Kako premjestiti svoj blog s pomičnog tipa i typePada na WordPress

Pomični tip i typePad za WordPress


Prije postojanja WordPressa, drugi sustavi za upravljanje sadržajem imali su priliku predstaviti svijetu svoje mogućnosti bloganja. Movable Type i TypePad bili su jedni od prvih koji su pokušali privući pažnju blogerica koje se nadaju.

Pa čak i kada je WordPress ušao u igru, njih dvoje (tehnički su tri, ali to shvatite Pomični tip i TypePad radi na istom kodu) nismo se toliko razlikovali. Ipak, tijekom gotovo dvadeset godina WordPress se stalno razvijao i mijenjao način na koji ljudi razmišljaju o bloganju, pa čak i cijelom svijetu web dizajna.

početna stranica pokretnog tipa

WordPress je počeo sakupljati milijune korisnika, a još više web stranica koje pokreće sada najpopularniji sustav za upravljanje sadržajem. Dodaci i teme postali su nešto što bi većina najiskusnijih korisnika mogla koristiti, a bloganje i web dizajn postali su nešto što svi mogu pokušati učiniti..

Nažalost, Movable Type i TypePad nisu mogli pratiti uspjeh WordPress-a, a razlike su sada ogromne. Dakle, ako i dalje imate blog koji pokreću Movable Type i TypePad, vjerojatno ćete ih prenijeti na blog sa vlastitim WordPressom.

Zašto biste željeli premjestiti Movable Type i TypePad u WordPress?

tipkovnica početna stranica

Jednostavno rečeno, Movable Type i TypePad su prošlost. Sustavi nisu mogli slijediti tempo postavljen na platformi otvorenog koda poput WordPressa. Tamo gdje su WordPress programeri mogli razviti dodatke i teme za sve, Movable Type i TypePad su se zaglavili.

Dakle, ako želite ažurirati svoj blog Movable Type / TypePad i uvesti nove značajke, morat ćete znati kako se nositi s kodom. Ako odlučite instalirati jedan od dodataka, morat ćete znati što radite i kako ga instalirati. Problem je što Movable Type i TypePad ne dolaze s instalacijskim programom, tako da svaki dodatak ima svoja pravila instalacije..

Također je prilagođavanje ograničeno. Ako ne želite kodirati svoj put do željene teme, možete zaboraviti na nabavu lijepo dizajniranog bloga gdje, s druge strane, WordPress pruža gotovo neograničene mogućnosti. Zato čak i ako imate blog na stranici Movable Type ili TypePad, Predlažem da sve prebacite na WordPress koji se nalazi u domaćinstvu gdje možete imati potpunu kontrolu nad svojom web stranicom

Kako premjestiti Movable Type i TypePad na WordPress

Ako čitate ovaj vodič, siguran sam da imate svoje razloge za prenošenje drugog na ono što sam upravo napisao, i očito ste shvatili koliko je zapravo WordPress moćan. Dakle, bez ikakvih dodatnih molbi, dopustite da vam pokažem kako se vrši prijenos.

1. Pripremite WordPress okruženje

Imati vlastiti WordPress web mjesto je put, ali s više snage dolazi do veće odgovornosti. I to možete osjetiti na prvom koraku gdje morate pronaći svoj vlastiti hosting.

Da biste instalirali WordPress, morat ćete postaviti okruženje koje će podnijeti WordPress i sve što dolazi s njim. Ako pokrenete Googling za WordPress hosting tvrtke, shvatit ćete da postoji stotine opcija koje možete izabrati. No, dopustite mi da vam pomognem u tome govoreći da je Bluehost moj izbor broj jedan kad je riječ o WordPress hostingu.

Ova je hosting tvrtka jedna od najpoznatijih u blogerskoj sferi, a zapravo je jedna od rijetkih koje službeno preporučuje WordPress.org, što je ogroman posao!

WordPress Bluehost

Ne samo da dobivate najbolju uslugu, već morate postaviti sve u nekoliko jednostavnih koraka. Čak i ako vam je to prvi put da dirate hosterske kompanije, ne brinite; Pokazat ću vam kako sve postaviti u tri jednostavna koraka:

Korak 1

Posjetite Bluehost, gdje ćete pronaći gumb “Započnite odmah”. Kliknite na gumb za nastavak.

BlueHost

Korak 2

Na ovom biste zaslonu trebali vidjeti nekoliko planova hostinga. Ako ne znate točno što vam treba od hosting tvrtke, toplo preporučujem odabir osnovnog koji vam pruža sve što vam je potrebno za vaš blog.

promijenite plan hostinga

3. korak

Ako već nemate prilagođenu domenu, ovdje možete registrirati novu. Upišite sve što vam se sviđa i Bluehost će vam reći je li domena dostupna i koja je cijena. Dobijanje savršenog imena domene nije lak zadatak, zato odvojite vrijeme i mudro odaberite.

naziv domene

Postoji još jedna stvar koju volim o Bluehostu. Jednom kada završite s postavljanjem računa, bukvalno je potrebno nekoliko koraka za instaliranje WordPress-a. Iako WordPress nikad nije bilo teško instalirati, sjećam se da sam nekoliko godina unazad morao rukovati FTP poslužiteljima i bazama podataka da bi se stvari pokrenule. Ovo je sada stvar prošlosti i možete zaboraviti na ručno raditi bilo šta. Jednostavno slijedite upute i u samo nekoliko klikova instalirat ćete svoju WordPress instancu i spremni za sljedeći korak.

2. Izvoz pomične vrste ili TypePada

Budući da je Movable Type i TypePad kreirana od iste tvrtke, oni se također izvode na gotovo istom radnom okviru, što znači da je, osim ostalih stvari, izvoz sadržaja gotovo isti:

 1. Otvorite svoj blog za pokretni tip ili vrstu
 2. Prijaviti se
 3. Dođite do blogova -> Postavke -> Uvoz / izvoz
 4. Kliknite gumb Izvezi i pričekajte da se traka napretka popuni
 5. Kliknite vezu za preuzimanje
 6. Na radnu površinu spremite datoteku koju je stvorio alat za izvoz

Izvoz pokretnih vrsta

3. Uvezite u WordPress

Srećom, WordPress dolazi s izvornom podrškom za uvoz Movable Type i TypePad u svoj vlastiti sustav. To znači da, bez da morate rukovati bilo kojom trećom aplikacijom, sve možete uvesti u samo nekoliko klikova mišem:

 1. Idite na Alati -> Uvezi
 2. Na popisu pronađite “Movable Type and TypePad”
 3. Instalirajte i pokrenite alat za uvoz
 4. Kliknite gumb “Odaberi datoteku”
 5. Odaberite datoteku koju ste prethodno izvezli
 6. Kliknite gumb “Prijenos datoteke i uvoza”

Uvoz pomične vrste i vrste tipa

Ovisno o veličini vašeg, sada već starog bloga, možda će trebati neko vrijeme da se sve završi. Nakon što učinite, samo trebate dodijeliti autora. Možete odabrati trenutnog autora ako ste vlasnik svih postova. U slučaju da trebate dodijeliti više autora, ovdje možete stvoriti nove i dodijeliti ih postovima.

Ipak, ako to zaboravite ili se predomislite u vezi s autorima imena, ne brinite, jer uvijek možete uređivati ​​uvezene postove, mijenjati autore i raditi što god želite. To je još jedna sjajna stvar u vezi sa WordPressom koja vam omogućuje da upravljate svojim blogom onako kako želite.

4. Ručno provjerite sadržaj

Teoretski bi sve trebalo biti u redu, a vaši su članci trebali biti ispravno uvezeni u WordPress. Ipak predlažem da ručno provjerite sadržaj.

Provjerite postove

Najlakši način za to je otvaranje postova -> Svi postovi i provjeravanje jesu li svi vaši članci sada dostupni u WordPressu. Slobodno otvorite bilo koji post, uredite ih i pogledajte izgleda li sve u redu.

5. Što je sa slikama?

Ako otvorite bilo koji post koji sadrži slike, rado bi vidjeli da se sve slike ispravno učitavaju. Nažalost, to ne znači da su slike pravilno uvezene. Da vam kažem istinu – slike nisu uvezene.

Pokretni tip i TypePad izvoze samo tekstualne datoteke (imajte na umu da je jedna datoteka koju ste preuzeli i zatim uvezli putem alata za uvoz). Iako tekstualna datoteka ne sadrži slike, ona sadrži HTML kod koji WordPressu govori gdje se slike nalaze. Dakle, slike se još uvijek učitavaju iz vaših starih članaka Movable Type / TypePad.

Da biste to ispravili, trebat će vam pomoć besplatnog WordPress dodatka.

 1. Otvorite Dodaci -> Dodaj novo
 2. Traži automatsko učitavanje slika
 3. Instalirajte i aktivirajte dodatak

Automatsko učitavanje slika

Ako je ovo vaš prvi WordPress dodatak, rado ćete znati da nema postavljanja. Nakon što ga instalirate, sve radi automatski. Sve što trebate učiniti je otvoriti post i spremiti ga. Ne morate čak ni napraviti nikakve promjene; čudno, zar ne?

Ta je akcija pokrenuta dodatka, a ono što radi jest je traženje bilo kojeg HTML koda koji sadrži slike. Jednom pronađen, dodatak preuzima sliku iz izvora i automatski je prenosi u WordPress Media Library i smješta je u istu stranicu. To je tako jednostavno učiniti, a volim koristiti dodatak za prijenos blogova.

Velike su šanse da imate desetke, ako ne i stotine blogova koje ste uvezli. Dakle, umjesto da kliknete jednu po jednu, slike možete zamijeniti skupno:

 1. Otvori postove -> Svi postovi
 2. Odaberite sve postove
 3. Odaberite opciju Uredi
 4. Kliknite Primjeni
 5. Kada se pojavi novi ekran, kliknite gumb “Ažuriraj”

Nakon što to učinite, WordPress će istovremeno obrađivati ​​sve odabrane postove, što znači da će se svi spremiti, a dodatak će moći raditi, tj. Zamijeniti sve slike.

6. Preusmerite stare URL-ove na nove

Budući da ste premjestili s starog bloga Movable Type ili TypePad, to vjerojatno znači da ste je imali već neko vrijeme. To, opet, znači da ste uspostavili neko čitateljstvo i da je Google indeksirao vaš blog. Kako ne biste izgubili nijednu publiku, bila bi pametna ideja nositi se s trajnim vezama. Time bi svatko tko klikne na staru vezu ipak završio na pravom postu.

 1. Otvorite postavke -> Permalinks
 2. Odaberite “Prilagođena struktura”
 3. Kopirajte to u polje: /%year%/%monthnum%/%postname%.html
 4. Kliknite gumb “Spremi promjene”

7. Prilagodite svoj novi blog

Ako ste pratili cijeli vodič, vjerojatno ste shvatili koliko je sve jednostavno. Sada počinje zabavni dio gdje morate odabrati WordPress temu i instalirajte nove dodatke.

Osim što prilagodite izgled svog novog bloga za WordPress, ne zaboravite da ga osigurate i redovito održavate.

Pitanja

Koliko vremena treba premjestiti pokretni tip / tipku za WordPress?

Čak i ako imate tisuće članaka, cijeli prijenos traje oko jednog sata. I to je jedini slučaj ako vam je ovo prvi put da radite s WordPressom. Ako ste upoznati s platformom, sve se može učiniti za još manje vremena. 

No, za to treba vremena je postavljanje vašeg novog WordPress bloga i prilagođavanje istog, što može potrajati danima ako ne i ispravnim postupkom.

Mogu li izbrisati svoj stari TypePad / Movable Type blog tijekom prijenosa?

Kako biste bili sigurni da se sve ispravno prenosi (sadržaj i slike), toplo predlažem da ne brišete stari blog dok se sve ne obavi. Nakon što ste sigurni da je cjelokupni sadržaj sigurno prebačen na vaš novi WordPress blog, možete izbrisati stari.

Kako mogu uvesti stil svog bloga Movable Type ili TypePad?

Nažalost, uvoz stila nije moguć. Nakon uvoza sadržaja postoje dvije mogućnosti. Možete ili potražiti novu WordPress temu koju možete prilagoditi svojim željama i učiniti je sličnom starom blogu.

Druga je mogućnost ručno kodiranje predloška koji ste koristili na Movable Type / TypePad. U tom slučaju imajte na umu da ćete započeti veliki zalogaj za koji su potrebne vještine i znanje za web dizajn. Čak i ako zaposlite stručnjaka, to bi se moglo završiti kao veliko nastojanje, što također znači skupu avanturu.

Zaključak

Iako su Movable Type i TypePad bili sjajni konkurenti WordPressu još uvijek u povijesti, danas je druga priča. Ako vam je stalo do vašeg bloga i želite stalno povećavati publiku, morat ćete prenijeti svoju web stranicu u WordPress.

Kao što ste mogli vidjeti iz ovog članka, proces migracije je prilično jednostavan. Ali to, nažalost, znači da ne morate sve prenijeti. Zato se usredotočite na pomicanje pisanog sadržaja i slika i uzmite si vremena za izgradnju novog okruženja na WordPressu – isplatiće se brže nego što mislite jer ćete imati moderan blog koji će se svima svidjeti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map