Joomla versus WordPress-vergelijking 2020

Joomla versus WordPress-vergelijking 2017


Het kiezen van een blogplatform is misschien niet zo moeilijk als het kiezen van het volledige inhoudbeheersysteem waarmee u complexere webprojecten kunt uitvoeren. Casual bloggers die niet veel vragen, kunnen gemakkelijk kiezen voor minder gecompliceerde services, hoewel WordPress altijd bovenaan de lijst moet staan ​​om een ​​blog te maken. Maar als het gaat om complete contentmanagementsystemen waarmee je veel meer kunt dan alleen het schrijven van posts, wordt het een beetje serieuzer.

Zelfs in dat geval staat WordPress nog steeds bovenaan de lijst. Maar in situaties waarin je nadenkt over de hele site, de elementen en alle mogelijkheden, zijn sommige andere spelers in het spel net zo competitief. Heb je gehoord over Joomla?

Inhoudsopgave

 • Wat is Joomla?
 • Makkelijk te gebruiken
 • Uiterlijk en extensies
 • Inhoud beheer
 • Ondersteuning
 • Veiligheid
 • Meertalige sites
 • Vergelijkingstabel
 • Welke moet je kiezen?

Wat is Joomla?

Net als WordPress is Joomla een open source CMS waarmee je webinhoud en krachtige applicaties kunt genereren. Het is beschikbaar sinds 2005 en sindsdien is het een goed WP-alternatief geweest. Hoewel Joomla erg op elkaar lijkt, verschilt het vanaf het begin – in tegenstelling tot WordPress, biedt het verschillende database-opties die belangrijk zijn voor technisch onderlegde mensen. Maar als u niet van serieuze webontwikkeling houdt, zullen die functies u niet zoveel zeggen.

Joomla voorziet miljoenen websites van stroom. Deze variëren van eenvoudige persoonlijke pagina’s tot complexe webapplicaties en intranetten waarmee mensen lokaal verbinding kunnen maken en kunnen werken.

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen Joomla CMS (degene waar we het in dit artikel over hebben) en Joomla Framework waarmee ontwikkelaars op PHP gebaseerde applicaties kunnen maken zonder alle extra functies die bij het CMS horen.

Als we het hebben over gemiddelde gebruikers, is het belangrijk om te weten dat Joomla beginnersvriendelijk is, regelmatig wordt bijgewerkt, uitgebreide aanpassingsopties biedt en een enorme online community heeft die altijd klaar staat om te helpen. Klinkt als WordPress, nietwaar? Maar in tegenstelling tot WordPress dat meer dan 140 miljoen downloads telt, is Joomla “slechts” ongeveer 60 miljoen keer gedownload. De aantallen zijn enorm, maar komen nog niet eens in de buurt van WordPress.

Hoewel de volgende video oudere versies van WordPress en Joomla laat zien, zijn de basisfuncties niet veel veranderd. Daarom is de vergelijking ook geldig voor de nieuwe versies van de twee CMS.

Makkelijk te gebruiken

Zelfs als u een professionele webontwikkelaar of ontwerper bent, wilt u dat de tools zo eenvoudig mogelijk zijn. Maar voor beginners is het hebben van een eenvoudig CMS een must-have. Gelukkig zijn zowel WordPress als Joomla vrij eenvoudig te begrijpen en om mee te beginnen.

WordPress

WordPress staat bekend om zijn eenvoudige en snelle installatieproces. De site kan in slechts vijf minuten online zijn, zelfs als het de eerste is. En na de eerste keer inloggen hebben gebruikers meestal niet veel nodig om de basis van WordPress te begrijpen.

Het hele systeem is gebruiksvriendelijk, dus alles klopt. Er is een leercurve bij betrokken, maar aangezien de meeste opties en menu’s binnen handbereik zijn, navigeert u zonder problemen door het admin-gebied. Maar als u besluit dat u geïnteresseerd bent in meer dan eenvoudig gebruik, kunt u altijd stap voor stap terugkomen en WordPress leren.

Joomla

Joomla is ook vrij eenvoudig. Het installatieproces lijkt veel op WordPress ’en veel hostingbedrijven beschikken over installatiesoftware met één klik. Helaas stoppen de overeenkomsten hier omdat Joomla zich daarna ingewikkelder voelt.

Het configuratiescherm waarmee je alle modules kunt beheren, is niet zo goed voorbereid voor beginners. Dus, tenzij u al iets van webtechnologieën weet, raden we u aan uzelf met geduld te bewapenen. Het zal zeker veel meer tijd kosten om het configuratiescherm en de gebruikersinterface van Joomla te begrijpen dan om WordPress te begrijpen.

Uiterlijk en extensies

Tegenwoordig moet een goed contentbeheersysteem een ​​soort sjablonen en plug-ins bevatten waarmee gewone gebruikers hun websites kunnen uitbreiden zonder dat ze code hoeven aan te raken. Zowel WordPress als Joomla stellen je in staat om het systeem op verschillende manieren uit te breiden, maar er zijn nog enkele verschillen.

WordPress

WordPress staat bekend om zijn thema’s en plug-ins. Hoewel gratis en premium thema’s iedereen zullen helpen om een ​​professioneel ogende website te bouwen, zelfs zonder enige kennis van codering en ontwerp, zullen tienduizenden plug-ins u helpen functies toe te voegen die anders onmogelijk zouden zijn om te creëren.

Er zijn niet alleen zoveel items beschikbaar, maar naarmate we verdergaan, worden diezelfde items steeds complexer. Bepaalde WordPress-plug-ins werken op zichzelf als systemen en gaan ver buiten het oorspronkelijke idee van WordPress. Dus naast sites en eenvoudige blogs, kunt u volledige eCommerce-systemen, klantrelatiesystemen of fotografieportfolio’s maken, om er maar een paar te noemen.

Joomla

Joomla-extensies

Joomla loopt niet ver achter. Het biedt ook sjablonen en extensies waarmee u veel dingen op internet kunt bereiken. Maar simpelweg omdat het minder populair is dan WordPress, zijn er behoorlijk wat minder templates en extensies te vinden.

Aan de andere kant zijn dezelfde add-ons die u kunt krijgen een beetje eenvoudiger dan de WordPress-tegenhangers.

Inhoud beheer

Zelfs als uw enige doel om een ​​site te starten niet is bloggen, wilt u waarschijnlijk ooit een blog beheren. Het zal u helpen meer bezoekers naar uw site te trekken en u in contact te brengen met het publiek.

WordPress

Van het maken en publiceren van berichten en pagina’s tot het beheren van verschillende mediabestanden, WordPress weet hoe het zijn gebruikers moet plezieren. Het maakt niet veel uit of je een informele blogger bent of een marketingexpert – het beheren van inhoud met WordPress is intuïtief en eenvoudig. Als je houdt van waar je over schrijft, log je graag weer in op het systeem om een ​​nieuwe post te starten met de prachtig ontworpen visuele editor.

Joomla

Joomla is bedoeld voor complexere webprojecten. Daarom kunnen we niet zeggen dat het redelijk geschikt is om te bloggen. Hoewel het mogelijk is om een ​​succesvolle blog met Joomla te houden, is de kans groot dat het op de lange termijn moeilijker wordt om er een te beheren.

Joomla artikelen

Zelfs sommige experts op Joomla draaien hun blogs op WordPress. Daarom raden we je aan om bloggen met Joomla te vergeten en in plaats daarvan opnieuw te beginnen met WordPress. U bespaart tijd, geld en uw zenuwen.

Ondersteuning

WordPress

Officieel ondersteuningspagina’s kan u helpen aan de slag te gaan met WordPress. Jij kunt lezen documentatiebestanden dat zal de basis uitleggen, en je bent altijd welkom op ondersteuningsforums die duizenden actieve gebruikers tellen. Dat is natuurlijk gratis, maar u zult het werk moeten doen en het probleem dat u ondervindt, moeten onderzoeken.

Als u meer professionele ondersteuning nodig heeft, vindt u geen officiële e-mails of telefoonnummers. Maar u kunt altijd onderhoudsdiensten inhuren om het werk voor u te doen. De waarheid is dat de meeste gebruikers gratis forums, sociale-mediagroepen en online bronnen gebruiken als het gaat om ondersteuning.

Joomla

Joomla documentatie

Hoewel Joomla niet zo populair is als WordPress, telt het nog steeds tientallen miljoenen actieve gebruikers. Het is dus geen verrassing dat het een actieve community heeft. Hulp vinden in de vorm van tutorials en verschillende artikelen en video’s is geen probleem. Er is ook een behoorlijk aantal levendige forums waar je om hulp kunt vragen, maar om te beginnen moet je de officiële ondersteuningspagina.

Maar in tegenstelling tot WordPress is het moeilijk om Joomla-experts te vinden die verschillende aanpassingstaken voor uw site zullen uitvoeren.

Veiligheid

Het maakt niet uit hoe beginnersvriendelijk het ene CMS is of hoe goed het andere wordt ondersteund als geen van beide veilig genoeg is. Gelukkig hebben zowel WordPress als Joomla je gedekt op dit gebied.

WordPress

WordPress is het populairste CMS ter wereld. Dat betekent helaas ook dat dit het eerste doelwit is voor hackers die op zoek zijn naar willekeurige websites. Desondanks is WordPress veilig. De ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat de code zo veilig mogelijk is. Bovendien kunt u regelmatige updates verwachten die het systeem altijd veilig houden.

CMS-beveiliging

De belangrijke factor bij de beveiliging is de mens achter de site. Meestal is het aan jou om dingen veilig en verborgen te houden voor de luidruchtige ogen. Onder duizenden plug-ins die we noemden, kunnen WordPress-gebruikers zich extra veilig voelen als ze het CMS uitbreiden met beveiligings-plug-ins. Er zijn honderden beveiligingsgerelateerde plug-ins die u zullen helpen uw website te beschermen.

Joomla

Joomla verschilt niet veel op het gebied van beveiliging. De ontwikkelaars werken altijd hard aan nieuwe updates en lossen beveiligingsproblemen op tijd op. Net als WordPress zullen enkele geweldige beveiligingsextensies je helpen met de site, maar houd er ook rekening mee dat de gebruiker verantwoordelijk is voor de beveiliging van zijn domein.

Meertalige sites

Het hebben van een site in meer dan één taal wordt een aantrekkelijke functie. Veel website-eigenaren hoeven alleen de inhoud in twee of meer talen te hebben om het hele publiek tevreden te stellen. Hoewel je met zowel WordPress als Joomla meertalige sites kunt maken, gedragen ze zich anders.

WordPress

WordPress biedt de mogelijkheid om op elk moment een taal van de site in te stellen, maar het ondersteunt niet het maken van meertalige inhoud uit de verpakking. Gelukkig zijn er een aantal geweldige plug-ins die je eenvoudige website zullen veranderen in een meertalig systeem dat gemakkelijk te gebruiken is, maar je zult waarschijnlijk een paar extra dollars moeten uitgeven voor licenties en abonnementen.

Joomla

In tegenstelling tot WordPress biedt Joomla vanaf het moment van installatie meertalige opties.

U hoeft alleen maar een extra taal te selecteren en de inhoud te vertalen. Het is ook mogelijk om snel de talen van het admin-gebied te wijzigen. En u hoeft geen andere extensies te installeren of te betalen voor services van derden.

Vergelijkingstabel

WordPress

Joomla

Eenvoud:Beginnersvriendelijk met een kleine leercurveComplexer, kost tijd om te leren
Uiterlijk en extensies:Tienduizenden extensiesGoed aantal extensies, nog steeds minder dan WordPress ‘
Bloggen:Perfect om te bloggenNiet zo goed om te bloggen
Ondersteuning:Gemeenschap, betaal voor ondersteuningGemeenschap, forums, officiële documentatie
Veiligheid:Regelmatig bijgewerkte beveiligingsplug-insRegelmatig bijgewerkte beveiligingsplug-ins
Meertalige opties:Moet diensten van derden gebruikenStandaard geweldige meertalige ondersteuning

Welke moet je kiezen?

Na een snelle blik lijken WordPress en Joomla erg op elkaar. In zekere zin is dat waar, maar ze zijn ook verschillend genoeg om het gemakkelijk te maken er een voor uw site te kiezen.

Als je het ons vraagt, is WordPress de algehele winnaar. Het is zeker geschikter voor beginners, maar je kunt er nog steeds een website mee uitbouwen tot een complexer project. Met WordPress kunt u het systeem gemakkelijker ontwikkelen omdat het een repository bevat met thema’s en plug-ins. Het inhuren van onderhoudsdiensten en professionele ontwerpers / programmeurs is veel eenvoudiger omdat er simpelweg meer mensen aan WordPress zijn toegewijd dan aan Joomla.

Aan de andere kant is Joomla absoluut complexer en wordt het geleverd met meer ingebouwde functies. Het kan professionals helpen om meer gecompliceerde websites te bouwen omdat het vanaf het begin meer technische opties biedt. Maar diezelfde opties kunnen nieuwkomers onnodig verwarren. Joomla is ook niet zo goed voor informeel bloggen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked