Как да преместите блога си от Wix към WordPress

Wix към WordPress


Трябва да се каже истината, Wix е зашеметяващ създател на уебсайт, който изглежда перфектно съобразен с нуждите на начинаещите. Изглежда красиво, идва с някои страхотни предварително изработени дизайни това ще ви помогне да стартирате първия си сайт, а всъщност е сравнително лесно да боравите и управлявате.

Сигурни сме, че вече сте се натъкнали на някои реклами и банери на Wix онлайн, които лесно се запомнят по сладко лого, което прилича на малка жълто-бяла звезда (всъщност това е комбинация от буквите, но кой се интересува; за нас – това е звезда).

Поради всички причини, които току-що споменахме, не е рядкост, че блогърите, които за първи път се решават, решават да започнат с Wix, вместо с WordPress. Просто делегирате всички технически проблеми на експерти от Wix, докато можете да се съсредоточите върху написаното и разбира се снимки на вашата котка, която яде чийзбургер. Но след няколко месеца или може би дори години може би сте разбрали, че блоговете са много по-забавни, отколкото сте предполагали, че ще бъде. Освен това бихте могли да разберете, че блоговете могат да бъдат източник на доходи, което дори може да ви даде кураж да изоставите работата си от 9 до 5 в офиса, който толкова мразите. Ако разпознаете нещо от това, вероятно вече мислите за мигриране на вашия блог на Wix към WordPress.

Как да се подготвим за миграцията

За разлика от Wix, където хостингът, домейните и всички технически данни, за които вероятно не се интересувате, са се погрижили от някой друг, WordPress е друга история. За начало, за да можете да имате уебсайт на WordPress, ще трябва да намерите хостинг компания, която ще се грижи за тези технически характеристики отсега нататък.

Когато става въпрос за хостинг на WordPress сайтове, Bluehost е един от лидерите в бранша, който ще ви помогне да получите професионален уебсайт на достъпни цени. Просто следвайте връзката, за да получите отстъпка, за да можете да започнете новия си блог по правилния начин само 2,75 долара на месец.

начална страница на bluehost

След като решите пакета и домейна, който ще използвате за блога, ще трябва да инсталирате WordPress. Ако решите да отидете с Bluehost като вашия хостинг доставчик, можете да се отпуснете и да пропуснете тази част, защото хостинг услугата автоматично ще инсталира WordPress за вас. Всичко, което трябва да направите в този случай, е да подготвите потребителското си име и парола, така че да можете да навигирате до таблото за управление и да влезете в новото си работно пространство.

Преместете блога си от Wix в WordPress

Ако някога сте се натъкнали на статия, която показва процеса на миграция от една платформа на друга, вероятно вече сте започнали да се притеснявате. Но все още не започвайте да дърпате косата си. Въпреки че другите трансфери не са толкова технически, те ви принуждават да отделите допълнително време, за да следвате всяка стъпка, за да направите трансфера правилен. За разлика от прехвърлянето на Tumblr в WordPress или Blogger към самостоятелно хостван WordPress, мигрирането на Wix към WordPress е много по-лесно да се направи.

За съжаление, това също означава, че получавате по-малко опции, от които можете да избирате. Но да започнем с една интересна част.

Изберете тема

Тъй като използвате Wix, вече трябва да сте наясно как работят шаблоните или темите – те ви позволяват бързо да промените целия външен вид на вашия блог в нещо, което ще ви хареса. Темите на WordPress работят по много подобен начин. Има десетки хиляди безплатни и премиум теми WordPress, от които можете да избирате, и на практика няма ограничения за тях.

WordPress-Тема за доставчици на теми

Въпреки че е доста примамливо да изберем a безплатна тема на WordPress, моля, имайте предвид, че обикновено тези видове теми изискват повече технически познания. Освен ако не знаете как да заобиколите WordPress, PHP, HTML и CSS, които са необходими за персонализиране на безплатна тема, предлагаме да преминете към премиум. Популярните премиум теми обикновено се предлагат с конструктори за плъзгане и пускане, които ви позволяват буквално да си играете с опции и цветове, докато не добиете този перфектен вид на вашия блог, за който сте се запътили. Вместо да крещите на екрана на компютъра си, че не показва правилния цвят или не оразмерявате изображението на заглавието, когато гледате сайта на екрана на мобилния телефон, издърпайте тези допълнителни няколко долара от портфейла и се насладете на персонализирането на вашия блог.

Настройте перманентни връзки

Да, знаем. Точно като вас, по-скоро бихме прекарали време в персонализиране на тема, отколкото да подправяме настройки, които редовните посетители дори няма да забележат. Но перманентните връзки са важна част от вашия нов блог за WordPress и е изключително важно да ги зададете веднага.

Не се притеснявайте; въпреки че терминът постоянна връзка може да звучи страшно, всъщност е доста лесно да ги настроите. Постоянните връзки са части от URL адресите, т.е. адресът на всяка публикация, страница, изображение и т.н. във вашия блог. Така че това е моментът да решите дали искате те да са прости, да имате дата, твърдо кодирана или да направите нещо друго, което харесвате.

Избор на перманентни връзки

Например, вместо www.yournewblog.com/2019/08/my-first-post можете да промените своите лични препратки към www.yournewblog.com/my-first-post. Въпреки че може да звучи хубаво да имате дата в постоянната връзка, препоръчваме втората опция. По-късите URL адреси са по-чисти, по-лесни за четене и запомняне, а търсачките ги харесват по-добре.

За да направите тези промени, просто отидете на Настройки -> Препратки и изберете опцията „Име на публикацията“. Запазете промените и презаредете страницата си, за да може всичко да работи.

Експорт на съдържание от Wix

За разлика от WordPress, Wix е затворена платформа, което означава, че не трябва да надникнете зад завесите, за да видите кода. Може да ви звучи без значение, но това също означава, че хората не могат да създават инструменти, които да ви помогнат с някои неща. Очевидно хората в Wix не искат да се отдалечавате от тяхната платформа, така че няма инструменти, които бързо и лесно да експортират всичко от Wix до WordPress.

Но не се безпокойте; все още можете да вземете нещата си, като използвате различни методи.

За да експортирате съдържание от Wix, ще трябва да получите достъп до RSS емисията. Всъщност не трябва да знаете нищо за RSS емисия, но ако искате да научите повече, научете какво всъщност представлява RSS емисия. Има още един недостатък на това. Наскоро Wix реши да премахне RSS емисии от техните блогове, така че ако имате нов, вероятно няма да имате достъп до емисията.

Запишете RSS емисия

За достъп до вашата RSS емисия на Wix, просто отворете Вашиятusername.wixsite.com/blogname/feed.xml или Вашиятusername.wixsite.com/blogname/blog-feed.xml. Потребителското име е вашето потребителско име за Wix, а името на блога е името на вашия блог, който управлявате в Wix. Ако сте използвали потребителско име на домейн във вашия блог на Wix, просто добавете feed.xml или /blog-feed.xml в края на вашия персонализиран домейн за достъп до RSS емисия.

Експортирането трябва да е много бързо и трябва да се свържете с файл, записан някъде на вашия компютър (десктопът е просто добре). Това е всичко необходимо, за да експортирате съдържанието от Wix. По-късно ще ви покажем как да боравите с изображения.

Импортирайте Wix съдържание в WordPress

Следващата стъпка изисква да импортирате съдържанието в новия ви сайт на WordPress. За щастие WordPress е платформа с отворен код, така че има много плъгини и инструменти, създадени да ви помогнат да постигнете различни цели. Един от тези инструменти се нарича RSS Importer и неговата цялостна цел е импортиране на информация от RSS емисия файл като този, който сте запазили в предишната стъпка, докато експортирате съдържание от Wix.

 1. Влезте в новия си сайт за WordPress
 2. Навигирайте до Инструменти -> Импортиране
 3. Изберете RSS и кликнете върху иконата „Инсталиране“ под него
 4. Инсталиране на инструмент за вносител

 5. Изчакайте няколко секунди WordPress да зареди нова страница и щракнете върху Изпълни вносител
 6. Пуснете инструмент за вносители

 7. Щракнете върху Избор на файл и изберете RSS файла, който сте експортирали от Wix
 8. Изберете импортиране на файл

 9. Кликнете върху бутона Качване на файл и импортиране

Качване на файл и импортиране

В зависимост от размера на вашия блог, това може да отнеме известно време, така че не изпадайте в паника, ако нищо не се случи за няколко минути.

След като всичко е готово, трябва да видите съобщение, което потвърждава импорта. За да проверите, просто отидете на Публикации -> Всички публикации където трябва да можете да видите цялата статия на Wix, изброена в WordPress. Това е невероятно; току-що успешно сте импортирали съдържание от Wix в WordPress, но има само един малък проблем. Ако отворите някой от публикациите, ще забележите, че нито едно от изображенията не е там. За съжаление RSS емисия не ви позволява да импортирате изображения автоматично, така че ще трябва да се справите ръчно с тази задача.

Как да импортирате изображения от Wix в WordPress?

Ако не сте имали много изображения в публикациите си, можете просто да продължите напред, да отворите публикациите си в Wix и да запазвате изображения едно по едно. След това ще бъде достатъчно, за да качите изображенията във вашата медийна библиотека WordPress. Ако запазите името на изображението непокътнато, това трябва да направи трика и всичките ви изображения трябва да се показват в публикации на същите места, на които сте ги имали в Wix.

Импортиране на изображения от Wix

Но има вероятност да имате повече от няколко изображения. Така че ръчно преминаването един по един може да бъде близо до невъзможно. Ние имаме лек за това – не забравяйте, WordPress е с отворен код и има десетки хиляди безплатни и премиум инструменти, които можете да използвате. За щастие, инструмент, който ще ви помогне да боравите с изображения, е напълно безплатен и можете да го използвате и работите в следващата минута.

 1. Отидете на Приставки -> Добавяне на нови
 2. Потърсете „Импортиране на външни изображения“ от Марти Торнли
 3. Инсталирайте и активирайте приставката

Обикновено не препоръчваме да инсталирате приставки, по-стари от година или две, но този все още работи без проблеми, така че не трябва да се притеснявате.

По подразбиране приставката за импортиране на външни изображения автоматично търси чрез HTML кода на публикация, след като щракнете върху бутона за запазване. Тъй като вече сте импортирали съдържанието от RSS емисия, вашето съдържание съдържа кода за картината, но не и самата картина. Късмет – това означава, че след като натиснете бутона за запазване, плъгинът ще намери публикацията ви в Wix, ще разпознае всички изображения и автоматично ще ги изтегли в библиотеката си! Така че няма значение дали имате една или хиляда изображения, приставката трябва да ги прехвърли всички.

Успех с вашия нов блог за WordPress!

Това е то. Както ви казахме в първите няколко реда, мигрирането от Wix към WordPress не отнема много време и умения. Ако сте изпълнили всички стъпки, трябва да сте приключили с нов блог на WordPress, който вече съдържа всичките ви стари публикации в Wix.

Въпреки че това е краят на вашия блог за Wix, не се тъгувайте за това. Разгледайте тази миграция като стъпка напред. WordPress е много по-мощен от Wix и ще ви позволи да го развиете допълнително. Той ви дава пълен контрол над вашия блог и ако желаете, можете да печелите пари с него.

Научаването на WordPress отнема известно време и има толкова много, че можете да научите за него. Така че не се разочаровайте, ако не можете да направите блога си по-добър за един ден. Отделете време и развийте както знанията си, така и блога си и сме сигурни, че днес ще сте щастливи, че сте мигрирали блога си от Wix в WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map