Kako uporabljati kategorije v WordPressu

wordpress-categories.png


WordPress kategorije so način združevanja objav na vašem WordPress blogu. So le ena od taksonomij, ki jih WordPress uporablja za organizacijo vsebin na spletnem mestu. Ker govorimo o taksonomijah, je to pravi čas, da se seznanite s pojmom, preden se ga ustrašite. V bistvu je to vse, kar morate vedeti – taksonomije so način združevanja stvari. Ustvarite lahko toliko taksonomij, kot jih potrebujete, vendar za to potrebujete kodo po meri ali vtičnike. Privzete taksonomije, ki se uporabljajo za skupinske objave, so kategorije in oznake.

Tudi če se tega ne zavedate, ste na drugih spletnih mestih že naleteli na kategorije. Običajno so osrednji del navigacijskih menijev in omogočajo iskanje vsebin, ki so vam zanimive. V spletnih trgovinah so na primer kategorije, ki združujejo izdelke, ki se ujemajo z oblačili, čevlji, tehnologijo, umetnostjo, športom itd.

Preden začnete fizično dodajati in upravljati kategorije WordPress (kar je enostavnejši del), si vzemite čas za organizacijo vsebine v glavi in ​​tudi na papirju. Če želite ustvariti spletno mesto s številnimi zanimivimi temami, je ključno, da vnaprej premislite o strukturi svojega spletnega mesta. Če želite slediti istemu primeru spletne trgovine, potrebujete samo kategorijo oblačil ali bi morali imeti ločene podkategorije za majice, hlače, obleke in podobno? Del načrtovanja bomo prepustili vam in se osredotočili na to, kako delati s kategorijami in oznakami v WordPressu.

Kako dodati kategorije v WordPress

Dodajte novo kategorijo WordPress

Ko ste pripravljeni sodelovati s kategorijami WordPress, pojdite na Objave -> Kategorije. Če ustvarite prvo, morate izpolniti samo štiri polja:

 1. Ime – ime, kako je videti na vašem blogu
 2. Polž – URL-ju prijazna različica imena. Običajno je vsa mala črka in vsebuje samo črke, številke in vezaje (pustite prazno in WP bo to polje samodejno ustvaril iz imena, ki ga vnesete)
 3. Starš – Ker imajo kategorije lahko hierarhijo, izberite vrstni red kategorij in podkategorij tako, da izberete nadrejene elemente, če želite
 4. Opis – opišite temo. Glede na temo, ki jo uporabljate, je lahko prikazana na straneh s kategorijami; to je izbirno polje

Ko ste z njim zadovoljni, na dnu zaslona kliknite gumb »Dodaj novo kategorijo«. Po tem se bo vaša nova kategorija WordPress prikazala na seznamu na desni strani zaslona.

Na tem seznamu bodo prikazane vse kategorije, ki jih trenutno imate. Poleg podatkov, ki ste jih pravkar izpolnili, boste videli tudi število objav, ki spadajo v določeno kategorijo.

Lahko pa dodate nove kategorije neposredno z zaslona za urejanje objav. V tem primeru vam bo WordPress pokazal preprost obrazec, ki vam omogoča, da vnesete ime in staršev za svojo novo kategorijo. Čeprav je to hitrejši način dodajanja novih taksonomij med pisanjem objav, bi morali kljub temu upravljati z novo kategorijo, da uredite njen slug in opis.

Otroške kategorije

Otroške kategorije so kategorije, ki so “odvisne” od druge kategorije, znane kot njihov starš.

Če imate širšo skupino, ki jo je treba razdeliti na manjše odseke, uporabite otroške kategorije. Te so podrejene staršem.

Na primer, če objavite kategorijo “Oblačila”, lahko ustvarite “Srajce” kot otrok, “Hlače” kot drugo itd..

Imela bo drugačno strukturo stalne povezave, saj bo v njem vseboval nadrejeni polž. V tem primeru bi starševska kategorija imela stalno povezavo www.yoursite.com/clothes medtem ko bi bil otrok eden od njih www.yoursite.com/clothes/shirts.

Kako upravljati kategorije

Upravljajte kategorije WordPress

Na isto stran, kjer ste ustvarili novo kategorijo, postavite kazalec na kateri koli element, ki je na seznamu. Tri nove povezave bi se morale pojaviti tik pod imenom izbrane skupine:

 1. Uredi – odpre stran, na kateri lahko spremenite ime, polž, nadrejeni in opis
 2. Hitro urejanje – ne da bi odprli novo stran, spremenite ime in polž
 3. Izbriši – trajno odstranite kategorijo. Privzetega ne morete odstraniti
 4. Pogled – odpre stran, na kateri so navedene vse objave, dodeljene tej kategoriji

Če izbrišete kategorijo, njene objave ne izbrišejo. Članki, ki so bili dodeljeni samo izbrisani kategoriji, so namesto tega nastavljeni na privzeto.

Skupne možnosti vam lahko pomagajo pri upravljanju več predmetov hkrati. Izberite tiste, ki jih želite izbrisati in izberite “Delete” v meniju “Folk Options”.

Privzeta kategorija

Da WordPress deluje pravilno, mora obstajati vsaj ena razpoložljiva kategorija. Privzeto je to kategorija »Nekategorizirana«, ki je ni mogoče izbrisati, vendar jo lahko preprosto preimenujete. Če objavite novo objavo in pozabite izbrati kategorijo zanjo, jo WordPress samodejno dodeli privzeto.

Privzeto kategorijo lahko spremenite. Ko ustvarite vsaj eno novo kategorijo, se pomaknite do Nastavitve -> Pisanje. Najboljša možnost vam omogoča, da spremenite privzeto kategorijo objav za svoj spletni dnevnik, zato močno predlagamo, da jo spremenite ali vsaj preimenujete v »Nekategorizirano«.

Spremeni privzeto kategorijo WordPress

Kako prikazati kategorije na svojem mestu WordPress

Običajno WordPress prikaže kategorije v navigacijskem meniju ali gradniku. Če želite, jih lahko prikažete v obeh. Oglejte si, kako delovati z meniji in pripomočki WordPress, če se želite naučiti, kako z njimi upravljati.

Kako pretvoriti kategorije v oznake

Privzeta sta dva Taksonomije WordPressa ki jih lahko uporabite za organiziranje vsebine v skupine. Ker obstajajo majhne razlike med kategorijami in oznakami, je dobro vedeti, da lahko kategorije pretvorite v oznake in obratno. Da se to zgodi, boste morali namestiti vtičnik:

 1. Pomaknite se na Orodja -> Uvozi
 2. Poiščite »Kategorije in oznake pretvornik« (naj bo tretji od zgoraj)
 3. Kliknite »Namestite zdaj«
 4. Počakajte nekaj sekund, da se prikaže nova povezava
 5. Kliknite »Zaženi uvoznik«
 6. Izberite kategorije, ki jih želite pretvoriti v oznake
 7. Kliknite gumb »Pretvori kategorije v oznake«

Pretvorite kategorije WordPress v oznake

Kaj smo se naučili

Kategorizacija vsebine je pomembna za vsako spletno mesto. Ključnega pomena je ne le za SEO, temveč tudi za uporabnost celotnega spletnega mesta. Načrtujte svoje kategorije vnaprej, da vam jih ni treba stalno spreminjati. In razen če imate na tisoče člankov, predlagamo, da imate omejeno število kategorij, največ deset. V tem članku ste se lahko naučili, kako dodajati nove kategorije in jih upravljati na eni strani. Ko dodate vse želene kategorije, jih morate prikazati v svojem navigacijskem meniju ali v pripomočku. Ker obstajajo razlike med kategorijami in oznakami, vam WordPress omogoča pretvorbo ene v drugo samo s klikom na gumb.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map