Kako premakniti svoj blog iz LiveJournal v WordPress

Kako premakniti svoj blog iz LiveJournal v WordPress


LiveJournal je preprosta storitev družabnih omrežij, ki stopi v vode za upravljanje vsebin. To platformo je ustvaril njegov ustanovitelj, Brad Fitzpatrick, da je svoje dejavnosti zlahka delil z vsemi prijatelji iz srednje šole. To se je zgodilo leta 1999, zato morate upoštevati dejstvo, da še vedno ni bilo na voljo Facebooka in Instagrama.

Čeprav ima precej zgodovine in več lastnikov po vsem svetu, LiveJournal preprosto ni mogel slediti sodobnim sistemom za upravljanje vsebin, kot je WordPress.

Zakaj bi se preselili iz LiveJournal v WordPress?

Če vas zanima vaš blog in želite nadzor nad njim, potem razmislite o čimprejšnjem prestavljanju spletnega dnevnika iz LiveJurna. Čeprav vam omogoča, da pišete objave na spletnem dnevniku in jih prikazujete svetu, ponuja LiveJournal minimalne funkcije in možnosti. Ne morete veliko storiti za izboljšanje svojega spletnega dnevnika in če ste na brezplačnem načrtu, so omejitve še toliko pomembnejše.

Po drugi strani pa lahko z samoodgotenim WordPressom naredite praktično vse, kar želite. Omejitve oblikovanja skorajda ne obstajajo (če imate pravo temo in poznate WordPress ter HTML in CSS, lahko storite karkoli želite). Obstaja več kot 50.000 vtičnikov, ki lahko razširijo funkcionalnost vašega spletnega mesta in še več uporabnikov, ki vsak dan prispevajo k WordPressu.

Torej, ne da bi o tem veliko razmišljali, zdaj svoj blog prestavite iz LiveJournal v WordPress.

Začnimo s prenosom

Če ste že prebrali o prenosu Bloggerja v WordPress ali katerega koli drugega podobnega vodnika, ne bom presodil, če se bojite, da boste vse naredili sami. Običajno so številni koraki vključeni v selitev bloga. Konec koncev ima LiveJournal nekaj dobrega – veliko lažje ga je preseliti na WordPress kot katero koli drugo platformo.

Žal je to zato, ker ima LiveJournal nekaj dodatnih omejitev. Tega ni mogoče preusmeriti, kar pomeni, da tudi po selitvi v bistvu začnete nov blog (ko gre za SEO perspektivo).

Prav tako LiveJournal ne omogoča hitrega uvoza slik, pokazal pa vam bom trik, ki bi moral delovati brez težav.

1. Izberite najboljše WordPress gostovanje

Če še vedno niste prepričani o razlikah med samo gostovanjem in WordPress.com, preberite, kaj je v teh dveh platformah tako izrazito. Ker šele ko boste spoznali te razlike, boste spoznali, da samostojna različica zahteva gostitelja, ki bo poskrbel za vaše novo spletno mesto.

Izbira pravega gostovalnega podjetja, ki bo vaš blog razdelila svetu, je skoraj delo s polnim delovnim časom. Med stotinami gostujočih podjetij tam je precej zahtevno odločiti se za samo eno, ki bo dobro opravilo delo. Namesto da zapravljate čas in primerjate enega z drugim, naj vam predlagam Bluehost.

To je eno izmed najbolj priljubljenih gostujočih podjetij za WordPress in v njem živi več kot dva milijona spletnih mest po vsem svetu. Ko se prijavite, boste dobili najboljšo storitev gostovanja, pa tudi brezplačno domeno, ki bo postala nov naslov vašega bloga.

Začetek z Bluehostom je povsem preprost:

Prvi korak – Dogodite se


bluehost domača stran

Za lažji začetek tega prizadevanja vam dovolim, da preprosto kliknete to povezavo, ki je priložena popustu. Namesto 7,99 USD na mesec, kar je običajna cena, lahko spletno mesto gostite za samo 2,75 USD!

Drugi korak – Izberite načrt cen


načrti bluehost

Ne da bi vas motil s tehničnimi podrobnostmi, naj vam povem, da bo, ko svoj blog prenašate iz LiveJournal-a, več kot dovolj, da začnete z osnovnim načrtom.

Ta načrt bo najbolj dostopen in dobili boste vse, kar potrebujete za napajanje svojega novega bloga. Če se zavedate, da boste morali svoj blog v prihodnosti izboljšati, ste samo en klik ali eno e-poštno sporočilo, ki vas podpira, da ne razširite načrta, zato ne skrbite.

Tretji korak – Ime domene


izberite ime domene

Kot sem že omenil, načrti Bluehost prihajajo z brezplačno domeno. To je naslov vašega spletnega dnevnika, ki ga ne bi smeli pogosto spreminjati (pravzaprav ga ne priporočam, da ga sploh spremenite, ko ga nastavite). Ker je že zajetih toliko domenskih imen, je postalo težko delo z ljubkim imenom, ki je hkrati na voljo in si ga je enostavno zapomniti. Zato si vzemite čas in po potrebi poiščite nekaj pomoči pri izbiri imena domene.

2. Namestite WordPress

Preden lahko začnete delati na WordPressu, kamor boste lahko uvozili svoj dnevnik LiveJournal, morate pripraviti okolje.

Na srečo je namestitev WordPress-a na Bluehost nekaj klikov:

 1. Prijavite se v cPanel na svojem računu Bluehost
 2. Pomaknite se na razdelek Spletno mesto
 3. Izberite »Namestite WordPress«
 4. Kliknite gumb Namestitev
 5. Izberite ime domene, v katero ga boste namestili
 6. Kliknite »napredne možnosti«, če želite spremeniti e-poštni naslov, uporabniško ime in geslo za novo namestitev WordPress-a
 7. Preberite licenčne in storitvene sporazume in potrdite polja, če se strinjate z vsem (za nadaljevanje se morate strinjati)
 8. Kliknite gumb Namestite zdaj

To je to. Po hitri osemstopenjski namestitvi ste pripravljeni, da svoj spletni dnevnik LiveJournal premaknete v WordPress!

3. Blog Uvozi dnevnik LiveJournal v WordPress

Uvoz zdaj starega spletnega dnevnika LiveJournal v WordPress je v veliki meri nekaj, kar naredite v nekaj klikih. Pripraviti boste morali poverilnice za LiveJournal in pripravljeni boste:

 1. Odprite novo nameščeno spletno mesto WordPress, tako da odprete spletno mesto tvojeite.com/wp-admin
 2. Prijavite se na svoje spletno mesto WordPress
 3. Pojdite na Orodja -> Uvoz, ki se nahaja v levem meniju
 4. Poiščite “LiveJournal”, ki bi moral biti četrta možnost od zgoraj
 5. Kliknite gumb »Namestite zdaj« in počakajte nekaj trenutkov
 6. Kliknite povezavo »Zaženi uvoznik«, ki bo nadomestila prejšnji gumb »Namesti zdaj«

Uvoznik živih revij

Tehnično ste pravkar uspešno namestili svoj prvi WordPress vtičnik. Po zagonu uvoznika bi morali videti preprost zaslon, ki zahteva nekaj dodatnih informacij.

Če se želite povezati z LiveJournal, vnesite svoje uporabniško ime in geslo, ki ste ga uporabljali na platformi.

Ena izmed dobrih stvari LiveJourna je, da omogoča zasebne objave. Ker so ti zaščiteni z geslom, boste morali vnesti tudi geslo zanje, če želite, da tako ostanejo. Če v tem trenutku ne vnesete gesla, upoštevajte, da bodo vsi vnosi iz vašega spletnega dnevnika LiveJournal uvoženi kot javne objave in tako na voljo vsem, da jih preberejo.

Uvoznik živih revij

Preden kliknete na gumb “Poveži se z LiveJournal in uvoz”, se prepričajte, da imate na voljo dovolj časa za dokončanje opravila. To dejanje lahko traja celo več ur, odvisno od velikosti vašega spletnega dnevnika v živo. Ker pa z vaše strani ni potrebnih nobenih ukrepov, se prepričajte, da lahko pustite računalnik vklopljen nekaj časa.

Če imate veliko objav in komentarjev, lahko orodje ob poti zlahka vrže nekaj sporočil o napaki. Zato preverite računalnik, da lahko osvežite postopek uvoza. Brez skrbi – tudi če boste morali stran osvežiti, ker je prišlo do napake, bo uvoznik prepoznal vse prej uvožene vnose in postopek uvoza nadaljeval namesto, da bi začel znova.

Čez nekaj časa se prikaže sporočilo »Dokončano«. V istem trenutku si lahko daste visoko peto, ker to pomeni, da ste uspešno prenesli svoj blog!

4. Kako ravnati s slikami?

Žal slik zaradi enostavnosti orodja za uvoznik LiveJournal ni mogoče samodejno uvoziti. Če nimate veliko objav in slik, ki bi jih lahko prenesli, bi bila najbolj udobna možnost ročno odpiranje vsake objave iz LiveJourna, prenos slik in nato nalaganje v ustrezne WordPress objave.

Ker pa ste že prešli v postopek selitve bloga, je to verjetno zato, ker jih imate na desetine, če ne celo na stotine. In vsaki objavi sta ponavadi dodeljena vsaj dve-tri slike. Torej, da uvozim vse, naj vam pokažem boljšo rešitev:

 1. Pojdite na Vtičnike -> Dodaj novo
 2. Poiščite vtičnik za samodejno nalaganje slik
 3. Namestite in aktivirajte

Na srečo ta vtičnik deluje na avtopilotu. Namesto da iščete slike ali se zmešate s kakšnimi naprednimi nastavitvami, morate preprosto odpreti objave in jih shraniti. Če želite preizkusiti, poskusite to:

 1. Odprite Objave -> Vse objave v meniju WordPress
 2. Odprite najnovejšo objavo
 3. Kliknite gumb »Posodobi zdaj«

Takoj, ko to storite, bo vtičnik samodejno poiskal slike, ki se nahajajo v objavi. Če najdete kakšne posnetke, bo vtičnik sliko prenesel iz vira in jo takoj naložil v vašo predstavnostno knjižnico v WordPressu. Vtičnik bo poskrbel tudi za kodo in poskrbel, da se bodo slike v tej objavi naložile z vašega novega mesta WordPress in ne iz starega vira.

Zdaj, ko ste bili priča vtičniku samodejnega nalaganja slik, lahko postopek ponovite za vsako objavo. Ali pa lahko to storite hitreje:

 1. Odprite objave -> Vse objave
 2. Izberite vse objave (kliknite potrditveno polje na vrhu)
 3. Izberite možnost Uredi
 4. Kliknite Uporabi.
 5. Ko se prikaže nov zaslon, kliknite gumb »Posodobi«

To dejanje bo posodobilo vse izbrane objave in omogočilo vtičnik za samodejno nalaganje slik, da opravi svoje delo v vseh teh objavah!

Kaj pa preusmeritev mojega bloga LiveJournal na novega?

Med selitvijo starih blogov na nove ljudje ponavadi radi preusmerijo promet, da ne izgubijo prometa. To je dobra praksa, in toplo predlagam, da se preselite na WordPress.

Žal LiveJournal tega ne dopušča. Namesto da se preusmerite, je edino, kar lahko storite, da odstranite svoj račun LiveJournal in upate, da se bo Google in drugi iskalniki čim prej lotil novih povezav..

Izboljšajte svoj novi WordPress blog

Čeprav upravljanje manjkajočih slik zaključi postopek selitve, je vaš WordPress blog na začetku. Da, vsebina je pripravljena in upamo, da ste uspeli uvoziti vse slike.

Toda vaš blog je še vedno surov diamant. WordPress vam daje ogromno moči, vendar boste verjetno potrebovali nekaj časa, da to ugotovite. Začeti bi morali spoznavati WordPress, poiskati temo in namestiti prve vtičnike, ki vam bodo pomagali.

Po tem ne pozabite izvedeti, kako zaslužiti svoj blog. Če imate kakršna koli vprašanja, ne odlašajte in pustite komentar ali me kontaktirajte po e-pošti.

Pogosta vprašanja

Ali naj izbrišem svoj spletni dnevnik LiveJournal?

Da, izbrisite svoj dnevnik LiveJournal, potem ko je vse uspešno premaknjeno. Ker pri preusmeritvah ne morete storiti ničesar, vam bo stari blog le stal na poti in zmedel ljudi. Toda obvezno ga izbrišite šele potem, ko preverite, ali je vse uspešno premaknjeno v vaš novi WordPress blog.

Pomoč! Uvoznik je prenehal z delom!

Ne skrbi; če imate veliko člankov in komentarjev, ki jih je treba uvoziti, je značilno, da uvozno orodje med postopkom preneha delovati, tudi za nekajkrat. Vse, kar morate storiti, je osvežiti stran, postopek uvoza pa se bo nadaljeval, saj se ni zgodilo nič.

Pozabil sem vnesti geslo za zasebne objave in zdaj so javne. Lahko to popravim?

WordPress vam omogoča, da zaščitite z geslom katero koli objavo, tako da lahko to enostavno popravite. Odprite vsako objavo, ki jo želite zaščititi z geslom, in jo uredite. Na desni strani zaslona poiščite nastavitve vidnosti in spremenite stanje objave v Zaščiteno z geslom.

Zaključek

Prenos vsebine iz LiveJournal v WordPress je začetnikom prijazen postopek, ki ne traja dolgo. In čeprav se težave pojavijo na poti, verjamem, da so vse težave med migracijo vredne, saj je rezultat zelo koristen – vzpostaviti nov blog, ki ga poganja eno najmočnejših vsebinskih sistemov na svetu, ki v osnovi ne pozna meja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map