Как да използвате джаджи в WordPress таблото за управление

WordPress-widgets.png


WordPress джаджи са малки независими компоненти, които позволяват на потребителите да прилагат определена функция към вашия нов блог за WordPress. Само като активирате джаджа, потребителите могат да разширяват своите блогове и да показват допълнителна информация за предварително зададени области.

Чрез използването на джаджи всеки може да има контрол върху функциите на темите, без да има технически познания. Ако нямаше джаджи, ще трябва ръчно да подготвите кода за показване на прости неща в страничните ленти на уебсайта. Вместо това, всичко, което трябва да направите, е да влачите и пускате малките блокове, където искате да ги използвате.

Налични места

Въпреки че има петнадесет WordPress джаджа, които идват предварително, това не означава, че можете да ги използвате веднага. Първо, една тема трябва да има определени области за джунджурии, известни също като widgetized area.

Widgetized са в WordPress

Обикновено темите на WordPress позволяват джаджи на страничните ленти. Може да има само една или няколко възможни странични ленти за вашия сайт. Но тъй като темите постоянно се подобряват, widgetized области продължават да се разширяват. Шансовете са, че текущата ви тема ви позволява да прикачвате джунджурии към долния колонтитул, заглавката или дори под съдържанието в публикации и страници.

Как да знам къде можете да използвате джаджи?

Не се притеснявайте; няма да ви се налага да изследвате много, тъй като всички области, готови за джаджи, са изброени в Външен вид -> Джаджи. След като отворите страницата, наличните области се намират от дясната страна. Ако използвате темата на двадесет и седемнадесет WordPress, можете да очаквате една странична лента и две области на долния колонтитул, които приемат джунджурии.

Как да добавите джаджа

Тъй като WordPress джаджите са предназначени за начинаещи, сравнително лесно е да добавите такива към вашия сайт.

 1. Отидете на Външен вид -> Джаджи
 2. Изберете джаджа от списъка „Налични джунджурии“ отляво
 3. Добавяне на джаджа:
  1. Плъзнете приспособлението до widgetized област от дясната страна или
  2. Кликнете върху джаджа и изберете къде да го добавите
 4. Попълнете детайлите и проверете опциите

Как да добавите WordPress джаджа

В зависимост от джаджа, можете да очаквате различни функции и опции. От момента, в който го пуснете на новото му място, WordPress ще отвори опции, налични за тази конкретна джаджа.

Например, ако сте избрали текстовата джаджа, веднага ще получите възможност да пишете в заглавие и съдържание. Обърнете внимание, че всяка джаджа има бутон за запазване, така че не забравяйте да запазите промените, преди да отидете далеч.

Всяка джаджа може да се използва многократно.

Ами ако не можете да използвате техниката за плъзгане и пускане?

В редки случаи може да не сте в състояние да използвате функцията за изтегляне и пускане, за да добавяте нови джаджи. В този случай можете да активирате по-проста опция:

 1. Погледнете горната част на страницата с джаджи и кликнете върху раздела „Опции на екрана“
 2. Кликнете върху „Активиране на режим за достъпност“

Това ще покаже джаджи в малко по-различна среда, където всеки компонент ще получи бутон „Добавяне“ до него. След това, за да добавите джаджа, щракнете върху бутона, изберете неговите опции и изберете widgetized област, където искате да го добавите.

За да изключите режима за достъпност, върнете се към „Опции на екрана“ и изберете „Деактивиране на режима за достъпност“

Неактивни джаджи

Ако изтриете джаджа от който и да е от widgetized областите, всички настройки, които сте приложили към него, ще бъдат загубени. Така че, за да не загубите конфигурацията, можете да скриете джаджа от обществото, като я плъзнете в списъка „Неактивни джунджурии“, който можете да намерите в лявата част на страницата. Ако го направите, няма да бъдат загубени никакви настройки. Вместо това тази конкретна джаджа ще седи в списъка и ще изчака да я активирате отново, когато е необходимо.

Неактивна джаджа WordPress в списъка

Когато превключвате теми, които имат различен брой странични ленти и други области, готови за приспособления, може да изгубите някои джунджурии. Не се притеснявайте; ако WordPress не можа да разпознае нови области на джунджурии, ще ги премести в списъка „Неактивни джунджурии“. За да ги активирате отново, просто преместете джунджурии на новодостъпно място.

Управление с Live Preview

Ако сте по-скоро от визуален тип и трябва да имате предварителен преглед на това, което правите, за вас има почерпка. Отгоре на страницата кликнете върху бутона „Управление с преглед на живо“. Това ще отвори нов екран.

Джаджи с преглед на живо

Докато визуализирате началната страница, персонализаторът ще ви покаже widgetized област от лявата страна. Изберете странична лента, долен колонтитул или друга област, която трябва да редактирате. От тук можете да променяте съществуващи джаджи или да добавяте нови. Различното тук е, че можете веднага да видите всички промени, направени в джунджуриите. Ако искате да пренаредите джаджи, просто ги плъзнете и пуснете в положението, което харесвате от лявата страна на екрана.

WordPress Widgets по подразбиране

WordPress се предлага с петнадесет джаджа. За да ги намерите, отворете до Външен вид -> Джаджи

По подразбиране има петнадесет WordPress джаджи, които се предлагат предварително:

 • Архиви – месечен архив на публикациите на вашия сайт
 • Аудио – показва аудио плейър
 • Календар – график на вашите публикации
 • Категории – списък или падащо меню на всички категории
 • Персонализирано меню – създайте персонализирано меню
 • Изображение – показване на изображение
 • Връзки за мета – дисплей за вход, RSS и WordPress.org
 • Страници – списък на всички страници
 • Последни коментари – най-новите коментари
 • Последни публикации – най-новите публикации
 • RSS – записи от всяка RSS или Atom емисия
 • Търсене – показва проста форма за търсене
 • Облак на етикети – група от най-използваните маркери
 • Текст – добавете текст, изображения, видеоклипове или всеки HTML код
 • Видео – показва видео от медийната библиотека или YouTube, Vimeo или друг доставчик

Допълнителни джаджи

Инсталирайки нови приставки и теми, можете да очаквате нови джаджи в списъка. Тъй като има десетки хиляди теми и плъгини, достъпни за WordPress, на практика има безброй джаджи, които можете да намерите. Например, можете да попълните списъка с джаджи, които ще показват Google Maps, абонаментни формуляри, галерии и т.н..

Възползвайте се от джаджи

Както успяхте да видите от този пост, сравнително лесно е да използвате джаджи на WordPress. Дори и да са много начинаещи, не позволявайте това да ви подведе. Тези малки компоненти могат да направят уебсайта ви по-интерактивен и да помогнат да привлечете вниманието на посетителите върху конкретни неща. Те също са силно адаптивни и можете да имате практически всичко, което искате в джаджа. След като се научите как да работите с тях, вероятно никога няма да можете да създадете сайт без джаджи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map