Kako instalirati dodatke u WordPress

kako-to-install-wordpress-plugins.png


WordPress dodaci mogu brzo proširiti vaš blog i učiniti ga boljim mjestom i za vas i za posjetitelje. Iako je tehnički moguće imati WordPress blog bez čak i jednog aktivnog dodatka, velike su šanse da će administratorima trebati barem nekoliko njih kako bi uopće započeli blog. S vremenom će se potreba za dodacima neprestano povećavati. Zbog toga kao novi webmaster jednostavno morate znati instalirati WordPress dodatke.

Kao i uostalom, i WordPressovi su programeri bili stvoreni za stvaranje okruženja prilagođenog korisnicima. Dakle, čak i ako instaliranje dodataka može zvučati zastrašujuće za nekoga tko se prvi put susreće s WordPressom, neka vam oduzme strah. Danas ćemo vam pokazati dvije početničke metode instaliranja dodataka i jedan malo napredniji.

 • Koristite WordPress funkciju pretraživanja
 • Izravno prenesite dodatak s WordPress-a
 • Prenesite dodatak putem FTP-a (napredniji)

Prije nego što instalirate dodatak, trebate znati da samo samoposlužena verzija WordPress-a omogućuje instalaciju novih proširenja. Ako nemate mogućnosti za instaliranje novih dodataka, vjerojatno koristite WordPress.com ili nemate prave korisničke privilegije.

Da biste instalirali dodatke iz službenog direktorija WordPressa, ne morate lutati dalje od nadzorne ploče. Programeri su bili ljubazni da uvedu okvir za pretraživanje koji vam omogućuje pregledavanje svih dodataka koji su dostupni u spremištu. Ovdje možete pročitati još nekoliko detalja o svakom dodatku i, naravno, instalirati ga izravno s popisa.

Na lijevoj strani administracijske ploče idite na Dodaci -> Dodaj novo

Kako tražiti dodatke za WordPress

Ako pogledate vrh stranice, naći ćete nekoliko kartica pomoću kojih možete prebacivati ​​popis dostupnih dodataka:

 • Izdvojeno – nekoliko dodataka koje preporučuje WordPress. Na dnu stranice možete pretražiti dodatke po oznakama
 • Najpopularniji – Cijeli popis dodataka, razvrstanih prema popularnosti (postoji više od 40.000 dodataka)
 • Preporučeno – predloženi dodaci na temelju drugih dodataka koje ste možda već instalirali
 • Omiljeni dodaci – ako ste dodataka označili kao omiljene na WordPress.org, oni će se pojaviti na ovoj kartici
 • Pretražite – upišite ključnu riječ i pronađite dodatke koji odgovaraju kriterijima

Instalirajte dodatak

Upotrebom bilo koje kartice i funkcije na kraju ćete imati popis odgovarajućih dodataka koji su dostupni za instalaciju. Na primjer, pretražimo besplatni dodatak Under Construction Page koji može stvoriti prekrasnu stranicu za održavanje posjetitelja. Ako kliknete na ime dodatka ili slijedite vezu “više detalja”, WordPress će otvoriti skočni prozor s dodatnim informacijama o ovom proširenju.

Slično tome, možete vidjeti njegovog programera, ocjenu, broj aktivnih instalacija (ljudi koji trenutno izvode dodatak na svojim web lokacijama), vrijeme posljednjeg ažuriranja i podatke o kompatibilnosti..

 1. Ići Dodaci -> Dodaj novo
 2. Pronađite dodatak s popisa ili ga potražite
 3. Pogledajte više detalja o tome prije nego što odlučite instalirati dodatak
 4. Kliknite na gumb “Instaliraj”
 5. Pričekajte nekoliko sekundi dok se narančaste ikone prestanu vrtjeti
 6. Kliknite gumb “Aktivno”

Instalirajte WordPress dodatak

Nakon što dodatak završi postupak instalacije, trebali biste vidjeti poruku potvrde unutar istog gumba. Nakon toga, gumb će promijeniti naljepnicu u “Aktiviraj”. Iako ste uspješno instalirali svoj prvi dodatak, on se i dalje ne pokreće. Ako želite dobiti svu dodatnu funkcionalnost koju pruža, trebate kliknuti na gumb “Aktiviraj”.

Nakon što aktivirate dodatak, pričekajte nekoliko sekundi. Kada završite, WordPress će vas preusmjeriti na popis svih aktivnih dodataka. Odavde možete kontrolirati sve dodatke na web mjestu, deaktivirati ih, ažurirati, otići u postavke i čak urediti njihov kod.

Dodatak je sada instaliran i aktiviran. Da biste započeli koristiti dodatak, trebate se pomicati do njegovih postavki da biste ga postavili. Budući da svaki dodatak radi drugačije, ne možemo vam reći gdje će se postavke pojaviti. Ali ako ste slijedili naš primjer i instalirali stranicu pod izgradnjom, trebali biste krenuti Postavke -> UnderConstruction početi raditi s dodatkom.

Prenesite dodatak putem WordPress administratora

Ostali besplatni dodaci koje možete pronaći na webu, kao i premijski (plaćeni) dodaci nisu navedeni u direktoriju. Dakle, to znači da ih ne možete pronaći prvom metodom. Za instaliranje dodataka izvan službenog imenika morat ćete ih učitati ručno.

Prenesite WordPress dodatak izravno

Svi WordPress dodaci trebali bi se pojaviti u ZIP format, i trebali biste ih čuvati arhiviranim.

 1. Ići Dodaci -> Dodaj novo
 2. Na vrhu stranice pritisnite gumb “Upload Plugin”
 3. Ako imate dodatak u .zip formatu, kliknite gumb “Odaberite datoteku”
 4. Odaberite ZIP datoteku s računala
 5. Kliknite gumb “Instaliraj odmah”
 6. Pričekajte nekoliko sekundi da WordPress završi instalaciju

Instalirajte dodatak putem prijenosa putem FTP-a

Za malo naprednije korisnike koji znaju raditi s protokolom za prijenos datoteka, WordPress dopušta da se dodaci instaliraju trećom metodom. Potrebno je ručno učitati datoteke na poslužitelj, a zatim aktivirati dodatak preko administracijske ploče.

Prenesite WordPress dodatke putem FTP-a

 1. Preuzmite i instalirajte besplatno FileZilla ili bilo kojeg drugog FTP klijenta
 2. Otvorite aplikaciju i povežite se s vašim FTP poslužiteljem
 3. Dođite do mape WordPress (obično se nalazi u mapi “www” ili “public_html”)
 4. Otvorena wp-content / plugins mapa
 5. Otpakujte novi dodatak tamo (trebali biste imati novu mapu nazvanu po dodatku)
 6. Prijavite se na nadzornu ploču administratora WordPress
 7. Ići Dodaci -> Instalirani dodaci
 8. Na popisu pronađite novu stavku
 9. Kliknite gumb “Aktiviraj”

Zaključak

Slično instalaciji tema u WordPressu, dodaci se mogu instalirati korištenjem tri različite metode. Dok su prva dva prilagođena početnicima i omogućuju svima da brzo instaliraju bilo koji dodatak po svom izboru, treći će zahtijevati osnovno znanje o FTP-u.

No bez obzira na tehniku ​​koju ste koristili za dodavanje, trebali biste je imati na popisu svih instaliranih dodataka gdje možete ručno aktivirati ili deaktivirati svaki.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked