Kako se koristi WordPress Media Library i Dodavanje slika

wordpress-media-library.png


Kao što je vidljivo iz naziva, WordPress stavlja veliki naglasak na pisanu riječ. Beskonačne su mogućnosti i postavke kad je riječ o pisanju. Ali prošlo je mnogo vremena od kada su medijske datoteke nešto što biste mogli zanemariti na svojoj web lokaciji. Jer, ako ništa drugo, „slika vrijedi tisuću riječi“.

Danas je uobičajeno započeti WordPress blog u potpunosti posvećen slikama i videozapisima, a da na njemu ne postoji nijedan “konvencionalni” post. Ali čak i ako želite da se vaši posjetitelji fokusiraju samo na ono što imate za reći, i dalje ćete morati raditi s medijskim datotekama. Za svaki slučaj ako osobno ne želite dodavati fotografije i videozapise u članke, razmislite o njihovom korištenju za svoje čitatelje. Čak će vam i Google i druge tražilice pružiti dodatne bodove za sadržaje članaka bogatih medijima. Sve je puno bolje sa slikama, a WordPress će vam pomoći da ih dodate u članke.

Prije ili kasnije, morat ćete početi dodavati slike na svoju web stranicu. U ovom ćemo vam članku pomoći u prvim koracima – upoznavanje WordPress Media Library i učenje kako dodati svoju prvu sliku u WordPress. Nakon toga krenut ćete u ovladavanje upravljanjem medijima na svojoj web lokaciji.

Što je WordPress Media Library

WordPress Media Library virtualno je skladište svih medijskih datoteka (slika, video zapisa, audio i ostalih dokumenata) koje možete koristiti na svojoj web stranici. Omogućuje vam prijenos i upravljanje medijskim datotekama, njihovo umetanje u postove i stranice, pa čak i brzo uređivanje u pokretu. Iako možete raditi s različitim vrstama datoteka, fokusirat ćemo se na slike.

Prenesite slike, videozapise i druge datoteke

Kada prvi put otvorite biblioteku, na popisu neće biti datoteka. Dakle, vaš prvi zadatak je prijenos slika kako biste ih mogli koristiti u postovima i na stranicama. Imajte na umu da također možete dodati slike i druge datoteke izravno iz članka koji uređujete. Molimo pogledajte sljedeći odjeljak za više detalja o tome.

Da biste izravno prenijeli nove slike u WordPress Media Library, slijedite ove korake:

 1. Dođite do Mediji -> Dodaj novo
 2. Kliknite gumb “Odaberi datoteke” ili povucite i ispustite slike do prozora
 3. Ako ste kliknuli gumb, na vašem računalu odaberite slike i druge medijske datoteke

Prenesite slike, videozapise i druge datoteke

Od trenutka kada otvorite slike s računala ili ih povučete do isprekidane kutije, WordPress će početi prenositi datoteke. Ovisno o brzini vaše internetske veze, vašem pružatelju usluga hostinga i veličini datoteka, u prosjeku će vam trebati do nekoliko minuta dok WordPress ne dovrši postupak prijenosa. Svaka će datoteka dobiti svoju osobnu traku napretka tako da možete znati kako se brzo (ili sporo) učitava određena datoteka.

WordPress vam prema zadanim postavkama omogućuje prijenos više medijskih datoteka odjednom. Samo u slučaju da to ne radi za vas, uvijek se možete prebaciti na jednostavniji preglednik za učitavanje. Radit će i na starijim računalima, ali omogućit će vam da tada prenesete samo jednu medijsku datoteku.

Knjižnica medija

WordPress Media Library

Nakon prijenosa barem jedne datoteke promjene će biti vidljive u WordPress Media Library. Da biste ga otvorili, idite na Mediji -> Knjižnica.

Ova nova stranica prikazat će vam popis svih medijskih datoteka koje ste prenijeli u WordPress. Datoteke možete prikazati u prikazu popisa ili rešetki. Ako želite filtrirati određene vrste datoteka, odaberite samo slike, videozapise, zvučne datoteke ili datoteke bez priložene datoteke (datoteke koje ne pripadaju nijednoj objavi ili stranici). Možete prikazati i slike iz određenih mjeseci i godina. Ako želite izbrisati više od samo jedne slike, kliknite gumb “Skupni odabir”, odaberite slike i kliknite gumb “Izbriši odabrano”..

Na desnoj strani Media Library naći ćete jednostavan okvir za pretraživanje koji vam omogućuje da pronađete sliku u knjižnici. Iako se u ovom trenutku može činiti nepotrebnim, ova će značajka biti od velike pomoći kad sakupite stotine i tisuće datoteka u knjižnici.

Prenesite i umetnite slike izravno u svoj post

Kako ćete vjerojatno većinu vremena provoditi pišući nove postove, dobro je znati da slike i druge medijske datoteke možete dodavati izravno s ekrana za uređivanje postova. Kontroliranjem medijskih datoteka odavde dobivate čak nekoliko dodatnih opcija, pa ih pogledajte.

Klikom na gumb “Dodaj medij” na vrhu zaslona za uređivanje objava pojavit će se novi skočni prozor. U osnovi je WordPress Media knjižnica ista – datoteke možete prenositi izravno s računala ili odabrati slike već učitane u biblioteku.

 1. Pokažite kursor na mjesto gdje želite da se slika pojavi u članku
 2. Kliknite gumb “Dodaj medij” na vrhu zaslona
 3. Prenesite ili odaberite sliku na kartici Media Library
 4. Po potrebi uredite sliku i njene detalje
 5. Kliknite gumb “Umetni u objavu”

Iako je zaslon poprilično isti kao onaj koji otvorite preko Adminsovog izbornika WordPressa, možete primijetiti da lijeva strana ima nekoliko dodatnih veza. Osim umetanja slika, možete stvoriti galeriju, odabrati istaknutu sliku za taj post ili umetnuti sliku iz URL-a.

Napravite galeriju

WordPress Galerija

Postavljanjem galerije možete odabrati više slika i dodati ih u svoj post. WordPress će tada stvoriti kolaž odabranih slika i prikazati ih u postu. Ako koristite vizualni uređivač, vidjet ćete sve grupirane slike i možete ih kliknuti. Ako to učinite, pojavit će se dvije nove ikone koje će vam omogućiti uređivanje i uklanjanje galerije.

Ako pređete na uređivač teksta, primijetit ćete kratki kôd [galerija] na istom mjestu. Od verzije WordPressa 3.5, kratki kôd galerije može se proširiti s brojnim parametrima, tako da ga možete ručno izmijeniti. Budući da rad s parametrima zahtijeva neko razumijevanje kako rade kratki kodovi, to ćemo za sada preskočiti. Ali ako želite znati više o značajki, pogledajte više o tome na službene stranice WordPress Codexa.

Istaknuta slika

Odaberite sliku koja će predstavljati vaš post. Ovisno o temi koju trenutno koristite, ta se slika može pojaviti na različitim mjestima kao sličica vašeg posta. Često se pojavljuje i iznad posta na stranici s jednim postom. Ali, opet, to jako ovisi o temi.

Umetni s URL-a

Ako se slika nalazi na drugom poslužitelju i ne možete je ili ne želite učitati na svoje WordPress web mjesto, možete je umetnuti iz URL-a. Trebat će vam apsolutni put (kompletna adresa veze) do te slike. Na primjer slike / kako-to-iskoristiti-wordpress-media-knjižnica-i-dodati-images.jpg.

Čim zalijepite URL, prikazat će se pregled slike. Također možete urediti nekoliko detalja prije umetanja u post.

Prije dodavanja slika s URL-a, provjerite imate li dopuštenje za to. Mnoge su fotografije zaštićene autorskim pravima i ako ih upotrebljavate bez dozvole značit ćete da kradu te slike.

Različite veličine slike

Kada pokušate dodati slike u post ili stranicu, primijetit ćete da vam WordPress omogućuje odabir njegovih dimenzija. WordPress po zadanom stvara tri dodatne veličine pored izvorne. Čak i ako prenesete HD sliku, na primjer, WordPress će je automatski učiniti dostupnom u ove tri rezolucije ako koristite temu Dvadeset sedamnaest:

 • Sličica – 150 × 150 piksela
 • Srednja – 300 × 188 piksela
 • Veliki – 525 × 328

Imajte na umu da ova veličina može ovisiti o temi koju koristite. Također možete odabrati svoju dimenziju ako dođete do Postavke -> Mediji na izborniku WordPress nadzorne ploče.

Kako urediti detalje slike

Uređivanje pojedinosti slike u WordPressu

Prije nego što prijeđemo na dio u kojem možete obrezati, promijeniti veličinu i urediti slike, pogledajmo kako izmijeniti neke pojedinosti. To će vam pomoći u organiziranju datoteka na vašoj web lokaciji, a posjetitelju i tražilicama bit će korisno imati sve dodatne podatke o datotekama na vašoj web lokaciji..

 1. Odaberite bilo koju sliku iz biblioteke
 2. Pojavit će se skočni prozor koji će vam pokazati detalje o toj slici
 3. Na desnoj strani naći ćete informacije poput naziva slike, vrste datoteke, datuma prijenosa, veličine i dimenzije datoteke
 4. Ispod možete vidjeti URL svoje slike
 5. Za uređivanje slike promijenite njen naslov, naslov, alt tekst (prikazan onim korisnicima koji ne mogu otvoriti fotografiju) i opis
 6. Neposredno ispod polja za opis možete vidjeti koji je korisnik prenio tu određenu medijsku datoteku
 7. Da biste uredili više detalja, kliknite vezu “Uredi više detalja” pri dnu

Kako urediti sliku

Kako uređivati ​​slike u programu WordPress

WordPress programere bili su dovoljno ljubazni da uvedu značajku koja vam omogućuje izmjenu slika koje su već učitane u WordPress Media Library. Da biste učinili dodatni posao na slici, jednostavno odaberite jedan s popisa Media Library i pritisnite gumb “Uredi sliku” ispod njega.

Sada možete obrezati, okrenuti i okrenuti sliku bez potrebe da je ponovo prenosite. Tu su i tipke za poništavanje i ponavljanje pomoću kojih ćete ispravljati pogreške učinjene tijekom uređivanja. Ovaj alat očito nije zamjena za Photoshop, ali čini čuda za male, brze popravke.

Rotirati

Da biste rotirali sliku koju ste odabrali, kliknite gumb da biste je okrenuli ulijevo ili udesno.

ljestvica

Na desnoj strani možete unijeti nove dimenzije svoje slike. Kada unesete širinu ili visinu, WordPress će automatski izračunati drugu dimenziju tako da slika zadrži omjer slike (ne želite da bude izobličena). Ako pokušate smanjiti sliku, vidjet ćete crveni uskličnik pored kojeg će se pokazati da nije moguće skaliranje.

Slike možete smanjiti samo u WordPressu

Usjev

Da biste obrezali sliku, kliknite je i povucite za odabir. Pridržavanjem tipke Shift tijekom odabira možete zadržati omjer slike. Ako želite modificirati, promijenite omjer slike s desne strane zaslona. Na primjer, upotrijebite omjer 1: 1 da biste odabrali kvadrat ili ga promijenili u 4: 3, 16: 9 ili bilo što drugo što želite. Nakon što ste odabrali izbor, možete brzo prilagoditi odabirom veličine u pikselima. Minimalna veličina raspona je veličina sličice postavljena u postavkama medija.

Primijenite promjene

Posljednja opcija omogućuje primjenu promjena na sve veličine slika, samo minijaturu ili sve osim sličice. Na primjer, možete imati kvadratnu sličicu koja prikazuje samo odjeljak izvorne slike.

Stranice priloga

Stranica za prilaganje slike

Od trenutka kada učitate novu datoteku WordPress stvara novu stranicu privitka za nju. Ovoj stranici možete pristupiti otvaranjem bilo koje slike i pritiskom na “Prikaži privitak stranicu” na ploči s desnim bočnim mogućnostima.

Ova je stranica kao i svaka druga WordPress stranica. No, umjesto da ga objavite ručno, WordPress to učini za vas. Na primjer, stranica za prilaganje slike prikazat će tu sliku sa svim njenim dodatnim podacima kao što su naslov, opis, opis i alt tekst.

Stranicu možete urediti kao i bilo koju drugu, imati komentare na njoj i podijeliti je sa svojim korisnicima. Podaci prikazani na stranici ovise o WordPress temi. Neke će teme možda htjeti prikazati više ili manje podataka.

Slike su zabavne

Rad sa slikama i drugim medijskim datotekama u programu WordPress je zabavan. No, prije nego što postane zabavno, trebali biste naučiti kako se kretati kroz WordPress Media Library. Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao u tome i da sada znate kako dodati nove slike, urediti ih i umetnuti u postove, prikazivati ​​galerije i priloge.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map