Kako instalirati WordPress CMS

kako-to-install-wordpress.png


WordPress je najpopularniji CMS (sustav za upravljanje sadržajem). Svi to znaju i nije tako teško pokrenuti WordPress blog jer postoje milijuni korisnika širom svijeta koji se za to mogu boriti.

Ako još uvijek niste dobro upoznati s CMS-om, pozivamo vas da saznate više o WordPressu. Također, prije nego što dođete do točke gdje instalirate WordPress, trebali biste znati razlike između WordPress.org i WordPress.com. Danas ćemo se fokusirati na samoposluženu verziju i pokazati vam kako sami instalirati WordPress.

Korisnici koji nemaju tehničkog iskustva mogu se zastrašiti postupkom instalacije. Ali prije nego što počnete zastrašivati, moramo vam reći da čak i potpuni početnik može instalirati WordPress u samo nekoliko minuta. Proći će nekoliko koraka, ali mi ćemo vas provesti kroz cijeli postupak.

Prije nego što instalirate WordPress

Iako je WordPress platforma otvorenog koda, što znači da je možete dobiti besplatno, postoje neke stvari koje biste trebali pripremiti (i platiti) prije instaliranja WordPress-a. Da biste postavili i pokrenuli svoju web lokaciju, trebat će vam davatelj web hostinga i naziv domene za web mjesto.

Postoji mnogo hosting tvrtki koje su se specijalizirale za WordPress. Za samo 2,75 USD mjesečno, možete dobiti prostora na poslužitelju da ugostite novi blog i naziv domene po vašem izboru. Budući da postoji desetak opcija, a još više hosting kompanija, nećemo biti u mogućnosti da pokrijemo sve u ovom vodiču. Umjesto toga, morat ćemo pretpostaviti da ste već platili hosting i da ste spremni započeti postupak instalacije.

Iako većina hosting kompanija podržava WordPress, službeni Web stranica WordPress preporučuje Bluehost kao najpouzdanijeg pružatelja usluga hostinga. Bluehost vam omogućuje pokretanje WordPress bloga za samo 2,75 dolara mjesečno! Uz Bluehost vam nudi čak i opcija s najnižim cijenama Besplatna domena, SSL certifikat koji će vašu web lokaciju učiniti sigurnijom, mogućnost instalacije WordPressa u nekoliko klikova i 24/7 podrške.

Proces prijave na Bluehost

 • Idite na početnu stranicu Bluehosta
 • Odaberite opciju “Započnite odmah”
 • Odaberite plan
 • Unesite svoje ime domene

Instalirajte WordPress

Nakon što stvorite svoj profil na Bluehostu, možete se prijaviti i početi koristiti sve značajke za koje ste se odlučili. Odlična stvar o Bluehostu je da dolazi s a Instalacijski program za WordPress jednim klikom. Umjesto da se zabrljate s datotekama i bazama podataka, možete instalirati WordPress i postaviti svoj blog za samo nekoliko minuta.

 • Kad se prijavite, idite na cPanel
 • Pomaknite se na odjeljak “MOJO Marketplace”
 • Odaberite Instalacije jednim klikom
 • Pronađite i kliknite na ikonu WordPressa
 • Kliknite gumb “Start”
 • Odaberite domenu na koju želite instalirati WordPress
 • Pokažite napredne opcije i generirajte jedinstveni administrativni račun za WordPress
 • Potvrdite okvir da biste prihvatili Uvjete i odredbe
 • Kliknite gumb “Instaliraj sada”
 • Pričekajte da se instalacija završi

I to je to! Sada možete otići na stranicu za prijavu u WordPress i započeti raditi na svom novom WordPress blogu.

Kako ručno instalirati WordPress

Kao i kod bilo kojeg drugog softvera, WordPress se može instalirati ručno prijenosom potrebnih datoteka i postavljanjem okruženja. No, zbog svoje popularnosti, iskusni su ljudi razvili razne aplikacije za preglednike koji mogu instalirati WordPress za vas samo kroz nekoliko korisnih koraka. U ovom ćemo vam vodiču pokazati kako ručno instalirati WordPress i kako to učiniti pomoću jednog od najpopularnijih instalatera.

 • Kako instalirati WordPress s instalacijskim programom Softaculous
 • Kako ručno instalirati WordPress (napredniji)

Kako instalirati WordPress s instalacijskim programom Softaculous

Softaculous je jedna od najpopularnijih knjižnica skripta koja korisnicima omogućuje brzo instaliranje različitog komercijalnog i otvorenog koda bez ikakvog tehničkog znanja. Među više od pedeset aplikacija dostupnih sa besplatnom verzijom, WordPress se može naći na prvoj poziciji.

Budući da Softaculous treba pravilno administracijsko područje poput cPanela, prvo što treba učiniti je prijaviti se na cPanel:

 1. Ići https://www.yourdomain.com/cpanel, https://www.yourdomain.com:2083 ili https: // server-IP-adresa: 2.083
 2. Unesite korisničko ime i lozinku
 3. Kliknite na gumb “Prijava”

cPanel prijava

Nakon uspješne prijave pokušajte ne zastrašiti dimenzijama cPanel. Ova upravljačka ploča obično sadrži bezbrojne postavke koje vam omogućuju pristup svemu što je povezano s poslužiteljem. Za sada zaboravite na sve ostale mogućnosti i usredotočite se na instalaciju Softaculous koja će vam pomoći instalirati WordPress.

Da biste pronašli karticu Softacoulus, pomaknite se skroz prema dolje (u većini slučajeva Softaculous će biti jedna od posljednjih kartica u cPanelu) i otvorite WordPress skriptu.

Ako vas zanimaju detalji, možete prebacivati ​​između kartica kako biste vidjeli instalacijske snimke, demonstracije, ocjene i više o WordPress skripti. Kada ste spremni, kliknite gumb “Instaliraj odmah” ili prebacite se na prvu karticu “Instaliraj”.

Postavljanje softvera

Postavljanje softvera

Odaberite protokol koji će se koristiti za vašu novu web lokaciju. Postavka će prema zadanim postavkama pokazati HTTP protokol. Ali ako za svoju web lokaciju imate SSL certifikat, koji bi je učinio sigurnijom, ovdje odaberite HTTPS protokol. Također možete odlučiti želite li upotrebljavati “www” ispred adrese. Ako niste sigurni u sve to, pitajte svog davatelja detalja ili jednostavno za sada ostavite HTTP protokol jer će kasnije sve biti moguće promijeniti.

Odaberite domenu na koju želite instalirati WordPress. Ako vam je ovo prva web-lokacija, vjerojatno imate samo onu domenu koju ste kupili pa je držite odabranom. Ali u slučaju da imate više od jedne domene, budite oprezni kad odlučujete gdje instalirati WordPress.

Odaberite direktorij u koji želite instalirati datoteke. Da biste instalirali WordPress u korijenski direktorij, ovo polje ostavite prazno. Ako je ovo jedina web lokacija koju ćete imati na poslužitelju, predlažemo da ovo polje ostavite prazno.

Postavke web mjesta

Postavke web mjesta

Odaberite naziv za svoju web lokaciju i opišite je kratkim opisom. Budući da su to opcije koje u bilo kojem trenutku možete brzo promijeniti iz postavki WordPressa, nemojte previše baratati glavom o tome što trenutno napisati.

Ako planirate aktivirati WordPress Multisite, ovo je mjesto za potvrdni okvir. Ako ne znate što je multisiteit i ovo je prvi WordPress blog koji stvarate, samo ostavite opciju ne uključenu.

Admin račun

Admin račun

Brzo stvorite administrativni račun koji će vam omogućiti da se prijavite na svoje web mjesto i počnete raditi na njemu. Predlažemo da iz sigurnosnih razloga zamijenite standardno „admin“ korisničko ime i izaberete jedinstveno koje će vas predstavljati. Na primjer, koristite svoje ime ili nadimak.

Stvorite zaporku za svoj profil i provjerite da ga nitko osim vas ne zna. Ako trenutno niste kreativni za stvaranje jake lozinke, kliknite ikonu male tipke na desnoj strani. WordPress će automatski generirati jaku lozinku koja sadrži razna slova, brojeve i znakove kako bi stvorili sigurnu lozinku koju je teško pogoditi.

Prije dodavanja adrese e-pošte u sljedeće polje, obavezno zapamtite ili zapišite korisničko ime i lozinku jer ćete ih morati koristiti za prijavu na blog nakon instalacije.

Odaberite jezik

Odaberite jezik

Iako je engleski jezik zadani jezik za WordPress, ovdje ga možete promijeniti. Odaberite bilo koji drugi jezik dostupan s popisa ako to želite.

Odaberite dodatke

Odaberite dodatke

Instalacijski program Softaculous može ponuditi jedan ili više dodataka koji se mogu instalirati istovremeno s WordPressom. Predlažemo da preskočite ovu opciju jer uvijek možete instalirati dodatke ručno. Ali ako postoji dodatak koji ste prethodno koristili na drugim web lokacijama i želite nastaviti koristiti, potvrdite okvir pored naziva.

Napredne opcije

Napredne opcije

Ove dodatne mogućnosti utječu na baze podataka koje WordPress koristi za pravilno funkcioniranje. Prema zadanim postavkama, Napredne opcije bit će skrivene. Ako ste početnik i ne razumijete ove mogućnosti, predlažemo da ih potpuno preskočite.

Ovdje možete napisati naziv i prefiks prilagođene baze podataka. Ali one koje je Softacoulus stvorio više su nego prikladne i sigurne za upotrebu, tako da ih nema potrebe mijenjati.

Ako ne želite primati obavijesti o ažuriranjima, odaberite opciju.

Instalacijski program vam omogućuje odabir opcija za automatsku nadogradnju WordPress-a, dodataka i tema. Iako mogu zvučati kao dobra ideja, toplo preporučujemo da ove opcije ne budu provjerene. Automatska ažuriranja ponekad mogu uzrokovati probleme i možete izgubiti sve izmjene koje ste napravili za određene teme i dodatke. Uvijek ih možete uključiti kad god se odlučite.

Odaberite sigurnosnu kopiju (preporučujemo da ostavite zadanu) i odaberite želite li da instalacijski program automatski generira sigurnosne kopije vaše web lokacije. Ako imate mogućnost, slobodno je provjerite. Jednom kada odlučite koliko često želite stvarati sigurnosne kopije, možete se opustiti znajući da se možete povremeno vratiti na stare postavke samo u slučaju da se s vašim web mjestima dogodi nešto loše. Ako odaberete broj pored rotacije sigurnosnih kopija, Softaculuos će pratiti broj sigurnosnih kopija. Ako se dosegne ograničenje, najstarija sigurnosna kopija automatski će se izbrisati kako bi se napravilo mjesta za novu. Odaberite broj ovisno o tome koliko prostora imate na poslužitelju.

Odaberite temu

Odaberite temu

Čak i prije instaliranja WordPress-a, aplikacija vam omogućuje odabir teme koja će postati aktivna na novom blogu. Iako ovdje možete odabrati, ovo nije obavezno jer uvijek možete instalirati nove teme putem WordPress-a u bilo kojem trenutku.

Instalirati

Gumb za instalaciju

Prije klika na gumb “Instaliraj” još jednom prođite kroz sve mogućnosti i provjerite je li svaki podatak tačan. Zatim se pomaknite prema dolje, unesite svoju adresu e-pošte ako želite primiti detalje i kliknite gumb.

Sada možete slobodno pristupiti http://yoursite.com na kojoj biste trebali vidjeti novu web stranicu. Da biste se prijavili na svoju web lokaciju pomoću administrativnih vjerodajnica koje ste stvorili, otvorite ih http://yoursite.com/wp-admin.

Kako ručno instalirati WordPress

Za razliku od instalacijskog programa koji praktički radi sve za vas, moguće je instalirati WordPress samostalno. Potrebno je samo nekoliko koraka da biste ručno instalirali WordPress, ali to je samo malo složenije nego ako koristite instalacijski program poput Softaculous.

Budući da se postupak ručne instalacije može podijeliti u nekoliko segmenata, idemo korak u to vrijeme da sve pojednostavimo. Spreman?

Preuzmite najnoviju verziju WordPress-a

Preuzmite WordPress

 1. Ići wordpress.org/download
 2. Kliknite plavi gumb “Preuzmi WordPress” s desne strane
 3. Spremite najnoviju verziju WordPress-a na bilo koje mjesto na računalu
 4. Pričekajte da se preuzimanje dovrši
 5. Izdvojite ZIP datoteku (trebali biste imati jednu mapu pod nazivom “wordpress”)

Pošaljite WordPress na svoj poslužitelj

Ovaj korak zahtijeva da se povežete s FTP poslužiteljem. Prije povezivanja trebali biste imati FTP akreditive svog davatelja usluga hostinga. Obično ćete dobiti sve detalje u e-poruci dobrodošlice nakon što registrirate račun kod hosting tvrtke. Ako ne možete pronaći e-poštu, informacije bi trebale biti dostupne u cPanelu.

FTP računi u cPanelu

 1. Posjetiti https://www.yourdomain.com:2083 ili https: // server-IP-adresa: 2.083
 2. Prijavite se na cPanel
 3. Dođite do kategorije datoteka
 4. Otvorite alat za FTP račune
 5. Pomaknite se prema dolje do popisa svih FTP računa
 6. Pronađite administratorski FTP račun
 7. Kliknite “Configure FTP Client” da biste vidjeli vjerodajnice

Ako nemate FTP račun, možete ga stvoriti s iste stranice.

Kada spremite vjerodajnice, vrijeme je za prijenos WordPress datoteka na novi poslužitelj:

 1. Otvorena FileZilla ili bilo kojeg drugog FTP klijenta
 2. Spajanje na FTP poslužitelj
 3. Odaberite sve datoteke iz mape „wordpress” koju ste preuzeli i izvadili ranije
 4. Povucite odabrane datoteke s računala u mapu “public_html” ili “www” koja se nalazi na poslužitelju

Napravite bazu podataka MySQL:

WordPress koristi baze podataka za upravljanje sadržajem. Dakle, da bi sve funkcioniralo, sljedeći korak je stvaranje MySQL baze podataka i korisnika:

Stvorite novu bazu podataka

Dodajte novog korisnika

 1. Idite na cPanel: http://yourdomainname.com/cpanel
 2. Otvorite MySQL baze podataka
 3. Unesite naziv baze podataka po vašem izboru
 4. Kliknite gumb “Stvori bazu podataka”
 5. Pomaknite se prema dolje do MySQL korisničkog sučelja
 6. Unesite korisničko ime, lozinku i kliknite gumb “Kreiraj korisnika”

Dovršavanje instalacije

Ovo je posljednji korak. Trebat ćete unijeti nekoliko detalja o bazi podataka i vašoj web lokaciji.

Kako ručno instalirati WordPress

 1. Otvorite preglednik i idite na http://yourdomain.com
 2. Odaberite jezik koji želite koristiti za web mjesto
 3. Pripremite sljedeće podatke: ime baze podataka, korisničko ime i zaporku koje ste stvorili
 4. Domaćin bi trebao ostati „localhost“ za većinu hosting kompanija
 5. Odaberite bilo koji prefiks tablice ili ostavite zadani
 6. Kliknite gumb “Idemo”
 7. Unesite sve pojedinosti o vašoj bazi podataka i kliknite “Pošalji”
 8. Kliknite gumb “Pokreni instalaciju”
 9. Unesite naslov svoje web stranice, odaberite korisničko ime i lozinku za prijavu na WordPress. Unesite adresu e-pošte i provjerite želite li da tražilice indeksiraju vašu novu web stranicu
 10. Kliknite “Instaliraj WordPress”
 11. Prijavite se i uživajte u svojoj novoj web lokaciji

Zaključak

Iako bi se instaliranje WordPressa moglo činiti kompliciranim, istina je da je svatko sposoban pokrenuti blog samostalno. Bez obzira odlučite li se koristiti instalacijskim programom poput Softaculous ili ručno prenijeti datoteke, novu web lokaciju trebali biste pokrenuti i pokrenuti za nekoliko minuta. Nakon što je WordPress instaliran, zabava može započeti i možete početi detaljno prilagođavati web mjesto. Sretno!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map