Kako dodati prvo objavo v WordPress na pravi način

Zaslon objav WordPress


Ko govorimo o WordPressu, najboljši platformi za bloganje, z blogerji, ki so že nekaj let pisali, je ustvarjanje objav v WordPressu morda zveni nepomembno. Resnica je, da lahko svojo prvo objavo objavite zelo hitro. Če pa želite to storiti pravilno, je nekaj stvari, ki bi jih morali raziskati od začetka. Naj vam pomagamo pri tem.

Čeprav sta oba urejevalnika programa WordPress (vizualna in besedilna) videti precej intuitivna, se včasih tudi bolj izkušeni uporabniki lahko znajdejo v težavah. Včasih, tudi če ste objavili na desetine člankov, ne boste mogli najti tiste posebne funkcije, ki bi jo potrebovali za objavo. Ob drugih priložnostih boste presenečeni, ko boste našli možnost, ki je ves čas sedela pred vami.

Če ste se pravkar naučili, kako začeti WordPress blog in nameravate začeti pisati svojo prvo objavo o WordPressu, ste na pravem mestu. V tem članku vam bomo pokazali vse, kar je na voljo na zaslonu objave.

 1. Kako dodati prvo objavo v WordPressu
  1. Naslov in stalna povezava
  2. Vsebinsko območje – urejevalnik vizualnih besedil in besedila
  3. Kako izklopiti vizualni urejevalnik
  4. Brezskrbno pisanje
  5. Dodajte predstavnost
 2. Možnosti objavljanja
  1. Gumb Shrani osnutek
  2. Gumb za predogled
  3. Stanje
  4. Vidnost
  5. Objavite takoj, načrtujte ali posodobite objavo
  6. Premakni v koš
  7. Objavi
 3. Oblike
 4. Kategorije
 5. Oznake
 6. Predstavljena slika
 7. Možnosti zaslona
  1. Odlomki
  2. Pošljite povratne informacije
  3. Polja po meri
  4. Diskusija
  5. Polž
  6. Avtor
  7. Postavitev
  8. Dodatne nastavitve in možnosti
 8. Zaključek

Kako dodati prvo objavo v WordPressu

Po prijavi v WordPress si oglejte levo stran zaslona. V skrbniškem meniju se nahaja Objava element pod menijem pod Armaturna plošča eno.

Če želite začeti pisati svojo prvo objavo, z miško premaknite miškin kazalec (ali kliknite) Objava artikel. Nato izberite »Dodaj novo«. 

Lahko pa ustvarite novo objavo z izbiro Novo -> Objavi iz skrbniške vrstice.

Vsaka možnost vas bo preusmerila na drugo stran, ki vam omogoča, da napišete in uredite svoj prvi članek.

Naslov in povezava

Prvi element na novi strani je naslov objave. Brez določenih možnosti, boste tukaj morali napišite naslov svojega članka. Tehnično je mogoče to polje pustiti prazno, vendar bo v tem primeru WordPress samodejno dodal atribut „(brez naslova)“ kot vaš naslov. Z vidika uporabniške izkušnje vam svetujemo, da za vsako objavo, ki jo nameravate objaviti, vedno napišete naslov po meri.

Takoj, ko napišete naslov in preklopite fokus na polje z vsebino, Permalink Settings se prikaže pod naslovnim poljem. Če niste ničesar spremenili v svoji strukturi stalne povezave, vam bo to samo pomagalo videti natančen URL do nove objave. Če kopirate ta URL, ga lahko pošljete svojim prijateljem, objavljate v družabnih medijih ali uporabite kjer koli drugje, če želite takoj po objavi dostopati do objave.

Če imate strukturo stalne povezave po meri, s klikom gumba »uredi« poleg njega lahko spremenite zadnji del trajne povezave na vse, kar ti je všeč.

Vsebinsko območje – urejevalnik vizualnih besedil in besedila

Vsebinsko območje WordPress

Pod naslovnim poljem za vnos čaka polje z vsebino. To je območje, kjer bi morali pisati vašo prvo objavo v WordPressu. Odvisno od urejevalca lahko stvari izgledajo nekoliko bolj drugače. V naslednjem segmentu vam bomo pokazali vse elemente, ki so na voljo na strani.

Urejevalnik vizualnih nasproti besedila

Vizualni urejevalnik je bolj prijazen začetnikom. Omogoča vam, da se osredotočite na vsebino in uporabite gumbe za oblikovanje, da besedilo oblikujete tako kot pri katerem koli urejevalniku besedil. Po drugi strani je urejevalnik besedil prijaznejši razvijalcem. Omogoča vam, da pišete in dodate kodo neposredno iz urejevalnika.

Medtem ko je preklapljanje med urejevalci možno samo z izbiro desnega zavihka na desni strani območja z vsebino, ni priporočljivo.. Če spremenite urejevalnike, boste morda zmedli oblikovanje. Če na primer ustvarite oštevilčen seznam v urejevalniku besedil in nato preklopite na vizualnega, bo WordPress seznam dopolnil z dodajanjem dodatnih oznak HTML. Če nimate izkušenj s HTML, predlagamo, da se držite vizualnega urejevalnika.

Če delate v katerem koli od urejevalnikov, lahko s tipkovnimi bližnjicami delate hitreje in učinkoviteje. Na primer, pritisnite tipko CTRL + B, da izbrano besedilo krepite.

Kako izklopiti vizualni urejevalnik

Kako izklopiti Visual Editor v WordPressu

Čeprav urejevalnika besedil ni mogoče izklopiti, lahko vizualnega izklopite. Če želite to narediti, pojdite na Uporabniki -> Vaš profil ki bo odprl stran z nastavitvami profila. V možnosti Osebne možnosti izberite prvo možnost »Onemogoči vizualni urejevalnik med pisanjem«. Ne pozabite se pomakniti navzdol in kliknite gumb Posodobi profil, da shranite spremembe.

Zdaj boste imeli samo urejevalnik besedil in vam ne bo treba skrbeti, da bi pomotoma prešli urednike po pomoti.

Brezskrbno pisanje

Med pisanjem novega članka vas ne sme skrbeti, da boste izgubili vsebino. Privzeto, WordPress samodejno shrani celotno vsebino objave za vas vsakih 60 sekund. V primeru, da napredek pozabite shraniti ročno, je dobro vedeti, da vam je WordPress priskrbel hrbet.

Dodajte predstavnost

Dodajte predstavnost

Na vrhu področja vsebine (in tik pod naslovom) kliknite velik gumb “Dodaj predstavnost”, da se odpre Knjižnica medijev. Tu lahko izberete predhodno naložene slike, dodate nove, ustvarite galerije in še veliko več.

Možnosti objavljanja

Možnosti objavljanja v WordPressu

Na desni strani zaslona objave vas čaka več možnosti objavljanja. Oglejmo si podrobneje vse možnosti, s katerimi lahko delate.

Gumb Shrani osnutek

Če kliknete gumb Shrani osnutek, bo WordPress vse, kar ste doslej naredili, shranil na stran. To vključuje vsebino in vse okoli nje, kar ste vnesli ali izbrali (na primer kategorije, oznake itd.).

Gumb za predogled

Gumb za predogled odpre nov zavihek ali okno v vašem brskalniku in vam pokaže, kako izgleda vaš članek na trenutni stopnji. Tole je kako bi objava izgledala vsem če bi ga nameravali objaviti.

Upoštevajte, da je URL predogleda različen od prvotno objavljene objave. Tudi, povezava za predogled ne bo delovala za uporabnike, ki niso prijavljeni. Čeprav je predogled mogoč za javnost, boste morali namestiti dodatne vtičnike.

Stanje

Status objave

Medtem ko še vedno delate na vašem članku, stanje je privzeto nastavljeno na osnutek. S tem, ko spremenite stanje v »Čakajoči pregled«, lahko svojim sodelavcem sporočite, da ste končali z delom na objavi, in urednikom dovolite, da jih pregledajo in odobrijo. Pri delu v timu je sprememba statusov nujno potrebna.

Ko objavite objavo, se stanje samodejno spremeni v »Objavljeno«. Možno je spremeniti status že objavljenih objav od tod, tako da lahko celo objavite objavo, če želite.

Vidnost

Obseg objave

Vaša nova objava ima lahko tri različna statusa vidnosti.

 1. Javno – dovolite vsem, da vidijo vaš nov članek. Če označite možnost, da objavo pripnete na sprednjo stran, bo ta določena objava vedno prikazana na vrhu vašega spletnega dnevnika. To je znano tudi kot lepljiv post.
 2. Zaščiteno z geslom – vnesite geslo za objavo. Vsebino članka si bodo lahko ogledali le ljudje, ki vpišejo pravilno geslo.
 3. Zasebno – Če boste objavo zasebno objavili, jo bodo lahko videli samo uporabniki, ki so prijavljeni in imajo privilegije za urejanje..

Objavite takoj, načrtujte ali posodobite objavo

Datum in ura objave po objavi

WordPress privzeto nastavi vse objave, ki jih je treba takoj objaviti. S klikom na povezavo »Uredi« poleg te možnosti je lahko članek predviden za objavo ali nastavljen na kateri koli pretekli datum.

Premakni v koš

Če se odločite za izbrisati objavo ki ga trenutno urejate, samo kliknite možnost »Premakni v koš«. Če kliknete povezavo pomotoma, ne skrbite; WordPress omogoča razveljavitev sprememb z naslednjega zaslona. Tudi vaš pošta ostane v smeti 30 dni. V tem obdobju se lahko vedno odločite, da ga vrnete v življenje ali ga trajno izbrišete, da bodo stvari lepo.

Objavi

Nazadnje je tu modri gumb »Objavi« objavo objavi. S klikom na gumb bo vaša objava takoj objavljena in vsi si jo bodo lahko ogledali. Če pa poleg gumba kliknete povezavo »Uredi«, lahko načrtujete ali ustvarite zastarelo objavo.

Oblike

WordPress privzeto omogoča, da v kateri koli temi uporablja deset različnih formatov objav. Odvisno od teme, ki ste jo namestili, imate lahko med seboj vseh deset, nobeno ali kaj drugega. Ti formati vam omogočajo spremenite postavitev svoje objave. Čeprav bi bila objava s spremembo oblike prikazana drugače, bo vsebina ostala enaka.

To je deset privzetih oblik objav WordPress:

 • Standardno – privzeta oblika objave
 • Na stran – vsebina brez naslova
 • Galerija – najbolje uporaben pri prikazu galerije slik
 • Povezava – uporabite objavo kot povezavo do drugega spletnega mesta
 • Slika – prikaže eno sliko
 • Kvota – prikaz citirane vsebine
 • Stanje – objavi kratko posodobitev stanja
 • Video – objavite en video ali seznam predvajanja
 • Zvok – uporabite zvočno datoteko ali seznam predvajanja (dobro za poddaje)
 • Klepetajte – pokaži prepis klepeta

Kategorije

WordPress kategorije

Dodajte novo objavo v kategorijo, ki ste jo predhodno ustvarili ali ustvarite novo, tako da kliknete povezavo pod seznamom. S seznama lahko izberete kategorijo ali si ogledate najbolj uporabljene.

Oznake

Oznake WordPress

Opišite svojo objavo z eno ali več oznakami. S pisanjem oznak bo WordPress samodejno predlagal tiste, ki ste jih že uporabljali. Če se predlogi ne pojavijo, dodajte novo oznako s klikom na gumb »Dodaj« ali pritiskom na tipko Enter.

Če ste bolj vizualni tip, lahko kliknete spodnjo povezavo »Izberi med najbolj uporabljenimi oznakami«. Odprl bo seznam oznak, kjer največji predstavljajo oznake, ki ste jih najpogosteje uporabljali, najmanjši pa tisti, ki ste jih uporabljali manj pogosto.

WordPress predstavljena slika

Predstavljena slika (znana tudi kot sličica objave) je ena slika, ki bo predstavljala vašo objavo. V preteklosti so to možnost dopuščale le nekatere teme. Danes skoraj vse WordPress teme podpirajo predstavljene slike.

Glede na temo WordPress, ki jo uporabljate, se bo predstavljena slika pojavila na vrhu vaše objave, ko jo objavite. Prikazana bo tudi na vaši domači strani, spletnem dnevniku in drugih mestih, kjer vaša tema prikazuje objave.

Če želite v objavo vstaviti predstavljeno sliko, kliknite povezavo »Nastavi predstavljeno sliko«. V tem novem oknu izberite že naloženo sliko ali dodajte novo iz računalnika.

Možnosti zaslona

Urejevalnik sporočil WordPress Screen Options

V tem trenutku se morda zdi, da smo končali z vsemi možnostmi, ki so na voljo na zaslonu objave. Če pa ti pomaknite se do konca, prikaže se zavihek Možnosti zaslona. S klikom nanj se bo z vrha strani spustilo nekaj možnosti.

Privzeto so polja Oblika, Kategorije, Oznake in Predstavljena slika že izbrana. Kot vidite, so to tisti, ki smo jih ravnokar šli skupaj. Toda še nekaj škatel še vedno ostane prazno. Če jih preverite, se pod urejevalnikom vsebin prikažejo nove možnosti. Hitro si oglejmo vse možnosti in kaj lahko storijo za vas.

Izvleček

WordPress odlomek

Odlomki so kratki povzetki, ki jih morate napisati ročno. Glede na temo, ki jo uporabljate, lahko odlomke prikažete na svoji domači strani, kjer prikazujete vse najnovejše objave. Če ne uporabljate teh ročno napisanih odlomkov, bo WordPress samodejno posnel prvih stavkov vaše objave in ustvaril izvleček iz nje, kadar in kjer je to potrebno.

Pošljite povratne informacije

Pošlji povratne povratne informacije

Če v to polje vnesete URL-je spletnih mest, jim bo WordPress poslal obvestilo. Tako bodo skrbniki vedeli, da ste se na ta spletna mesta povezali od določenega delovnega mesta. Če se povezujete na drugo spletno mesto WordPress, vam ni treba storiti ničesar – WordPress bo samodejno poslal pingback na povezani blog in poslal isto obvestilo.

Ker se povratne in pingbakove pogosto zlorabljajo zaradi neželene pošte, jih mnogi blogerji popolnoma izključijo. Če se odločite poslati povratno sporočilo, ne bodite presenečeni, če tega uporabnik nikoli ne prejme.

Polja po meri

Polja po meri

Včasih lahko teme WordPressa uporabite polja po meri, da dovolite dodati nekaj dodatnih informacij na objavo. Glede na temo, ki jo uporabljate, je na voljo več deset polj po meri. Ker se polja po meri lahko programirajo tako, da z vašo objavo opravijo praktično karkoli, lahko preprosto dodajo dodatne informacije, da jih opišejo, ali pa jih v celoti spremenijo.

Če na primer uporabljate profesionalno temo, zasnovano za blog o hrani, boste morda lahko dodali polje po meri, ki bo prikazovalo meni ali recept samo za to določeno objavo.

Diskusija

Diskusija

WordPress privzeto dovoljuje komentarje vsake vaše objave. Če pa hočeš izklopite komentarje samo za eno objavo, možnost je, da počistite to možnost. Tu lahko onemogočite tudi povratne in pingbakove.

Polž

WordPress objava

Polž je del URL-ja, ki ga lahko urejate. To je enaka možnost, ki je prikazana pod naslovom.

Avtor

Avtor prispevka WordPress

Če je to vaša prva objava, obstaja velika verjetnost, da imate samo en uporabniški račun – svoj. Toda kdaj v prihodnosti, ko boste morda imeli več računov, je to kraj zamenjati avtorja objave. WordPress bo samodejno izbral vaš račun kot avtor članka, če pa želite to spremeniti, na seznamu izberite novega uporabnika..

Postavitev

Ko izberete polja, ki jih želite imeti na zaslonu objave, vam postavitev omogoča prikaz v 1 ali 2 stolpcih. Predlagamo, da preizkusite obe možnosti, da vidite, katera vam ustreza.

Če se odločite za samo en stolpec, upoštevajte, da bo vse, kar je bilo privzeto na desni strani zaslona, ​​prikazano spodaj v urejevalniku vsebine.

Če postavite kazalec na zgornji del poljubnega polja, boste lahko povlekli in spustili celoten odsek na drugo razpoložljivo mesto. S premikanjem elementov lahko preuredite celotno postavitev.

Dodatne nastavitve in možnosti

Zavihek Možnosti zaslona omogoča onemogočanje urejevalnika v višini in funkcionalnosti brez motenj. Privzeto bodo vklopljeni, tako da lahko spremenite velikost območja vsebine, in dovolijo funkcionalnost brez motenj ki odpre urejevalnik na celozaslonski način, medtem ko skriva vse druge možnosti.

Vedeti morate, da je možno razširiti možnosti in funkcije zaslona objave z namestitvijo dodatnih vtičnikov. Bolj pogosto bo tema že imela polja in funkcije po meri. Tudi če šele začnete, boste morda na tem zaslonu imeli nekaj dodatnih možnosti, ki so edinstvene za vaše spletno mesto. Ne bojte se jih raziskati.

Zaključek

Čeprav obstaja nekaj izbire in elementov, ki jih je treba nadzorovati pri pisanju nove objave, upamo, da vas količina teh ni prestrašila. Ko boste preučili ta članek, boste morali začeti pisati. Po nekaj uspešno ustvarjenih in objavljenih člankih boste lahko prilagodili svoje delovno območje in z vsako novo objavo, ki jo dodate, boste hitreje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map