Joomla vs. WordPress Σύγκριση 2020

Σύγκριση Joomla έναντι WordPress 2017


Η επιλογή μιας πλατφόρμας blogging μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη όσο η επιλογή ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου που σας επιτρέπει να κάνετε πιο περίπλοκα έργα ιστού. Οι απλοί bloggers που δεν ζητούν πολλά μπορούν εύκολα να αναζητήσουν λιγότερο περίπλοκες υπηρεσίες, αν και το WordPress πρέπει πάντα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για να δημιουργήσει ένα blog. Αλλά όταν πρόκειται για ολόκληρα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου που σας επιτρέπουν να κάνετε πολύ περισσότερα από το να γράφετε αναρτήσεις, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σοβαρά.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το WordPress εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Αλλά σε καταστάσεις όπου σκέφτεστε ολόκληρο τον ιστότοπο, τα στοιχεία του και όλες τις δυνατότητες, ορισμένοι άλλοι παίκτες του παιχνιδιού είναι εξίσου ανταγωνιστικοί. Έχετε ακούσει για το Joomla?

Πίνακας περιεχομένων

 • Τι είναι το Joomla?
 • Ευκολία στη χρήση
 • Εμφάνιση και επεκτάσεις
 • Διαχείριση περιεχομένου
 • Υποστήριξη
 • Ασφάλεια
 • Πολύγλωσσοι ιστότοποι
 • Πίνακα σύγκρισης
 • Ποιο θα πρέπει να επιλέξετε?

Τι είναι το Joomla?

Ακριβώς όπως το WordPress, το Joomla είναι ένα CMS ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να δημιουργείτε περιεχόμενο Ιστού και ισχυρές εφαρμογές. Είναι διαθέσιμο από το 2005 και έκτοτε ήταν μια καλή εναλλακτική λύση WP. Αν και είναι πολύ παρόμοιο, το Joomla είναι διαφορετικό από την αρχή – σε αντίθεση με το WordPress, επιτρέπει πολλές επιλογές βάσης δεδομένων, κάτι που είναι κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους που γνωρίζουν την τεχνολογία. Αλλά αν δεν ασχολείστε με τη σοβαρή ανάπτυξη ιστού, αυτές οι λειτουργίες δεν θα σας προσφέρουν τόσο μεγάλη σημασία.

Το Joomla ενισχύει εκατομμύρια ιστότοπους. Αυτές κυμαίνονται από απλές προσωπικές σελίδες έως πολύπλοκες εφαρμογές ιστού και intranet που βοηθούν τους ανθρώπους να συνδεθούν και να εργαστούν τοπικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ Joomla CMS (αυτό για το οποίο μιλάμε σε αυτό το άρθρο) και Πλαίσιο Joomla που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που βασίζονται σε PHP χωρίς όλες τις επιπλέον δυνατότητες που συνοδεύουν το CMS.

Όταν μιλάμε για μέσους χρήστες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Joomla είναι φιλικό για αρχάριους, ενημερώνεται σε τακτική βάση, διαθέτει εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής και μετράει μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα που είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει. Ακούγεται σαν το WordPress, έτσι δεν είναι; Αλλά σε αντίθεση με το WordPress που μετρά πάνω από 140 εκατομμύρια λήψεις, το Joomla έχει κατεβάσει «μόνο» περίπου 60 εκατομμύρια φορές. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι, αλλά ακόμα δεν είναι καν κοντά στο WordPress.

Παρόλο που το παρακάτω βίντεο εμφανίζει παλαιότερες εκδόσεις του WordPress και του Joomla, οι βασικές λειτουργίες δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ. Εξαιτίας αυτού, η σύγκριση ισχύει και για τις νέες εκδόσεις των δύο CMS.

Ευκολία στη χρήση

Ακόμα κι αν είστε επαγγελματίας προγραμματιστής ιστού ή σχεδιαστής, θέλετε τα εργαλεία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά. Αλλά για αρχάριους, το να έχετε ένα απλό CMS είναι απαραίτητο. Ευτυχώς, τόσο το WordPress όσο και το Joomla είναι αρκετά απλά στην κατανόηση και στην αρχή.

WordPress

WordPress είναι γνωστή για την απλή και γρήγορη διαδικασία εγκατάστασης. Ο ιστότοπος μπορεί να είναι διαδικτυακός σε περίπου πέντε λεπτά ακόμη και όταν είναι ο πρώτος σας. Και μετά την αρχική σύνδεση, οι χρήστες συνήθως δεν χρειάζονται πολλά για να κατανοήσουν τα βασικά του WordPress.

Όλο το σύστημα είναι φιλικό προς τον χρήστη, οπότε όλα έχουν νόημα. Υπάρχει μια καμπύλη μάθησης, αλλά επειδή οι περισσότερες από τις επιλογές και τα μενού είναι προσιτά στο χέρι σας, θα πλοηγηθείτε στην περιοχή διαχειριστή χωρίς προβλήματα. Αλλά εάν αποφασίσετε ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο από την απλή χρήση, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε και να μάθετε το WordPress βήμα προς βήμα.

Τζούμλα

Το Joomla είναι επίσης πολύ απλό. Η διαδικασία εγκατάστασης μοιάζει πολύ με το WordPress »και πολλές εταιρείες φιλοξενίας διαθέτουν λογισμικό εγκατάστασης με ένα κλικ. Δυστυχώς, οι ομοιότητες σταματούν εδώ, επειδή η Joomla αισθάνεται πιο περίπλοκη να χειριστεί μετά από αυτό.

Ο πίνακας ελέγχου που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε όλες τις ενότητες δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένος για αρχάριους. Έτσι, αν δεν γνωρίζετε ήδη ένα ή δύο πράγματα για τις τεχνολογίες ιστού, προτείνουμε να οπλιστείτε με υπομονή. Σίγουρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να κατανοήσουμε τον πίνακα ελέγχου και τη διεπαφή χρήστη του Joomla από ό, τι θα χρειαζόταν για να κατανοήσουμε το WordPress.

Εμφάνιση και επεκτάσεις

Σήμερα, ένα καλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου πρέπει να διαθέτει κάποια πρότυπα και προσθήκες που επιτρέπουν στους κανονικούς χρήστες να επεκτείνουν τους ιστότοπούς τους χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουν κώδικα. Τόσο το WordPress όσο και το Joomla σάς επιτρέπουν να επεκτείνετε το σύστημα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

WordPress

Το WordPress είναι γνωστό για τα θέματα και τις προσθήκες του. Ενώ τα δωρεάν και premium θέματα θα βοηθήσουν τον καθένα να δημιουργήσει έναν επαγγελματικό ιστότοπο που αναζητά ακόμη και χωρίς γνώσεις κωδικοποίησης και σχεδιασμού, δεκάδες χιλιάδες προσθήκες θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε λειτουργίες που θα ήταν αδύνατο να δημιουργήσετε διαφορετικά.

Όχι μόνο υπάρχουν τόσα πολλά είδη διαθέσιμα μόνο, αλλά καθώς προχωράμε, αυτά τα ίδια αντικείμενα γίνονται πιο περίπλοκα. Ορισμένες προσθήκες WordPress λειτουργούν σαν συστήματα από μόνες τους και ξεπερνούν την αρχική ιδέα του WordPress. Έτσι, εκτός από ιστότοπους και απλά ιστολόγια, μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρα συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, συστήματα πελατειακών σχέσεων ή χαρτοφυλάκια φωτογραφίας, για να αναφέρετε μερικά.

Τζούμλα

Επεκτάσεις Joomla

Η Joomla δεν υπολείπεται πολύ. Προσφέρει επίσης πρότυπα και επεκτάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε πολλά πράγματα στον ιστό. Αλλά απλώς και μόνο επειδή είναι λιγότερο δημοφιλές από το WordPress, υπάρχουν πολύ λιγότερα πρότυπα και επεκτάσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια πρόσθετα που μπορείτε να πάρετε είναι λίγο απλούστερα από τα αντίστοιχα του WordPress.

Διαχείριση περιεχομένου

Ακόμα κι αν ο μοναδικός σας σκοπός να ξεκινήσετε έναν ιστότοπο δεν είναι το blogging, πιθανότατα θα θελήσετε να διαχειριστείτε ένα blog κάποια στιγμή. Θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες στον ιστότοπό σας και να σας επιτρέψει να συνδεθείτε με το κοινό.

WordPress

Από τη δημιουργία και δημοσίευση αναρτήσεων και σελίδων έως τη διαχείριση διαφορετικών αρχείων πολυμέσων, το WordPress ξέρει πώς να ευχαριστεί τους χρήστες του. Δεν θα πειράζει πολύ αν είστε περιστασιακός blogger ειδικός μάρκετινγκ – η διαχείριση περιεχομένου με το WordPress θα είναι διαισθητική και απλή. Αν σας αρέσει αυτό που γράφετε, θα χαρείτε να συνδεθείτε ξανά στο σύστημα για να ξεκινήσετε μια άλλη ανάρτηση με τον όμορφα σχεδιασμένο Visual Editor.

Τζούμλα

Το Joomla προορίζεται για πιο περίπλοκα διαδικτυακά έργα. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά κατάλληλο για blogging. Παρόλο που είναι δυνατό να τρέξετε ένα επιτυχημένο blog με το Joomla, οι πιθανότητες είναι ότι θα έχετε δυσκολότερο να διαχειριστείτε ένα μακροπρόθεσμα.

Άρθρα Joomla

Ακόμη και ορισμένοι ειδικοί στο Joomla εκτελούν τα ιστολόγιά τους στο WordPress. Εξαιτίας αυτού, προτείνουμε να ξεχάσετε το blogging με το Joomla και να ξεκινήσετε νέα με το WordPress. Θα εξοικονομήσετε χρόνο, χρήματα και τα νεύρα σας.

Υποστήριξη

WordPress

Επίσημος σελίδες υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με το WordPress. Μπορείς να διαβάσεις αρχεία τεκμηρίωσης αυτό θα εξηγήσει τα βασικά και είστε πάντα ευπρόσδεκτοι φόρουμ υποστήριξης που μετρά χιλιάδες ενεργούς χρήστες. Όλα αυτά είναι, φυσικά, δωρεάν, αλλά θα πρέπει να κάνετε τη δουλειά και να ερευνήσετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη επαγγελματική υποστήριξη, δεν θα βρείτε επίσημα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμούς τηλεφώνου. Αλλά μπορείτε πάντα να προσλάβετε υπηρεσίες συντήρησης για να κάνετε τη δουλειά για εσάς. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν δωρεάν φόρουμ, ομάδες κοινωνικών μέσων και διαδικτυακούς πόρους για την υποστήριξη.

Τζούμλα

Τεκμηρίωση Joomla

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το WordPress, το Joomla εξακολουθεί να μετρά δεκάδες εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Επομένως, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι έχει μια ενεργή κοινότητα. Η εύρεση βοήθειας σε μορφή μαθημάτων και διαφόρων άρθρων και βίντεο δεν θα είναι πρόβλημα. Επίσης, υπάρχει ένας πολύ καλός αριθμός ζωντανών φόρουμ όπου μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, αλλά για αρχάριους, θα πρέπει να ελέγξετε το επίσημη σελίδα υποστήριξης.

Αλλά σε αντίθεση με το WordPress, είναι δύσκολο να βρείτε ειδικούς του Joomla που θα κάνουν διαφορετικές εργασίες προσαρμογής για τον ιστότοπό σας.

Ασφάλεια

Δεν έχει σημασία πόσο φιλικό για αρχάριους είναι ένα CMS ή πόσο καλά υποστηρίζεται είναι το άλλο εάν κανένα από αυτά δεν είναι αρκετά ασφαλές. Ευτυχώς, τόσο το WordPress όσο και το Joomla σας κάλυψαν σε αυτόν τον τομέα.

WordPress

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές CMS στον κόσμο. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι ο πρώτος στόχος για χάκερ που αναζητούν τυχαίους ιστότοπους. Παρ ‘όλα αυτά, το WordPress είναι ασφαλές. Οι προγραμματιστές έχουν διασφαλίσει ότι ο κώδικας είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Επιπλέον, μπορείτε να περιμένετε συχνές ενημερώσεις που διατηρούν το σύστημα ασφαλές συνεχώς.

Ασφάλεια CMS

Ο σημαντικός παράγοντας ασφάλειας είναι ο άνθρωπος πίσω από τον ιστότοπο. Τις περισσότερες φορές, εναπόκειται σε εσάς να διατηρείτε τα πράγματα ασφαλή και κρυμμένα από τα θορυβώδη μάτια. Μεταξύ χιλιάδων προσθηκών που αναφέραμε, οι χρήστες του WordPress μπορούν να αισθάνονται εξαιρετικά ασφαλείς εάν επεκτείνουν το CMS με πρόσθετα ασφαλείας. Υπάρχουν εκατοντάδες πρόσθετα που σχετίζονται με την ασφάλεια και θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε τον ιστότοπό σας.

Τζούμλα

Το Joomla δεν είναι πολύ διαφορετικό όσον αφορά την ασφάλεια. Οι προγραμματιστές εργάζονται πάντα σκληρά για νέες ενημερώσεις και διορθώνουν τα ζητήματα ασφαλείας εγκαίρως. Ακριβώς όπως το WordPress, ορισμένες εξαιρετικές επεκτάσεις ασφαλείας θα σας βοηθήσουν στον ιστότοπο, αλλά επίσης να θυμάστε ότι ο χρήστης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του τομέα του.

Πολύγλωσσοι ιστότοποι

Έχοντας έναν ιστότοπο σε περισσότερες από μία γλώσσες γίνεται ελκυστικό χαρακτηριστικό. Πολλοί κάτοχοι ιστότοπων πρέπει απλώς να έχουν το περιεχόμενο σε δύο ή περισσότερες γλώσσες για να ικανοποιήσουν όλο το κοινό. Παρόλο που τόσο το WordPress όσο και το Joomla σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε πολύγλωσσους ιστότοπους, συμπεριφέρονται διαφορετικά.

WordPress

Το WordPress παρέχεται με την επιλογή να ορίσετε μια γλώσσα του ιστότοπου ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν υποστηρίζει τη δημιουργία πολύγλωσσου περιεχομένου. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά καταπληκτικά πρόσθετα που θα μετατρέψουν τον απλό ιστότοπό σας σε ένα πολύγλωσσο σύστημα που είναι εύκολο στη χρήση, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να ξοδέψετε μερικά επιπλέον χρήματα για άδειες και συνδρομές.

Τζούμλα

Σε αντίθεση με το WordPress, το Joomla προσφέρει πολύγλωσσες επιλογές από την στιγμή της εγκατάστασης.

Απλώς πρέπει να επιλέξετε μια επιπλέον γλώσσα και να ξεκινήσετε τη μετάφραση του περιεχομένου. Είναι επίσης δυνατό να αλλάξετε γρήγορα τις γλώσσες της περιοχής διαχείρισης. Και δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε άλλες επεκτάσεις ούτε να πληρώσετε για υπηρεσίες τρίτων.

Πίνακα σύγκρισης

WordPress

Τζούμλα

Απλότητα:Φιλικό για αρχάριους με μια μικρή καμπύλη μάθησηςΠιο περίπλοκο, χρειάζεται χρόνος για να μάθει
Εμφάνιση και επεκτάσεις:Δεκάδες χιλιάδες επεκτάσειςΚαλός αριθμός επεκτάσεων, ακόμα λιγότερος από το WordPress ’
Blogging:Ιδανικό για bloggingΌχι τόσο καλό για το blogging
Υποστήριξη:Κοινότητα, πληρώστε για υποστήριξηΚοινότητα, φόρουμ, επίσημα έγγραφα
Ασφάλεια:Συχνά ενημερωμένες προσθήκες ασφαλείαςΣυχνά ενημερωμένες προσθήκες ασφαλείας
Πολυγλωσσικές επιλογές:Πρέπει να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες τρίτωνΕξαιρετική, πολύγλωσση υποστήριξη

Ποιο θα πρέπει να επιλέξετε?

Μετά από μια γρήγορη ματιά, το WordPress και το Joomla μοιάζουν πολύ. Με έναν τρόπο, αυτό ισχύει, αλλά είναι επίσης αρκετά διαφορετικά ώστε να είναι εύκολο να επιλέξετε ένα για τον ιστότοπό σας.

Εάν μας ρωτήσετε, το WordPress είναι ο γενικός νικητής. Είναι σίγουρα πιο κατάλληλο για αρχάριους, αλλά σας επιτρέπει ακόμα να επεκτείνετε έναν ιστότοπο σε ένα πιο περίπλοκο έργο. Το WordPress θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε το σύστημα πιο εύκολα καθώς διαθέτει ένα αποθετήριο γεμάτο θέματα και προσθήκες. Η πρόσληψη υπηρεσιών συντήρησης και επαγγελματιών σχεδιαστών / προγραμματιστών είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς υπάρχουν απλά περισσότεροι άνθρωποι αφιερωμένοι στο WordPress από το Joomla.

Από την άλλη πλευρά, το Joomla είναι σίγουρα πιο περίπλοκο και διαθέτει περισσότερα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά. Μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να δημιουργήσουν πιο περίπλοκους ιστότοπους, διότι προσφέρει περισσότερες τεχνικές επιλογές από την αρχή. Αλλά αυτές οι ίδιες επιλογές ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση στους νεοεισερχόμενους. Επίσης, το Joomla δεν είναι τόσο καλό για casual blogging.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map