Kako posodobiti WordPress, teme in vtičnike znotraj nadzorne plošče

update-wordpress.png


Ko se vsakih nekaj tednov prijavite v svoj WordPress blog in odidete na nadzorno ploščo, boste opazili, da so za vaše spletno mesto na voljo posodobitve. Čeprav je preprosto samo klikniti gumb, da nadgradite svoje jedro, teme in vtičnike WordPress na novejšo različico, morate narediti dodaten korak in svoje spletno mesto pripraviti na postopek posodobitve. Ali z drugimi besedami, sledite načelu “bolje kot žal”.

Čeprav bo vaše spletno mesto delovalo precej normalno, tudi če ne pritisnete gumba za posodobitev takoj, ko ga vidite, je treba vedeti o prednostih takojšnje nadgradnje.. Razvijalci WordPress-a, njegove teme in vtičniki nenehno delujejo na izboljševanju svojih izdelkov. Z novimi posodobitvami uvajajo nove funkcije, ki bodo izboljšale vaše spletno mesto. In kar je še pomembneje, razvijalci odpravijo napake in varnostne luknje, ki jih lahko hekerji uporabljajo brez dovoljenja za dostop do vašega spletnega mesta.

Ker je WordPress odprtokodna platforma, si lahko vsakdo omisli kodo, jo preuči in poišče nov način za vdor nezaščitenih spletnih mest. Z posodobitvijo na najnovejšo različico zaščitite svoje spletno mesto pred zlonamerno programsko opremo in nevarnimi ljudmi. Poleg šibkih gesel je neobstoj novejše različice programske opreme eden najpogostejših razlogov za izgubo spletnega mesta na hekerju.

Kako posodobiti jedro, teme in vtičnike WordPressa

Upamo, da boste zdaj spoznali prednosti hitrih in rednih posodobitev. Preden pa hitite, da kliknete gumb za nadgradnjo, razmislimo o nekaj stvareh in se naučimo, kako pravilno posodobiti WordPress.

Pripravite se na posodobitev

WordPress bo od trenutka, ko kliknete gumb za posodobitev, začel sodelovati z vašimi datotekami. Prenesla bo nove datoteke in prepisala stare. Ker gre za občutljiv postopek, ki ga lahko prekine samo eno napačno tipkanje v kodi, obstaja majhna, vendar realna možnost, da bo šlo kaj narobe. Preden izgubite dostop do svojega spletnega mesta in ga naredite neuporabnega za javnost, sklenite zavarovanje v obliki varnostne kopije. V primeru, da gre kaj narobe, se lahko preprosto vrnete na staro različico WordPress-a ali kateri koli posebni vtičnik in temo, ki ste jo nameravali posodobiti.

Ker predpomnilniki (na primer W3 Total Cache ali WP Super Cache) lahko motijo ​​postopek nadgradnje, je najbolje, da jih deaktivirate med postopkom posodabljanja WordPressa. Ko se posodobitev konča po nekaj minutah, se boste brez težav vrnili in aktivirali vtičnik.

Pred posodobitvijo, vedno ustvarite varnostno kopijo vašega spletnega mesta in izklopite predpomnilnike ste morda namestili.

Ročno posodobite WordPress na novo različico

Če želite izvedeti več o razpoložljivih posodobitvah, pojdite na Nadzorna plošča -> Posodobitve. Lahko pa kliknete tudi na Posodobitve ikono v skrbniški vrstici WordPress. Odprlo vas bo stran za posodobitve programa WordPress, ki vsebuje vse ustrezne informacije in gumbe za dejanje, ki jih potrebujete.

Čeprav WordPress samodejno preveri nove posodobitve in vas o njih obvesti po e-pošti, lahko s te strani kliknete gumb, da ročno preverite nove posodobitve.

Stran lahko razdelite na tri dele:

 1. Posodobitve jedra programa WordPress
 2. Posodobitve vtičnikov
 3. Teme posodobitve

1. Posodobite WordPress

Posodobite jedro programa WordPress

Prvi razdelek vam omogoča posodobitev jedra programa WordPress. Če že imate zadnjo različico WordPress-a, boste videli sporočilo, ki to potrjuje. Videli boste tudi gumb, ki vam pomaga znova namestiti trenutno različico. Čeprav tega za zdaj ne morete zanemariti, si zapomnite možnost, samo v primeru, da bo v prihodnosti kaj narobe.

Če želite posodobiti WordPress na najnovejšo različico, samo kliknite na Posodobi zdaj gumb in počakajte nekaj minut.

Glede na hitrost vašega spletnega mesta in velikost prenesenih datotek lahko traja nekaj minut, da se vse konča.

2. Posodobite vtičnike za WordPress

Posodobite vtičnike WordPress

Drugi razdelek vsebuje vse razpoložljive posodobitve vtičnikov. Glede na število vtičnikov, ki ste jih namestili, je seznam očitno lahko krajši ali daljši. Vsi vtičniki, ki imajo na voljo nove različice, bodo na seznamu in izbrali jih boste. Torej, preprosto izberite vtičnike, ki jih želite posodobiti, in pritisnite na Posodobite vtičnike gumb pod seznamom.

3. Posodobite teme WordPress

Posodobite teme WordPress

Tretji in zadnji odsek na tej strani vam omogoča posodobitev tem. Podobno kot prej omenjene posodobitve vtičnikov lahko pričakujete seznam vseh dostopnih tem (tistih, ki ste jih namestili na svojem spletnem mestu), ki imajo novo različico, ki je na voljo za prenos. Izberite tiste, ki jih želite osvežiti z novimi datotekami in kliknite na Posodobite teme gumb.

Po kliku katerega koli od gumba za posodobitev bodite potrpežljivi in ​​dovolite do nekaj minut, da se vse zaključi.

Kakšen je najboljši čas za posodobitev spletnega mesta?

Čeprav lahko jedro, teme in vtičnike programa WordPress posodobite kadarkoli želite, svetujemo, da to storite, ko imate na svojem spletnem mestu najmanj število obiskovalcev. Odvisno od vaše občinstva, to je lahko med vikendi ali ob določenem času dneva. Vedno razmislite o posodobitvah v nočnih urah – so manj zaposleni.

Kaj se zgodi z vašim spletnim mestom med posodabljanjem?

Omenili smo že možnost, da bi prišlo do napake med posodobitvijo. Odvisno od velikosti posodobitve in hitrosti vašega ponudnika gostovanja (strežnika) lahko traja do nekaj minut, dokler se vse ne popravi. Zaradi tega WordPress samodejno prikaže stran za vzdrževanje vsem uporabnikom, ki med posodobitvijo odprejo vaše spletno mesto.

Sporočilo o načinu vzdrževanja

Med posodabljanjem WordPress prikaže to sporočilo: “Na kratko ni na voljo za načrtovano vzdrževanje. Preverite čez minuto. “

Samodejne posodobitve programa WordPress

Oktobra 2013 je WordPress predstavil samodejne posodobitve. Od takrat bo sistem samodejno posodabljal vse manjše izdaje (na primer od WordPress v4.7.4 do v4.7.5) in varnostne posodobitve. Še vedno boste morali ročno posodobiti vse večje izdaje (na primer od WordPress v4.8 do v4.9).

Možno je nadzorovati delovanje samodejnih posodobitev programa WordPress, vendar boste morali namestiti dodatne vtičnike ali spremeniti kodo. To bomo objavili v eni od naših prihodnjih objav.

Kdaj NE pustite WordPressu, da posodablja vaše spletno mesto

Čeprav je v večini primerov posodabljanje WordPressa nujno, včasih obstajajo časi, ko ne bi smeli biti hitri. Kot morda že veste, WordPress omogoča prilagajanje vsakega dela samega sistema za upravljanje vsebin ter njegovih tem in vtičnikov.

Če imate na svojem blogu spremenjeno (prilagojeno) različico česar koli, morate biti previdni pri posodobitvah. Ker WordPress med postopkom prepiše vsako datoteko, bodo vse spremembe, ki ste jih naredili za WordPress, teme ali kateri koli od vtičnikov, izgubljene!

Kljub temu to še ne pomeni, da ne smete posodabljati WordPress-a. Namesto tega boste morali pripraviti vse spremembe, da jih boste lahko zamenjali po posodobitvi. Obstajajo celo bolj klasične rešitve, ki vam omogočajo posodabljanje tem in vtičnikov brez skrbi za prilagojene dele (z uporabo nadrejenih tem in datotek po vtičnikih po meri), vendar je to napredna možnost, ki jo bomo pustili za enega od svojih prihodnjih člankov.

Po posodobitvi preverite spletno mesto

Po vsaki posodobitvi toplo priporočamo, da preverite svoje spletno mesto. Čeprav se morda zdi, da je šlo vse gladko, vas bodo morda presenetili nekateri zlomljeni oblikovni elementi ali nove funkcije, ki jih niste pričakovali. Včasih se zgodi, da vaša tema ali eden od vaših vtičnikov ni združljiv z novo različico WordPress-a. Torej, ne bodite leni in odprite nekaj strani na svojem spletnem mestu, da preverite, ali vse deluje v redu.

Zaključek

Nujno morate ves čas posodabljati WordPress. Z najnovejšo različico osnovnih datotek, tem in vtičnikov poskrbite, da bo vaše spletno mesto varno in vedno korak pred grdimi hekerji. Dobite tudi nove funkcije in izboljšano funkcionalnost. Ne pozabite varnostno kopirati spletnega mesta, preden opravite večje posodobitve (dejansko ga morate redno varnostno kopirajte, ne glede na posodobitve, vendar bomo na to prišli v drugem članku) in bodite previdni, če imate spletno mesto po meri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map