Как да използвате WordPress Media Library и Добавяне на изображения

WordPress-медия-library.png


Както е видно от името му, WordPress поставя много акцент върху написаната дума. Има безкрайни възможности и настройки, когато става дума за писане. Но мина доста време, откакто медийните файлове бяха нещо, което можете да игнорирате на сайта си. Защото, ако не за друго, „снимката струва хиляда думи“.

Днес е обичайно да започнете WordPress блог, изцяло посветен на изображения и видеоклипове, без да имате нито един „конвенционален“ пост в блога. Но дори и да искате вашите посетители да се съсредоточат единствено върху това, което трябва да кажете, все пак ще трябва да работите с медийни файлове. Само в случай, че лично не харесвате да добавяте снимки и видеоклипове към статии, помислете да ги използвате за вашите читатели. Дори Google и други търсачки ще ви дадат допълнителни точки за това, че имате статии, богати на медии. Всичко е много по-добре с изображения и WordPress ще ви помогне да ги добавите към статии.

Рано или късно ще трябва да започнете да добавяте изображения към уебсайта си. В тази статия ще ви помогнем с първите стъпки – да се запознаете с WordPress Media Library и да научите как да добавите първото си изображение в WordPress. След това ще бъдете на път да овладеете управлението на медиите на вашия сайт.

Какво представлява медийната библиотека на WordPress

WordPress Media Library е виртуално хранилище на всички медийни файлове (изображения, видео, аудио и други документи), които можете да използвате на вашия сайт. Тя ви позволява да качвате и управлявате медийни файлове, да ги вмъквате в публикации и страници и дори бързо да редактирате в движение. Въпреки че можете да работите с различни типове файлове, ще се съсредоточим върху изображенията.

Качете изображения, видеоклипове и други файлове

Когато отворите библиотеката за първи път, няма да има файлове в списъка. Така че първата ви задача е да качвате изображения, така че да можете да ги използвате в публикации и страници. Моля, обърнете внимание, че можете също да добавяте изображения и други файлове директно от статията, която редактирате. Моля, вижте следващия раздел за повече подробности.

За да качите нови изображения директно в WordPress Media Library, моля, изпълнете следните стъпки:

 1. Навигирайте до Медия -> Добавяне на ново
 2. Щракнете върху бутона „Избор на файлове“ или плъзнете и пуснете изображенията до прозореца
 3. Ако щракнете върху бутона, изберете изображения и други медийни файлове от вашия компютър

Качете изображения, видеоклипове и други файлове

От момента, в който отворите изображения от компютъра си или ги плъзнете в пунктираното поле, WordPress ще започне да качва файловете. В зависимост от скоростта на вашата интернет връзка, вашия хостинг доставчик и размера на файловете, средно може да ви отнеме до няколко минути, докато WordPress приключи процеса на качване. Всеки файл ще получи своята лична лента за напредък, така че можете да знаете колко бързо (или бавно) се качва този конкретен файл.

По подразбиране WordPress ви позволява да качвате няколко медийни файла наведнъж. Само в случай, че това не работи за вас, винаги можете да превключите обратно към по-опростен браузър за качване. Той ще работи дори и на по-стари компютри, но ще ви позволи да качите само един медиен файл по това време.

Медийна библиотека

WordPress Media Library

След като качите поне един файл, промените ще бъдат видими в медийната библиотека на WordPress. За да го отворите, моля, отворете Медия -> Библиотека.

Тази нова страница ще ви покаже списък с всички медийни файлове, които сте качили в WordPress. Можете да показвате файлове в изглед на списък или мрежа. Ако искате да филтрирате конкретни типове файлове, изберете само изображения, видеоклипове, аудио или неприкачени файлове (файлове, които не принадлежат към нито една публикация или страница). Можете също така да показвате изображения от конкретни месеци и години. Ако искате да изтриете повече от само едно изображение, щракнете върху бутона „Групово избиране“, изберете изображения и щракнете върху бутона „Изтриване на избраните“.

От дясната страна на Media Library ще намерите просто поле за търсене, което ви позволява да намерите изображение в библиотеката. Въпреки че в момента може да изглежда ненужно, тази функция ще бъде много полезна, след като натрупате стотици и хиляди файлове в библиотеката.

Качвайте и вмъквайте изображения директно в публикацията си

Тъй като вероятно ще прекарате по-голямата част от времето си в писане на нови публикации, добре е да знаете, че можете да добавяте изображения и други медийни файлове директно от екрана за редактиране на публикации. Управлявайки медийни файлове от тук, дори получавате няколко допълнителни опции, така че нека ги видим.

Щраквайки върху бутона „Добавяне на медия“ в горната част на екрана за редактиране на публикации, ще се появи нов изскачащ прозорец. По принцип медийната библиотека на WordPress е същата – можете да качвате файлове директно от компютъра си или да избирате изображения, вече качени в библиотеката.

 1. Поставете курсора там, където искате изображението да се появи в статията
 2. Кликнете върху бутона „Добавяне на медия“ в горната част на екрана
 3. Качете или изберете снимка от раздела Media Library
 4. Редактирайте изображението и неговите подробности, ако е необходимо
 5. Кликнете върху бутона „Вмъкване в публикация“

Въпреки че екранът изглежда почти същият като този, който отваряте през административното меню на WordPress, можете да забележите, че в лявата част има няколко допълнителни връзки. Освен да вмъквате изображения, можете да създадете галерия, да изберете представено изображение за тази публикация или да поставите изображение от URL.

Създайте галерия

WordPress Gallery

Като настроите галерия, можете да изберете няколко изображения и да ги добавите в публикацията си. След това WordPress ще създаде колаж от избраните изображения и ще ги покаже в рамките на публикацията. Ако използвате визуалния редактор, ще видите всички групирани изображения и можете да щракнете върху тях. Ако го направите, ще се появят две нови икони, които ще ви позволят да редактирате и премахвате галерията.

Ако преминете към редактора на текстове, на същото място ще забележите кратък код [галерия]. Както от WordPress версия 3.5, краткият код на галерията може да бъде разширен с множество параметри, така че можете да го променяте ръчно. Тъй като работата с параметрите изисква известно разбиране за това как работят шорткодовете, за сега ще пропуснем това. Но ако искате да знаете повече за функцията, моля, вижте повече за нея в официални страници на WordPress Codex.

Препоръчано изображение

Изберете изображение, което ще представлява вашата публикация. В зависимост от темата, която използвате в момента, тази снимка може да се показва на различни места като миниатюра на публикацията ви. Той също често се появява над публикацията на страницата с един пост. Но, отново, наистина много зависи от темата.

Вмъкване от URL

Ако имате снимка, разположена на друг сървър и не можете или не искате да я качите на вашия WordPress сайт, можете да поставите такава от URL. Ще ви е необходим абсолютният път (пълният адрес на връзката) до това изображение. Например изображения / как за използване-WordPress-медия-библиотека и-добавка images.jpg.

Щом поставите URL адреса, ще има преглед на изображението. Можете също да редактирате няколко детайли, преди да ги поставите в публикацията.

Преди да добавите изображения от URL адрес, уверете се, че имате разрешение за това. Много снимки са защитени с авторски права и използването им без разрешение ще означава, че сте откраднали това изображение.

Различни размери на изображението

Когато се опитате да добавите изображения към публикация или страница, ще забележите, че WordPress ви позволява да избирате нейните размери. По подразбиране WordPress създава три допълнителни размера до оригиналния. Така че, дори да качите HD изображение, например, WordPress автоматично ще го направи наличен в тези три резолюции, ако използвате темата Twenty Seventeen:

 • Миниатюра – 150 × 150 пиксела
 • Средно – 300 × 188 пиксела
 • Големи – 525 × 328

Моля, обърнете внимание, че този размер може да зависи от темата, която използвате. Освен това можете да изберете своето собствено измерение, ако отидете до Настройки -> Медия от менюто на таблото за управление на WordPress.

Как да редактирате подробности за изображението

Редактиране на подробности за изображението в WordPress

Преди да стигнем до частта, в която можете да изрязвате, преоразмерявате и редактирате изображения, нека да видим как да промените някои детайли. Това ще ви помогне да организирате файлове на вашия сайт и ще бъде полезно за вашия посетител и търсачките да разполагат с всички допълнителни данни за файлове на вашия сайт.

 1. Изберете всяко изображение от библиотеката
 2. Ще се появи изскачащ прозорец и ще ви покаже подробностите за това изображение
 3. От дясната страна ще намерите информация като име на изображение, вид на файла, дата на качване, размер и размери на файла
 4. По-долу можете да видите URL адреса на вашата снимка
 5. За да редактирате изображението, променете неговото заглавие, надпис, алт текст (показва се на онези потребители, които не могат да отворят снимката) и описание
 6. Точно под полето за описание можете да видите кой потребител е качил този конкретен медиен файл
 7. За да редактирате повече подробности, щракнете върху връзката „Редактиране на повече подробности“ в долната част

Как да редактирате изображение

Как да редактирате изображения в WordPress

WordPress разработчици бяха достатъчно любезни да въведат функция, която ви позволява да променяте изображения, които вече са качени в медийна библиотека на WordPress. За да свършите допълнителна работа върху картината, просто изберете такава от списъка на Media Library и кликнете върху бутона „Edit Image“ под нея.

Сега можете да изрежете, завъртите и обърнете изображението, без да се налага да го качвате отново. Има и бутони за отмяна и повтор, които ще ви позволят да коригирате грешки, направени по време на редактиране. Този инструмент очевидно не е заместител на Photoshop, но прави чудеса за малки, бързи корекции.

Завъртане

За да завъртите избраното от вас изображение, щракнете върху бутона, за да го завъртите наляво или надясно.

мащаб

От дясната страна можете да въведете нови измерения за вашето изображение. Когато въведете ширина или височина, WordPress автоматично ще изчисли другото измерение, така че вашето изображение да запази съотношението на аспектите си (не искате да бъде изкривено). Ако се опитате да увеличите мащаба на изображение, ще видите малък червен удивителен знак до който ще показва, че мащабирането не е възможно.

Можете да мащабирате изображения само в WordPress

реколта

За да изрежете изображението, щракнете върху него и плъзнете, за да направите своя избор. Задържайки клавиша Shift, докато правите избор, можете да запазите съотношението на страните. Ако искате да го промените, променете съотношението на страните от дясната страна на екрана. Например, използвайте съотношение 1: 1, за да направите квадратен избор или да го промените на 4: 3, 16: 9 или нещо друго, което искате. След като направите своя избор, можете бързо да го коригирате, като изберете размера в пиксели. Минималният размер на диапазона е размерът на миниатюрата, определен в настройките на Media.

Прилага промени

Последната опция ви позволява да прилагате промени във всички размери на изображенията, само на миниатюрата или на всичко, освен на миниатюрата. Например, можете да имате квадратна миниатюра, която показва само част от оригиналното изображение.

Страници на прикачени файлове

Страница с прикачени изображения

От момента, в който качите нов файл, WordPress създава нова страница за прикачване към него. Можете да получите достъп до тази страница, като отворите всяко изображение и щракнете върху „Преглед на прикачената страница“ от панела с опции вдясно.

Тази страница е като всяка друга страница на WordPress. Но вместо да го публикува ръчно, WordPress го прави вместо вас. Например, прикачената страница за изображение ще показва това изображение с всичките му допълнителни данни като заглавие, описание, надпис и alt текст.

Можете да редактирате страницата, както и всяка друга, да я коментирате и да я споделяте с потребителите си. Данните, показани на страницата, зависят от темата на WordPress. Някои теми могат да изберат да показват повече или по-малко данни.

Изображенията са забавни

Работата с изображения и други медийни файлове в WordPress е забавно. Но преди да стане забавно, трябва да научите как да навигирате в WordPress Media Library. Надяваме се тази статия да ви е помогнала за това и че сега знаете как да добавяте нови изображения, да ги редактирате и вмъквате в публикации, да показвате галерии и прикачени страници.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map