Kako stvoriti XML sitemap za svoju web stranicu WordPress

XML-sitemap.png


Sitemap je, kao što već govori njegovo ime, karta vaše web lokacije. Točnije, sitemap je popis svih stranica koje se nalaze na vašoj web lokaciji.

Ponekad se ovaj popis može kreirati ručno kako bi se prikazala struktura vaše web stranice. Prikazom popisa vaših stranica možete prikazati svoje glavne kategorije i njihove potkategorije kako bi ih korisnici mogli obići. Ova metoda je bila popularnija u prošlosti; web-lokacija još uvijek postoji na svim dobro organiziranim web lokacijama, ali u nešto drugačijem obliku.

Umjesto da ručno stvorite Sitemap i ručno povežete sve stranice, današnja tehnologija omogućuje vam to automatski. Umjesto da posjetitelju pokažete sitemap, trebali biste bolje organizirati navigaciju i upotrebljavati sitemap samo za tražilice.

Prilikom izrade Sitemapa za tražilice WordPress dodaci će to učiniti za vas. Umjesto običnog HTML-a, dokument će biti napisan u XML-u, a sitemap će biti vrlo važan dio vaše web stranice. Kada napravite Sitemap, tražilice poput Googlea i Binga bit će učinkovitije kada je riječ o indeksiranju vaše web lokacije. Budući da će ovaj popis obavijestiti botove pretraživača o strukturi vaše web stranice, znat će točno što treba tražiti. To će rezultirati boljim SEO-om što znači da će ljudi lakše doći do vaše web stranice putem tražilica.

U WordPressu postoji mnogo dostupnih dodataka koji mogu obaviti isti posao i stvoriti sitemap za vas. Zapravo nije važno koji ste odabrali, ali preporučujemo da se držite samo jednog dodatka. Upotreba više dodataka može zbuniti WordPress kao i tražilice, a zapravo možete pogoršati stvari ako stvorite više sitemapova s ​​različitim dodacima. U sljedećim će se redovima prikazati dva popularna dodatka za sitemaps.

Google XML Sitemapovi

CIJENA: Besplatno


S gotovo 18 milijuna preuzimanja i preko milijun aktivnih instalacija, ovaj je jednostavni dodatak definitivno jedan od najpopularnijih za ovaj posao. To nije zato što vam ovaj dodatak daje tonove mogućnosti izbora, već zato što ćete pokrenuti u sekundi. Sve što trebate učiniti kako biste stvorili svoj sitemap je instalirati dodatak:

 1. Idite na Dodaci -> Dodaj novo
 2. Potražite: “Google XML Sitemaps”
 3. Instalirajte i aktivirajte dodatak
 4. Otvorite Postavke -> XML-Sitemapovi

Kad dođete do postavki dodatka, primijetit ćete da je vaš Sitemap već stvoren. Dodatak će vas povezati s vašim Sitemapom koji možete otvoriti u vašem pregledniku u svrhu testiranja.

Iako ste to učinili doslovno za nekoliko sekundi, Google XML Sitemapovi pružaju vam mogućnost detaljnog postavljanja vašeg Sitemapa. Ako se pomaknete kroz postavke, primijetit ćete da možete odabrati koje tražilice ćete uključiti, moći ćete odabrati stranice koje ne želite na svom Sitemapu i još mnogo toga.

Sjajna stvar Google XML Sitemapova je ta što će i dalje automatski ažurirati vaš sitemap. Ako dodate stranicu, dodatak će je dodati na vaš Sitemap. Ako ga izbrišete, dodatak će vas pokriti i učiniti isto u XML datoteci.

SEO by Yoast

CIJENA: Besplatno


Ovaj dodatak jedan je od najpopularnijih dodataka za WordPress. Njegova je glavna svrha kontrolirati vaš sadržaj kako bi postigli bolji SEO, ali u ovom članku nećemo ulaziti u pojedinosti o SEO by Yoast. Budući da je dodatak toliko popularan, vrlo je vjerojatno da ga imate i instaliran na WordPress. A što se tiče sitemapova, nema potrebe za instaliranjem dodatnih dodataka jer SEO by Yoast daje modul zadužen za vaš sitemap. Pa ako imate instaliran dodatak, evo kako možete stvoriti svoj sitemap:

 1. Dođite do SEO> XML karte web mjesta
 2. Stvorite svoj Sitemap

Kao što smo vam rekli, izrada sitemapa stvarno je jednostavna, a postoje i brojni drugi dodaci koji će učiniti izvrstan posao. Bez obzira koji ste koristili za izradu vašeg Sitemapa, sada morate reći tražilicama gdje se nalazi sitemap. U sljedećim će se redovima pokazati kako ih dodati u Google Webmaster Tools. Ako još uvijek niste dodali i potvrdili svoju web lokaciju, pogledajte kako dodati svoju web lokaciju u Google Webmasters Tools.

 1. Idite na Google Webmaster Tools
 2. Otvorite svoju web lokaciju s popisa
 3. Pomaknite se do indeksiranja -> Sitemapovi
 4. Kliknite na gumb “Dodaj / testiraj Sitemap”
 5. Unesite lokaciju vašeg Sitemapa
 6. Pritisnite gumb Test i na kraju kliknite gumb Pošalji

Gotov si. Vaš Sitemap je stvoren, a Google je obaviješten o njemu. Ostavite XML datoteku na vašem poslužitelju i neka vaš dodatak radi svoj posao.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map