Kako dodati navigacijski izbornik u WordPressu

kako-napraviti-wordpress-menus.png


Navigacijski izbornici (obično se nazivaju samo izbornici) vitalni su dio svake web stranice. Zamislite ih kao interaktivnu mapu bloga. Omogućuju prikaz cijele strukture web lokacije i istovremeno izbornici pomažu posjetiteljima da se udobnije kreću kroz različite odjeljke i stranice..

Danas je teško pronaći blog bez navigacijskog izbornika. Bez obzira jeste li naišli na novinski portal s tisućama postova i brojnim kategorijama, blog o hrani, modni blog ili jednostavni blog sa jednim pozivom, izbornik će vjerojatno biti vidljiv na vrhu, vrlo blizu zaglavlja.

Navigacijski izbornik je, osim u neobičnim okolnostima, neophodna značajka. Zbog toga je stvaranje WordPress izbornika nešto što bi trebalo biti na vrhu vašeg popisa obaveza.

 • WordPress izbornici
  • Što možete staviti u WordPress izbornik?
  • Koliko menija i lokacija izbornika možete očekivati?
 • Kako stvoriti svoj prvi WordPress izbornik
  • Dodajte elemente izbornika
  • Rasporedite stavke izbornika (povuci i spusti)
  • Kako stvoriti podizbornik
  • Postavke izbornika
  • Opcije zaslona
  • Kako dodati izbornik na bočnu traku
 • Zaključak

Srećom, oblikovanje WordPress menija može biti zabavno. Umjesto kodiranja i razmišljanja o tome kako će to raditi na blogu, WordPress programere izgradili su intuitivan i vrlo razumljiv sustav. Omogućuje vam sastavljanje dijelova izbornika pomoću jednostavnog sučelja povuci i ispusti.

Dizajn izbornika u programu WordPress ovisi o temi. Može izgledati veliko ili malo. Neki WordPress izbornici su animirani i dinamični. Ostale su pravilne i statične. Neki mogu imati čitave postove, mape ili obrasce naslagane u navigaciji. Sve ovisi.

Ako nemate dobar izbornik za rad, možete za to kriviti razvojnog programera. Ali prije nego što počnete vrištati, imajte na umu da je cijela stvar potpuno prilagodljiva. Također, mnogi fantastični dodaci mogu vaš stari WordPress izbornik pretvoriti u svojevrsnu aplikaciju.

WordPress izbornici

Danas nećemo ulaziti u detalje o dodacima i detaljnoj prilagodbi. Umjesto toga, fokusirat ćemo se na dodavanje standardnih navigacijskih elemenata u WordPressu koje svaki početnik može početi koristiti odmah.

Što možete staviti u WordPress izbornik?

Bez instaliranja dodatnih proširenja, WordPress izbornici omogućuju vam dodavanje stranica, postova, prilagođenih veza i kategorija.

Koliko menija i lokacija izbornika možete očekivati?

Nema ograničenja u tome koliko WordPress menija možete stvoriti. Dakle, slobodno gradite razne i razmjenjujte ih po potrebi. Imajući mogućnost stvaranja bezbrojnih menija možete stvoriti odvojene popise za navigaciju, društvene izbornike ili čak dodati izbornike na bočne trake.

Iako sve WordPress teme dolaze s barem jednog mjesta na kojem možete prikazati izbornik, većina njih nudi nekoliko mjesta za rad. Kada imate složenija mjesta, bit će potrebno prikazati izbornike na više područja kako bi se posjetitelji osjećali ugodnije tijekom navigacije između stranica.

Kako stvoriti svoj prvi WordPress izbornik

Da biste došli do uređivača izbornika u WordPressu, idite na Izgled -> Izbornici.

Ako je ovo svježa instalacija web mjesta, možete očekivati ​​praznu stranicu podijeljenu u dva segmenta. Na lijevoj strani, nekoliko kartica sadrži sve dostupne elemente koji se mogu dodati izborniku. Na desnoj strani dobivate nove popise i prilagođavate njihovu strukturu i postavke. Prije nego što vidite postavke, trebali biste stvoriti novi izbornik:

 1. Dođite s prepoznatljivim imenom i ispunite ga
 2. Pritisnite gumb “Dodaj izbornik” s desne strane

Kako stvoriti svoj prvi WordPress izbornik

Odmah će se promijeniti pravi aspekt zaslona i sada ćete vidjeti odjeljke u kojima možete urediti strukturu izbornika i njegove postavke. Ali prvo stvari; dodajmo neke elemente u novi izbornik.

Dodajte elemente izbornika

Za ovaj korak, vaš primarni fokus treba biti na lijevom dijelu uređivača. Kao što smo ranije spomenuli, pronaći ćete kartice na kojima se nalaze stranice, postovi, prilagođene veze i kategorije. U većini slučajeva prosječni WordPress blog koristi stranice i kategorije kao elemente izbornika. Ali to ne znači da ne biste trebali dodavati i druge komponente.

 1. Otvorite bilo koju karticu
 2. Odaberite stranice, postove i kategorije ili dodajte prilagođene veze
 3. Kliknite gumb “Dodaj u izbornik” na svakoj kartici prije prelaska na sljedeću

Dodavanje elemenata izbornika u WordPress

Dodavanje postova, stranica i kategorije lako je jer ih trebate odabrati samo s popisa. Ali ako dodajete prilagođenu vezu, trebali biste imati puni URL stranice (primjer: http://www.google.com). Također dodajte ime (naljepnicu) koja će biti vidljiva na toj vezi (primjer: Google)

Rasporedite stavke izbornika (povuci i spusti)

Kad dodate više stavki izbornika s lijeve na desnu stranu uređivača, elementi će se pojaviti pod Struktura izbornika. Ovdje vam WordPress omogućuje povlačenje i spuštanje predmeta i na taj način ih preuredite u bilo koji položaj koji želite.

Uređivanje elemenata izbornika u WordPressu

Klikom na ikonu male strelice s desne strane svakog elementa WordPress će otkriti nekoliko dodatnih postavki. Tada možete brzo promijeniti oznaku stavke izbornika (naziv koji se pojavljuje na popisu). Također, ovdje možete kontrolirati raspored stavki izbornika klikom na odgovarajuće veze – na primjer, pomaknite objekt gore i dolje, pošaljite ga na vrh ili ga stavite pod drugi komad da stvorite podizbornik.

Element možete lako ukloniti i iz izbornika klikom na crvenu vezu “Ukloni” koja se nalazi na dnu kartice. Ne brini; ova radnja neće izbrisati odabranu stranicu, post ili kategoriju, već će je samo ukloniti iz izbornika koji uređujete. Ako je ovo prilagođena veza, izbrisala bi je, pa se upamtite ako želite ponovno dodati istu prilagođenu vezu.

Podmeni su ugniježđene stavke izbornika koje ovise jedna o drugoj. Elementi podizbornika nazivaju se stavke roditelja i nadređenog izbornika. Da bi pogledao podizbornik, korisnik obično mora zadržati pokazivač miša ili kliknuti na nadređeni predmet. Podmeni se koriste za organiziranje sadržaja u kategorije i za prikaz kompaktnijeg navigacijskog izbornika koji je lakši za razumijevanje.

Da biste stvorili podizbornik tehnikom povlačenja i ispuštanja, pomaknite jednu stavku ispod druge – ali obavezno je premjestite malo na desnu stranu prije nego što pustite lijevu tipku miša.

Ako jednostavno ne želite povlačiti i ispustati stavke (i istina koja vam treba reći, ponekad može biti frustrirajuće postići ono što ste imali na umu), WordPress vam omogućuje kontrolu elemenata jednostavnim vezama:

 1. U izbornik dodajte i roditeljske i podređene stavke
 2. Kliknite malu strelicu na stavci izbornika koju ste mislili kao dijete (razvedena)
 3. Kliknite vezu “Pod” roditelj “odjeljak” gdje će “roditelj” biti oznaka stavke iznad njega

Kako stvoriti podizbornik u WordPressu

Ako odlučite ukloniti stavku podizbornika, možete je pomaknuti malo ulijevo. Alternativno, kliknite strelicu na stavci i odaberite “Out from” roditeljski odjeljak “gdje će” parent “ponovo biti oznaka stavke iznad nje..

Postavke izbornika

Prije spremanja novostvorenog izbornika postoje dvije važne opcije na koje biste trebali voditi računa.

 1. Automatsko dodavanje stranica – kad god se stvori nova stranica najviše razine (glavna, ona koja nema roditelja), automatski će se dodati ovom izborniku
 2. Prikaži mjesto – ako vam neka tema omogućuje korištenje više izbornika, s popisa odaberite njegovo mjesto

Postavke izbornika

Kad ste zadovoljni strukturom, ne zaboravite da kliknete gumb “Spremi izbornik” koji se može naći s desnog gornjeg i donjeg dijela uređivača..

Opcije zaslona

Na samom vrhu stranice možete pronaći karticu Opcije zaslona. Nakon klika na kartici će se prikazati još nekoliko postavki koje omogućuju kontrolu postavki izbornika.

 • Kutije – pored standardnih elemenata možete prikazati Oznake i formati koji se mogu dodavati izbornicima
 • Napredne osobine izbornika – dodajte vezu cilja, atributa cilja, CSS klase, odnos veze (XFN) i opis

Iako teme imaju unaprijed definirana područja za dodavanje izbornika, prilagođene stavke možete lako dodati na bočnu traku ili bilo koja druga područja spremna za widgete.

 1. Ići Izgled -> widgeti
 2. Na lijevoj strani pronađite widget “Custom Menu”
 3. Povucite je i spustite na desnu stranu do bilo kojeg područja spremnog za widgete (poput bočne trake)
 4. Odaberite ime
 5. Odaberite izbornik koji ste prethodno stvorili
 6. Kliknite gumb “Spremi”

Izbornik na bočnoj traci

Ako vam nije ugodno raditi s widgetima, slijedite vezu da biste saznali više o prilagođavanju widgeta u WordPressu.

Zaključak

Stvaranje web stranice bez navigacijskog izbornika jednako je lupanje posjetiteljima ravno u lice. Prije nego što web mjesto omogućite javnosti i promovirate, napravite funkcionalan WordPress izbornik koji će pomoći vama i posjetiteljima da se brže kreću po web mjestu. Dobar navigacijski izbornik može vam također pomoći da se bolje rangirate na tražilicama.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao u prvom koraku prema WordPress izbornicima i da ćete bez problema moći kreirati nove. Ne zaboravite stvoriti podizbornike ako je potrebno i upotrijebite dodatne lokacije za prikaz navigacijskih izbornika. Također je moguće dodati izbornike u widgetized područjima. Ali ako želite veću kontrolu nad WordPress izbornicima, bit će potrebno promijeniti temu ili instalirati dodatne dodatke.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map