Kako ustvariti kratke kode WordPress in lažje delati z njimi

Kako ustvariti kratke kode WordPress in lažje delati z njimi


Kratke kode WordPress so majhne oznake, ki se uporabljajo kot bližnjice za izvajanje določenih funkcij v objavah in na straneh. Kratke kode lahko prepoznate po oglatih oklepajih, ki obkrožajo preprosto besedo ali besedno zvezo. Predstavljeni so bili v različici 2.5 z nalogo, da ljudem pomagajo pri izvajanju funkcij na enostaven način.

Kot morda že veste, WordPress uporablja programski jezik PHP, da se sam vklopi. Kadar želite določeno funkcijo dodati neposredno objavam in stranem, bi morali kodo napisati v urejevalniku besedil. Namesto tega kratke kode uporabnikom omogočajo, da celoten blok kode nadomestijo s preprostim izrazom in ga zaženejo samo z objavo objave. Neverjetno, kajne?

V tem priročniku se lahko naučite:

 • Kako uporabljati kratke kode WordPress
 • Kako ustvariti preprosto kratko kodo
 • Kako uporabljati kratke kode v besedilnem pripomočku

Priporočeno branje: WordPress tečaji Udemyja

Kako uporabljati kratke kode WordPress

Kratke kode v besedilnih in vizualnih urejevalnikih

Če želite uporabiti kratke kode, ni treba vedeti, kako kodirati ali razumeti, kako delujejo v zaledju. WordPress sam, pa tudi večina tem in vtičnikov WordPRess uporablja različne kratke kode za uporabo številnih naprednih funkcij.

Če želite na primer prikazati celotno galerijo slik, morate uporabiti [galerija] koda, ki je nameščena v programu WordPress. Večino kratkih kode lahko uporabimo v osnovni obliki, kot prejšnji primer.

Kratke kode zamenjajo z dejansko vsebino, takoj ko objavite ali predogledate objavo ali stran.

Parametri kratkega koda

Bolj pogosto kot ne, kratke kode imajo lahko dodatne parametre. Če jim dodate dodatne informacije, lahko prilagodite in spremenite izhod. Medtem ko na primer trivialna koda [galerija] prikazuje vse slike, ki so priložene objavi, je to mogoče spremeniti. Kratka koda galerije vam omogoča, da določite slike glede na njihov ID, tako da lahko prikažete samo določene slike ali celo vključite slike, ki niso del te posebne objave.

Prav tako je mogoče določiti velikost galerije in številne druge stvari z dodatnimi parametri. Tu je primer:

[galerija ids = “1,5,7” velikost = “srednje”]

Galerija iz tega primera bi pokazala samo slike z določenimi ID številkami. V tem primeru bi se velikost samodejno spremenila v srednjo. In vse to dobite s preprosto kratko kodo. Zdaj si predstavljajte, kako bi izgledala celotna zadeva, če bi ročno dodali kodo PHP, ki bi imela desetine, če ne več sto vrstic. Hvala, kratke kode!

Začetne in končne oznake

Nekatere bolj zapletene kratke kode imajo lahko začetne in končne oznake. Torej bi namesto ene kratke kode imeli vmes dva s točno določeno vsebino.

Na primer, vtičnik Google Maps vam lahko omogoči prikaz lokacije na zemljevidih ​​prek kratke kode. Večina takih vtičnikov bo imela začetne in končne oznake, medtem ko mora biti naslov vpisan vmes. Tu je primer:

[[zemljevidi]] New York, ZDA [[/ maps]]

Kot je razvidno iz primera, se končna oznaka vedno začne z poševnim znakom “/”. WordPress z obema oznakama lažje prepozna dele bližnjic.

Delo v urejevalniku besedila

WordPress kratice

Čeprav so le bližnjice do funkcij, so kratek kode dejansko kriptogrami, specifični za WordPress. Če torej poskušate napisati kratko kodo v vizualni urejevalnik, vam bo WordPress takoj pokazal izhod (ali samo rezervirano mesto) te kratke kode. Če bi sledili zgledu galerije in napisali kratko kodo v urejevalnik Visual, bi videli, da je WordPress takoj prikazal njeno vsebino (oglejte si prvo sliko v tej objavi in ​​si oglejte, kako to deluje).

Če želite urediti kratko kodo in delati z njenimi parametri, preklopite na urejevalnik besedil, ki vam omogoča, da vidite strukturo katere koli kratke kode..

Privzete kratice WordPress

Kratke kode običajno upravljajo teme in vtičniki. Vsak razvijalci lahko sami registrirajo kratke kode, tako da je vsaka drugačna. Kaj počne kratka koda, kakšni so njeni parametri in funkcije, je odvisno samo od določenega vtičnika in teme, ki jo uporabljate.

Na primer, vtičnik, ki vam pomaga pri prikazovanju lokacije v Google Zemljevidih, ima morda [[maps]] kratko kodo, tisti, ki prikazuje naročninske obrazce, pa bo uporabil [[form]] in tako naprej.

Vsak izdelek je drugačen, zato preverite opis in dokumentacijo tem in vtičnikov, če želite izvedeti več o njihovi posebni uporabi.

Toda WordPress ima nabor privzetih bližnjic, ki jih lahko uporabite brez namestitve dodatnih razširitev. Privzeto so to kratke kode, s katerimi lahko delate:

 • [avdio] – vdelati zvočne datoteke
 • [napis] – ovijemo napise okoli vsebine
 • – ovijajte vdelane predmete in nastavite njihove največje dimenzije
 • [galerija] – prikaz galerije slik
 • [seznam predvajanja] – prikaže zbirko zvočnih in video datotek
 • – vdelati video datoteke

Potekajoče kratke kode (prikaz besedila kratkih kod, ne da bi ga izvedli)

Včasih boste morda želeli prikazati besedilo, ki predstavlja kratko kodo, namesto da bi ga izvedli. Če ste poskusili dodati besedilo kratkega koda v urejevalnik besedila in vizualne ure, ste ugotovili, da je bilo izvedeno ob obeh priložnostih.

Za prikaz besedila kratke kode uporabite dvojna oklepaja: [[koda]]

Če želite prikazati kratko kodo z začetnimi in končnimi oznakami, uporabite samo prvo in zadnje dvojno zaporedje: [[zemljevidi] New York, ZDA [/ maps]]

Ko delate v urejevalniku besedila, lahko oklepaje v kvadratu nadomestite tudi z njihovimi kodami. Torej namesto “[” lahko uporabite “[” in namesto “]” uporabite “]”. Na primer: [koda & # 93; bo prikazal tudi kratko kodo, ne da bi jo izvedel.

Kako ustvariti preprosto kratko kodo

Ko vsakodnevno pišete članke v WordPressu, pridejo časi, ko se ponavljate in kdaj morate znova in znova vtipkati nekaj. Ni važno, ali gre za URL spletnega mesta, dolg stavek ali morda delček HTML kode, ki ga stalno pišete iz nič, razmislite o pisanju kratke kode zanj.

In s to preprosto funkcijo vam ni treba biti programer ali pa je sploh ne boste najeli, da bi vam poenostavili stvari. Sledite naslednjim korakom in si ustvarite kratko kodo po meri:

 1. Odprite datoteko function.php v meniju Videz -> Urejevalnik
 2. Na koncu datoteke postavite to kodo:
 3. funkcija fsg_shortURL () {
  vrnitev 'http://www.firstsiteguide.com';
  }
  add_shortcode ('fsg', 'fsg_shortURL');
 4. Pojdite na urejevalnik besedil in vnesite [fsg] da dobite URL namesto kratke kode

Ni bilo tako težko, kajne?

Naprednejši primer: dodajte kratko kodo slike

Če v funkcijo.php vstavite naslednjo kodo, lahko ustvarite kratko kodo za namestitev slike s atributi po meri širine in višine:

 1. Pojdite na funkcijo.php datoteko
 2. Prilepite to kodo:
 3. funkcija img_shortcode ($ atts, $ content = null) {
  
  izvleček (shortcode_atts (
  matrika (
  'širina' => '',
  'višina' => '',
  ), $ atts)
  );
  vrnitev '';
  }
  add_shortcode ('img', 'img_shortcode');
  
  
 4. Odpri urejevalnik besedil:

Tukaj lahko uporabite [img width = ‘x’ height = ‘y’] http: //… [/ img] kratka koda, kjer sta “x” in “y” številki, ki predstavljata širino in višino v slikovnih pikah.

Lahko preprosto dodate druge atribute slike, če jih potrebujete; Oglejte si seznam vsi atributi slik v šolah W3.

Kako uporabljati kratke kode v besedilnem pripomočku

V WordPressu različice 4.9, ki je izšel 15. novembra 2017, kratke kode samodejno delujejo v besedilnih pripomočkih. Če pa še vedno uporabljate starejšo različico WordPress-a, vam bo ta del vadbe pomagal priti do rezultata.

Kratke kode lahko vsebujejo različne funkcionalnosti, ki jih lahko dodate na svoje spletno mesto WordPress. Ne glede na to, ali ste ga ustvarili zase ali je bil priložen s temo ali vtičnikom, ki ste ga pravkar namestili, boste verjetno ves čas uporabljali kratke kode. Ker lahko resnično prihranite čas in izkoristite koristi, ni razloga, da ne uporabljate kratkih kod.

Če ste šele začeli graditi svoje spletno mesto WordPress, ste morda uporabili kratke kode samo v urejevalniku objave. Ampak, resnica je, da lahko kratek kode uporabljate praktično kjer koli.

Če na primer uporabljate vtičnik Google Maps PRO 5sec, ki vam omogoča enostavno ustvarjanje zemljevidov z neštetimi zatiči, boste morda želeli zemljevid vstaviti s kratkim kodom neposredno v svoj besedilni pripomoček in namesto enega prikazati svojo lokacijo na stranski vrstici objava. Če vaša tema ne podpira kode v pripomočkih, boste morali funkcijo omogočiti sami in to je tisto, kar bomo pokazali v tem članku.

Če morate v datotekah PHP uporabiti kratko kodo (na primer, če želite zagnati kodo v datoteki header.php in jo zagnati, kjer koli je v glavi), lahko to preprosto storite tako, da kodo ovijete okoli nje . Če pa ste v besedilnem pripomočku poskusili uporabiti kratko kodo, kot je opisano v zgornjem primeru, ste bili razočarani, ker to preprosto ne deluje in je pripomoček prikazal kratko kodo, namesto da je vsebina. Če vaša tema že nima registrirane funkcije, jo boste morali omogočiti sami.

Torej, če želite imeti možnost, da v besedilni gradnik vnesete kratko kodo in jo zaženete, ne skrbite; lahko to storite v nekaj sekundah:

 1. Odprite function.php
 2. Kopirajte in prilepite naslednji dve vrstici:
 3. add_filter ('widget_text', 'shortcode_unautop');
  add_filter ('widget_text', 'do_shortcode');
 4. Shrani spremembe

Čeprav je dejansko dovolj, da uporabite samo drugo vrstico, ki omogoča, da koda deluje, boste želeli prvo vrstico, da se izognete samodejnemu vstavljanju odstavka in Wordovim oznakam, kjer nezavedno ustvarite prelome vrstic s formatiranjem besedila v pripomočku . Za vsak slučaj, če kratek kode postavite v ločeno vrstico, odpoved odstrani te oznake odstavkov in kratka koda deluje kot čar.

Zdaj lahko krmarite do Videz -> gradniki in povlecite Text Widget tam, kjer ga želite. Po vsem tem, ko napišete kratko kodo neposredno v svoj Text Widget (ki je seveda registriran na vašem spletnem mestu), se bo izvršil tako, kot je bil vpisan v urejevalnik objav..

Podobno lahko zaženete PHP kodo iz svojega besedilnega pripomočka. Je bilo dovolj enostavno, kajne? Uživajte v svojih kratkih kodah.

Kratke kode so povsod

Če šele začnete WordPress blog, se lahko zdijo kratek kode odveč in jih je težko razumeti. V večini primerov se je mogoče izogniti kode s pomočjo uporabniku prijaznega vmesnika, ki ga ponuja vtičnik. Ko pa se boste bolj vključili v blog in ko boste začeli uporabljati več vtičnikov, boste razumeli resnično moč kratkih kod.

Uporaba le-teh bo postala rutina in hitro se boste navadili pisati oklepaje v vsaki novi objavi, ki jo ustvarite. Zato si vzemite nekaj minut in s tem člankom se naučite osnov.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map