Kako koristiti widgete na WordPress nadzornoj ploči

wordpress-widgets.png


WordPress widgeti su male neovisne komponente koje omogućuju korisnicima da primijene određenu funkciju na vašem novom WordPress blogu. Samo omogućavanjem widgeta, korisnici mogu proširiti svoje blogove i pokazati dodatne informacije o unaprijed definiranim područjima.

Korištenjem widgeta, svatko može imati kontrolu nad funkcijama tema bez ikakvog tehničkog znanja. Da nema widgeta, morali biste ručno pripremiti kôd za prikazivanje jednostavnih stvari na bočnim trakama web mjesta. Umjesto toga, sve što trebate učiniti je povući i ispustiti male blokove tamo gdje ih želite koristiti.

Dostupne lokacije

Iako postoji petnaest WordPress widgeta koji su unaprijed instalirani, to ne znači da ih možete odmah koristiti. Prvo, tema bi trebala imati određena područja za widgete, također poznata kao widgetized area.

Widgetized su u programu WordPress

Obično WordPress teme dopuštaju widgete na bočnim trakama. Za vašu web stranicu može postojati samo jedna ili nekoliko mogućih bočnih traka. No, kako teme stalno postaju sve bolje, widgetized područja se neprestano proširuju. Velike su šanse da vam trenutna tema omogućuje dodavanje widgeta na podnožje, zaglavlje ili čak ispod sadržaja u postove i stranice.

Kako znati gdje možete koristiti widgete?

Ne brini; nećete morati mnogo istraživati ​​s obzirom na to da su sva područja spremna za widgete navedena u Izgled -> widgeti. Jednom kada otvorite stranicu, dostupna područja nalaze se na desnoj strani. Ako koristite WordPressovu temu Dvadeset sedamnaest, možete očekivati ​​jednu bočnu traku i dva područja podnožja koji prihvaćaju widgete.

Kako dodati widget

Budući da su WordPress widgeti dizajnirani za početnike, relativno ih je jednostavno dodati na svoju web lokaciju.

 1. Ići Izgled -> widgeti
 2. Odaberite widget s popisa “Dostupni widgeti” na lijevoj strani
 3. Dodajte widget:
  1. Povucite widget na widgetized područje s desne strane ili
  2. Kliknite na widget i odaberite gdje ga dodati
 4. Ispunite pojedinosti i provjerite mogućnosti

Kako dodati WordPress widget

Ovisno o widgetu, možete očekivati ​​različite funkcije i opcije. Od trenutka kada ga bacite na njegovo novo mjesto, WordPress će otvoriti mogućnosti koje su dostupne za taj widget.

Na primjer, ako odaberete widget Text, odmah ćete dobiti mogućnost pisanja u naslovu i sadržaju. Imajte na umu da svaki widget ima gumb za spremanje, stoga ne zaboravite sačuvati promjene prije nego što se udaljite.

Bilo koji widget može se koristiti više puta.

Što ako ne možete koristiti tehniku ​​povlačenja i ispuštanja?

U rijetkim prilikama možda nećete moći koristiti funkciju povuci i spusti za dodavanje novih widgeta. U tom slučaju možete omogućiti jednostavniju opciju:

 1. Pogledajte vrh stranice widgeta i kliknite karticu “Opcije zaslona”
 2. Kliknite “Omogući način pristupačnosti”

To će prikazati widgete u nešto drugačijem okruženju gdje će svaka komponenta dobiti gumb “Dodaj” pored njega. Zatim, za dodavanje widgeta kliknite gumb, odaberite njegove mogućnosti i odaberite widgetized područje tamo gdje ga želite dodati.

Da biste isključili način pristupačnosti, vratite se na “Opcije zaslona” i odaberite “Onemogući način pristupa”

Neaktivni widgeti

Ako izbrišete widget iz bilo kojeg widgetized područja, sve postavke koje ste primijenili na njega bit će izgubljene. Kako ne biste izgubili konfiguraciju, widget možete sakriti od javnosti tako da ga povlačite na popis “Neaktivni widgeti” koji se nalazi na lijevoj strani stranice. Ako to učinite, nijedna postavka neće biti izgubljena. Umjesto toga, upravo će taj widget sjesti na popisu i čekati da ga ponovo aktivirate kada je potrebno.

Na popisu neaktivni WordPress widget

Kad mijenjate teme s različitim brojem bočnih traka i drugim područjima koja su spremna za widgete, možda ćete izgubiti neke widgete. Ne brini; ako WordPress nije bio u stanju prepoznati nova područja widgeta, premjestit će ih na popis “Neaktivni widgeti”. Da biste ih ponovo aktivirali, samo premjestite widgete na novo dostupno mjesto.

Upravljanje s Live Preview

Ako ste više vizualnog tipa i trebate unaprijed pregledati što radite, na raspolaganju vam je poslastica. Na vrhu stranice kliknite gumb “Upravljanje s Live Preview”. Ovo će otvoriti novi zaslon.

Widgeti s Live Previewom

Dok pregledavate početnu stranicu, Customizer će vam prikazati widgetized područje na lijevoj strani. Odaberite bočnu traku, podnožje ili bilo koje drugo područje koje morate urediti. Odavde možete izmijeniti postojeće widgete ili dodati nove. Ovdje se razlikuje to što odmah možete vidjeti sve promjene napravljene na widgetima. Ako želite promijeniti redoslijed widgeta, samo ih povucite i spustite u položaj koji vam se s lijeve strane zaslona sviđa.

Zadani WordPress widgeti

WordPress dolazi s petnaest widgeta. Da biste ih pronašli, idite na Izgled -> widgeti

Prema zadanim postavkama dolazi petnaest WordPress widgeta koji su unaprijed instalirani:

 • Arhive – mjesečna arhiva postova vaše web lokacije
 • Audio – prikazuje audio uređaj
 • Kalendar – raspored vaših postova
 • Kategorije – popis ili padajući popis svih kategorija
 • Prilagođeni izbornik – stvorite prilagođeni izbornik
 • Slika – prikaz slike
 • Veze za prijavu na meta – prikaz, RSS i WordPress.org
 • Stranice – popis svih stranica
 • Najnoviji komentari – najnoviji komentari
 • Najnoviji postovi – najnoviji postovi
 • RSS – unosi s bilo kojeg RSS ili Atom feeda
 • Pretraživanje – prikazuje jednostavan obrazac za pretraživanje
 • Oblak oznaka – grupa najčešće korištenih oznaka
 • Tekst – dodajte tekst, slike, videozapise ili bilo koji HTML kôd
 • Video – prikazuje videozapis iz medijske biblioteke ili YouTubea, Vimea ili nekog drugog davatelja usluga

Dodatni widgeti

Instaliranjem novih dodataka i tema možete očekivati ​​nove widgete na popisu. Budući da su na raspolaganju deseci tisuća tema i dodataka WordPress, postoje praktički nebrojeni widgeti koje možete pronaći. Na primjer, popis možete ispuniti widgetima koji će prikazivati ​​Google karte, obrasce za pretplatu, galerije itd..

Iskoristite widgete

Kao što ste mogli vidjeti iz ovog posta, korištenje widgeta WordPress relativno je jednostavno. Čak i ako su vrlo početnici, ne dozvolite da vas to zavede. Ove male komponente mogu učiniti vašu web lokaciju interaktivnijom i pomoći privući pažnju posjetitelja na određene stvari. Oni su također vrlo prilagodljivi te u widgetu možete imati praktično sve što želite. Jednom kada naučite kako raditi s njima, vjerojatno nikad nećete moći stvoriti web mjesto bez widgeta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map