Joomla срещу WordPress сравнение 2020

Сравнение на Joomla срещу WordPress 2017


Изборът на платформа за блогове може да не е толкова труден, колкото избора на цялата система за управление на съдържанието, която ви позволява да правите по-сложни уеб проекти. Небрежните блогъри, които не искат много, лесно могат да търсят по-малко сложни услуги, въпреки че WordPress винаги трябва да е начело в списъка, за да създаде блог. Но когато става въпрос за цели системи за управление на съдържанието, които ви позволяват да правите много повече от просто писане на публикации, нещата стават малко по-сериозни.

Дори и в този случай WordPress все още е начело в списъка. Но в ситуации, в които мислите за целия сайт, неговите елементи и всички възможности, някои други играчи в играта са също толкова конкурентни. Чували ли сте за Joomla?

Съдържание

 • Какво е Joomla?
 • Лесна употреба
 • Външен вид и разширения
 • Управление на съдържанието
 • поддържа
 • Сигурност
 • Многоезични сайтове
 • Таблица за сравнение
 • Кой от тях трябва да изберете?

Какво е Joomla?

Точно като WordPress, Joomla е CMS с отворен код, който ви позволява да генерирате уеб съдържание и мощни приложения. Той е достъпен от 2005 г. и оттогава е добра алтернатива на WP. Въпреки че е много подобен, Joomla е различен от самото начало – за разлика от WordPress, той позволява няколко опции на базата данни, което е нещо важно за хората, които умеят да работят. Но ако не се занимавате със сериозна уеб разработка, тези функции няма да означават толкова много за вас.

Joomla овладява милиони уебсайтове. Те варират от прости лични страници до сложни уеб приложения и интранети, които помагат на хората да се свързват и работят локално.

Важно е да се знае разликата между Joomla CMS (тази, за която говорим в тази статия) и Joomla Framework което позволява на разработчиците да създават базирани на PHP приложения без всички допълнителни функции, които се предлагат с CMS.

Когато говорим за средните потребители, важно е да знаем, че Joomla е подходящ за начинаещи, редовно се актуализира, разполага с широки възможности за персонализиране и отчита масивна онлайн общност, която винаги е готова да помогне. Звучи като WordPress, нали? Но за разлика от WordPress, който наброява повече от 140 милиона изтегляния, Joomla е изтеглян „само“ около 60 милиона пъти. Цифрите са огромни, но все още не са близки дори до WordPress.

Въпреки че следващото видео показва по-стари версии на WordPress и Joomla, основните функции не са се променили толкова много. Поради това сравнението е валидно и за новите версии на двете CMS.

Лесна употреба

Дори и да сте професионален уеб разработчик или дизайнер, искате инструментите да са възможно най-прости. Но за начинаещите да имате прост CMS е задължително условие. За щастие и WordPress, и Joomla са доста прости за разбиране и започване с.

WordPress

WordPress е добре известен със своя лесен и бърз процес на инсталиране. Сайтът може да бъде онлайн само за около пет минути, дори когато е първият ви. И след първоначалното влизане, потребителите обикновено не изискват много, за да разберат основите на WordPress.

Цялата система е удобна за потребителя, така че всичко има смисъл. Има включена крива на обучение, но тъй като повечето опции и менюта са в обхвата на вашата ръка, вие ще се придвижвате през администраторската област без проблеми. Но ако решите, че се интересувате от повече от просто използване, винаги можете да се върнете и да научите WordPress стъпка по стъпка.

Joomla

Joomla също е доста проста. Процесът на инсталиране е много подобен на WordPress “и много хостинг компании разполагат с инсталационен софтуер с едно щракване. За съжаление, приликите някъде спират, защото Джоума се чувства по-сложно да се справи след това.

Контролният панел, който ви позволява да управлявате всички модули, не е добре подготвен за начинаещи. Така че, освен ако вече не знаете нещо или две за уеб технологиите, ви предлагаме да се въоръжите с търпение. Определено ще отнеме много повече време, за да разберете контролния панел и потребителския интерфейс на Joomla, отколкото би отнело да разберете WordPress.

Външен вид и разширения

Днес добрата система за управление на съдържанието трябва да включва някакъв вид шаблони и плъгини, които позволяват на обикновените потребители да разширяват своите уебсайтове, без да се налага да докосват код. Както WordPress, така и Joomla ви позволяват да разширите системата по различни начини, но все още има някои разлики.

WordPress

WordPress е известен със своите теми и плъгини. Въпреки че безплатните и премиум теми ще помогнат на всеки да изгради професионално изглеждащ уебсайт, дори без познания за кодиране и дизайн, десетки хиляди приставки ще ви помогнат да добавите функции, които биха се почувствали невъзможни да създадете по друг начин.

Не само, че има толкова много продукти само на разположение, но когато вървим напред, същите тези елементи стават все по-сложни. Определени WordPress плъгини действат като системи самостоятелно и излизат извън първоначалната идея на WordPress. Така освен сайтове и прости блогове, можете да създадете цели системи за електронна търговия, системи за взаимоотношения с клиенти или фотографски портфейли, за да назовете няколко.

Joomla

Joomla разширения

Джоума не изостава много назад. Той също така предлага шаблони и разширения, които могат да ви помогнат да постигнете много неща в мрежата. Но просто защото е по-малко популярен от WordPress, трябва да се намерят доста по-малко шаблони и разширения.

От друга страна, същите добавки, които можете да получите, са малко по-прости от тези на WordPress.

Управление на съдържанието

Дори ако единствената ви цел да стартирате сайт не е блогване, вероятно ще искате да управлявате блог в някакъв момент. Той ще ви помогне да привлечете повече посетители на вашия сайт и ще ви позволи да се свържете с аудиторията.

WordPress

От създаването и публикуването на публикации и страници до управление на различни медийни файлове, WordPress знае как да угоди на своите потребители. Няма да е много важно, ако сте случаен блогър, маркетинг експерт – управлението на съдържание с WordPress ще бъде интуитивно и просто. Ако обичате това, за което пишете, ще се радвате да влезете обратно в системата, за да започнете друга публикация с прекрасно проектирания си Visual редактор.

Joomla

Joomla е предназначен за по-сложни уеб проекти. Поради това не можем да кажем, че е много подходящ за водене на блогове. Въпреки че е възможно да стартирате успешен блог с Joomla, шансовете са, че ще имате по-трудно време да управлявате такъв в дългосрочен план.

Статии за Joomla

Дори някои експерти по Joomla управляват своите блогове на WordPress. Поради това ви предлагаме да забравите за блоговете с Joomla и вместо това да започнете с WordPress. Ще спестите време, пари и нерви.

поддържа

WordPress

Официален страници за поддръжка може да ви помогне да започнете работа с WordPress. Можеш да четеш файлове с документация това ще обясни основите и винаги сте добре дошли форуми за поддръжка които броят хиляди активни потребители. Всичко това, разбира се, е безплатно, но ще трябва да свършите работата и да проучите проблема, който срещате.

Ако имате нужда от повече професионална поддръжка, няма да намерите официални имейли или телефонни номера. Но винаги можете да наемете услуги за поддръжка, които да свършат работата вместо вас. Истината е, че повечето потребители използват безплатни форуми, групи от социални медии и онлайн ресурси, когато става дума за поддръжка.

Joomla

Документация на Joomla

Въпреки че не е толкова популярен като WordPress, Joomla все още наброява десетки милиони активни потребители. Така че не е изненада, че има активна общност. Намирането на помощ под формата на уроци и различни статии и видеоклипове няма да е проблем. Освен това има доста голям брой оживени форуми, където можете да поискате помощ, но за начало трябва да проверите официална страница за поддръжка.

Но за разлика от WordPress, е трудно да се намерят експерти на Joomla, които ще изпълняват различни задачи за персонализиране на вашия сайт.

Сигурност

Няма значение колко приятелски за начинаещи е една CMS или колко добре поддържана е другата, ако никоя от тях не е достатъчно сигурна. За щастие и WordPress, и Joomla ви обхванаха в това поле.

WordPress

WordPress е най-популярната CMS в света. За съжаление, това също означава, че това е първата цел за хакери, които търсят произволни уебсайтове. Въпреки това WordPress е в безопасност. Разработчиците са се уверили, че кодът е възможно най-сигурен. Освен това можете да очаквате чести актуализации, които поддържат системата в безопасност през цялото време.

CMS сигурност

Важният фактор за сигурността е човекът, който стои зад обекта. В повечето случаи от вас зависи да запазите нещата и скрити от шумните очи. Сред хилядите плъгини, които споменахме, потребителите на WordPress могат да се чувстват изключително сигурни, ако разширят CMS с приставки за сигурност. Съществуват стотици приставки, свързани със сигурността, които ще ви помогнат да защитите уебсайта си.

Joomla

Joomla не е много по-различен, що се отнася до сигурността. Разработчиците винаги усилено работят върху новите актуализации и коригират проблемите със сигурността навреме. Точно като WordPress, някои големи разширения за сигурност ще ви помогнат със сайта, но също така имайте предвид, че потребителят е отговорен за сигурността на своя домейн.

Многоезични сайтове

Притежаването на сайт на повече от един език се превръща в привлекателна функция. Много собственици на уебсайтове просто трябва да разполагат със съдържание на два или повече езика, за да задоволят цялата аудитория. Въпреки че и WordPress, и Joomla ви позволяват да създавате многоезични сайтове, те се държат различно.

WordPress

WordPress се предлага с възможност да зададете език на сайта по всяко време, но не поддържа създаването на многоезично съдържание извън кутията. За щастие има няколко невероятни приставки, които ще превърнат вашия обикновен уебсайт в многоезична система, която е лесна за използване, но вероятно ще трябва да похарчите няколко допълнителни долара за лицензи и абонаменти.

Joomla

За разлика от WordPress, Joomla предлага многоезични опции от момента на инсталирането.

Просто трябва да изберете допълнителен език и да започнете да превеждате съдържанието. Също така е възможно бързо да промените езиците на администраторската област. И няма да ви се налага да инсталирате други разширения, нито да плащате за услуги на трети страни.

Таблица за сравнение

WordPress

Joomla

Простота:Приятелски за начинаещи с малка крива на обучениеПо-сложно, отнема време за учене
Външен вид и разширения:Десетки хиляди разширенияДобър брой разширения, все още по-малко от WordPress “
Блог:Перфектен за блоговеНе е толкова добър за блоговете
Поддържа:Общността, плати подкрепаОбщност, форуми, официална документация
Сигурност:Често актуализирани, приставки за сигурностЧесто актуализирани, приставки за сигурност
Многоезични опции:Трябва да използвате услуги на трети страниСтрахотна многоезична поддръжка по подразбиране

Кой от тях трябва да изберете?

След бърз поглед WordPress и Joomla изглеждат много сходни. По един начин това е вярно, но те също са достатъчно различни, за да бъде лесно да изберете един за вашия сайт.

Ако питате нас, WordPress е общият победител. Определено е по-подходящ за начинаещи, но все пак ви позволява да разширите уебсайт в по-сложен проект. WordPress ще ви позволи да развивате системата по-лесно, тъй като разполага с хранилище, пълно с теми и приставки. Наемането на услуги за поддръжка и професионални дизайнери / програмисти са много по-лесни, тъй като има просто повече хора, посветени на WordPress, отколкото Joomla.

От друга страна, Joomla определено е по-сложен и идва с повече вградени функции. Той може да помогне на професионалистите да създадат по-сложни уебсайтове, защото предлага повече технически възможности от самото начало. Но същите тези опции могат ненужно да объркат новодошлите. Освен това Joomla не е толкова добър за ежедневни блогове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map