Kako koristiti kategorije u WordPressu

wordpress-categories.png


WordPress kategorije način su grupiranja postova na vašem WordPress blogu. Oni su samo jedna od taksonomija koje WordPress koristi za organiziranje sadržaja na web mjestu. Budući da govorimo o taksonomijama, ovo je savršeno vrijeme da se upoznate s pojmom, prije nego što ga se uplašite. U osnovi, to je sve što morate znati – taksonomije su način grupiranja stvari. Možete stvoriti onoliko taksonomija koliko vam je potrebno, ali za to je potreban prilagođeni kôd ili dodaci. Zadane taksonomije, koje se koriste za grupisanje postova, kategorije su i oznake.

Čak i ako toga niste svjesni, već ste naišli na kategorije na drugim web mjestima. Obično su središnji dio navigacijskih izbornika i omogućuju vam da pronađete sadržaj koji vam je zanimljiv. Na primjer, internetske trgovine obično imaju kategorije koje grupiraju proizvode koji se uklapaju u odjeću, obuću, tehnologiju, umjetnost, sport itd.

Prije nego što počnete fizički dodavati i upravljati kategorijama WordPressa (što je lakši dio), uzmite si vremena da organizirate sadržaj u svojoj glavi i na papiru. Ako želite napraviti web mjesto s brojnim zanimljivim temama, ključno je da unaprijed razmislite o strukturi svoje web lokacije. Da biste slijedili isti primjer internetske trgovine, trebate li samo kategoriju odjeće ili biste trebali imati zasebne potkategorije za košulje, hlače, haljine i slično? Dio planiranja prepustit ćemo vama i usredotočiti se na rad s kategorijama i oznakama u WordPressu.

Kako dodati kategorije u WordPress

Dodajte novu WordPress kategoriju

Kada ste spremni za rad s kategorijama WordPressa, idite na Objave -> Kategorije. Ako kreirate prvo, morate ispuniti samo četiri polja:

 1. Ime – naziv kako se pojavljuje na vašem blogu
 2. žeton – inačica imena koja je prilagođena URL-ovima. Obično je to malo slovo i sadrži samo slova, brojeve i crtice (ostavite ga praznim i WP će automatski generirati ovo polje od imena koje unesete)
 3. Roditelj – Budući da kategorije mogu imati hijerarhiju, odaberite redoslijed kategorija i potkategorija odabirom matičnih stavki, ako želite
 4. Opis – opisati temu. Ovisno o temi koju koristite, može se prikazati na stranicama s kategorijama; ovo je neobavezno polje

Nakon što ste zadovoljni, kliknite gumb “Dodaj novu kategoriju” pri dnu zaslona. Nakon toga vaša će se nova kategorija WordPressa pojaviti na popisu s desne strane zaslona.

Na ovom će se popisu prikazati sve kategorije koje trenutno imate. Uz podatke koje ste upravo unijeli, vidjet ćete i broj postova koji spadaju u tu kategoriju.

Možete i dodati nove kategorije izravno sa zaslona za uređivanje poruka. U tom slučaju će vam WordPress pokazati jednostavan obrazac koji vam omogućuje da unesete ime i roditelj za svoju novu kategoriju. Iako je ovo brži način dodavanja novih taksonomija tijekom pisanja postova, novom biste kategorijom ipak trebali upravljati da biste uredili njen puž i opis.

Dječje kategorije

Dječje kategorije su kategorije koje “ovise” o drugoj kategoriji poznatoj kao roditelj.

Ako imate širu skupinu koju je potrebno segmentirati na manje odjeljke, trebali biste koristiti podređene kategorije. Oni su podređeni roditeljskim.

Na primjer, ako objavite kategoriju “Odjeća”, možete stvoriti “Košulje” kao dijete, “Hlače” kao drugu, i tako dalje.

Imat će drugačiju strukturu stalne veze jer će sadržavati roditeljski pupak u sebi. U ovom primjeru, roditeljska kategorija imala bi stalnu vezu www.yoursite.com/clothes dok bi dijete jednom bilo pristupačno sa www.yoursite.com/clothes/shirts.

Kako upravljati kategorijama

Upravljajte kategorijama WordPress

Na istu stranicu na kojoj ste stvorili novu kategoriju stavite pokazivač na bilo koji popis stavki. Tri nove veze trebale bi se pojaviti odmah ispod imena odabrane skupine:

 1. Uredi – otvara stranicu na kojoj možete promijeniti ime, puž, roditelj i opis
 2. Brzo uređivanje – bez otvaranja nove stranice izmijenite ime i pužu
 3. Izbrisati – trajno ukloniti kategoriju. Ne možete ukloniti zadani
 4. Pogled – otvara stranicu na kojoj su navedeni svi postovi dodijeljeni toj kategoriji

Brisanjem kategorije ne brišu se njezini postovi. Umjesto toga, članci koji su dodijeljeni samo izbrisanoj kategoriji postavljeni su na zadani.

Skupne opcije mogu vam pomoći pri upravljanju više stavki odjednom. Odaberite one koje želite izbrisati i odaberite “Delete” na izborniku “Bulk Options” (Opcije skupnosti).

Zadana kategorija

Da bi WordPress ispravno radio, mora postojati barem jedna dostupna kategorija. Prema zadanim postavkama to je kategorija “Nekategorizirana” koja se ne može izbrisati, ali možete je jednostavno preimenovati. Ako objavite novi post i zaboravite odabrati kategoriju, WordPress će ga automatski dodijeliti zadanom.

Zadana kategorija može se promijeniti. Kada stvorite barem jednu novu kategoriju, pomaknite se do Postavke -> Pisanje. Najviša opcija omogućuje vam da promijenite zadanu kategoriju posta za svoj blog, a mi snažno preporučujemo da je promijenite ili barem preimenujete u kategoriju “Nekategorizirano”.

Promijenite zadanu WordPress kategoriju

Kako prikazati kategorije na svojoj web stranici WordPress

WordPress obično prikazuje kategorije u navigacijskom izborniku ili widgetu. Ako ih želite, možete ih pokazati u oba. Pogledajte kako raditi s WordPress izbornicima i widgetima kako biste naučili kako njima upravljati.

Kako pretvoriti kategorije u oznake

Postoje dvije zadane vrijednosti WordPress taksonomije koji možete koristiti za organiziranje sadržaja u grupe. S obzirom da postoje male razlike između kategorija i oznaka, dobro je znati da kategorije možete pretvoriti u oznake i obrnuto. Da bi se to dogodilo, morat ćete instalirati dodatak:

 1. Dođite do Alati -> Uvezi
 2. Pronađite “Kategorije i pretvarač oznaka” (trebao bi biti treći s vrha)
 3. Kliknite “Instaliraj odmah”
 4. Pričekajte nekoliko sekundi dok se ne pojavi nova veza
 5. Kliknite “Pokreni uvoznik”
 6. Odaberite kategorije koje želite pretvoriti u oznake
 7. Kliknite gumb “Pretvori kategorije u oznake”

Pretvori WordPress kategorije u oznake

Što smo naučili

Kategorizacija sadržaja važna je za svaku web stranicu. To je presudno ne samo za SEO nego i za iskoristivost čitave web stranice. Unaprijed isplanirajte svoje kategorije tako da ih ne trebate stalno mijenjati. A ako nemate tisuće članaka, predlažemo da imate ograničen broj kategorija, najviše deset. U ovom ste članku imali priliku naučiti dodavati nove kategorije i njima upravljati kroz jednu stranicu. Kad dodate sve željene kategorije, trebali biste ih prikazati u svom navigacijskom izborniku ili widgetu. Budući da postoje razlike između kategorija i oznaka, WordPress vam omogućuje pretvorbu jedne u drugu samo klikom na gumb.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map