Bluehost, potrebovali manj kot 3 USD na mesec..

Ali lahko ustvarim blog brez ponudnika spletnega gostovanja?

Gostovalne storitve so neizogiben del vsake spletne strani. Če pa se odločite, da boste svoj blog začeli izvajati z brezplačnim graditeljem spletnih mest, kot so WordPress.com, Blogger, Tumblr ali Wix, lahko na primer pozabite na celotno idejo ponudnikov gostovanja.

Ne pustite, da vas to preseneti. Gostovanje je še vedno nekaj, česar spletno mesto ne more storiti, vendar v teh primerih graditelji spletnih strani uporabljajo lastne storitve gostovanja. To pomeni, da vam za gostovanje sploh ni treba plačevati ali skrbeti. WordPress.com, Wix, Blogger, Tumblr ali kateri koli drug brezplačen graditelj spletnih mest bo poskrbel za vsak vidik gostovanja, zato se lahko osredotočite na oblikovanje in izdelavo spletnega mesta.

Katero ime domene naj izberem za svoj blog?

Iskanje dobrih in dostopnih imen domen je težko. Toda to bi moralo biti povsem osebna izbira. Izberite domeno, ki vam bo všeč in bo predstavljala, kaj počnete. V idealnem primeru bi morali najti kratko ime domene, ki ga je enostavno zapomniti in je še vedno tesno povezano s tem, kar počnete.

Če potrebujete pomoč, lahko vedno uporabite generatorje domenskih imen, ki vam bodo ponudili nekaj novih idej.

Ali lahko zaslužim z blogom WordPress?

Začeti blog z samoodgotenim WordPressom pomeni imeti blog. Torej lahko z njo storite vse, kar želite, in z njo je veliko možnosti za zaslužek.

Na svojem spletnem mestu lahko prikažete oglase in pasice s CPC in CPM, kar vam lahko prinese denar. Prikazovanje zasebnih oglasov je tudi možnost. Prodaja digitalnega blaga, uporaba partnerskih povezav, prodaja članstva ali sponzoriranih objav so odlični načini zaslužka na vašem blogu.

Če želite izvedeti več, poglejte, kako zaslužiti denar blogging.

Ali lahko oblikujem blog brez tehničnih znanj?

Odgovor na to vprašanje bi bil nekaj let nazaj popolnoma drugačen. Toda danes je mogoče oblikovati blog brez tehničnih znanj. Številne platforme, kot sta Wix in Squarespace, so uvedle ustvarjalce vida, ki vam omogočajo, da elemente spletnega mesta preprosto povlečete in spustite tam, kjer želite, dokler ne dobite spletnega mesta, ki vam je všeč.

WordPress ima na drugi strani več kot nekaj ustvarjalcev strani. Če združite tiste z vrhunskimi temami, lahko oblikujete spletno mesto profesionalnega videza, ne da bi morali napisati eno vrstico kode.

Kako ustvarim e-poštni naslov po meri za svoj blog?

Če za svoje spletno mesto imate ime domene po meri, lahko ustvarite e-poštni naslov po meri le nekaj klikov, če uporabljate Bluehost. Morate se samo prijaviti v svoj BlueHost cPanel in odpreti zavihek Advanced. Tam boste našli nastavitev e-poštnih računov, kjer morate ustvariti e-poštni naslov po meri in kliknite gumb »Ustvari«. Po tem boste pripravljeni začeti uporabljati svoj novi e-poštni naslov.

Če potrebujete več možnosti, ko gre za e-poštne naslove po meri, si lahko ogledate in se naučite, kako nastaviti e-pošto po meri s programom G Suite ali eno od njegovih alternativ, kot so Zoho, Microsoft 365, Fastmail, ProtonMail, Pobox ali Rackspace Email, na ime nekaj.

Kako si omislim dobre ideje za svoje objave na spletnem dnevniku?

Na začetku je ideja o objavah na spletnem dnevniku morda razmeroma enostavna. Verjetno ste začeli blog z nekaterimi koncepti v mislih in pokrivanje prvih nekaj točk morda ne bo izziv. Ko se premikate po cesti, bo oblikovanje edinstvene in vznemirljive objave na blogu postajalo težje in težje. To še posebej velja, če vam je mar za vaš blog in želite iz njega izkoristiti najboljše.

Ko se zataknete, bi morali preveriti, ali na vašem strokovnem področju obstajajo odprte ali nerazrešene težave, ki jih lahko rešite. Pomagalo bi, če bi razmišljali tudi o spremembi perspektive; namesto da bi pisali o splošni težavi, poskusite pisati iz osebne izkušnje, ki bo pritegnila občinstvo. Raziščite tudi ključne besede in poglejte, kaj ljudi zanima. Če lahko te ključne besede združite v nekaj, kar je za vas edinstveno, je priljubljena objava v blogu le streljaj.

Vedno moraš poznati tudi svojo publiko in pisati o stvareh, ki jih želijo. Če še vedno ne poznate svoje publike, jim lahko začnete postavljati vprašanja prek objav v blogih, anketah ali socialnih medijih.

To je le nekaj idej; če želite izvedeti več, glejte Kako izbrati, o čem želite blog (z primeri virusnih naslovov).

Zaključek

Čeprav imate ob zagonu spletnega dnevnika o WordPressu več možnosti, priporočamo, da takoj obiščete samostojno različico na Bluehostu. Za samo 2,75 USD na mesec lahko imate popoln nadzor nad svojo spletno stranjo. Ko gostite svoj spletni dnevnik, praktično ni omejitev, zato vam ne bo treba skrbeti za možnosti zaslužka ali teme in vtičnike, ki jih želite uporabiti.

Da, trajalo bo več časa za upravljanje celotnega spletnega dnevnika in včasih bodo težave s temami in vtičniki tretjih oseb. Konec koncev ste lahko prepričani, da je to vaš blog in da lahko z njim počnete vse, kar želite.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map