Как да актуализирате WordPress, теми и приставки вътре в таблото за управление

актуализация-wordpress.png


Веднъж на няколко седмици, когато влезете в своя блог за WordPress и отидете на таблото за управление, ще забележите, че за вашия сайт има налични актуализации. Въпреки че е лесно просто да кликнете върху бутона, за да надстроите вашето ядро, теми и плъгини за WordPress до по-нова версия, трябва да направите допълнителна стъпка и да подготвите вашия сайт за процеса на актуализация. Или с други думи, следвайте принципа „по-добър безопасен, отколкото съжаляващ“.

Въпреки че сайтът ви ще работи доста нормално, дори и да не натиснете бутона за актуализиране в момента, в който видите, че такъв е налице, трябва да знаете за предимствата на бързото надграждане. Разработчици на WordPress, неговите теми и плъгини работят непрекъснато върху подобряването на техните продукти. Чрез нови актуализации те въвеждат нови функции, които ще направят вашия сайт по-добър. И по-важното е, че разработчиците коригират грешки и дупки в сигурността, които хакерите могат да използват за достъп до вашия сайт без разрешение.

Тъй като WordPress е платформа с отворен код, всеки може да се докопа до кода, да го разгледа и да намери нов начин за хакване на незащитени сайтове. Актуализирайки до най-новата версия, вие защитавате уебсайта си от злонамерен софтуер и опасни хора. Освен слабите пароли, липсата на последната версия на вашия софтуер е една от най-честите причини за загуба на вашия сайт на хакер.

Как да актуализирате ядрото, темите и плъгините на WordPress

Надяваме се, че сега осъзнавате предимствата на бързите и редовни актуализации. Но преди да бързате да кликнете върху бутона за надстройка, нека разгледаме няколко неща и да научим как да актуализирате WordPress правилно.

Подгответе се за актуализацията

От момента, в който щракнете върху бутона за актуализиране, WordPress ще започне да работи с вашите файлове. Той ще изтегли нови файлове и ще презапише старите. Тъй като това е деликатен процес, който може да бъде прекъснат само с една проста печатна грешка в кода, има малък, но реалистичен шанс нещо да се обърка. Преди да загубите достъп до вашия сайт и да го направите неизползваем за обществото, вземете застраховката под формата на резервно копие. Така че в случай, че нещо се обърка, можете лесно да се върнете към старата версия на WordPress или към всеки конкретен плъгин и тема, която сте били на път да актуализирате.

Тъй като кеширащите приставки (като W3 Total Cache или WP Super Cache) могат да пречат на процеса на надстройка, най-добре е да ги деактивирате по време на процеса на актуализиране на WordPress. След като актуализацията приключи след няколко минути, ще можете да се върнете назад и да активирате приставката без проблеми.

Преди актуализиране, винаги създавайте резервно копие на вашия сайт и деактивирайте всички приставки за кеширане може да сте инсталирали.

Ръчно актуализирайте WordPress до нова версия

За да научите повече за наличните актуализации, моля, отворете Табло за управление -> Актуализации. Като алтернатива можете да щракнете върху Актуализациите в администраторската лента на WordPress. Това ще ви отведе до страницата за актуализации на WordPress, която съдържа цялата необходима информация и бутони за действие, от които ще се нуждаете.

Въпреки че WordPress автоматично проверява за нови актуализации и ви уведомява за тях по имейл, от тази страница можете да щракнете върху бутона, за да проверите за нови актуализации ръчно.

Страницата може да бъде разделена на три раздела:

 1. Актуализации на ядрото на WordPress
 2. Актуализации на приставките
 3. Актуализации на темите

1. Актуализирайте WordPress

Актуализирайте ядрото на WordPress

Първият раздел ви позволява да актуализирате ядрото на WordPress. Ако вече имате най-новата версия на WordPress, ще видите съобщение, което потвърждава това. Също така ще видите бутон, който ви помага да преинсталирате текущата версия. Макар че засега можете да пренебрегнете това, помнете опцията само в случай, че в бъдеще нещо се обърка.

За да актуализирате WordPress до най-новата версия, просто щракнете върху Актуализирайте сега бутон и изчакайте няколко минути.

В зависимост от скоростта на вашия сайт и размера на файловете, които се прехвърлят, може да отнеме до няколко минути, за да завърши всичко.

2. Актуализирайте WordPress приставки

Актуализирайте WordPress приставки

Вторият раздел съдържа всички налични актуализации на плъгини. В зависимост от броя на инсталираните от вас плъгини, очевидно списъкът може да бъде по-кратък или по-дълъг. Всички плъгини, които разполагат с нови версии, ще бъдат в списъка и ще трябва да ги изберете. Така че, просто изберете приставките, които искате да актуализирате, и натиснете Актуализиране на приставки бутон под списъка.

3. Актуализирайте WordPress теми

Актуализирайте WordPress теми

Третият и последният раздел на тази страница ви позволява да актуализирате вашите теми. Подобно на споменатите по-рано актуализации на плъгини, можете да очаквате списъка с всички достъпни теми (тези, които сте инсталирали на вашия сайт), които имат нова налична версия за изтегляне. Изберете тези, които искате да опресните с новите файлове и щракнете върху Актуализиране на теми бутон.

След като щракнете върху някой от бутоните за актуализация, моля, проявете търпение и оставете до няколко минути, за да завърши всичко.

Кой е най-добрият момент за актуализиране на вашия сайт?

Въпреки че можете да актуализирате ядрото, темите и плъгините на WordPress по всяко време, препоръчваме да го направите, когато имате най-малък брой посетители на вашия сайт. В зависимост от вашата аудитория, това може да е през уикендите или в определено време на деня. Винаги обмисляйте да правите актуализации през нощните часове – те са по-малко заети.

Какво се случва с вашия сайт, докато той се актуализира?

Вече споменахме възможността нещо да се обърка, докато актуализацията работи. В зависимост от размера на актуализацията и скоростта на вашия доставчик на хостинг услуги (сървър), може да отнеме до няколко минути, докато всичко се лепенки. Поради това WordPress автоматично показва страница за поддръжка на всички потребители, които случайно отварят вашия сайт по време на актуализацията.

Съобщение в режим на поддръжка

Докато се актуализира, WordPress показва това съобщение: „Накратко не е наличен за планирана поддръжка. Проверете след минута. “

Автоматични актуализации на WordPress

През октомври 2013 г. WordPress представи автоматични актуализации. Оттогава системата автоматично ще актуализира всички незначителни версии (например от WordPress v4.7.4 до v4.7.5) и актуализации за сигурност. Ще трябва да актуализирате ръчно всички основни версии (например от WordPress v4.8 до v4.9).

Възможно е да се контролира как работят автоматичните актуализации на WordPress, но ще трябва да инсталирате допълнителни плъгини или да промените кода. Ще го покрием в един от бъдещите ни постове.

Кога НЕ позволявайте на WordPress да актуализира вашия сайт

Въпреки че в повечето случаи е необходимо актуализиране на WordPress, има моменти, когато не бива да бързате при спусъка. Както може би вече знаете, WordPress ви позволява да персонализирате всяка част от самия CMS и неговите теми и приставки.

В случай че имате модифицирана (персонализирана) версия на каквото и да е в блога си, трябва да внимавате за актуализациите. Тъй като WordPress презаписва всеки файл по време на процеса, всички модификации, които сте направили в WordPress, теми или някой от плъгините, ще бъдат загубени!

Все пак това не означава, че не трябва да актуализирате WordPress. Вместо това ще трябва да подготвите всички модификации, така че да можете да ги замените след актуализацията. Има дори по-класни решения, които ви позволяват да актуализирате теми и плъгини, без да се притеснявате за персонализирани части (използвайки дъщерни теми и персонализирани файлове с плъгини), но това е разширена опция, която ще оставим за една от нашите бъдещи статии.

Проверете вашия сайт след актуализацията

След всяка актуализация, силно препоръчваме да проверите уебсайта си. Въпреки че може да изглежда, че всичко вървеше гладко, може да се изненадате от разбити елементи на дизайна или нови функции, които не сте очаквали. Понякога просто се случва темата ви или някой от вашите приставки да не е съвместим с новата версия на WordPress. Така че, не бъдете мързеливи и отворете няколко страници на сайта си, за да видите дали всичко работи добре.

заключение

Задължително е да поддържате своя WordPress актуализиран по всяко време. Имайки най-новата версия на основните файлове, теми и плъгини, вие се уверявате, че вашият сайт остава сигурен и винаги е с една крачка пред противни хакери. Освен това получавате нови функции и подобрена функционалност. Не забравяйте да архивирате сайта си, преди да правите по-големи актуализации (всъщност трябва да го архивирате редовно, независимо от актуализациите, но ние ще стигнем до това в друга статия) и бъдете внимателни, ако имате персонализиран сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map