Kako premakniti svoj blog z Wixa na WordPress

Wix v WordPress


Res je treba povedati, da je Wix osupljiv graditelj spletnih mest, ki se zdi popolnoma prilagojen potrebam začetnikov. Izgleda lepo, prihaja z nekaterimi odlične premade modele to vam bo pomagalo skočiti do začetka prvega spletnega mesta, pravzaprav ga je enostavno upravljati in upravljati.

Prepričani smo, da ste že naleteli na nekaj reklam in pasic Wix v spletu, ki si jih je enostavno zapomniti po simpatičnem logotipu, ki je videti kot majhna rumena in bela zvezda (pravzaprav gre za kombinacijo črk, ampak koga skrbi; za nas – to je zvezda).

Zaradi vseh razlogov, ki smo jih pravkar omenili, ni redkost, da se blogerji, ki se prvič prijavijo, odločijo začeti z Wixom namesto z WordPressom. Vse tehnične težave preprosto prenesete na strokovnjake v Wixu, medtem ko se lahko osredotočite na to, kar pišete, in seveda fotografije vaše mačke, ki je jedla cheeseburger. Toda po nekaj mesecih ali morda celo letih ste morda spoznali, da je bloganje veliko bolj zabavno, kot ste mislili, da bo. Prav tako bi lahko ugotovili, da je lahko bloganje vir zaslužka, kar vam lahko celo da pogum, da odložite svoje 9 do 5 delo v pisarni, ki jo tako zelo sovražite. Če kaj od tega prepoznate, verjetno že razmišljate o selitvi svojega spletnega dnevnika Wix na WordPress.

Kako se pripraviti na selitev

Za razliko od Wixa, kjer je za gostovanje, domene in vse tehnične lastnosti, za katere verjetno ne skrbi, poskrbel nekdo drug, je WordPress drugačna zgodba. Za začetek, da boste lahko imeli spletno mesto WordPress, boste morali najti gostiteljsko podjetje, ki bo od zdaj naprej skrbelo za te tehnične lastnosti.

Ko gre za gostovanje WordPress spletnih mest, je Bluehost eden vodilnih v panogi, ki vam bo pomagal dobiti profesionalno spletno mesto po dostopnih cenah. Preprosto sledite povezavi in ​​si zagotovite popust, da lahko začnete svoj novi blog na pravi način le 2,75 dolarja na mesec.

bluehost domača stran

Ko se odločite za paket in domeno, ki jo boste uporabili za blog, boste morali namestiti WordPress. Če se kot ponudnik gostovanja odločite, da boste skupaj z Bluehostom, se lahko sprostite in preskočite ta del, ker bo storitev gostovanja samodejno namestila WordPress za vas. V tem primeru morate pripraviti uporabniško ime in geslo, tako da se lahko pomaknete na nadzorno ploščo in se prijavite v nov delovni prostor..

Premaknite svoj blog iz Wixa v WordPress

Če ste kdaj naleteli na članek, ki prikazuje postopek selitve z ene platforme na drugo, ste verjetno že začeli skrbeti. Toda začnite še ne izvleči las. Čeprav drugi prenosi niso tako tehnični, vas prisilijo, da v nekaj dodatnega časa sledite vsakemu koraku, da bo prenos pravilen. Za razliko od prenosa Tumblrja v WordPress ali Blogger na samostojen WordPress je migracija Wix-a na WordPress veliko lažje storiti.

Žal to pomeni tudi, da imate na izbiro manj možnosti. Toda začnimo z zanimivim delom.

Izberite temo

Ker uporabljate Wix, se morate že zavedati, kako delujejo predloge ali teme – omogočajo vam, da hitro spremenite celoten videz svojega spletnega dnevnika v nekaj, kar vam bo všeč. Teme WordPressa delujejo na zelo podoben način. Na voljo je več deset tisoč brezplačnih in vrhunskih WordPress tem, ki jih lahko izbirate, in zanje praktično ni omejitev.

WordPress-ponudnik tem za ponudnike

Čeprav je izbrati a brezplačna WordPress tema, prosimo, ne pozabite, da te vrste tem običajno zahtevajo več tehničnega znanja. Če ne poznate poti do WordPress-a, PHP-a, HTML-ja in CSS-ja, ki jih potrebujete za prilagoditev brezplačne teme, predlagamo, da se prijavite za vrhunsko. Priljubljene teme vrhunskih izdelkov ponavadi prihajajo z ustvarjalci povleci in spusti, ki vam omogočajo, da se dobesedno igrate z možnostmi in barvami, dokler ne dobite popolnega videza svojega spletnega dnevnika. Namesto da bi na zaslonu računalnika kričali, da pri prikazu spletnega mesta na mobilnem zaslonu ne prikazuje prave barve ali ne spreminja velikosti slike glave, potegnite tistih nekaj dodatnih dolarjev iz denarnice in uživajte v prilagajanju spletnega dnevnika.

Nastavite trajne povezave

Ja, vemo. Tako kot vi, bi raje porabili čas za prilagajanje teme, kot da bi posegali v nastavitve, ki jih redni obiskovalci sploh ne bodo opazili. Toda stalne povezave so pomemben del vašega novega WordPress bloga in ključno je, da jih nastavite takoj.

Ne skrbi; Čeprav se lahko izraz trajna povezava sliši strašljivo, jih je v resnici enostavno postaviti. Povezane povezave so deli URL-jev, tj. Naslov vsake objave, strani, slike itd. Na vašem spletnem dnevniku. To je čas, da se odločite, ali želite, da so enostavni, si vtipkajte zmenek ali naredite karkoli drugega, kar vam je všeč.

Izbira permalinks

Na primer, namesto www.yournewblog.com/2019/08/my-first-post lahko spremenite svoje trajne povezave na www.yournewblog.com/my-first-post. Čeprav se lahko zdi, da ima datum v stalni povezavi, priporočamo drugo možnost. Krajši URL-ji so bolj čisti, lažje jih je brati in si zapomniti, iskalniki pa jih imajo radi boljše.

Če želite narediti te spremembe, preprosto pojdite na Nastavitve -> Permalinks in izberite možnost »Post Name«. Shranite spremembe in znova naložite svojo stran, da bo vse delovalo.

Izvozi vsebino iz Wixa

Za razliko od WordPress-a je Wix zaprta platforma, kar pomeni, da ne bi smeli pokukati za zavesami, da bi videli kodo. Morda se sliši nepomembno, vendar to pomeni tudi, da ljudje ne morejo ustvariti orodij, ki bi vam pomagala pri določenih stvareh. Očitno ljudje na Wixu nočejo, da se odmaknete od njihove platforme, zato ni orodij, ki bi hitro in enostavno izvažale vse, kar je iz Wixa v WordPress.

Ampak ne skrbite; lahko še vedno vzamete svoje stvari z različnimi metodami.

Če želite izvoziti vsebino iz Wix-a, boste morali dostopati do vira RSS. Pravzaprav vam ni treba vedeti ničesar o RSS feedu, če pa želite izvedeti več, se naučite, kaj v resnici predstavlja RSS. Pri tem je še ena slaba stran. Pred kratkim se je Wix odločil odstraniti vire RSS iz svojih blogov, tako da, če imate novega, verjetno ne boste mogli dostopati do vira.

Shranite vir RSS

Za dostop do Wix RSS vira preprosto pojdite na vašuporabniško ime.wixsite.com/blogname/feed.xml ali svojusername.wixsite.com/blogname/blog-feed.xml. Uporabniško ime je vaše uporabniško ime za Wix, ime spletnega dnevnika pa ime vašega spletnega dnevnika, ki ga vodite v Wixu. Če ste v spletnem dnevniku Wix uporabljali ime domene po meri, preprosto dodajte feed.xml ali /blog-feed.xml na koncu vaše domene po meri za dostop do vira RSS.

Izvoz bi moral biti zelo hiter, na koncu pa bi morali imeti datoteko, shranjeno nekje v računalniku (namizje je prav v redu). To je vse, kar je potrebno za izvoz vsebine iz Wixa. Pozneje vam bomo pokazali, kako ravnati s slikami.

Uvozi Wix vsebino v WordPress

Naslednji korak zahteva, da vsebino uvozite na novo spletno mesto WordPress. Na srečo je WordPress odprtokodna platforma, zato obstajajo na stotine vtičnikov in orodij, ki vam bodo pomagali pri doseganju različnih ciljev. Eno izmed teh orodij se imenuje RSS uvoznik in njegov celoten namen je uvoz informacij iz datoteke vira RSS, kot je tista, ki ste jo shranili v prejšnjem koraku med izvozom vsebine iz Wixa.

 1. Prijavite se na novo spletno mesto WordPress
 2. Pomaknite se na Orodja -> Uvozi
 3. Izberite RSS in pod njim kliknite ikono »Namesti«
 4. Namestitev orodja uvoznika

 5. Počakajte nekaj sekund, da WordPress naloži novo stran in kliknite Zaženi uvoznik
 6. Zaženite orodje za uvoznike

 7. Kliknite Izberi datoteko in izberite datoteko RSS, ki ste jo izvozili iz Wixa
 8. Izberite uvoz datoteke

 9. Kliknite gumb Naloži datoteko in uvoz

Naložite datoteko in uvozite

To lahko traja nekaj časa, odvisno od velikosti vašega spletnega dnevnika, zato ne bo panike, če se nekaj minut ne zgodi nič.

Ko je vse končano, morate videti sporočilo, ki potrjuje uvoz. Če ga želite preveriti, preprosto pojdite na Objave -> Vse objave kjer bi si lahko ogledali ves članek Wix, naveden v WordPressu. To je neverjetno; pravkar ste uspešno uvozili vsebino iz Wixa v WordPress, vendar obstaja le ena majhna težava. Če odprete katero od objav, boste opazili, da ni nobene slike. Na žalost RSS vir ne omogoča samodejnega uvoza slik, zato boste morali to nalogo opraviti ročno.

Kako uvoziti slike iz Wixa v WordPress?

Če v svojih objavah niste imeli veliko slik, lahko preprosto nadaljujete, odprete svoje objave v Wixu in shranite slike ena za drugo. Potem bo dovolj, da slike naložite v svojo medijsko knjižnico WordPress. Če ime slike ohranite nedotaknjeno, bi to moralo narediti trik in vse vaše slike bi se morale pojavljati v objavah na povsem istih mestih, ki ste jih imeli na Wixu.

Uvozi slike iz Wixa

Toda verjetno je, da imate več kot le nekaj slik. Torej, ročno iti drug za drugim bi bilo lahko skoraj nemogoče. Za to imamo zdravilo – ne pozabite, WordPress je odprtokoden in na voljo je več deset tisoč brezplačnih in vrhunskih orodij. Na srečo je orodje, ki vam bo pomagalo pri obdelavi slik, popolnoma brezplačno in ga lahko začnete uporabljati v naslednji minuti.

 1. Pojdi do Vtičniki -> Dodaj novo
 2. Poiščite “Uvozi zunanje slike” avtorja Marty Thornley
 3. Namestite in aktivirajte vtičnik

Ponavadi ne priporočamo namestitve vtičnikov, starejših od leta ali dveh, vendar ta še vedno deluje brez težav, zato ne bi smeli skrbeti.

Po privzetku vtičnik Uvozi zunanje slike samodejno poišče HTML kodo objave, ko kliknete gumb za shranjevanje. Ker ste vsebino že uvozili iz vira RSS, vaša vsebina vsebuje kodo za sliko, ne pa tudi same slike. Na srečo – to pomeni, da bo vtičnik, ko pritisnete gumb za shranjevanje, našel objavo na Wixu, prepoznal vse slike in jih samodejno prenesel v svojo knjižnico! Torej ni pomembno, če imate tisoč ali tisoč slik, vtičnik bi jih moral prenesti vse.

Vso srečo z vašim novim blogom WordPress!

To je to. Kot smo vam povedali v prvih nekaj vrsticah, selitev iz Wixa na WordPress ne traja veliko časa in spretnosti. Če ste upoštevali vse korake, bi morali končati z novim WordPress blogom, ki že vsebuje vse vaše stare objave v Wixu.

Čeprav je konec vašega spletnega dnevnika o Wixu, ne bodite žalostni zaradi tega. Upoštevajte to migracijo kot korak naprej. WordPress je veliko močnejši od Wixa in vam bo omogočil nadaljnji razvoj. Omogoča vam popoln nadzor nad vašim blogom in če želite, lahko z njim zaslužite.

Učenje WordPress-a traja nekaj časa in toliko se ga lahko naučite. Zato ne bodite razočarani, če svojega bloga ne morete izboljšati v enem dnevu. Vzemite si čas in razvijte tako svoje znanje kot svoj blog in prepričani smo, da boste veseli, da ste danes svoj blog preselili iz Wixa v WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked