Kaj je WordPress vtičnik?

what-is-a-wordpress-plugin.png


Vtičnik je del programske opreme, ki razširja funkcionalnost platforme WordPress. Ko so nameščeni in aktivirani, vtičniki lahko na vaše spletno mesto dodajo nove funkcije. Prav tako lahko spremenijo obstoječe funkcije ali celo popolnoma spremenijo kateri koli določen del bloga.

WordPress vtičniki so napisani v programskem jeziku PHP. A če jih želite izkoristiti, vam o kodiranju ne bo treba vedeti ničesar. Običajno so vtičniki uporabniku prijazno in je zasnovan tako, da ga uporabljajo ljudje, ki nimajo nobenih izkušenj s tehnologijo ali WordPressom.

Danes je za WordPress na voljo več kot nekaj deset tisoč vtičnikov. Zaradi tega velikega števila verjetno obstaja vtičnik za vse, kar vam lahko pade na pamet. Ne glede na to, ali želite izboljšati varnost spletnega dnevnika, dodati animacije, spremeniti spletno mesto v sodoben sistem e-trgovine ali pa mu preprosto dodati video igro – za to obstaja vtičnik. Čeprav je to res, niso vsi vtičniki enaki. Preden jih začnete uporabljati, je ključnega pomena, da se naučite razlikovati vtičnike WordPress.

Brezplačni vtičniki WordPress

Ko začnete, je dobro vedeti, da obstaja veliko odličnih brezplačnih vtičnikov WordPress. Brez porabe niti centa lahko svoj blog razširite z namestitvijo vtičnikov iz uradnih vtičnikov WordPress odlagališče. Vsak od tam najdenih vtičnikov je mogoče namestiti tudi neposredno na nadzorni plošči WordPress. Ker so uradni, se lahko popolnoma sprostite in veste, da so varni za uporabo. Tako kot WordPress teme tudi vtičnike, ki so del uradnega imenika, profesionalci upravljajo in preizkušajo, še preden se štejejo za dodane na seznam..

Imenik vtičnikov WordPress

Zunaj skladišča najdete številne brezplačne vtičnike WordPress po internetu. Čeprav vam bo večina pripomogla k dodajanju funkcij na vaš blog, bodite previdni pri nalaganju česar koli, kar naključno najdete na svetovnem spletu. Ker ti nimajo nobene zveze z uradnim imenikom WordPress-a, lahko ljudje v vtičniku skrijejo karkoli želijo. V večini primerov, ko posamezniki poberejo zlonamerno programsko opremo ali se zlomijo, lahko krivite brezplačni vtičnik, nameščen iz neznanega vira.

Ti vtičniki so sicer brezplačni za uporabo ne dobite podpore. Če ne veste, kako uporabljati določeno funkcijo ali preprosto ne deluje na vašem spletnem mestu, ste na svojem. Na forumih je vedno mogoče zaprositi za pomoč, vendar nihče ne zagotavlja, da boste prejeli odgovor.

Freemium vtičniki

Nekje vmes med brezplačnimi in premium razširitvami za WordPress je priljubljena kategorija vtičnikov Freemium. To pomeni, da je a osnovni vtičnik je brezplačen. Lahko ga prenesete iz uradnega imenika ali drugje po internetu.

Kljub temu, da so osnovne funkcije brezplačne za uporabo, bi to morali storiti kupite licenco za uporabo dodatnih funkcij vtičnika. Če bi se torej odločili za nakup razširjene različice, bi dobili vse dodatne ugodnosti zanjo in v bistvu na koncu imeli premium vtičnik.

Premium vtičniki WordPress

Če želite uporabljati premium vtičnike, boste morali plačati enkratno pristojbino ali se naročiti na članstvo. Številne tržnice prodajajo vtičnike premium, lahko pa najdete tudi podjetja in posameznike, ki izdelke prodajajo sami.

Plačani vtičniki običajno veljajo za boljše. Večino časa, premium WordPress vtičniki ponujajo več funkcij kot zastonj. So tudi bolj kakovostne (kodirane bolje) in združljive z večjim številom drugih vtičnikov in tem WordPress.

Cene vrhunskih vtičnikov

Najbolj dragocena lastnost premium vtičnika pa je podpora. Pri nameščanju brezplačnega vtičnika je vse odvisno od vas. Pri nakupu vtičnika, osebje in razvijalci, ki so ustvarili razširitev, bodo na voljo za vas, vedno pripravljeni pomagati in rešiti vsako težavo z izdelkom. Torej, če ne morete ugotoviti, da funkcija ali izdelek preprosto ne deluje, imate samo en e-poštni ali telefonski klic, da ne pridobite navodila strokovnjaka. V večini primerov bo to glavni razlog za nakup vtičnika WordPress.

Zakaj bi morali vtičnik pogosto posodabljati?

Preden namestite nov vtičnik, je pomembno, da se preverite čas zadnje posodobitve. Čeprav je v redu videti, da vtičnik ni bil posodobljen že nekaj mesecev, morate dvakrat premisliti, ko se spotaknete ob enega, ki ni bil osvežen že več kot dve leti.

Posodobitev vtičnika

Dve leti je dolgo, ko gre za tehnologijo. V tem obdobju bodo hekerji našli varnostne luknje in bodo lahko napadli vaše spletno mesto. Standardi kodiranja se lahko spremenijo in nekateri del vtičnika lahko preprosto preneha delovati. Tudi WordPress bo imel nekaj različic, zaradi katerih bodo stari vtičniki neuporabni. Če želite biti prepričani, da je razširitev varna za uporabo in je tudi popolnoma združljiva z najnovejšo različico WordPress-a, vedno poglejte čas zadnje posodobitve ali se obrnite na razvijalca in prosite za več podrobnosti.

Koliko vtičnikov bi morali imeti?

Čeprav ni nobenih omejitev, koliko vtičnikov lahko namestite, predlagamo, da število čim manj ohranite. Nekatera spletna mesta bodo potrebovala le eno, druga pa morajo imeti več kot deset aktivnih vtičnikov, da lahko pravilno delujejo. In dokler so ti pomembni, je to v redu.

Koliko vtičnikov bi morali imeti

Ker pa vsi vtičniki uporabljajo iste vire iz vašega strežnika, je verjetno verjetno, da vaše spletno mesto upočasnite, če ga imate preveč. Ni mogoče navesti natančnega števila koliko vtičnikov bi morali imeti, zato je naš najboljši nasvet čim manjši. Če imate več kot dvajset ali trideset aktivnih vtičnikov, pojdite na seznam še enkrat in se prepričajte, da imate samo tiste vtičnike, ki jih resnično potrebujete.

Prav tako ne nameščajte podvojenih vtičnikov (na primer, ni treba imeti dveh vtičnikov, ki prikazujeta Google Maps) in odstranite tiste, ki jih ne uporabljate več.

Zaključek

Čeprav je tehnično mogoče voditi blog WordPress, ne da bi na spletnem mestu imeli en sam aktivni vtičnik, je to praktično nesmiselno. Brez vtičnikov bi morali ročno kodirati vse funkcije, ki jih želite. In kot si lahko predstavljate, bi poleg tega, da bi vedeli, kako to storiti, potrebovali ogromno časa, da bi bilo vse v redu.

Torej, če potrebujete nekaj za blog, verjetno že obstaja vtičnik, ki vam bo ugodil. Samo poiskati ga morate v uradnem skladišču, poiskati nekje drugje na internetu ali kupiti premium vtičnik za to delo. Preden namestite vtičnike, jih dvakrat preverite, da se prepričate, ali so varni in se redno posodabljajo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked