Kako premjestiti svoj blog s LiveJurna na WordPress

Kako premjestiti svoj blog s LiveJurna na WordPress


LiveJournal je jednostavna usluga društvenog umrežavanja koja stupa u vode za upravljanje sadržajem. Ova je platforma stvorena za osnivača, Brada Fitzpatricka, kako bi lako dijelio svoje aktivnosti sa svim prijateljima iz srednje škole. To se dogodilo još 1999. godine, pa biste trebali razmotriti činjenicu da još uvijek nisu bili dostupni Facebook i Instagram.

Iako ima dosta povijesti i nekoliko vlasnika širom svijeta, LiveJournal jednostavno nije mogao ići u korak sa modernim sustavima za upravljanje sadržajem poput WordPressa.

Zašto biste prešli s LiveJurna na WordPress?

Ako vam je stalo do vašeg bloga i želite kontrolu nad njim, tada biste trebali razmotriti premještanje bloga s LiveJurna što je prije moguće. Iako vam omogućuje pisanje postova na blogovima i njihovo prikazivanje svijetu, LiveJournal nudi minimalne mogućnosti i mogućnosti. Ne možete mnogo učiniti na poboljšanju bloga, a ako ste na slobodnom planu, ograničenja su još značajnija.

S druge strane, uz WordPress koji se nalazi u domaćinstvu, možete raditi praktički sve što želite. Ograničenja dizajna gotovo ne postoje (ako imate pravu temu i znate svoj put oko WordPressa, HTML-a i CSS-a, možete raditi sve što želite). Postoji više od 50.000 dodataka koji mogu proširiti funkcionalnost vaše web stranice i još više korisnika koji svakodnevno pridonose WordPressu..

Dakle, bez puno razmišljanja o tome, sada biste trebali premjestiti svoj blog s LiveJurna na WordPress.

Počnimo prijenos

Ako ste čitali o prenošenju Bloggera u WordPress ili bilo kojem drugom sličnom vodiču, neću prosuditi jeste li se malo bojali raditi sve sami. Obično su brojni koraci uključeni u migraciju bloga. No, ipak ima nešto dobro u vezi sa LiveJournalom – mnogo je lakše prebaciti ga na WordPress nego bilo koja druga platforma.

Nažalost, to je zato što LiveJournal dolazi s nekim dodatnim ograničenjima. Ne može se preusmjeriti, što znači da čak i nakon migracije započinjete novi blog (kada je u pitanju SEO perspektiva).

Također, LiveJournal ne dopušta vam brzi uvoz slika, ali pokazat ću vam trik koji bi trebao raditi bez problema.

1. Odaberite najbolji WordPress hosting

Ako još uvijek niste sigurni u razlike između vlastitog hostinga i WordPress.com-a, pročitajte što su tako različite u odnosu na ove dvije platforme. Jer tek nakon što spoznate te razlike, shvatit ćete da samohrana verzija zahtijeva domaćina koji će se pobrinuti za vašu novu web stranicu.

Odabir prave hosting tvrtke koja će vaš blog podijeliti u svijet gotovo je puni posao. Među stotinama tvrtki koje se bave hostingom, prilično je izazovno odlučiti se za samo jednu koja će učiniti dobar posao. Umjesto da gubite vrijeme na uspoređivanje jednog s drugim, dopustite mi da vam predložim Bluehost.

Ovo je jedna od najpopularnijih WordPress hosting tvrtki, a dom je više od dva milijuna web stranica širom svijeta. Kada se prijavite, dobit ćete najbolju uslugu hostinga kao i besplatnu domenu koja će postati nova adresa na vašem blogu.

Početi s Bluehostom prilično je jednostavno:

Prvi korak – Dogovorite se


početna stranica bluehosta

Da biste lakše započeli ovaj pokušaj, dopuštam vam da jednostavno kliknete na ovu vezu koja dolazi sa popustom. Umjesto 7,99 USD mjesečno, što je standardna cijena, web mjesto možete dobiti pod samo 2,75 USD!

Drugi korak – Odaberite svoj plan cijena


planovi za planove

Bez da vas gnjavim s tehničkim detaljima, dopustite da vam kažem samo kako ćete, budući da svoj blog prenosite s LiveJurna, biti više nego dovoljno za početak Osnovnog plana.

Ovaj će vam plan biti najpristupačniji i dobit ćete sve što je potrebno za pokretanje vašeg novog bloga. Ako shvatite da ćete u budućnosti trebati poboljšati svoj blog, samo ste jedan klik ili jedna e-pošta za podršku daleko od širenja plana, tako da ne brinite..

Treći korak – Naziv domene


odaberite naziv domene

Kao što sam ranije spomenuo, planovi Bluehosta dolaze s besplatnom domenom. Ovo je adresa na vašem blogu, koju ne biste trebali često mijenjati (zapravo ne preporučam je uopće mijenjati nakon postavljanja). Budući da je ovoliko imena domena već uzeto, postalo je mukotrpan posao s lijepim imenom koje je istovremeno dostupno i lako se pamti. Dakle, uzmite si vremena i potražite pomoć u odabiru imena domene ako je potrebno.

2. Instalirajte WordPress

Prije nego što počnete raditi na WordPressu, gdje ćete moći uvesti svoj LiveJournal blog, morate pripremiti okruženje.

Srećom, instaliranje WordPress-a na Bluehost udaljeno je nekoliko klikova:

 1. Prijavite se na cPanel na svom Bluehost računu
 2. Dođite do odjeljka Web mjesto
 3. Odaberite “Instaliraj WordPress”
 4. Kliknite gumb Instaliraj
 5. Odaberite naziv domene na koji ćete ga instalirati
 6. Kliknite “napredne opcije” ako želite promijeniti adresu e-pošte, korisničko ime i lozinku za novu instalaciju WordPress-a
 7. Pročitajte licencu i ugovore o usluzi i potvrdite okvire ako se slažete sa svime (morate se složiti da biste nastavili)
 8. Kliknite gumb Instaliraj sada

To je to. Nakon brze instalacije u osam koraka, spremni ste premjestiti svoj blog LiveJournal u WordPress!

3. Uvoz bloga LiveJournal u WordPress

Uvoz sada starog dnevnika LiveJournal u WordPress je prilično – nešto što radite u nekoliko klikova. Morat ćete pripremiti svoje vjerodajnice za LiveJournal i bit ćete spremni:

 1. Otvorite novoinstaliranu WordPress web stranicu tako da odete na yoursite.com/wp-admin
 2. Prijavite se na svoju WordPress web stranicu
 3. Idite na Alati -> Uvoz smješten na lijevom izborniku
 4. Pronađite “LiveJournal” koji bi trebao biti četvrta opcija s vrha
 5. Kliknite gumb “Instaliraj odmah” i pričekajte nekoliko trenutaka
 6. Kliknite vezu “Pokreni uvoznik” koja će zamijeniti prethodni gumb “Instaliraj sada”

Uvoznik živog dnevnika

Tehnički ste upravo uspješno instalirali svoj prvi WordPress dodatak. Nakon pokretanja uvoznika trebali biste moći vidjeti jednostavan zaslon koji traži dodatne informacije.

Da biste se povezali s LiveJournal-om, unesite svoje korisničko ime i zaporku koje ste koristili na platformi.

Jedna od dobrih stvari o LiveJournalu je što dopušta privatne postove. Budući da su one zaštićene lozinkom, morat ćete ih i unijeti zaporku ako želite da tako i ostanu. Ako u ovom trenutku ne unesete lozinku, imajte na umu da će se svi unosi s vašeg bloga LiveJournal uvesti kao javni postovi i tako dostupni svima da ih pročitaju.

Uvoznik živog dnevnika

Prije nego što kliknete gumb “Poveži se s LiveJournal i uvoz”, pobrinite se da imate dovoljno vremena za dovršetak posla. Ovisno o veličini vašeg bloga LiveJournal, ova radnja može potrajati i nekoliko sati. No, budući da se s vaše strane ne zahtijevaju nikakve radnje, samo se pobrinite da računalo možete ostaviti uključeno na neko vrijeme.

Ako imate puno postova i komentara, alat će vam lako izbaciti neke poruke o pogrešci. Zato obavezno provjerite računalo da biste mogli osvježiti postupak uvoza. Ali ne brinite – čak i ako morate osvježiti stranicu jer je došlo do pogreške, uvoznik će prepoznati sve prethodno uvezene unose i nastavit će postupak uvoza, umjesto da započinje iznova.

Nakon nekog vremena trebali biste vidjeti poruku “Gotovo”. Istog trenutka možete si dati visoku peticu jer to znači da ste uspješno prenijeli svoj blog!

4. Kako postupati sa slikama?

Zbog jednostavnosti alata LiveJournal Importer, nažalost, slike se ne mogu automatski uvesti. Ako nemate puno postova i slika za prijenos, najudobnija opcija bila bi ručno otvoriti svaki post iz LiveJurna, preuzeti slike i zatim ih otpremiti u odgovarajuće WordPress postove.

Ali budući da ste već krenuli u proces migracije bloga, to je vjerojatno zato što ih imate na desetke, ako ne i stotine. A uz svaki post obično su dodijeljene najmanje dvije-tri slike. Dakle, da biste sve uvezli, dopustite da vam pokažem bolje rješenje:

 1. Idite na Dodaci -> Dodaj novo
 2. Potražite dodatak za automatsko slanje slika
 3. Instalirajte i aktivirajte

Srećom, ovaj dodatak radi na autopilotu. Umjesto da tražite slike ili da zabrljate bilo kakve napredne postavke, jednostavno morate otvoriti postove i spremiti ih. Da biste ga isprobali, pokušajte ovo:

 1. Otvorite postove -> Sve poruke iz izbornika WordPressa
 2. Otvorite najnoviji post
 3. Kliknite gumb “Ažuriraj sada”

Čim to učinite, dodatak će automatski pretražiti slike smještene u postu. Ako se nađu bilo kakve slike, dodatak će preuzeti sliku s izvora i odmah je poslati u svoju Media Library u WordPressu. Također, dodatak će se brinuti za kôd i osigurati da se slike u ovom postu učitavaju s vašeg novog WordPress web mjesta, a ne iz starog izvora.

Sada kada ste svjedoci moći dodatka za automatsko slanje slika, možete ponoviti postupak za svaki post koji imate. Ili, da to učinite brže, možete to učiniti:

 1. Otvori postove -> Svi postovi
 2. Označite sve postove (kliknite potvrdni okvir na vrhu)
 3. Odaberite opciju Uredi
 4. Kliknite Primjeni.
 5. Kada se pojavi novi ekran, kliknite gumb “Ažuriraj”

Ova radnja ažurirat će sve odabrane postove i dopustiti da dodatak Auto Upload Images izvrši svoj posao na svim tim postovima!

Što je s preusmjeravanjem mog bloga LiveJournal na novi?

Kod migracije starih blogova na nove, ljudi obično vole preusmjeriti promet kako ne bi izgubili nikakav promet. To je dobra praksa, a to toplo predlažem prilikom prelaska na WordPress.

Nažalost, LiveJournal ne dopušta takvo nešto. Umjesto preusmjeravanja, jedino što možete učiniti je ukloniti svoj LiveJournal račun i nadati se da će Google i druge tražilice što prije ući u nove veze..

Poboljšajte svoj novi WordPress blog

Iako upravljanje migracijskim slikama dovršava proces migracije, vaš WordPress blog nalazi se na početku. Da, sadržaj je aktivan i nadamo se da ste uspjeli uvesti sve slike.

Ali vaš je blog još uvijek grubi dijamant. WordPress vam pruža ogromnu snagu, ali vjerojatno će vam trebati neko vrijeme da to shvatite. Trebali biste početi učiti o WordPressu, pronaći temu i instalirati prve dodatke koji će vam pomoći.

Nakon toga, ne zaboravite naučiti kako unovčiti svoj blog. Ako imate bilo kakvih pitanja, ne oklijevajte ostaviti komentar ili me kontaktirajte e-poštom.

Pitanja

Trebam li izbrisati svoj LiveJournal blog?

Da, trebali biste izbrisati svoj blog uživo nakon što je sve uspješno premješteno. Budući da ne možete učiniti ništa o preusmjeravanju, stari će vam blog samo stati na put i zbuniti ljude. Ali obavezno ga izbrišite tek nakon što provjerite da li je sve uspješno premješteno na vaš novi WordPress blog.

Pomozite! Uvoznik je prestao s radom!

Ne brini; ako imate puno članaka i komentara koje je potrebno uvesti, tipično je da uvozni alat prestane s radom, čak i nekoliko puta tijekom postupka. Sve što trebate učiniti je osvježiti stranicu i nastavit će se s postupkom uvoza jer se ništa nije dogodilo.

Zaboravio sam unijeti zaporku za privatne postove i oni su sada javni. Mogu li to popraviti?

WordPress vam omogućuje da zaštitite lozinkom bilo koji post, tako da to možete lako popraviti. Otvorite sve postove koje želite zaštititi lozinkom i uredite je. Na desnoj strani zaslona pronađite postavke vidljivosti i promijenite status posta u Zaštićeno lozinkom.

Zaključak

Prijenos sadržaja s LiveJournal-a na WordPress početnik je prilagođen proces koji ne traje dugo. Čak i ako se problemi pojave na putu, vjerujem da su sve nevolje tijekom migracije itekako vrijedne jer je rezultat prilično koristan – uspostavljanje novog bloga pokrenut od jednog od najmoćnijih upravljanja sadržajem na svijetu koji u osnovi ne poznaje granice.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map