Kako ažurirati WordPress, teme i dodatke unutar nadzorne ploče

update-wordpress.png


Jednom svakih nekoliko tjedana kada se prijavite na svoj WordPress blog i odete na nadzornu ploču, primijetit ćete da postoje ažuriranja za vaše web mjesto. Iako je lako samo kliknuti gumb za nadogradnju svoje jezgre, tema i dodataka za WordPress na noviju verziju, trebali biste poduzeti dodatni korak i pripremiti web mjesto za postupak ažuriranja. Ili drugim riječima, slijedite princip “bolje nego žao”.

Iako će vaša web-lokacija raditi prilično normalno, čak i ako ne pritisnete gumb za ažuriranje onog trenutka kad vam je dostupno, trebali biste znati o prednostima brzog nadogradnje.. Programeri za WordPress, njegove teme i dodaci kontinuirano rade na poboljšanju svojih proizvoda. Kroz nova ažuriranja uvode se nove značajke koje će poboljšati vašu web lokaciju. I što je još važnije, programeri ispravljaju bugove i sigurnosne rupe koje hakeri mogu koristiti za pristup vašoj web lokaciji bez dopuštenja.

Budući da je WordPress platforma otvorenog koda, svatko može primiti kôd, provjeriti ga i pronaći novi način hakiranja nezaštićenih web lokacija. Ažuriranjem na najnoviju verziju, zaštitite svoju web lokaciju od zlonamjernog softvera i opasnih ljudi. Pored slabih lozinki, nedostatak najnovije verzije softvera jedan je od najčešćih razloga za gubitak vaše web stranice hakeru.

Kako ažurirati jezgru, teme i dodatke za WordPress

Nadamo se da ste sada shvatili prednosti redovitih, redovitih ažuriranja. Ali prije nego što požurite da kliknete gumb za nadogradnju, razmotrimo nekoliko stvari i naučimo kako ispravno ažurirati WordPress.

Pripremite se za nadogradnju

Od trenutka kada kliknete na gumb za ažuriranje, WordPress će početi raditi s vašim datotekama. Preuzet će nove datoteke i prebrisati stare. Budući da je to delikatan postupak koji može prekinuti samo jedna jednostavna pogreška u kodu, postoji mala, ali realna šansa da nešto pođe po zlu. Prije nego što izgubite pristup svojoj web stranici i učinite je neupotrebljivom za javnost, sklopite osiguranje u obliku rezervne kopije. Dakle, u slučaju da nešto pođe po zlu, lako se možete vratiti na staru verziju WordPress-a ili bilo koji poseban dodatak i temu koju ćete uskoro ažurirati..

Budući da dodaci za predmemoriranje (poput W3 Total Cache ili WP Super Cache) mogu ometati proces nadogradnje, najbolje je da ih deaktivirate tijekom postupka ažuriranja WordPressa. Nakon ažuriranja nakon nekoliko minuta, bit ćete bez problema vratiti se i aktivirati dodatak.

Prije ažuriranja, uvijek stvarajte sigurnosnu kopiju vaše web lokacije i deaktiviraj sve dodatke za predmemoriranje možda ste instalirali.

Ručno ažurirajte WordPress na novu verziju

Da biste saznali više o dostupnim ažuriranjima, idite na Nadzorna ploča -> Ažuriranja. Možete kliknuti i na nadopune ikonu u traci za administraciju WordPressa. Ovo će vas odvesti na stranicu ažuriranja za WordPress koja sadrži sve potrebne informacije i gumbe za radnju koje su vam potrebne.

Iako WordPress automatski provjerava postojeća ažuriranja i obavještava vas o njima putem e-pošte, s ove stranice možete kliknuti gumb da biste ručno provjerili nova ažuriranja..

Stranica se može podijeliti u tri odjeljka:

 1. Ažuriranja jezgre WordPress-a
 2. Ažuriranja dodataka
 3. Ažuriranja tema

1. Ažurirajte WordPress

Ažurirajte WordPress jezgru

Prvi odjeljak omogućuje ažuriranje jezgre WordPress-a. Ako već imate najnoviju verziju programa WordPress, vidjet ćete poruku koja to potvrđuje. Također, vidjet ćete gumb koji vam pomaže da ponovo instalirate trenutnu verziju. Iako to za sada možete zanemariti, sjetite se opcije samo za slučaj da u budućnosti nešto pođe po zlu.

Da biste ažurirali WordPress na najnoviju verziju, jednostavno kliknite gumb Ažurirati sada i pričekajte nekoliko minuta.

Ovisno o brzini vaše web lokacije i veličini datoteka koje se prenose, može biti potrebno nekoliko minuta da se sve završi.

2. Ažurirajte WordPress dodatke

Ažurirajte WordPress dodatke

U drugom odjeljku nalaze se sva dostupna ažuriranja dodataka. Ovisno o broju dodataka koje ste instalirali, očito može biti kraći ili duži. Svi dodaci koji imaju nove verzije na raspolaganju će biti na popisu, a vi ćete ih morati odabrati. Dakle, jednostavno odaberite dodatke koje želite ažurirati i pritisnite Ažurirajte dodatke gumb ispod popisa.

3. Ažurirajte WordPress teme

Ažurirajte teme WordPressa

Treći i posljednji odjeljak na ovoj stranici omogućuje vam ažuriranje tema. Slično prethodno spomenutim dodacima ažuriranja dodataka, možete očekivati ​​popis svih pristupačnih tema (onih koje ste instalirali na svoje web mjesto) s novom dostupnom verzijom za preuzimanje. Odaberite one koje želite osvježiti novim datotekama i kliknite na Ažurirajte teme dugme.

Nakon što kliknete bilo koji od gumba za ažuriranje, budite strpljivi i ostavite do nekoliko minuta da se sve završi.

Koje je najbolje vrijeme za ažuriranje vaše web lokacije?

Iako možete ažurirati jezgru, teme i dodatke za WordPress u bilo kojem trenutku, savjetujemo da to učinite kada na svom web mjestu imate najmanje posjetitelja. Ovisno o vašoj publici, to može biti tijekom vikenda ili u određeno doba dana. Uvijek razmislite o izmjenama tijekom noćnih sati – manje su zaposleni.

Što se događa s vašom web mjestom dok se ažurira?

Već smo spomenuli mogućnost da nešto krene po zlu tijekom ažuriranja. Ovisno o veličini ažuriranja i brzini vašeg davatelja usluga hostinga (poslužitelja), može biti potrebno i nekoliko minuta dok se sve ne popravi. Zbog toga WordPress automatski prikazuje stranicu za održavanje svim korisnicima koji slučajno otvaraju vašu web stranicu tijekom ažuriranja.

Poruka načina održavanja

Dok se ažurira, WordPress prikazuje ovu poruku: „Ukratko je nedostupan za planirano održavanje. Provjerite za trenutak. “

Automatska ažuriranja WordPress-a

U listopadu 2013. WordPress je uveo automatska ažuriranja. Od tada sustav će automatski ažurirati sva manja izdanja (primjerice, od WordPressa v4.7.4 do v4.7.5) i sigurnosna ažuriranja. I dalje ćete morati ručno ažurirati sva veća izdanja (na primjer, od WordPress v4.8 do v4.9).

Moguće je kontrolirati kako rade automatske nadogradnje programa WordPress, ali morat ćete instalirati dodatne dodatke ili izmijeniti kôd. To ćemo pokriti u jednom od naših budućih postova.

KAD NE dopusti WordPressu da ažurira vašu web lokaciju

Iako je u većini slučajeva potrebno ažuriranje WordPress-a, postoje slučajevi kada ne biste trebali biti brzi na obaraču. Kao što možda već znate, WordPress vam omogućuje prilagođavanje svakog dijela CMS-a i njegovih tema i dodataka.

U slučaju da na svom blogu imate modificiranu (prilagođenu) verziju bilo čega, trebali biste biti oprezni s ažuriranjima. Budući da tijekom procesa WordPress prepisuje svaku datoteku, sve promjene koje ste napravili za WordPress, teme ili bilo koji od dodataka bit će izgubljeni!

Ipak, to ne znači da ne biste trebali ažurirati WordPress. Umjesto toga, morat ćete pripremiti sve izmjene kako biste ih mogli zamijeniti nakon ažuriranja. Postoje čak i klasičnija rješenja koja vam omogućuju ažuriranje tema i dodataka bez brige o prilagođenim dijelovima (koristeći podređene teme i datoteke prilagođenih dodataka), ali to je napredna opcija koju ćemo ostaviti za jedan od naših budućih članaka.

Provjerite svoju web lokaciju nakon ažuriranja

Nakon svakog ažuriranja, toplo preporučujemo da provjerite svoju web stranicu. Iako se može činiti da je sve prošlo kako treba, možda ćete biti iznenađeni nekim polomljenim dizajnerskim elementima ili novim značajkama koje niste očekivali. Ponekad se jednostavno dogodi da vaša tema ili jedan od vaših dodataka nisu kompatibilni s novom verzijom WordPress-a. Dakle, nemojte biti lijeni i otvorite nekoliko stranica na svojoj web lokaciji da biste vidjeli je li sve u redu.

Zaključak

Važno je da WordPress stalno ažurirate. Imajući najnoviju verziju osnovnih datoteka, tema i dodataka osiguravate da vaša web lokacija ostane sigurna i uvijek korak ispred gadnih hakera. Dobivate i nove značajke i poboljšanu funkcionalnost. Ne zaboravite sigurnosno kopirati web mjesto prije većih ažuriranja (zapravo trebali biste je redovito izrađivati ​​sigurnosnu kopiju, bez obzira na ažuriranja, ali o tome ćemo doći u drugom članku), i budite oprezni ako imate prilagođenu web lokaciju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map