Как да преместите блога си от подвижен тип и typePad към WordPress

Подвижен тип и TypePad към WordPress


Преди да има WordPress, други системи за управление на съдържанието имаха шанс да представят своите възможности за блогване пред света. Movable Type и TypePad бяха едни от първите, които се опитаха да привлекат вниманието на амбициозни блогъри.

И дори когато WordPress влезе в играта, тези двама (технически три, но разбирайте това Подвижен тип и TypePad работи на един и същ код) не сме били толкова различни Все пак в продължение на почти двадесет години WordPress продължи да се развива и променя начина, по който хората мислят за блоговете и дори за целия свят на уеб дизайна.

начална страница на подвижен тип

WordPress започна да съхранява милиони потребители и още повече уебсайтове, задвижвани от сега най-популярната система за управление на съдържанието. Плъгините и темите станаха нещо, което дори повечето неопитни потребители могат да използват, а блоговете и уеб дизайнът стават нещо, което всеки може да се опита да направи.

За съжаление, Movable Type и TypePad не можаха да следват успеха на WordPress и разликите вече са огромни. Така че, ако все още имате блог, който се захранва от Movable Type и TypePad, има вероятност да искате да ги прехвърлите в самостоятелен хост WordPress блог.

Защо искате да преместите Movable Type и TypePad в WordPress?

начална страница на пишещата машина

Най-просто казано, Movable Type и TypePad са минало. Системите не можеха да следват темпото, зададено от платформа с отворен код като WordPress. Там, където разработчиците на WordPress бяха в състояние да разработят плъгини и теми за всички, Movable Type и TypePad останаха.

Така че, ако искате да актуализирате блога си Movable Type / TypePad и да въведете нови функции, ще трябва да знаете как да се справите с кода. Ако решите да инсталирате някой от плъгините, ще трябва да знаете какво правите и как да го инсталирате. Проблемът е, че Movable Type и TypePad не идват с инсталатор, така че всяка приставка има свои собствени правила за инсталиране.

Също така персонализирането е ограничено. Освен ако не искате да кодирате пътя си към желаната тема, можете да забравите да получите добре проектиран блог, където, от друга страна, WordPress ви предоставя почти неограничени възможности. Ето защо дори и да имате блог на Movable Type или TypePad, Предлагам да прехвърлите всичко на самостоятелно хостван WordPress, където можете да имате пълен контрол върху вашия сайт

Как да преместите Movable Type и TypePad в WordPress

Ако четете това ръководство, сигурен съм, че имате своите причини за прехвърлянето на друго към това, което току-що написах, и вие очевидно сте осъзнали колко мощен WordPress е наистина. Така че без допълнително обожание, нека ви покажа как да направите трансфера.

1. Подгответе средата на WordPress

Да имате свой собствен WordPress сайт е пътят, но с повече сила идва по-голяма отговорност. И това можете да почувствате още на първата стъпка, където трябва да намерите собствен хостинг.

За да инсталирате WordPress, ще трябва да създадете среда, която да се справи с WordPress и всичко, което идва с него. Ако започнете Googling за хостинг компании на WordPress, ще разберете, че има стотици опции, от които можете да избирате. Но нека ви помогна с това, като кажа, че Bluehost е моят избор номер едно, що се отнася до хостинг на WordPress.

Тази хостинг компания е една от най-известните в блог сферата и всъщност е една от малкото, препоръчани официално от WordPress.org, което е огромна сделка!

WordPress Bluehost

Не само получавате най-доброто обслужване, но и можете да настроите всичко с няколко прости стъпки. Дори ако това е първият ви опит за подправяне на хостинг компании, не се притеснявайте; Ще ви покажа как да настроите всичко в три прости стъпки:

Етап 1

Посетете Bluehost, където ще намерите бутона „Започнете сега“. Кликнете върху бутона, за да продължите.

Bluehost

Стъпка 2

Трябва да можете да видите няколко хостинг планове на този екран. Освен ако не знаете точно от какво се нуждаете от хостинг компания, силно препоръчвам да изберете основния, който ви дава всичко, от което се нуждаете за вашия блог.

променете хостинг плана

Стъпка 3

Освен ако вече нямате персонализиран домейн, можете да регистрирате нов тук. Въведете всичко, което харесвате, и Bluehost ще каже дали домейнът е наличен и цената му. Получаването на това перфектно име на домейн не е лесна задача, така че отделете време и изберете разумно.

име на домейн

Има още едно нещо, което обичам в Bluehost. След като приключите с настройката на профила си, буквално са необходими няколко стъпки, за да инсталирате WordPress. Въпреки че WordPress никога не е бил труден за инсталиране, мога да си спомня няколко години назад да се справям със FTP сървъри и бази данни, за да се развият нещата. Това вече е нещо от миналото и можете да забравите как ръчно да направите каквото и да било. Просто следвайте инструкциите и само с няколко щраквания ще инсталирате вашия WordPress екземпляр и готов за следващата стъпка.

2. Експорт на подвижен тип или TypePad

Тъй като Movable Type и TypePad са създадени от една и съща компания, те също работят на почти една и съща работна рамка, което означава, че освен други неща, експортирането на съдържание е практически същото:

 1. Отидете в блога си с подвижен тип или тип
 2. Влизане
 3. Отворете блогове -> Настройки -> Импортиране / експортиране
 4. Кликнете върху бутона Експортиране и изчакайте да се запълни лентата за напредък
 5. Кликнете върху връзката за изтегляне
 6. Запазете файла, създаден от инструмента за експортиране, на вашия работен плот

Експорт на подвижен тип

3. Импортиране в WordPress

За щастие WordPress се предлага с вградена поддръжка за импортиране на Movable Type и TypePad в собствената си система. Това означава, че без да се налага да обработвате приложения на трети страни, можете да импортирате всичко само с няколко кликвания на мишката:

 1. Отидете на Инструменти -> Импортиране
 2. Намерете „Movable Type и TypePad“ в списъка
 3. Инсталиране и стартиране на инструмента за вносител
 4. Кликнете върху бутона „Избор на файл“
 5. Изберете файла, който сте експортирали по-рано
 6. Кликнете върху бутона „Качване на файл и импортиране“

Импортиране на подвижен тип и TypePad

В зависимост от размера на вашия, вече стар, блог, може да отнеме известно време, за да завърши всичко. След като сте готови, просто трябва да зададете автора. Можете да изберете текущия автор, ако сте собственик на всички публикации. В случай, че трябва да зададете няколко автори, можете да създадете нови тук и да ги присвоите на публикации.

И все пак, ако забравите да го направите или промените мнението си за имената на автора, не се притеснявайте, защото винаги можете да редактирате импортираните публикации, да променяте автори и да правите каквото искате. Това е още едно чудесно нещо за WordPress, което ви позволява да управлявате блога си по начина, по който искате.

4. Проверете ръчно съдържанието

На теория всичко трябва да е наред и статиите ви трябва да са правилно внесени в WordPress. Все пак ви предлагам ръчно да проверите съдържанието.

Проверете публикации

Най-лесният начин да направите това е да отворите Публикации -> Всички публикации и да проверите дали всички ваши статии са налични в WordPress. Чувствайте се свободни да отворите някой от публикациите, да ги редактирате и да видите дали всичко изглежда добре.

5. Какво ще кажете за изображенията?

Ако отворите някой от публикациите си, съдържащи изображения, ще се радвате да видите, че всички изображения се зареждат правилно. За съжаление, това не означава, че изображенията са правилно импортирани. Да ви кажа истината – изображения не са импортирани.

Movable Type и TypePad експортират само текстови файлове (не забравяйте, че един файл сте изтеглили и след това импортирали чрез инструмента за вносител). Докато текстовият файл не съдържа изображения, той предоставя HTML кода, който казва на WordPress къде се намират изображенията. Така че изображенията всъщност все още се зареждат от старите ви статии Movable Type / TypePad.

За да коригирате това, ще ви е необходима помощта на безплатен плъгин за WordPress.

 1. Отворете Плъгини -> Добавяне на нови
 2. Търсене на автоматично качване на изображения
 3. Инсталиране и активиране на приставката

Автоматично качване на изображения

Ако това е първата ви добавка за WordPress, ще се радвате да знаете, че няма настройка. След като го инсталирате, всичко работи автоматично. Всичко, което трябва да направите, е да отворите публикация и да я запазите. Не е нужно дори да правите никакви промени; странно, нали?

Приставката се задейства от това действие и това, което прави, е да търси всеки HTML код, съдържащ изображения. След като бъде намерен, плъгинът изтегля изображението от източника и автоматично го качва във вашата WordPress Media Library и го поставя в публикацията на същото място. Това е толкова лесно да се направи и обичам да използвам приставката при прехвърляне на блогове.

Шансовете са, че имате десетки, ако не стотици блог публикации, които сте импортирали. Така че вместо да кликнете едно по едно, можете да замените групово изображения:

 1. Отваряне на публикации -> Всички публикации
 2. Изберете всички публикации
 3. Изберете опцията Редактиране
 4. Кликнете върху Прилагане
 5. Когато се покаже новият екран, щракнете върху бутона „Актуализиране“

След като направите това, WordPress ще обработва всички избрани публикации едновременно, което означава, че всички те ще бъдат запазени и плъгинът ще може да работи, т.е. ще замени всички изображения.

6. Пренасочете старите URL адреси към новите

Тъй като сте мигрирали от стария си блог Movable Type или TypePad, това вероятно означава, че сте го имали известно време. Това отново означава, че сте установили известна читателска аудитория и че вашият блог е индексиран от Google. За да не загубите публика, би било интелигентна идея да се справите с перманентните връзки. По този начин всеки, който кликне върху старата връзка, все пак ще се окаже на правилния пост.

 1. Отворете Настройки -> Препратки
 2. Изберете „Персонализирана структура“
 3. Копирайте това в полето: /%year%/%monthnum%/%postname%.html
 4. Кликнете върху бутона „Запазване на промените“

7. Персонализирайте новия си блог

Ако сте следвали цялото ръководство, вероятно сте разбрали колко лесно е всичко. Сега забавната част започва там, където трябва да изберете WordPress тема и инсталирайте нови приставки.

Освен да персонализирате външния вид на новия си блог за WordPress, не забравяйте да го осигурите и поддържате редовно поддържан.

ЧЗВ

Колко време отнема миграцията на Movable Type / TypePad към WordPress?

Дори ако имате хиляди статии, целият трансфер отнема около един час. И това е само ако това е първият ви път, когато работите с WordPress. Ако сте запознати с платформата, цялата работа може да бъде направена за още по-малко време. 

Това, което отнема време, обаче е да настроите вашия нов блог за WordPress и да го персонализирате, което може да отнеме дни, ако не и седмици, за да направите правилно.

Мога ли да изтрия стария си блог TypePad / Movable Type по време на прехвърляне?

За да сте сигурни, че всичко се прехвърля правилно (съдържание и изображения), силно препоръчвам да не изтривате стария блог, докато всичко не бъде направено. След като сте сигурни, че цялото съдържание е безопасно прехвърлено във вашия нов блог на WordPress, можете да изтриете старото.

Как мога да импортирам стила на моя блог Movable Type или TypePad?

За съжаление, импортирането на стила не е възможно. Има две опции, които имате след импортирането на съдържанието. Можете или да потърсите нова тема на WordPress, която можете да персонализирате по ваш вкус и да я направите подобна на стария ви блог.

Другата опция е да кодирате ръчно шаблона, който сте използвали на Movable Type / TypePad. В този случай, моля, обърнете внимание, че предстои да вземете огромна хапка, която изисква умения и познания за уеб дизайн. И дори да наемете експерт, това може да се окаже като огромно начинание, което също се превръща в скъпо приключение.

заключение

Въпреки че Movable Type и TypePad бяха страхотни конкуренти на WordPress назад в историята, днес това е различна история. Ако ви е грижа за вашия блог и искате да продължите да увеличавате аудиторията, ще трябва да прехвърлите уебсайта си в WordPress.

Както можехте да видите от тази статия, процесът на миграция е доста прост. Но за съжаление, това също означава, че не трябва да прехвърляте всичко. Затова се съсредоточете върху преместването на написаното съдържание и изображения и отделете време за изграждането на нова среда в WordPress – това ще се изплати по-рано, отколкото си мислите, тъй като ще имате модерен блог, който всички ще харесат.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map