Kako dodati svoj prvi post u WordPressu na pravi način

Zaslon za objavljivanje WordPressa


Kada govorite o WordPressu, najboljoj platformi za bloganje, s blogerima koji su već proveli nekoliko godina pišući, kreirajući WordPress postove moglo bi zvučati trivijalno. Istina je da možete vrlo brzo objaviti svoj prvi post. Ali ako želite to učiniti na pravi način, postoje stvari koje biste trebali istražiti od početka. Dopustite da vam pomognemo u tome.

Iako oba WordPress urednika (vizualna i tekstualna) izgledaju prilično intuitivno, ponekad čak i iskusniji korisnici mogu doći u probleme. Ponekad, čak i ako ste objavili desetke članaka, nećete moći pronaći onu posebnost koja vam je potrebna za post. U drugim prilikama iznenadit ćete se kad nađete opciju koja je cijelo vrijeme sjedila ispred vas.

Ako ste upravo naučili kako započeti WordPress blog i uskoro krenete pisati svoj prvi WordPress post, na pravom ste mjestu. U ovom ćemo vam članku pokazati sve što je dostupno na zaslonu posta.

 1. Kako dodati prvi WordPress post
  1. Naslov i stalna veza
  2. Područje sadržaja – uređivač slika i teksta
  3. Kako isključiti vizualni uređivač
  4. Bezbrižno pisanje
  5. Dodajte medij
 2. Opcije objavljivanja
  1. Gumb Spremi skicu
  2. Gumb za pregled
  3. Status
  4. Vidljivost
  5. Objavite odmah, zakažite ili ažurirajte post
  6. Baci u smeće
  7. Objaviti
 3. formati
 4. Kategorije
 5. Oznake
 6. Istaknuta slika
 7. Opcije zaslona
  1. Izvodi
  2. Pošaljite povratne poruke
  3. Prilagodljiva Polja
  4. Rasprava
  5. žeton
  6. Autor
  7. raspored
  8. Dodatne postavke i opcije
 8. Zaključak

Kako dodati prvi WordPress post

Nakon prijave u WordPress, pogledajte lijevu stranu zaslona. Na admin izborniku nalazi se pošta stavka izbornika ispod kontrolna ploča jedan.

Da biste započeli pisati svoj prvi post, zadržite pokazivač miša (ili kliknite) pošta artikal. Zatim odaberite “Dodaj novo”. 

Možete i stvoriti novi post odabirom odabira Novo -> Objavi s administratorske trake.

Bilo koja opcija preusmjerit će vas na drugu stranicu koja vam omogućava pisanje i uređivanje vašeg prvog članka.

Naslov posta i Permalink

Prvi element na novoj stranici je naslov posta. Bez određenih opcija, ovdje ćete morati napišite naslov svog članka. Tehnički je moguće ovo polje ostaviti prazno, ali u tom slučaju WordPress će automatski dodati atribut „(bez naslova)“ kao naslov. Samo sa stajališta korisničkog iskustva, savjetujemo da za svaki post koji namjeravate objaviti uvijek napišete prilagođeni naslov.

Čim napišete naslov i prebacite fokus na okvir sa sadržajem, Permalink Settings pojavit će se ispod naslovnog polja. Ako niste ništa promijenili u strukturi svoje trajne veze, to će vam jednostavno pomoći da vidite točan URL svog novog posta. Ako kopirate ovaj URL, možete ga poslati svojim prijateljima, objaviti na društvenim mrežama ili koristiti bilo gdje drugo da biste dobili izravni pristup postu nakon što ga objavite.

U slučaju da imate prilagođenu strukturu stalne veze, klikom na gumb “uredi” pored njega možete promijeniti zadnji dio trajne veze na sve što ti se sviđa.

Područje sadržaja – uređivač slika i teksta

Sadržajno područje WordPress

Ispod naslovnog polja čeka se okvir s sadržajem za vaš unos. Ovo je područje gdje biste trebali pisati vaš prvi WordPress post. Ovisno o uredniku, stvari mogu izgledati malo drugačije. U sljedećem segmentu prikazat ćemo vam sve elemente dostupne na stranici.

Vizualni vs. Uređivač teksta

Vizualni uređivač je prilagođen početnicima. Omogućuje vam da se usredotočite na sadržaj i koristite gumbe za oblikovanje kako biste tekst napisali baš kao i kod bilo kojeg obrađivača riječi. S druge strane, uređivač teksta je prilagođen programerima. Omogućuje vam pisanje i dodavanje koda izravno iz uređivača.

Premda je prebacivanje između uređivača moguće samo odabirom desne kartice s desne strane područja sadržaja, to se ne savjetuje.. Promjena uređivača može narušiti vaše oblikovanje. Na primjer, ako stvorite numerirani popis u uređivaču teksta i prebacite se na vizualni, WordPress će uskočiti popis dodavanjem dodatnih HTML oznaka. Ako nemate iskustva s HTML-om, predlažemo da se držite vizualnog uređivača.

Kad radite u bilo kojem od uređivača, možete koristiti prečace na tipkovnici za brži i učinkovitiji rad. Na primjer, pritisnite kombinaciju tipki CTRL + B da bi odabrani tekst bio podebljan.

Kako isključiti vizualni uređivač

Kako isključiti Visual Editor u WordPressu

Iako nije moguće isključiti uređivač teksta, vizualni možete lako isključiti. Da biste to učinili, idite na Korisnici -> Vaš profil koji će otvoriti stranicu postavki vašeg profila. U odjeljku Osobne mogućnosti odaberite prvu opciju “Onemogući vizualni uređivač pri pisanju”. Ne zaboravite se pomaknuti prema dolje i kliknite gumb Ažuriraj profil da biste spremili promjene.

Sad će vam biti samo uređivač teksta i nećete se morati brinuti da li ćete urednikom pogrešno prijeći.

Bezbrižno pisanje

Dok pišete svoj novi članak, ne biste trebali brinuti o gubitku sadržaja. Prema zadanim postavkama, WordPress automatski sprema cijeli sadržaj posta za vas svakih 60 sekundi. U slučaju da zaboravite ručno spremiti napredak, dobro je znati da vam je WordPress vratio leđa.

Dodajte medij

Dodajte medij

Na vrhu područja sadržaja (i odmah ispod naslova) kliknite veliki gumb “Dodaj medij” da biste se otvorili Knjižnica medija. Ovdje možete odabrati prethodno prenesene slike, dodati nove, stvoriti galerije i tako još mnogo toga.

Opcije objavljivanja

Mogućnosti objavljivanja u WordPressu

Na desnoj strani zaslona objave čeka se nekoliko mogućnosti objavljivanja vašeg postupka. Pogledajmo bliže sve mogućnosti s kojima radite.

Gumb Spremi skicu

Ako kliknete gumb Spremi skicu, WordPress će na stranici spremiti sve što ste dosad napravili. To uključuje sadržaj i sve oko njega što ste ispunili ili odabrali (poput kategorija, oznaka i tako dalje).

Gumb za pregled

Gumb za pregled otvara novu karticu ili prozor u vašem pregledniku i prikazuje vam kako vaš članak izgleda u trenutnoj fazi. Ovo je kako bi post izgledao svima ako ste ga htjeli objaviti.

Napominjemo da je URL pregleda različit od prvotno objavljenog posta. Također, veza za pregled neće raditi za korisnike koji nisu prijavljeni. Iako je moguće pretpregled učiniti dostupnim za javnost, za to ćete morati instalirati dodatne dodatke.

Status

Status objave

Dok još uvijek radite na svom članku, status će biti postavljen na crtež. Promjenom statusa u “Recenzija na čekanju”, možete reći svojim suradnicima da ste završili rad na postu i omogućiti urednicima da ga pregledaju i odobre. Promjena statusa je neophodna značajka kada radite u timu.

Jednom kada objavite post, status će se automatski promijeniti u “Objavljeno”. Moguće je promijeniti status već objavljenih postova odavde, pa čak možete i poništiti objavu ako želite.

Vidljivost

Post vidljivost

Vaš novi post može imati tri različita statusa vidljivosti.

 1. Javnost – dopustite svima da vide vaš novi članak. Ako označite mogućnost za dodavanje posta na naslovnu stranicu, taj će se post uvijek pojavljivati ​​na vrhu vašeg bloga. To je također poznato kao ljepljiv post.
 2. Lozinka zaštićena – unesite lozinku za post. Samo će osobe koje unesete ispravnu lozinku moći vidjeti sadržaj članka.
 3. Privatna – Ako objavite post privatno, moći će ga vidjeti samo korisnici koji su prijavljeni i imaju privilegije za uređivanje..

Objavite odmah, zakažite ili ažurirajte post

Datum i vrijeme objave nakon objave

WordPress po zadanom postavlja sve postove koji se odmah objavljuju. Klikom na vezu “Uredi” pored ove opcije može se naći članak predviđeno za objavljivanje ili postavljeno na bilo koji datum u prošlosti.

Baci u smeće

Ako se odlučite za izbriši post koju trenutno uređujete, samo kliknite opciju “Premjesti u smeće”. Ako pogreškom kliknete na vezu, ne brinite; WordPress omogućava poništavanje promjena s sljedećeg zaslona. Također, vaš pošta će ostati u smeću 30 dana. Tijekom tog razdoblja uvijek ga možete vratiti u život ili ga trajno izbrisati da stvari budu uredne.

Objaviti

Napokon, postoji plavi gumb “Objavi” koji čini vaš post javnim. Prema zadanim postavkama, klikom na gumb momentalno će se objaviti vaš post i svi će ga moći vidjeti. Ali ako kliknete vezu “Uredi” pored gumba, možete zakazati ili stvoriti sigurnosni post.

formati

WordPress prema zadanim postavkama omogućuje upotrebu deset različitih formata posta u bilo kojoj temi. Ovisno o temi koju ste instalirali, možete imati svih deset, ništa ili bilo što između. Ti formati vam to omogućuju promijenite izgled posta. Iako bi se post prikazao drugačijim promjenom formata, sadržaj bi ostao isti.

Ovo je deset zadanih WordPress formata posta:

 • Standard – zadani format posta
 • u stranu – sadržaj bez naslova
 • Galerija – najbolje se koristi pri prikazivanju galerije slika
 • Veza – koristite post kao vezu do druge web stranice
 • Slika – pokazati jednu sliku
 • Citat – prikaz citiranog sadržaja
 • Status – objaviti kratko ažuriranje statusa
 • Video – objavite jedan video ili popis za reprodukciju
 • zvučni – koristite audio datoteku ili popis za reprodukciju (dobro za podcaste)
 • razgovor – pokazati transkript razgovora

Kategorije

WordPress kategorije

Dodajte novi post kategoriji koju ste prethodno stvorili ili generirajte novi klikom na vezu ispod popisa. Možete odabrati kategoriju s popisa ili pregledati one koje se najčešće koriste.

Oznake

WordPress oznake

Opišite svoj post s jednom ili više oznaka. Pisanjem oznaka WordPress će autosugistirati one koje ste prethodno koristili. Ako se prijedlozi ne pojave, dodajte novu oznaku klikom na gumb “Dodaj” ili pritiskom na tipku Enter.

Ako ste više vizualnog tipa, možete kliknuti vezu “Odaberite između najčešće korištenih oznaka” koje se nalaze u nastavku. Otvorit će se popis oznaka na kojima najveći predstavljaju oznake koje ste najčešće koristili, a najmanji će biti oni koje ste rjeđe koristili..

WordPress sadržanu sliku

Istaknuta slika (poznata i kao sličica posta) jedna je slika koja će predstavljati vaš post. U prošlosti su samo neke teme dopuštale ovu mogućnost. Danas gotovo sve WordPress teme podržavaju istaknute slike.

Ovisno o WordPress temi koju koristite, istaknuta slika pojavit će se na vrhu vašeg posta nakon što je objavite. Prikazivat će se i na vašoj početnoj stranici, popisu blogova i drugim mjestima na kojima vaša tema prikazuje postove.

Da biste umetnuli istaknutu sliku za post, kliknite vezu “Postavi istaknutu sliku”. U tom novom prozoru odaberite sliku koju ste već prenijeli ili dodajte novu s računala.

Opcije zaslona

WordPress Screen Options (Urednik zaslona)

U ovom se trenutku može činiti da smo gotovi sa svim opcijama koje su dostupne na zaslonu posta. Ali ako ti pomičite se skroz gore, vidjet ćete karticu Opcije zaslona. Klikom na njega nekoliko će se opcija spustiti s vrha stranice.

Prema zadanim postavkama već su odabrani okviri Format, Kategorije, Oznake i Istaknuta slika. Kao što vidite, to su oni koje smo upravo prošli zajedno. Ali još nekoliko kutija još uvijek stoji prazno. Ako ih provjerite, nove se opcije pojavljuju ispod vašeg uređivača sadržaja. Pogledajmo sve mogućnosti i što mogu učiniti za vas.

Izvod

WordPress izvadak

Odlomci su kratki sažeci koje trebate napisati ručno. Ovisno o temi koju koristite, na početnoj stranici možete prikazati ulomke na kojima prikazujete sve najnovije postove. Ako ne upotrebljavate ove ručno napisane izvatke, WordPress će automatski primiti prvih rečenica vašeg posta da bi iz njega stvorio izvod kad i gdje je to potrebno.

Pošaljite povratne poruke

Pošaljite povratne poruke

Ako unesete URL-ove web stranica u ovo polje, WordPress će im poslati obavijest. Na taj način će administratorima znati da ste iz tog posta postavili poveznice na njihove web lokacije. Ako povezujete na neko drugo WordPress web mjesto, ne morate ništa učiniti – WordPress će automatski poslati pingback na povezani blog i poslati istu obavijest.

Budući da se trackbocks i pingback-ovi često zloupotrijebe za neželjenu poštu, mnogi blogeri ih u potpunosti isključuju. Dakle, ako odlučite poslati povratni kôd, nemojte se iznenaditi ako ga taj korisnik nikad ne primi.

Prilagodljiva Polja

Prilagodljiva Polja

Ponekad bi WordPress teme mogle biti koristite prilagođena polja kako biste omogućili dodavanje nekoliko dodatnih informacija do posta. Ovisno o temi koju koristite, može biti desetak dostupnih prilagođenih polja. Budući da se prilagođena polja mogu programirati tako da praktički učine bilo što s vašim postom, mogu jednostavno dodati dodatne informacije kako bi ih opisala ili ih mogu u potpunosti promijeniti..

Na primjer, ako koristite profesionalnu temu namijenjenu blogu o hrani, možda ćete moći dodati prilagođeno polje koje će samo u tom postu objavljivati ​​izbornik ili recept.

Rasprava

Rasprava

WordPress po zadanom omogućuje komentare na svaki vaš post. Ali ako želite isključite komentare samo za taj jedan post, ovo je mjesto da poništite mogućnost. Ovdje možete onemogućiti i povratne zapise i pingbakove.

žeton

WordPress poštar

Slug je dio URL-a koji možete urediti. Ista je opcija koja se prikazuje pod naslovom.

Autor

Autor programa WordPress

Ako vam je ovo prvi post, velike su šanse da imate samo jedan korisnički račun – svoj vlastiti. Ali negdje u budućnosti kada imate više računa, to je mjesto za to zamijenite autora posta. WordPress će automatski odabrati vaš račun kao autora članka, ali ako to želite promijeniti, jednostavno odaberite novog korisnika s popisa.

raspored

Nakon odabira okvira koje želite imati na zaslonu posta, izgled vam omogućuje da ih prikažete u 1 ili 2 stupca. Predlažemo da isprobate obje mogućnosti da biste vidjeli koja vam više odgovara.

U slučaju da odlučite ići sa samo jednim stupcem, imajte na umu da će se sve što je bilo zadano na desnoj strani zaslona pojaviti ispod uređivača sadržaja.

Ako postavite pokazivač iznad gornjeg dijela bilo kojeg okvira, moći ćete povući i ispustiti cijeli odjeljak na drugo dostupno mjesto. Pomicanjem elemenata možete reorganizirati cijeli izgled.

Dodatne postavke i opcije

Kartica Opcije zaslona omogućuje vam da onemogućite funkciju uređivača u punoj visini i bez ometanja. Prema zadanim postavkama one će biti uključene tako da možete promijenite veličinu područja sadržaja, i dopuštaju funkcionalnost bez ometanja koji otvara uređivač na cijelom zaslonu dok skriva sve ostale mogućnosti.

Trebali biste znati da je moguće proširiti opcije i značajke zaslona posta instaliranjem dodatnih dodataka. Tema će često imati prilagođene okvire i značajke. Dakle, čak i ako tek započinjete, možda ćete na ovom zaslonu imati neke dodatne mogućnosti koje su jedinstvene za vaše web mjesto. Ne bojte se istražiti ih.

Zaključak

Iako postoji nekoliko izbora i elemenata kojima se treba kontrolirati prilikom pisanja novog posta, nadamo se da vas količina njih nije uplašila. Nakon što prođete kroz ovaj članak, tek ćete trebati početi pisati. Nakon nekoliko uspješno kreiranih i objavljenih članaka moći ćete prilagoditi svoje radno područje i bit ćete brži sa svakim novim postom koji dodate.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked