Как да преместите блога си от LiveJournal към WordPress

Как да преместите блога си от LiveJournal към WordPress


LiveJournal е проста услуга за социални мрежи, която стъпва във водите за управление на съдържанието. Тази платформа е създадена за неговия основател Брад Фицпатрик, за да споделя лесно своите дейности с всички свои приятели в гимназията. Това се случи през 1999 г., така че трябва да вземете предвид факта, че все още нямаше налични Facebook и Instagram.

Въпреки че има доста история и няколко собственици по целия свят, LiveJournal просто не можеше да бъде в крак със съвременните системи за управление на съдържанието като WordPress.

Защо трябва да мигрирате от LiveJournal към WordPress?

Ако се интересувате от блога си и искате контрол над него, тогава трябва да помислите за преместване на блога си от LiveJournal възможно най-скоро. Въпреки че ви позволява да пишете публикации в блогове и да ги показвате на света, LiveJournal предлага минимални функции и възможности. Не можете много да направите, за да подобрите блога си и ако сте на безплатен план, ограниченията са още по-значителни.

От друга страна, със самостоятелно домакин на WordPress, можете да направите практически всичко, което искате. Ограниченията на дизайна на практика не съществуват (ако имате правилната тема и знаете пътя си около WordPress и HTML и CSS, можете да направите всичко, което искате). Има повече от 50 000 приставки, които могат да разширят функционалността на вашия сайт и още повече потребители, които ежедневно допринасят за WordPress.

Така че без много да мислите за това, трябва да преместите блога си от LiveJournal в WordPress сега.

Нека започнем прехвърлянето

Ако сте чели за прехвърлянето на Blogger в WordPress или друго подобно ръководство, няма да преценя дали малко се страхувате да направите всичко сами. Обикновено има многобройни стъпки, които участват в миграцията на блог. Но в LiveJournal има нещо добро в края на краищата – много по-лесно е да го мигрирате към WordPress, отколкото всяка друга платформа.

За съжаление, това е така, защото LiveJournal има някои допълнителни ограничения. Тя не може да бъде пренасочена, което означава, че дори след миграция, вие основно започвате нов блог (когато става въпрос за SEO перспектива).

Също така, LiveJournal не ви позволява бързо да импортирате изображения, но ще ви покажа един трик, който трябва да работи без проблеми.

1. Изберете най-добрия хостинг на WordPress

Ако все още не сте много сигурни в разликите между хостинг и WordPress.com, моля, прочетете какво е толкова различно в тези две платформи. Защото само след като знаете тези разлики, ще разберете, че самонаведената версия изисква хост, който ще се погрижи за вашия нов уебсайт.

Изборът на правилната хостинг компания, която ще раздава вашия блог на света, е почти работа на пълен работен ден. Сред стотици хостинг компании навън е доста предизвикателно да се вземе решение само за една, която ще свърши добра работа. Вместо да губите времето си да сравнявате един с друг с друг, нека да ви предложа Bluehost.

Това е една от най-популярните WordPress хостинг компании и е дом на повече от два милиона уебсайтове по целия свят. Когато се регистрирате, ще получите най-добрата хостинг услуга, както и безплатен домейн, който ще се превърне в нов адрес на вашия блог.

Да започнеш с Bluehost е съвсем просто:

Първа стъпка – Вземете сделката


начална страница на bluehost

За да ви помогна да започнете по-лесно това начинание, позволявам ви просто да кликнете върху тази връзка, която идва с отстъпка. Вместо 7,99 долара на месец, което е стандартна цена, можете да получите своя сайт хостван за едва 2,75 долара!

Стъпка втора – Изберете своя ценови план


bluehost планове

Без да ви притеснявам с технически подробности, нека ви кажа, че тъй като прехвърляте блога си от LiveJournal, ще бъде повече от достатъчно, за да започнете с основен план.

Този план ще бъде най-достъпният и ще получите всичко необходимо за захранване на новия си блог. Ако осъзнаете, че трябва да подобрите блога си в бъдеще, вие сте само с едно кликване или един имейл, за да поддържате далеч от разширяването на плана, така че не се притеснявайте.

Трета стъпка – Име на домейн


изберете име на домейн

Както споменах по-рано, плановете на Bluehost идват с безплатен домейн. Това е адрес към вашия блог, който не бива да променяте често (всъщност не препоръчвам да го променяте изобщо веднъж настроен). Тъй като вече са взети толкова много имена на домейни, се превърна в тежка работа с прекрасно име, което е едновременно достъпно и лесно запомнящо се. Така че, отделете време и получете помощ при избора на име на домейн, ако е необходимо.

2. Инсталирайте WordPress

Преди да започнете да работите върху WordPress, където ще можете да импортирате своя блог на LiveJournal, трябва да подготвите средата.

За щастие инсталирането на WordPress на Bluehost е на няколко кликвания:

 1. Влезте в cPanel на вашия акаунт в Bluehost
 2. Отворете секцията Уебсайт
 3. Изберете „Инсталиране на WordPress“
 4. Щракнете върху бутона Инсталиране
 5. Изберете името на домейна, за да го инсталирате
 6. Щракнете върху „разширени опции“, ако искате да промените имейл адреса, потребителското име и паролата за новата инсталация на WordPress
 7. Прочетете лицензионните и сервизни споразумения и поставете отметка в квадратчетата, ако сте съгласни с всичко (трябва да се съгласите, за да продължите)
 8. Щракнете върху бутона Install Now

Това е то. След бързата осем стъпка инсталация, вие сте готови да преместите своя блог на LiveJournal в WordPress!

3. Импортирайте блога на LiveJournal в WordPress

Импортирането на вече стария блог на LiveJournal в WordPress е почти нещо, което правите с няколко кликвания. Ще трябва да подготвите идентификационните си данни на LiveJournal и ще сте готови да започнете:

 1. Отворете вашия новоинсталиран сайт на WordPress, като отидете на yoursite.com/wp-admin
 2. Влезте в уебсайта си на WordPress
 3. Отидете на Инструменти -> Импортиране, разположено в менюто отляво
 4. Намерете „LiveJournal“, който трябва да е четвъртата опция от върха
 5. Кликнете върху бутона „Инсталиране сега“ и изчакайте няколко минути
 6. Кликнете върху връзката „Пусни вносител“, която ще замени предишния бутон „Инсталиране сега“

LiveJournal Вносител

Технически, току-що успешно инсталирате първата си приставка за WordPress. И след като стартирате вносителя, би трябвало да можете да видите прост екран, който изисква допълнителна информация.

За да се свържете с LiveJournal, въведете вашето потребителско име и парола, които сте използвали в платформата.

Едно от хубавите неща на LiveJournal е, че той позволява частни публикации. Тъй като те са защитени с парола, ще трябва да въведете парола за тях, ако искате те да останат така. Ако не въведете паролата в този момент, моля, обърнете внимание, че всички записи от вашия блог на LiveJournal ще бъдат импортирани като публични публикации и по този начин ще бъдат достъпни за всеки да ги прочете..

LiveJournal Вносител

Преди да кликнете върху бутона „Свържете се с LiveJournal и Import“, уверете се, че имате достатъчно време на ръцете си, за да завършите работата. В зависимост от размера на вашия блог на LiveJournal, това действие може да отнеме дори няколко часа. Но тъй като не се изискват никакви действия от ваша страна, просто се уверете, че можете да оставите компютъра включен за известно време.

Ако имате много публикации и коментари, инструментът може лесно да хвърля някои съобщения за грешки по пътя. Затова не забравяйте да проверите компютъра от време на време, за да можете да обновите процеса на импортиране. Но не се притеснявайте – дори ако трябва да опресните страницата, защото възникна грешка, вносителят ще разпознае всички по-рано внесени записи и ще продължи процеса на импортиране, вместо да започне отначало.

След известно време трябва да видите съобщението „Всичко готово“. В същия момент можете да си дадете висока петица, защото това означава, че успешно сте прехвърлили блога си!

4. Как да боравим с изображенията?

Поради простотата на инструмента за вносители на LiveJournal, за съжаление, изображенията не могат да бъдат импортирани автоматично. Ако нямате много публикации и снимки за прехвърляне, най-удобният вариант би бил ръчно да отворите всяка публикация от LiveJournal, да изтеглите изображенията и след това да ги качите в съответните публикации в WordPress.

Но тъй като вече сте влезли в процеса на миграция на блога, това вероятно е, защото имате десетки, ако не и стотици от тях. И при всеки пост обикновено се задават поне две-три изображения. И така, за да импортирате всичко, нека ви покажа по-добро решение:

 1. Отидете на Приставки -> Добавяне на нови
 2. Търсене на плъгин за автоматично качване на изображения
 3. Инсталирайте и активирайте

За щастие тази приставка работи на автопилот. Вместо да търсите изображения или да бъркате с някакви разширени настройки, просто трябва да отворите публикации и да ги запишете. За да го изпробвате, опитайте това:

 1. Отваряне на публикации -> Всички публикации от менюто на WordPress
 2. Отворете най-новата публикация
 3. Кликнете върху бутона „Актуализирайте сега“

Веднага щом направите това, плъгинът автоматично ще търси изображения, разположени в публикацията. Ако има намерени изображения, плъгинът ще изтегли изображението от източника и веднага ще го качи във вашата медийна библиотека в WordPress. Също така, плъгинът ще се погрижи за кода и се уверете, че изображенията в тази публикация се зареждат от новия ви сайт на WordPress, а не от стария източник.

След като станахте свидетели на силата на приставката за автоматично качване на изображения, можете да повторите процеса за всяка публикация, която имате. Или, за да го направите по-бързо, можете да направите това:

 1. Отваряне на публикации -> Всички публикации
 2. Изберете всички публикации (поставете отметка в квадратчето отгоре)
 3. Изберете опцията Редактиране
 4. Кликнете върху Прилагане.
 5. Когато се покаже новият екран, щракнете върху бутона „Актуализиране“

Това действие ще актуализира всички избрани публикации и ще позволи приставката за автоматично качване на изображения да върши своята работа по всички тези публикации!

Какво ще кажете за пренасочване на моя блог на LiveJournal към новия?

Когато мигрирате стари блогове към новите, хората обикновено обичат да пренасочват трафика, така че да не губят никакъв трафик. Това е добра практика и горещо го препоръчвам при преминаване към WordPress.

За съжаление, LiveJournal не позволява нещо подобно. Вместо да пренасочвате, единственото, което можете да направите, е да премахнете акаунта си на LiveJournal и да се надявате, че Google и други търсачки ще стигнат до новите връзки възможно най-скоро..

Подобрете новия си блог за WordPress

Докато управлението на липсващите изображения завършва процеса на миграция, вашият WordPress блог е в началото си. Да, съдържанието е готово и се надяваме, че сте успели да импортирате всички снимки.

Но вашият блог все още е груб диамант. WordPress ви дава огромна сила, но вероятно ще ви е необходимо известно време да го разберете. Трябва да започнете да научавате за WordPress, да намерите тема и да инсталирате първи плъгини, които ще ви помогнат.

След това не забравяйте да научите как да печелите от блога си. Ако имате въпроси, не се колебайте да оставите коментар или да се свържете с мен по имейл.

ЧЗВ

Трябва ли да изтрия блога си на LiveJournal?

Да, трябва да изтриете вашия блог на LiveJournal, след като всичко е преместено успешно. Тъй като няма какво да направите за пренасочванията, старият блог ще стои само на пътя и ще обърква хората. Но не забравяйте да го изтриете само след като сте проверили дали всичко е преместено успешно във вашия нов блог на WordPress.

Помогне! Вносителят спря работа!

Не се притеснявайте; ако имате много статии и коментари, които трябва да бъдат импортирани, е типично инструментът на вносителя да спре да работи, дори за няколко пъти по време на процеса. Всичко, което трябва да направите, е да опресните страницата и тя ще възобнови процеса на импортиране, тъй като нищо не се е случило.

Забравих да въведа паролата си за личните публикации и те вече са публични. Мога ли да поправя това?

WordPress ви позволява да защитите с парола всеки пост, така че можете лесно да поправите това. Отворете всяка публикация, която искате да защитите с парола, и я редактирайте. От дясната страна на екрана намерете настройките за видимост и променете състоянието на публикацията на Защитена с парола.

заключение

Прехвърлянето на съдържание от LiveJournal в WordPress е лесен за начинаещи процес, който не отнема много време. И дори да се появят проблеми по пътя, вярвам, че всички проблеми по време на миграцията си заслужават, защото резултатът е доста полезен – да имате нов блог, захранван от един от най-мощните мениджмънт на съдържание в света, който по принцип не знае граници.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map