Как да добавите меню за навигация в WordPress

как-да-се създаде-WordPress-menus.png


Навигационните менюта (обикновено наричани само менюта) са жизненоважна част от всеки уебсайт. Представете си ги като интерактивна карта на блог. Те позволяват показването на цялата структура на сайта и в същото време менютата помагат на посетителите да се ориентират по-удобно през различните секции и страници..

Днес е трудно да намерите блог без меню за навигация. Независимо дали сте се натъкнали на новинарски портал с хиляди публикации и многобройни категории, блог за храна, моден блог или обикновен блог с едно пейджър, меню вероятно ще се вижда отгоре, съвсем близо до заглавката.

Така че, освен в необичайни обстоятелства, навигационното меню е задължителна функция. Поради това създаването на WordPress меню е нещо, което трябва да бъде в началото на вашия списък със задачи.

 • WordPress менюта
  • Какво можете да поставите в меню на WordPress?
  • Колко менюта и места в менюто можете да очаквате?
 • Как да създадете първото си WordPress меню
  • Добавете елементи от менюто
  • Подредете елементите от менюто (плъзгане и пускане)
  • Как да създадете подменю
  • Настройки на менюто
  • Опции на екрана
  • Как да добавите меню към страничната лента
 • заключение

За щастие, проектирането на WordPress менюта може да бъде забавно. Вместо да кодирате и да мислите как ще работи в блог, WordPress разработчици са изградили интуитивна и удобна за потребителя система. Той ви позволява да комбинирате елементи от менюто, като използвате прост интерфейс за плъзгане и пускане.

Дизайнът на меню в WordPress зависи от тема. Може да изглежда голям или малък. Някои WordPress менюта са анимирани и динамични. Други са редовни и статични. Някои могат да имат цели публикации, карти или формуляри, подредени в навигацията. Всичко зависи от.

Ако нямате приятно меню за работа, можете да обвините разработчика на теми за това. Но преди да започнете да крещите, имайте предвид, че цялото нещо е напълно приспособимо. Освен това много фантастични приставки могат да превърнат вашето обикновено старо WordPress меню в своеобразно приложение.

WordPress менюта

Днес ние не навлизаме в подробности относно плъгините и подробно персонализиране. Вместо това ще се съсредоточим върху добавянето на стандартни навигационни елементи в WordPress, които всеки начинаещ може да започне да използва веднага.

Какво можете да поставите в меню на WordPress?

Без да инсталирате допълнителни разширения, менютата на WordPress ви позволяват да добавяте страници, публикации, персонализирани връзки и категории.

Колко менюта и места в менюто можете да очаквате?

Няма ограничения за това колко WordPress менюта можете да създадете. Така че, не се колебайте да изграждате различни и да разменяте между тях, когато е необходимо. Имайки възможност да създавате безброй менюта, можете да създавате отделни навигационни списъци, социални менюта или дори да добавяте менюта към страничните ленти.

Въпреки че всички теми на WordPress се предлагат с поне едно място, където можете да покажете меню, повечето от тях предлагат няколко места за работа. Когато имате по-сложни сайтове, ще е необходимо да се показват менюта в повече от една област, така че посетителите да могат да се чувстват по-удобно, когато се движат между страници.

Как да създадете първото си WordPress меню

За да стигнете до редактора на менюто в WordPress, моля, отворете Външен вид -> Менюта.

Ако това е нова инсталация на сайт, можете да очаквате празна страница, разделена на два сегмента. От лявата страна няколко раздела съдържат всички налични елементи, които могат да бъдат добавени в меню. От дясната страна можете да създадете нови списъци и да коригирате тяхната структура и настройки. Преди да можете да видите настройките, трябва да създадете ново меню:

 1. Елате с разпознаваемо име и го попълнете
 2. Кликнете върху бутона „Добавяне на меню“ от дясната страна

Как да създадете първото си WordPress меню

Моментално десният аспект на екрана ще се промени и сега ще видите секции, в които можете да редактирате структурата на менюто и неговите настройки. Но първо първо неща; нека добавим някои елементи в новото си меню.

Добавете елементи от менюто

За тази стъпка основният ви фокус трябва да е върху лявата част на редактора. Както споменахме по-рано, ще намерите раздели, които съдържат страници, публикации, персонализирани връзки и категории. В повечето случаи средният блог на WordPress използва страници и категории като елементи от менюто. Но това не означава, че не трябва да добавяте и други компоненти там.

 1. Отворете всеки от раздели
 2. Изберете страници, публикации и категории или добавете персонализирани връзки
 3. Кликнете върху бутона „Добавяне в менюто“ на всеки раздел, преди да преминете към следващия

Добавяне на елементи от менюто в WordPress

Добавяне на публикации, страници и категории е лесно, тъй като трябва само да ги изберете от списъка. Но ако добавяте персонализирана връзка, трябва да имате пълния URL адрес на страница (пример: http://www.google.com). Освен това добавете име (етикет), което ще се вижда за тази връзка (пример: Google)

Подредете елементите от менюто (плъзгане и пускане)

След като добавите повече от един елемент от менюто отляво до дясната страна на редактора, елементите ще се появят под Структура на менюто. Тук WordPress ви позволява да плъзгате и пускате елементи и по този начин да ги пренареждате във всяка позиция, която ви харесва.

Подреждане на елементи от менюто в WordPress

Щраквайки върху иконата на малката стрелка от дясната страна на всеки елемент, WordPress ще разкрие няколко допълнителни настройки. След това можете бързо да промените етикета на елемента от менюто (име, което се показва в списъка). Освен това тук можете да контролирате подреждането на елементи от менюто, като щракнете върху подходящи връзки – например, преместете обекта нагоре и надолу, изпратете го до върха или го поставете под друго парче, за да създадете подменю.

Можете също така лесно да премахнете елемента от менюто, като кликнете върху червената връзка „Премахване“, която се намира в долната част на картата. Не се притеснявайте; това действие няма да изтрие избраната страница, публикация или категория, а само ще я премахне от менюто, което редактирате. Ако това беше персонализирана връзка, тя ще я изтрие, така че не забравяйте да запомните URL адреса, ако решите отново да добавите същата персонализирана връзка.

Подменютата са вложени елементи от менюто, които зависят един от друг. Елементите на подменюто се наричат ​​родителски и дъщерни елементи от менюто. За да видите подменю, потребителят обикновено трябва да задържи курсора на мишката или да кликне върху родителския елемент. Подменютата се използват за организиране на съдържание в категории и за показване на по-компактно навигационно меню, което е по-лесно за разбиране.

За да създадете подменю с техника на плъзгане и пускане, преместете един елемент под другия, но не забравяйте да го преместите малко надясно, преди да пуснете левия бутон на мишката.

Ако просто не обичате да плъзгате и пускате елементи (и истината трябва да бъде казана, понякога може да е неприятно да постигнете това, което сте имали предвид), WordPress ви позволява да контролирате елементите чрез прости връзки:

 1. Добавете в менюто както родителски, така и дочерни елементи
 2. Кликнете върху малката стрелка върху елемента от менюто, който сте имали предвид като дете (отредената)
 3. Кликнете върху връзката „Под„ родителски раздел “, където„ родител “ще бъде етикетът на елемента над него

Как да създадете подменю в WordPress

Ако решите да премахнете елемент от подменю, можете просто да го преместите малко вляво. Като алтернатива, щракнете върху малката стрелка на елемента и изберете „Извън секцията„ родител “, където„ родител “отново ще бъде етикет на елемента над него.

Настройки на менюто

Преди да запазите новосъздаденото меню, има още две важни опции, за които трябва да се погрижите.

 1. Автоматично добавяне на страници – всеки път, когато се създаде нова страница от най-високо ниво (главната, която няма родител), тя автоматично ще бъде добавена в това меню
 2. Показване на местоположението – ако дадена тема ви позволява да използвате няколко менюта, изберете нейното местоположение от списъка

Настройки на менюто

Когато сте доволни от структурата, не забравяйте да кликнете върху бутона „Запазване на менюто“, който можете да намерите както в дясната горна, така и в долната част на редактора.

Опции на екрана

В самия връх на страницата можете да намерите раздела Опции на екрана. След като щракнете върху него, разделът ще покаже още няколко настройки, които ви позволяват да контролирате настройките на менюто.

 • Кутии – в допълнение към стандартните елементи можете да показвате етикети и формати, които след това могат да бъдат добавени в менюта
 • Разширени свойства на менюто – добавете Link Target, Target Attribute, CSS класове, Връзка връзка (XFN) и Описание

Въпреки че темите имат предварително дефинирани области за добавяне на менюта, можете лесно да добавяте персонализирани такива в странична лента или всяка друга област, готова за джаджи.

 1. Отидете на Външен вид -> Джаджи
 2. Намерете джаджа „Custom Menu“ от лявата страна
 3. Плъзнете и го пуснете на дясната страна към всяка зона, готова за джаджи (като странична лента)
 4. Изберете име
 5. Изберете меню, което сте създали преди
 6. Кликнете върху бутона „Запазване“

Меню в страничната лента

Ако не ви е удобно да работите с джаджи, моля, следвайте връзката, за да научите повече за персонализирането на джаджи в WordPress.

заключение

Създаването на уебсайт без меню за навигация е точно като да шамарите посетителите си право в лицето. Така че, преди да разрешите даден сайт за обществото и да го популяризирате, не забравяйте да създадете функционално WordPress меню, което ще помогне на вас и посетителите да се движите по-бързо в сайта. Доброто меню за навигация също може да ви помогне да се класирате по-добре в търсачките.

Надяваме се, че този урок ви е помогнал с първата стъпка към менютата на WordPress и че ще можете да създавате нови без проблеми. Не забравяйте да създадете подменюта, ако е необходимо, и използвайте допълнителни места за показване на навигационни менюта. Възможно е също да добавите менюта към widgetized области. Но ако искате повече контрол над менютата на WordPress, ще е необходимо да промените тема или да инсталирате допълнителни плъгини.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Liked Liked