Как да добавите първата си публикация в WordPress Правилния начин

Екран за публикации в WordPress


Когато говорим за WordPress, най-добрата платформа за блогове, с блогъри, които вече са прекарали няколко години в писане, създаване на WordPress публикации може да звучи тривиално. Истината е, че можете да публикувате първата си публикация много бързо. Но ако искате да го направите по правилния начин, има неща, които трябва да проучите от самото начало. Нека ви помогнем с това.

Въпреки че и двата редактора на WordPress (визуални и текстови) изглеждат доста интуитивно, понякога дори по-опитни потребители могат да се сблъскат с проблеми. Само понякога, дори ако сте публикували десетки статии, няма да можете да намерите тази функция, която ви е необходима за публикацията. В други случаи ще се изненадате, когато намерите опция, която седеше пред вас през цялото време.

Ако току-що научихте как да стартирате блог на WordPress и вие сте на път да започнете да пишете първата си публикация в WordPress, вие сте на правилното място. В тази статия ще ви покажем всичко, което е достъпно на екрана за публикации.

 1. Как да добавите първа публикация в WordPress
  1. Заглавие и препратка
  2. Област на съдържанието – Визуален и текстов редактор
  3. Как да изключите визуалния редактор
  4. Безгрижно писане
  5. Добавете медия
 2. Опции за публикуване
  1. Бутон Запиши чернова
  2. Бутон за визуализация
  3. Статус
  4. видимост
  5. Публикувайте веднага, насрочете или актуализирайте публикация
  6. Преместване в кошчето
  7. публикувам
 3. формати
 4. Категории
 5. Tags
 6. Препоръчано изображение
 7. Опции на екрана
  1. Извадки
  2. Изпращане на отстъпки
  3. Персонализирани полета
  4. дискусия
  5. плужек
  6. автор
  7. оформление
  8. Допълнителни настройки и опции
 8. заключение

Как да добавите първа публикация в WordPress

След като влезете в WordPress, погледнете в лявата част на екрана. В админ менюто има пост елемент от менюто точно под Табло един.

За да започнете да пишете първата си публикация, задръжте курсора на мишката (или кликнете) върху пост вещ. След това изберете „Добавяне на ново“. 

Освен това можете да създадете нова публикация, като изберете Ново -> Публикуване от администраторската лента.

Всяка опция ще ви отведе до друга страница, която ви позволява да пишете и редактирате първата си статия.

Заглавие на публикацията и препратка

Първият елемент на новата страница е заглавие на публикацията. Без конкретни опции, тук ще трябва напишете заглавието на вашата статия. Технически е възможно това поле да се остави празно, но в този случай WordPress автоматично ще добави атрибут „(без заглавие)“ като заглавие. Само от гледна точка на потребителското изживяване, ние ви съветваме винаги да пишете персонализирано заглавие за всяка публикация, която предстои да публикувате.

Веднага щом напишете заглавие и преминете фокуса върху полето за съдържание, Настройки за постоянна връзка ще се появи под полето за заглавие. Ако не сте променили нищо в структурата си за постоянна връзка, това просто ще ви помогне да видите точния URL адрес на новата си публикация. Ако копирате този URL адрес, можете да го изпратите на приятелите си, да публикувате в социалните медии или да използвате някъде другаде, за да получите директен достъп до публикацията, след като го публикувате.

В случай, че имате персонализирана структура за постоянна връзка, щракването върху бутона „редактиране“ до него ви позволява да промените последната част от постоянната връзка до всичко, което харесвате.

Област на съдържанието – Визуален и текстов редактор

Област на съдържанието WordPress

Под полето на заглавието полето със съдържание очаква вашето въвеждане. Това е област, където трябва да пишете първата ви публикация в WordPress В зависимост от редактора нещата могат да изглеждат малко по-различно. В следващия сегмент ще ви покажем всички елементи, налични на страницата.

Редактор Visual vs. Text

Визуалният редактор е по-удобен за начинаещи. Позволява ви да се съсредоточите върху съдържанието и да използвате бутони за форматиране, за да стилизирате текст, както при всеки текстов процесор. От друга страна, текстовият редактор е по-удобен за разработчиците. Тя ви дава право да пишете и добавяте код директно от редактора.

Въпреки че превключването между редакторите е възможно само като изберете десния раздел от дясната страна на областта на съдържанието, не се препоръчва да го правите. Смяната на редакторите може да обърка форматирането ви. Например, ако създадете номериран списък в текстовия редактор и след това преминете към визуален, WordPress ще разшири списъка чрез добавяне на допълнителни HTML тагове. Ако нямате опит с HTML, предлагаме ви да се придържате към визуалния редактор.

Когато работите в някой от редакторите, можете да използвате клавишните комбинации, за да работите по-бързо и по-ефективно. Например, натиснете CTRL + B комбинация от клавиши, за да направите избрания текст удебелен.

Как да изключите визуалния редактор

Как да изключите Visual Editor в WordPress

Въпреки че не е възможно да изключите текстовия редактор, лесно можете да изключите визуалния. За да направите това, моля, придвижете се до Потребители -> Вашият профил което ще отвори страницата за настройки на вашия профил. Под Лични опции изберете първата опция „Деактивиране на визуалния редактор при писане“. Не забравяйте да превъртите надолу и щракнете върху бутона Актуализиране на профила, за да запазите промените.

Сега ще имате само текстовия редактор и няма да се притеснявате да превключите редакторите по грешка.

Безгрижно писане

Докато пишете новата си статия, не трябва да се притеснявате, че ще загубите съдържанието си. По подразбиране, WordPress автоматично запазва цялото съдържание на публикацията за вас на всеки 60 секунди. Само в случай, че забравите да запазите напредъка ръчно, е добре да знаете, че WordPress получи гърба ви.

Добавете медия

Добавете медия

Отгоре на областта със съдържание (и точно под заглавието) щракнете върху големия бутон „Добавяне на медия“, за да се отворите Медийна библиотека. Тук можете да изберете качени по-рано изображения, да добавите нови, да създадете галерии и много други.

Опции за публикуване

Опции за публикуване в WordPress

От дясната страна на екрана за публикации няколко опции за публикуване чакат вашето действие. Нека разгледаме по-подробно всички опции, с които работите.

Бутон Запиши чернова

Ако кликнете върху бутона Запазване на черновата, WordPress ще запише всичко, което сте направили досега на страницата. Това включва съдържанието и всичко около него, което сте попълнили или избрали (като категории, маркери и т.н.).

Бутон за визуализация

Бутонът за визуализация отваря нов раздел или прозорец в браузъра ви и ви показва как изглежда статията ви на текущия етап. Това е как ще изглежда публикацията на всички ако щяхте да го публикувате.

Моля, обърнете внимание, че URL адресът на визуализация е различен от първоначално публикувания пост. Също, връзката за визуализация няма да работи за потребители, които не са регистрирани. Въпреки че е възможно да направите визуализации достъпни за обществено ползване, ще трябва да инсталирате допълнителни плъгини, за да работят.

Статус

Състояние на публикацията

Докато все още работите върху вашата статия, по подразбиране състоянието ще бъде зададено за чернови. Променяйки състоянието на „Изчакващ преглед“, можете да кажете на колегите си, че сте приключили работата по публикацията и да разрешите на редакторите да я преглеждат и одобряват. Промяната на статусите е задължителна функция при работа в екип.

След като публикувате публикация, състоянието автоматично ще се промени на „Публикувано“. Възможно е да се промени състоянието на вече публикуваните публикации от тук, така че дори можете да публикувате публикация, ако искате.

видимост

Видимост след публикуване

Вашият нов пост може да има три различни статуса на видимост.

 1. обществен – позволете на всеки да види новата ви статия. Ако отметнете опцията да залепите публикацията на първа страница, тази конкретна публикация винаги ще се показва отгоре на вашия списък с блогове. Това е известно и като лепкава публикация.
 2. Защитен с парола – въведете парола за публикацията. Само хората, които въведат правилната парола, ще могат да виждат съдържанието на статията.
 3. частен – Ако публикувате публикацията на частно, само потребители, които са влезли и имат права за редактиране, ще могат да я виждат.

Публикувайте веднага, насрочете или актуализирайте публикация

Дата и час на публикуване след публикуване

По подразбиране WordPress задава всички публикации да бъдат публикувани незабавно. Като щракнете върху връзката „Редактиране“ до тази опция, може да бъде статия планирани за публикуване или зададени на всяка дата в миналото.

Преместване в кошчето

Ако решите да изтрийте публикацията която в момента редактирате, просто щракнете върху опцията „Премести в кошчето“. Ако щракнете върху връзката по погрешка, не се притеснявайте; WordPress ви позволява да отмените промените от следващия екран. Също така, вашите публикацията ще остане в кошчето за 30 дни. През този период винаги можете да изберете да го върнете към живот или да го изтриете за постоянно, за да поддържате нещата чисти.

публикувам

И накрая, има синия бутон „Публикуване“, който прави публикацията ви публична. По подразбиране щракването върху бутона ще направи публикацията ви незабавно и всички ще могат да я видят. Но ако щракнете върху връзката „Редактиране“ до бутона, можете да насрочите или създадете задна дата.

формати

По подразбиране WordPress позволява десет различни публикационни формата да се използват от всяка тема. В зависимост от темата, която сте инсталирали, може да имате всичките десет, нито една, нито нещо между тях. Тези формати ви позволяват да променете оформлението на публикацията си. Въпреки че публикацията ще се показва различно чрез промяна на формат, съдържанието ще остане същото.

Това са десет формати за публикации на WordPress по подразбиране:

 • стандарт – стандартният формат за публикации
 • Настрана – съдържание без заглавие
 • галерия – най-добре се използва при показване на галерия от изображения
 • връзка – използвайте публикация като връзка към друг уебсайт
 • Изображение – показват едно изображение
 • цитат – показване на цитираното съдържание
 • Статус – публикуване на кратка актуализация на състоянието
 • Видео – публикуване на един видеоклип или плейлист
 • звуков – използвайте аудио файл или плейлист (подходящ за подкасти)
 • Чат – покажете препис на чат

Категории

WordPress категории

Добавете новата си публикация към категория, която преди това сте създали или генерирайте нова, като щракнете върху връзката под списъка. Можете да изберете категория от списъка или да видите най-използваните.

Tags

WordPress тагове

Опишете публикацията си с един или няколко маркера. Чрез писане на маркери WordPress автоматично ще предлага тези, които сте използвали преди. Ако не се появят предложения, добавете нов маркер, като щракнете върху бутона „Добавяне“ или натиснете клавиша Enter.

Ако сте повече от визуален тип, можете да щракнете върху връзката „Изберете от най-използваните маркери“, намерена по-долу. Той ще отвори списък с тагове, където най-големите представляват тагове, които сте използвали най-често, докато най-малките ще бъдат тези, които сте използвали по-рядко.

Представено изображение в WordPress

Препоръчаното изображение (известно също като миниатюра на публикацията) е една снимка, която ще представлява публикацията ви. В миналото само някои теми допускаха тази опция. Днес почти всички теми на WordPress поддържат представени изображения.

В зависимост от темата на WordPress, която използвате, представено изображение ще се появи отгоре на публикацията ви, след като го публикувате. Той ще се показва и на началната ви страница, в блоговете и на други места, където темата ви показва публикации.

За да вмъкнете представено изображение за публикацията, щракнете върху връзката „Задаване на представено изображение“. От този нов прозорец изберете снимка, която вече сте качили, или добавете нова от вашия компютър.

Опции на екрана

WordPress Screen Options редактор на публикации

В този момент може да изглежда, че сме готови с всички опции, налични на екрана за публикации. Но ако ти превъртете докрай нагоре, ще видите раздел Опции на екрана. Щраквайки върху него, няколко опции ще се откажат от горната част на страницата ви.

По подразбиране вече са избрани полета Формат, Категории, Тагове и Представено изображение. Както можете да видите, това са тези, които току-що преживяхме заедно. Но още няколко кутии все още стоят празни. Ако ги проверите, под редактора на съдържанието ще се появят нови опции. Нека разгледаме бързо всички опции и какво могат да направят за вас.

откъс

WordPress откъс

Откъсите са кратки обобщения, които трябва да напишете ръчно. В зависимост от темата, която използвате, можете да показвате откъси на началната си страница, където показвате всички най-нови публикации. Ако не използвате тези ръчно написани откъси, WordPress автоматично ще вземе първите изречения от вашата публикация, за да създаде извлечение от нея, когато и където е необходимо.

Изпращане на отстъпки

Изпращане на обратни записи

Ако въведете URL адреси на уебсайтове в това поле, WordPress ще им изпрати известие. По този начин администраторите ще знаят, че сте се свързали с техните сайтове от този конкретен пост. Ако свързвате към друг сайт на WordPress, не е нужно да правите нищо – WordPress автоматично ще изпрати pingback до свързания блог и ще направи същото известие.

Тъй като честотите и пингбаците често се злоупотребяват със спам, много блогъри ги изключват напълно. Така че, ако решите да изпратите обратно предаване, не се изненадвайте, ако този потребител никога не го получи.

Персонализирани полета

Персонализирани полета

Понякога темите на WordPress могат използвайте персонализирани полета, за да позволите да добавите няколко допълнителни данни до публикацията. В зависимост от темата, която използвате, може да има десетки налични персонализирани полета. Тъй като персонализираните полета могат да бъдат програмирани да правят практически всичко с вашата публикация, те могат просто да добавят допълнителна информация, за да я опишат, или могат да я променят изцяло.

Например, ако използвате професионална тема, създадена за блога за храни, може да можете да добавите персонализирано поле, което да показва меню или рецепта само за тази конкретна публикация.

дискусия

дискусия

По подразбиране WordPress позволява коментари за всяка ваша публикация. Но ако искате изключете коментарите само за тази публикация, това е мястото, за да премахнете отметката от опцията. Можете също да деактивирате проследяването и пингбака тук.

плужек

WordPress публикация

Един шал е частта от URL адреса, която можете да редактирате. Това е същата опция, която се показва под заглавието.

автор

Автор на WordPress публикация

Ако това е първата ви публикация, шансовете са, че имате само един потребителски акаунт – свой собствен. Но някъде в бъдеще, когато може да имате повече от един акаунт, това е мястото, на което да превключете автора на публикация. WordPress автоматично ще избере акаунта ви като автор на статията, но ако искате да промените това, просто изберете нов потребител от списъка.

оформление

След като изберете полета, които искате да имате на екрана за публикации, оформлението ви позволява да ги показвате в 1 или 2 колони. Предлагаме ви да опитате и двете опции, за да видите кой от тях ви подхожда по-добре.

В случай, че решите да отидете само с една колона, моля, обърнете внимание, че всичко, което по подразбиране беше от дясната страна на екрана, сега ще се появи под редактора на съдържание по-долу.

Поставяйки курсора върху горната част на всяко поле, вие ще можете да плъзнете и пуснете целия раздел до друго налично място. Като премествате елементи, можете да реорганизирате цялото оформление.

Допълнителни настройки и опции

Разделът Опции на екрана ви позволява да деактивирате редактор на пълен ръст и функционалност без разсейване. По подразбиране те ще бъдат включени, за да можете преоразмерете областта на съдържанието, и позволяват безразсейваща функционалност който отваря редактора в цял екран, като същевременно крие всички останали опции.

Трябва да знаете, че е възможно да разширите опции и функции на екрана за публикации чрез инсталиране на допълнителни приставки. По-често, отколкото не, тема вече ще има персонализирани кутии и функции. Така че дори и само да стартирате, на този екран може да имате някои допълнителни опции, които са уникални за вашия сайт. Не се страхувайте да ги изследвате.

заключение

Въпреки че има доста възможности за избор и елементи, които да контролирате, когато пишете нова публикация, надяваме се, че количеството им не ви е уплашило. След като преминете през тази статия, просто ще трябва да започнете да пишете. След няколко успешно създадени и публикувани статии ще можете да персонализирате работната си зона и ще бъдете по-бързи с всяка нова публикация, която добавите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map