Как да добавите Google Analytics към уебсайт на WordPress

Как да добавите Google Analytics към уебсайт на WordPress


Независимо дали става дума за блог, обикновен личен уебсайт или бизнес портфолио, което изграждате с WordPress, вие го правите с причина. Искате хората да могат да стигнат до съдържанието, което сте представили онлайн. Без публиката вашият уеб проект не отговаря на целта си. Така по един или друг начин трябва да започнете да разбирате хората, които посещават вашия домейн.

Кои са хората, които отвориха вашия сайт? Колко от тях посещават сайта ви за месец? Връщат ли се и колко дълго поддържат вашия сайт отворен? Те произлизат от търсачка, социална мрежа или може би са въвели ръчно адреса? Това са само няколко важни въпроса, които всеки собственик на уебсайт трябва да си задава редовно.

Задаването на въпросите е лесната част; но как да им отговориш?

Какво е Google Analytics?

Можете да отговорите на горните въпроси с безплатна услуга на Google. Google Analytics е много мощен (това все още е подценяване) онлайн уеб анализи инструмент, който може да проследи поведението на уебсайт и всички посетители, които са част от него. Въпреки че не е единствен по рода си, Google Analytics определено е един от най-популярните инструменти за анализи за работата. Хората го използват по целия свят, за да получават статистики за сайтове, вариращи от прости блогове до корпоративни портали, които генерират милиони потребители месечно.

Услугата е въведена през 2005 г. Тя предлага безброй инструменти за отчитане; от показване на посетители, местоположения и технологии в реално време до данни за електронна търговия, които могат да проследяват броя на продажбите.

Как работи?

Google Analytics изисква всички да отворят безплатен акаунт, който получава уникален идентификационен код за проследяване. След като постави кода на сайт, Google Analytics работи всеки път, когато посетител зарежда някоя от свързаните страници.

След това този проследяващ код се изпълнява в браузърите на клиентите и проследява поведението. Въпреки че това не беше възможно преди няколко години, данните обикновено се изпращат в реално време до услугата, която бързо интерпретира всички сигнали. Тя ви позволява веднага да видите колко потребители зареждат вашия сайт и всички подробности за посещението им.

Препоръчително четене: Ръководство за начинаещи за Google Analytics

Как да добавите Google Analytics към вашия сайт

Преди да поставите проследяващия код на вашия сайт, ще трябва да създадете акаунт в Google Analytics:

 1. Навигирайте до Google Analytics
 2. Влезте с вашия Gmail акаунт
 3. Кликнете върху бутона „Регистриране“
 4. Изберете опцията „уебсайт“
 5. Въведете информация като името на вашия акаунт, име на уебсайт, URL адрес, държава и часова зона
 6. Съгласете се с общите условия

След като изпълните стъпките, акаунтът трябва да е готов и вече можете да започнете да го свързвате със своя уебсайт. Точно както с всичко в WordPress, можете да свършите работата по няколко различни начина. В тази статия ще ви покажем две различни техники за добавяне на Google Analytics към вашия WordPress сайт.

1. Използвайте приставки за WordPress, за да добавите Google Analytics

Ако искате само основна информация за проследяване чрез Google Analytics, ръчните методи са добре. Но ако искате да можете да проследявате статистиките на ежедневна база, плъгинът може да бъде по-добър избор. Има няколко невероятни WordPress приставки, които са посветени на проследяващата услуга на Google. Те ще ви помогнат да свържете сайта към него, без да бъркате кода, а също така ще предоставят някои допълнителни функции, които вероятно ще харесате.

Използвайки плъгин, можете да имате Google Analytics в таблото за управление на WordPress. Така че, вместо винаги да отваряте официалните страници на услуги, можете да видите най-подходящите статистически данни директно от вашата административна страница на WordPress.

Табло за управление на Google Analytics за WP (GADWP)

ЦЕНА: Безплатно

С повече от един милион активни потребители, това е най-популярната приставка за WordPress, която може да свърже вашия сайт с популярния инструмент за проследяване на Google. Цифрите не се изненадват, когато разберете, че е така посочен като официален партньор на Google Analytics.

Той ще ви позволи да добавите проследяващия идентификационен код, за който говорихме, и също така ще инсталира a модул на таблото така че можете да проследявате статистически данни директно от сайта.

GADWP отива дори по-далеч от простото свързване на услугата. Благодарение на своите усъвършенствани функции можете анализирайте сайта чрез други колекции от високо ниво. Това означава, че можете да видите събития и сегменти директно от таблото за управление.

Сега нека да видим как да инсталирате приставката и да осъществите връзката с услугата:

 1. Отидете на Приставки -> Добавяне на нови
 2. Търсене на „Табло за управление на Google Analytics за WP“
 3. Инсталирайте и активирайте приставката
 4. Отляво намерете елемента от менюто на Google Анализ и отворете Общи настройки
 5. Кликнете върху бутона „Разрешаване на приставката“
 6. Кликнете върху връзката „Вземете кода за достъп“
 7. В нов прозорец изберете вашия акаунт в Google Analytics и разрешете достъп до приставката
 8. Копирайте генерирания код
 9. Върнете се към приставката и поставете кода за достъп

Ако профилът в Google Analytics е настроен правилно, трябва да видите списъка с наличните отчети от него (ако имате нов акаунт, очевидно ще имате само един елемент в списъка). След това можете да започнете да използвате приставката, да промените настройките и да наблюдавате промените в статистиката.

Табло за управление на Google Analytics в GADWP

За да видите първия визуален отчет, просто отворете таблото си за WordPress, където ще можете да видите графика със статистика за последните тридесет дни. Впечатляващо, нали??

NK Google Analytics

ЦЕНА: Безплатно

Един от такива плъгини е безплатният NK Google Analytics. Тъй като вече създадохме стъпка по стъпка видео с инструкции, моля, погледнете по-горе и научете как да инсталирате приставката и да я свържете към личния си акаунт в Google Analytics.

Други приставки

В тази статия сме споменали само два приставки за WordPress. Само за да ви предоставим повече опции, можете да разгледате и други популярни решения като:

2. Добавете ръчно кода

Ако всичко, което искате, е да свържете услугата към вашия сайт, ръчният начин ще бъде повече от достатъчен. Въпреки че няма да трябва да инсталирате допълнителни приставки, вие също няма да можете да проследявате статистически данни директно от сайта. Вместо това винаги ще трябва да се ориентирате към страниците на Google Analytics, за да започнете да анализирате.

Предлагаме да използвате този метод само ако знаете как да боравите с кода и шаблоните на WordPress. Тъй като ще трябва да актуализирате файловете, рискувате да правите грешки и да спирате сайта си. Освен това, ако не работите с детска тема, можете да загубите кода веднага щом актуализирате вашата активна тема на WordPress.

Метод №1

Кодът на Google Analytics трябва да бъде поставен във файла header.php, който се зарежда на всяка страница от вашия сайт. Затова има смисъл да редактирате файла и да поставите кода на правилното място:

 1. Отворете Google Analytics
 2. Кликнете върху Админ -> Информация за проследяване -> Проследяващ код
 3. Копирайте целия код, като започнете и завършите с свободен край
 4. Отидете на Външен вид -> Редактор
 5. Намерете header.php файла и го редактирайте
 6. Поставете проследяващия код веднага след свободен край
 7. Запазите промените

Проследяващ код на Google Analytics

Метод №2

Другият метод ви позволява да добавите същия код в заглавката на вашия уебсайт чрез файла function.php:

 1. Отидете на Външен вид -> Редактор
 2. Редактирайте файла function.php
 3. Копирайте и поставете следния код:

добавяне ('wp_head', 'fsg_googleanalytics');
функция fsg_googleanalytics () {?>

// Поставете проследяващия си код в Google Анализ тук (този, който започва и завършва сe

Adblock
detector
map