Kako izraditi sigurnosnu kopiju web stranice WordPress

wordpress-priručnik backup.png


Izrada sigurnosne kopije jedan je od izraza koji se odnose na računalo koje svi vole koristiti čak i ako ih ne razumiju u potpunosti. Ako izraz još uvijek niste upoznati, postupak kopiranja ili arhiviranja podataka možete brzo vratiti ako se dogodi nešto strašno s izvornim datotekama.

Kada govorimo o WordPressu, sigurnosna kopija predstavlja proces kopiranja WordPress datoteka i baza podataka na sigurno mjesto. Dakle, u slučaju da zabrljate svoju web lokaciju, hakirate se ili ako vam iz bilo kojeg razloga jednostavno treba starija verzija web stranice, možete je bezbolno vratiti..

Obično se vaš pružatelj usluga WordPress hostinga pokriva. Većina hosting kompanija danas obećava redovite sigurnosne kopije vaše web stranice. Neke će tvrtke svakodnevno stvarati sigurnosne kopije vaše web stranice, dok će druge to činiti svaki tjedan ili mjesec. Ipak, to je nešto na što se ne možete u potpunosti osloniti. Da, većina hosting kompanija držati će se svojih obećanja i neprestano će imati dostupne sigurnosne kopije, ali stvarno se želite u potpunosti osloniti na nekoga drugog kada je riječ o vašoj web lokaciji?

Što ako želite potpunu sigurnosnu kopiju u sljedećih deset minuta, a tim za podršku ne odgovara satima? Što ako vaša hosting tvrtka ne može dohvatiti tražene podatke iz bilo kojeg razloga zbog kojeg se pojave?

Zbog toga morate voditi računa o vlastitim sigurnosnim kopijama. Nemojte nas krivo shvatiti; vjerojatno ćete moći vratiti web mjesto od hosting tvrtke, ali ako zarađujete sa svoje web stranice WordPress, ne biste trebali kockati na sigurnosti.

U ovom ćemo članku pokazati kako stvoriti ručnu sigurnosnu kopiju WordPress datoteka i baza podataka. Oba su dijela ključna ako želite stvoriti potpunu sigurnosnu kopiju. Nakon toga pokazat ćemo vam nekoliko najboljih dodataka za automatizirane sigurnosne kopije WordPressa. Ti dodaci pomoći će vam da kopirate datoteke, odabirete između velikog broja opcija, a čak ćete moći i zakazati automatske sigurnosne kopije za vaše web mjesto. Iako djeluju bolje nego sjajno, većina rezervnih dodataka su premium, što znači da ćete ih morati platiti. A većina njih zahtijevat će plaćanje mjesečne naknade da biste dobili sve mogućnosti koje nude.

Kako ručno izraditi sigurnosnu kopiju WordPress datoteka

Kao što možda već znate, WordPress pohranjuje podatke dodataka, tema i korisnika u datoteke i baze podataka. Da biste pokrenuli ručnu sigurnosnu kopiju, morat ćete preuzeti sve prilagođene datoteke s vaše web lokacije.

Ako otvorite glavni direktorij WordPress, naći ćete nekoliko podmapa poput wp-admin, wp-sadržaja, i wp-obuhvaća (pogledajte snimku zaslona u nastavku). Te mape sadrže vrijedne podatke koji svi kombiniraju snagu vašeg web mjesta. Na primjer, u wp-sadržaja mape, možete pronaći sve svoje teme, dodatke, nadogradnje i prijenose. Ne želite izgubiti nijednu od ovih datoteka, zar ne? Što je s datotekama koje se nalaze u wp-obuhvaća i wp-admin koji sadrže druge potrebne informacije za pokretanje vaše web lokacije?

Kako sigurnosno kopirati WordPress datoteke

A to je samo vrh ledenog brijega; postoje neke osnovne datoteke u korijenskoj mapi wp-config.php koji čuvaju sve pojedinosti o konfiguraciji vaše web lokacije. Morate se pobrinuti za sve te podatke, pa da vidimo kako ih sigurnosno kopirati.

Za početak će vam trebati FTP pristup vašoj web lokaciji. Ako se nikad niste povezali s vašim FTP računom, trebali biste pronaći sve potrebne podatke u e-pošti vaše tvrtke za hosting ili možete postaviti novi račun sa cPanela.

 1. Otvorite FTP klijent poput FileZilla
 2. Prijavite se na svoj račun
 3. Preuzmite cijelu mapu WordPress na svoje računalo

To uopće nije bilo teško, zar ne? Nakon tri jednostavna koraka, sada imate potpunu sigurnosnu kopiju WordPress datoteka i trebali biste ih čuvati. Spremite mapu negdje na svoje računalo, osigurajte je hosting hostinga u oblaku , spremite na vanjski disk, USB memorijski stick, DVD … samo provjerite je li dostupan samo vama.

Vratite datoteke pomoću FTP pristupa

Vraćanje WordPress datoteka putem FTP-a jednako je ugodno kao i kopiranje fotografija iz jedne mape u drugu. Ako ste ikada povukli i ispuštali datoteke u sustavu Windows, već znate kako vratiti sigurnosnu kopiju putem FTP-a:

 1. Otvorite FTP klijent (pomoću FileZilla ili bilo kojeg drugog klijenta po izboru)
 2. Prijavite se na svoj račun
 3. Dođite do instalacijske mape WordPressa
 4. Otvorite sigurnosnu kopiju na računalu
 5. Povucite i ispustite sve datoteke s vašeg računala na FTP poslužitelj
 6. Odaberite prebrisati / zamijeniti datoteke na upit

Ovisno o brzini vaše veze, ovo može potrajati i do deset minuta. Strpljivo pričekajte da prijenos završi migraciju svih datoteka sigurnosnih kopija.

Kako sigurnosno kopirati WordPress baze podataka

Da biste dobili ručnu sigurnosnu kopiju WordPress baza podataka, trebat će vam pristup PhpMyAdmin. Ovaj softver možete pronaći u cPanelu otvaranjem kategorije Baze podataka.

 1. Prijavite se na svoj cPanel
 2. Dođite do baze podataka kategorija
 3. Otvorena phpMyAdmin
 4. Odaberi Izvoz kartica
 5. Odaberite metodu (brze ili postavljene opcije u prilagođenoj metodi)
 6. Odaberite format za bazu podataka
 7. Klik Ići gumb koji će spremiti bazu podataka na vašem računalu

Napravite sigurnosnu kopiju baze podataka WordPress

Ovisno o veličini vaše web stranice i brzini vaše internetske veze, ovo može potrajati i nekoliko minuta. Budite strpljivi i pričekajte da se cijeli postupak završi.

Ako se nalazite na zajedničkom hostingu, velike su šanse da ne možete dobiti pristup PhpMyAdmin. Ako je to slučaj, obratite se svom davatelju usluga hostinga. Možda ćete trebati nadograditi svoj račun ili ih samo zatražiti da omoguće značajku.

Vratiti WordPress bazu podataka

Vraćanje WordPress baza podataka malo je složeniji proces:

 1. Prijavite se u phpMyAdmin
 2. Na popisu s lijeve strane zaslona pronađite bazu podataka
 3. Ako želite obnoviti cijelu bazu podataka, pomaknite se prema dolje i odaberite Provjeri sve opcija
 4. Sad odaberite Pad s popisa
 5. Iako još uvijek imate odabranu bazu podataka, kliknite na Uvoz dugme
 6. Klik Odaberite datoteku Pritisnite gumb datoteke s vašeg računala i otvorite je
 7. Zadrži Djelomični uvoz mogućnost provjerena
 8. Provjerite prikazuje li se format SQL i to NIŠTA odabran je za način kompatibilnosti s SQL-om
 9. Klik Ići gumb za dovršavanje postupka uvoza

Preuzmite cijelu sigurnosnu kopiju putem cPanela

cPanel datoteke

Ako imate pristup cPanelu, stvari bi vam mogle postati još jednostavnije jer kompletnu ili djelomičnu sigurnosnu kopiju vaše web stranice možete preuzeti samo jednim klikom. To smo već opisali u našem Ultimate vodiču za cPanel za korisnike WordPressa, ali dopustite da vam još jednom pokažemo ovaj jednostavan postupak:

 1. Dođite do datoteke kategorija
 2. Otvorena Čarobnjak za izradu sigurnosnih kopija alat
 3. Klik rezerva gumb s lijeve strane
 4. Odaberite a Potpuna sigurnosna kopija ili odaberite određene mape, baze podataka ili prosljeđivače i filtere e-pošte
 5. Klik Stvorite sigurnosnu kopiju ako ste se odlučili za potpunu sigurnosnu kopiju ili odaberite gumb za ostale sigurnosne kopije
 6. Kliknite na vezu kako biste preuzeli sigurnosnu kopiju i spremite je lokalno

Ponovo provjerite jeste li pohranili sigurnosnu kopiju na sigurno mjesto. Datoteke će vam trebati ako odlučite vratiti sigurnosnu kopiju.

Potpuna sigurnosna kopija

Potpuna sigurnosna kopija preuzimana putem cPanela uključivat će sve datoteke, mape, baze podataka, pa čak i prosljeđivače i filtere e-pošte.

Vratite web mjesto pomoću cPanela

Nadajmo se da jednostavno nećete morati vraćati web lokaciju. Ali ako ostanete na vašoj web lokaciji duže vrijeme, prije ili kasnije nešto može poći po zlu, a jedini način popravljanja stvari bit će vraćanje najnovije sigurnosne kopije. Ako koristite cPanel, stvari nisu toliko složene:

 1. Prijavite se na svoj cPanel
 2. Otvorena Upravitelj datoteka primjena
 3. Kliknite gumb Prijenos na vrhu stranice
 4. Odaberite najnoviju sigurnosnu kopiju s računala i prenesite je na poslužitelj

Pričekajte neko vrijeme jer postupak preuzimanja može potrajati neko vrijeme. Nakon prijenosa datoteke odaberite komprimiranu mapu s popisa svih datoteka. Dok je datoteka još uvijek odabrana, kliknite gumb Izdvoji koji možete pronaći u gornjem lijevom dijelu stranice.

Sada biste trebali vidjeti novi skočni prozor koji vas pita o direktoriju. Odaberite mapu u kojoj se nalaze datoteke vaše web lokacije (u većini slučajeva to će biti / javna_html mapa) i kliknite opciju Izdvoji datoteke (datoteke). Nakon nekoliko trenutaka sve datoteke trebaju se prebrisati, a web mjesto će se vratiti u verziju koju ste napravili sigurnosnu kopiju. Ako redovito izrađujete sigurnosnu kopiju web lokacije, ne biste se trebali osjećati kao da se previše gubite.

Najbolji dodaci za automatizirane sigurnosne kopije WordPressa

Ručno stvaranje sigurnosnih kopija nije tako teško. Ali kao što vidite iz gore navedenih odlomaka, potrebno je vrijeme za dovršetak sigurnosne kopije. Blogeri obično nemaju toliko vremena za dodjelu tehničkim mogućnostima, a prolazak kroz cijeli postupak ručno jednom ili dva puta tjedno može se smatrati gubitkom vremena.

Budući da ste odabrali WordPress kao svoju platformu za bloganje, sretni ste. Postoji nekoliko besplatnih i vrhunskih dodataka koji će vam oduzeti brige, tj. Dodatke koji će automatizirati čitav postupak izrade sigurnosnih kopija. Evo najboljih dodataka za automatizirane sigurnosne kopije WordPressa.

Trezor za tisak

Trezor za tisak

CIJENA: 99 USD godišnje ili 9 USD mjesečno

Prepoznat kao jedan od najboljih, Vault Press će vam definitivno pružiti sve (i više) što je potrebno za izradu sigurnosne kopije vaše WordPress stranice. Dodatak je jednostavan za instaliranje i upravljanje. Uz zadane opcije za izradu sigurnosnih kopija web mjesta (koje uključuju zakazane sigurnosne kopije, mogućnosti vraćanja i odabir između datoteka koje želite uključiti u sigurnosnu kopiju), pomoću ovog dodatka dobivate statistiku i informacije o aktivnostima. Ovisno o uplati, možete dodati i sigurnosnu opciju koja će Vault Press-u osigurati sigurnosne kopije i učiniti ga sigurnim. Trebao bi detaljno pregledajte ponudu, i uz sve mogućnosti koje uključuje, možda biste htjeli unovčiti nešto više za ovu.

Rezervni prijatelj

Rezervni prijatelj

CIJENA: od 80 USD

Pomoću Backup Buddyja možete sigurnosno kopirati cijelo WordPress web mjesto i vratiti ga u samo nekoliko klikova. Nakon instaliranja dodatka, sve što trebate je unijeti svoju adresu e-pošte i lozinku i spremni ste za rad. Ovaj dodatak omogućit će vam da preuzmete sigurnosnu kopiju u ZIP datoteku koju možete spremiti lokalno ili je možete odmah prenijeti na internetsku uslugu. Pomoću Backup Buddy dobijate 1 GB slobodnog prostora za pohranjivanje sigurnosnih kopija u Backup Buddy Stash ili možete poslati sigurnosnu kopiju na svoj e-mail, FTP, Amazon S3, Dropbox ili Rackspace Cloud.

Postoje različite mogućnosti za odabir, tako da možete odlučiti sigurnosno kopirati samo baze podataka ili pojedinačne mape, umjesto da svaki put radite potpuno sigurnosnu kopiju – nešto što onima koji mogu pomoći pri više od samo nekoliko gigabajta podataka. Ako zakažete rezervnu kopiju, možete si dopustiti da zaboravite na to i pustite da Backup Buddy napravi naporan posao.

BackUpWordPress

Backup WordPress

CIJENA: Besplatno / 99 USD

Ovaj dodatak dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Pomoću besplatnog možete brzo stvoriti sigurnosne kopije na vašem poslužitelju, zakazati ih s lakoćom i odabrati datoteke koje ćete uključiti u sigurnosnu kopiju. Ako odlučite kupiti paket, moći ćete automatski prenijeti svoje podatke na usluge poput Google Drive, DropBox, Amazon S3, Dreamhost DreamObjects, Rackspace Cloud i Microsoft Azure, a sigurnosne kopije će biti još sigurnije.

BackWPup

BackWPup

CIJENA: Besplatno / 75 USD

Ovaj dodatak također dolazi u dvije verzije. Besplatni će vam omogućiti da napravite sigurnosnu kopiju svoje web stranice na računalu, a također će vam omogućiti prijenos sigurnosne kopije na Dropbox, S3 usluge, Rackspace Cloud. U besplatnu verziju nalazi se planirana sigurnosna kopija i, naravno, uvijek možete vratiti sigurnosne kopije. Ali ako želite više opcija i usluga poput Google diska, morat ćete otvoriti novčanik i platiti za PRO verziju BackWPup-a. Ako želiš usporedite sve značajke od besplatne i PRO verzije da biste utvrdili vrijedi li kupiti, pogledajte službenu web stranicu.


Ako ste naišli na problem sa svojom web stranicom WordPress i trebate brzo sigurnosno kopiranje, već znate koliko je važno brinuti se o svojoj web lokaciji. Ako ste do sada imali sreće, ne čekajte da naučite iz svojih pogrešaka. Pobrinite se da vaš pružatelj usluga hostinga redovito izrađuje sigurnosne kopije vaših datoteka i baza podataka.

Molim vas, nemojte biti lijeni; sigurnosno kopirajte svoje WordPress stranice s vremena na vrijeme. Nikad ne znate kada će vam trebati te datoteke. Nakon što napravite sigurnosnu kopiju po prvi put, vidjet ćete da je za pohranu najnovijih datoteka na vašem računalu potrebno samo nekoliko klikova. A ako možete uštedjeti nekoliko dolara, odaberite jedan od najboljih dodataka za automatizirane sigurnosne kopije programa WordPress i opustite se kada je riječ o sigurnosnim kopijama.

Kakva su vaša iskustva? Koliko često izrađujete sigurnosnu kopiju web lokacije WordPress?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map